Ilikka ottaa kantaa Evoluutiota revoluution sijaan.

Yhteiskunnan rahoilla oltava oikeus asua missä haluaa!!!1!

Suurimmissa kaupungeissa kytee muuten aikapommi. Eläkepommi on pientä verrattuna siihen pommiin joka parhaimmillaan rakentuu työvoiman sekä sosiaaliasumisen kummallisesta yhteensovittamisesta samoille neliöille. Syrjäytymisen syyksi esitetään monenlaista teoriaa, joskaan ketään ei kiinnosta opiskelijoiden saati työn vuoksi suurimpiin kaupunkiin muuttavien ongelmat, jotka ovat erityisen kärjistyneitä etenkin Helsingissä. Asuntopulaa ei voida nykyisen lainsäädännön vallitessa purkaa, sosiaalitoimisto hoitaa maksusitoumukset vuokranantajalle tai vuokralaiselle itselleen, sikäli kun vuokrasopimus ei purkaudu, ei ole mitään keinoa saada sosiaaliasujaa muuttamaan halvemmille neliöille. Pidän erittäin kummallisena tilannetta jossa työn perässä muuttava muuttaa omilla rahoillaan, joskin sosiaaliasuja saa asua vaikkapa Helsingissä hyvällä paikalla jos hän vaan on sellaiselle sattunut aikoinaan päätymään. Olisi ihan aiheellista toteuttaa seuraavat toimenpiteet:

  • Sosiaalituilla elävä voi elää sosiaalituilla enintään puoli vuotta. Mikäli hän ei tuossa ajassa löydä työpaikkaa tai koulutusta kyseiseltä paikkakunnalta, hänen hakualueekseen nimetään koko maa, jonka jälkeen hänet sijoitetaan sinne mistä soveltuva työpaikka tai koulutus löytyy. Mikäli puolison työpaikka sijaitsee nykyisellä paikkakunnalla, on tietysti aiheellista soveltaa tapauskohtaista harkintaa, samoin jos kyseessä on lapsiperhe joka asuu samassa taloudessa tai yksin- tai yhteishuoltajuus. Olemmehan kuitenkin toimivuutta tavoitteleva yhteiskunta, jossa jäseniä kohdellaan reilusti, emmekä mikään totalitaristinen järjestelmä.
  • Koulutuksen keskeyttävä käy välittömästi läpi soveltuvuuden uuteen koulutukseen ja hänen asumisensa yhteiskunnan tuilla ei tule kysymykseen asuntopulasta kärsivällä alueella. Harkinnassa katsotaan mahdolliset mielenterveys- ym. ongelmat joiden vaikutus on mahdollisesti aiheuttanut opiskelujen keskeytymisen. Mikäli tällaisia löytyy määrätään hoito sen mukaan kuin säädetään, toki mahdollisuus nykyiseen koulutukseen on perusteltua. Mikäli tällaisia ei löydy, katsotaan vaihtoehtoiset alat joko työllistymistä tai koulutusta ajatellen ja hakualueeksi koko maa. Parisuhde ei vaikuta asiaan, muuta kuin ensimmäistä tutkintoaan hankkivalla ja henkilöllä jolla ei ole työpaikkaa, ei ole oikeutta vastaavanlaiseen kohteluun kuin häntä heikommassa asemassa olevilla.
  • Sikäli kun perhe jonka molemmat vanhemmat pitkäaikaistyöttömiä, voidaan siirto toteuttaa täysin sen perusteella missä on eniten asuntoja saatavilla sekä lasten iän mukainen peruskoulutus tai keskiasteen oppilaitos sellaisen matkan päässä jota määräyksissä voidaan pitää kohtuullisena opiskelun suorittamisen kannalta. Koko perheen muuttaminen pois asuntopulasta kärsivältä alueelta on kädenojennus niille jotka muuttavat alueelle työpaikan vuoksi. Työttömänä voi olla halvemmillakin neliöillä, mikäli ei löydä työpaikkaa esim. vuoden sisällä miltään alalta alueelta jossa niitä on alueella suhteellisesti eniten, ei oikein ole perusteltua olettaa että työllistymisen edellytykset olisivat erityisen hyvät jatkossakaan. Tästä syystä sovelletaan samaa toimenpidettä kuin ensimmäisessä kohdassa todettiin, nyt vaan laajennettuna koko perheeseen. Asumisen, koulutuksen, mahdollisen työ-, oppisopimus- tai koulutuspaikan saaminen uudessa sijoituskohteessa tärkeää, muttei välttämätöntä. Oleellisinta on laajempana ilmiönä poistaa asunnottomuuden sekä työttömyyden luomia kiinteitä kustannuksia sekä mahdollistaa paremmin muuttovirta työtä tekevien sekä opiskelijoiden osalta alueille jotka nykyisin kärsivät asuntopulasta.
  •  Sosiaalitukien nosto henkilöille joilla ei ole päihde- tai muita ongelmia, tiukempi seuranta sekä velvoitus vieroitukseen niille joilla on.
  • Oppilaitosten osalta opiskelijoiden sisäänottomääriä laskettava radikaalisti aloille joille työllistyminen on huonoa, sekä lopetettava valintamenettelyssä sukupuolen tai muun henkilökohtaisen ominaisuuden perusteella lisäpisteyttäminen. Lisättävä yliopistoissa kiinteiden tutkintorakenteiden määritteitä ja otettava yrittäjyyslähtöinen ote opiskeltaviin taitoihin. Samalla lisättävä esim. lääkärikoulutuksen aloituspaikkoja, koska lääkäripula on konkreettinen eikä nykyistä opiskelijamäärää voida pitää riittävänä tulevaisuuden väestökehityksen huomioiden.

Noilla päästäisiin jo alkuun nätisti. Syrjäytyminen osaltaan vähenisikin, koska pieniin kyläyhteisöihin siirretyt syrjäytyjät olisivat paremman valvonnan sekä suorempien toimenpiteiden kohteena. Lisäksi asuntopula kalleimmista kaupungeista helpottuisi kun laaja sosiaaliasujien määrä hajautettaisiin muihin kaupunkeihin ja tilalle pääsisi ihmisiä jotka tekevät jotain hyödyllistä. Tämä on tärkein edellytys toimivalle yhteiskunnalle. Kaikki voittavat. Joku sosiaalituilla huvikseen Helsingissä asuva toki marmattaa, mutta hänen marmatuksensa ei saa olla syy sille ettemme voisi tehdä sitä mikä on oikein ja antaa mahdollisuudet niille jotka ovat motivoituneita niitä käyttämään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (65 kommenttia)

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

"Mikäli hän ei tuossa ajassa löydä työpaikkaa tai koulutusta kyseiseltä paikkakunnalta, hänen hakualueekseen nimetään koko maa, jonka jälkeen hänet sijoitetaan sinne mistä soveltuva työpaikka tai koulutus löytyy."

Aika mielenkiintoinen lause. Käsi sydämellä suostuisitko itse pakkosijoittamisen kohteeksi, jos tilanne päälle tulisi? Mikähän viranomaistaho tuollaiset väkisin siirrot mahtaisi tehdä? Varmaan pitäisi perustaa asian hoitamiseksi oma virasto, jossa tummiin pukeutuneet ja mustia laseja käyttävät henkilöt plaraisiva papereita ja mahdollisia kohteita, sekä valvoisivat sijoituspaikkaan jo siirrettyjen "asiakkaiden" liikkeitä esim. jalkapantaan sijoitetun GPS:n avulla. Jotain tällaista.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Siinäpä on juuri se että kun et löydä paikkakunnaltasi töitä etkä koulutusta niin sinulle sellainen sitten järjestettäisiin, tarvittaessa jostain muualta. Sikäli kun minulla ei olisi työ- eikä koulutuspaikkaa niin tuo olisi ihan tervetullutta kun vaihtoehtona on työttömyys.

Tuohon jälkimmäisenä esittämääsi lapselliseen skenaarioon on tietysti kytkeytyneenä se erittäin infantiili ajatus että kun kaikki saavat tehdä mitä huvittaa ja joutoväki asua yhteiskunnan piikkiin alueilla jossa työssäkäyvät ja opiskelijat joutuvat maksamaan asuntopulan laskun, on seurauksena jotain kovinkin hienoa. Minun mielestäni tuo näkemyksesi on perverssi, koska siinä annetaan signaali että yhteiskunta on pelkkiä oikeuksia ja ne jotka yrittävät joutuvat menemään niiden ehdoilla jotka eivät yritä ja niitä jotka eivät yritä on kuitenkin kohdeltava silkkihansikkain. Olen siitä eri mieltä ja "kansalaisaktivismia" tai muita hienoja toimeentulotuen varassa harjoittamia harrasteita voi harrastaa nettiyhteyden päästä vähän sivumpaakin.

Käyttäjän EeroLehtonen kuva
Eero Lehtonen

Mitä olet mielta siitä että asumistuet asteittain poistettaisiin niin asuntojen(tai vuokrien) hinnat laskisivat niin alas että niissä asujilla olisi niihin varaa.

Käyttäjän Poika kuva
poika heinänen Vastaus kommenttiin #9

Ennen tuota tarpeellista peliliikettä tulisi poistaa kaikki asunnon omistamisen edut.

Markkinatalous sopii parhaiten juuri ihmiselämän suurimpaan sijoitukseen, eli asuntoon. Nykysysteemi on sylkäisy vapaita ja reiluja markkinoita kohtaan.

Tarvitsisimme kunnon kotikutoisen pankkikriisin, jonka seurauksena asuntojen ja vuokrien hinnat asettautuisivat luonnolliselle tasolleen. Kyynel niille jotka ovat olleet idiootteja ja investoineet 400000€ kerrostalokolmioon. Jos on lusikalla annettu...

Käyttäjän EeroLehtonen kuva
Eero Lehtonen

Eihän ketään voi väkisin sijoittaa, mutta kyllä asumistuessa voi huomioida työpaikan. Helsingissa asuminen on nykyään liian kallisat duunarille osa syy on juuri erilaiset asumis tuet jotka samalla nostavat vuokria ja (sijoitus)asuntojen hintoja.
Taitaa "sosiaalipummeille" maksetut tuet valua ylemmälle keskiluokalle.

arko oksanen

"Eihän ketään voi väkisin sijoittaa,..."

Ei voi, mutta Ilkka Partanenhan ehdottaa uutta systeemiä, jossa voisi.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen Vastaus kommenttiin #31

Kysymys pikemminkin kuuluu että kun henkilölle tarjotaan asuntoa sekä koulutus ja/tai työpaikka joltain alueelta, niin onko todella niin että hänellä on oikeus kieltäytyä siksi että "haluaa" asua Helsingissä josta hän ei ole löytänyt koulutusta eikä työtäkään? Miksi kukaan haluaisi asua hengailijana kun olisi mahdollisuus tehdä elämällään jotain järkevääkin?

Käyttäjän mattiuuk kuva
Matti Uusi-Kokko

Loistava kirjoitus. Tässä maassa pitäisikin lopettaa pehmeiden arvojen korostus ja hoivakulttuuri. Nimenomaan ensimmäiseen kommentoijaan viitaten ei pitäisi merkata mitään, vaikka pitkäaikaistyöttömän pariskunnan kaikki sukulaiset asuisivat Helsingissä tai pariskunta muuten vain on mieltynyt alueeseen. Jos sopivia työpaikkoja on vaikka Inarin keskustassa, niin asunto annetaan vain sieltä, muutan saa asua kadulla.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Tsekkaa tekstini alempaa. Olen käynyt holhous- ja säätelyyn perustuvassa yhteiskunnassa enemmän kuin useimmat, useitakin viikkoja kerralla. Sellaista en toivoisi maahamme tulevan.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Ei tässä ketään olla kadulle sentään heittämässä. Sinulle on näemmä tärkeämpää esittää mallini jonain totalitarismina ja esiintyä sen suurenakin vastustajana kuin pyrkiä ymmärtämään mitä sanoin. Et ole järin omaperäinen siinä, koska tämä kommenttiosio on täynnä henkilöitä jotka lankeavat täsmälleen samaan idiotismiin. Haluan uskoa että se tehdään tahallaan, koska jos se on tahatonta, niin ihmiskäsitykseni kokee kovan kolauksen.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Ihmeellistä nationalismia..EU:ssa on vapaa työvoiman ja pääoman liikkuvuus. Jos ei töitä löydy määräajassa niin sitten töihin vaikka Kreikkaan. Turhaan sitä jää pyörimään tänne sitten.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Sinänsä mielenkiintoinen idea. Jos ei löydy Suomesta töitä, niin voihan sitä aina kokeilla josko ulkomailta löytyisi. Todella monet, etenkin nuoret tekevätkin jo nykyisin niin.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Ilkka
Ei aina kannata arvioida toista pelkän tekstin perusteella. Ensimmäinen oikea työ, siis kesätyöt pois lukien, odotti Kapkaupungissa lastia aivan -70 luvun alussa. Olin 17v Onko riittävän kaukana? Tosin kävi niin, että sain toisen hiukan lähempää, joten peruin keikan.

Toisaalta en elä toimeentuloilla vaan ihan itse maksetuilla eläkkeillä. Hommia toki teen vielä semmiten jaksan. Yhteiskunta ei juurikaan ole antanut, enkä ole vaatinut. Laivaston kävin ja ilmeisen hyvin meni kun vaihtoehtona olisi ollut pelkän käymisen sijasta myös pysyvä jääminen. Eli se noista perverssioista. No, heittoni johtui lähinnä siitä, että holhousyhteiskunta ei oikein sovi omaan maailmankuvaani ja nyt stop. En missään muodossa tarkoita, että pitäisi elää kaaoksenomaisessa tilassa ilman normeja. Kyse on periaatteesta. Tietyissä asioissa rajoitukset ja säädökset johtavat tielle, joka ei kuulu länsimaiseen vapaus- ja ihmisarvoajatteluun. Seuraava pysäkki niille ovat kiellot ja mahtikäskyt ja lopulta mielivalta.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Omituista että ihmiset aina korostavat henkilökohtaista työhistoriaansa näissä keskusteluissa. Minun mielestäni ei ole millään tapaa länsimaisen vapaus- tai ihmisarvoajattelun mukaista että toimeton joutoväki kansoittaa asuntoja niin etteivät ne joilla on joku järkevä syy hakeutua alueelle meinaa löytää kattoa päänsä päälle.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Ilkka
Harvoin näin teen. Nyt siihen oli aihetta kun oma kuvauksesi ei mennyt ihan nappiin.

Oma katsomukseni on tullut pikkuhiljaa aikojen saatossa. Nuorempana olisin saattanut jopa kompata esittämääsi ajatusta. Katsomukseni on kuitenkin kehittynyt toiseen suuntaan. Perusteluni johtuu siitä yksinkertaisesta tosiasiasta, että yksilön vapauden rajoittaminen tietyissä asioissa versus pakkokeinot luo kasvupohjaa todelliselle totalitarismille. Nuo asiat otan kyllä vakavasti.

Hei muuta muualle kun et täytä normeja. Mä tartten sun kämppääs enemmän....Valitan ei sovi elämänkatsomukseeni.

Omalta kohdaltani on hyvä lopetella tähän. Hyvää kevättä vain.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen Vastaus kommenttiin #12

Vanhemmiten siis olet kypsynyt olemaan sitä mieltä että asuntopulasta kärsivällä alueella on ihan ok asuttaa henkilöitä joilla ei ole aikomustakaan työllistyä ja pistää asuntojonoon opiskelijat sekä työpaikan vuoksi alueelle muuttavat. Hieman erikoinen kypsymisprosessin huipentuma, mutta mitäpä tuohon rehellisesti ottaen voisi oikeastaan sanoa.

Käyttäjän andreas kuva
Andreas Pyy

Kylläpä nämä Kokoomuksen fasistihörhöt ovat pihalla todellisuudesta: Kokoomuksen mielestä lisää byrokratiaa ja lisää valvontaa on ihmisille hyväksi. Nykyään, taloustotalitarismin synkkinä aikoina, tarvitsemme pikemminkin pohdiskelua siitä, että miten lisätään moraalia ja etiikkaa - mitkä eivät kuulu kapitalismiin, "vapaaseen markkinatalouteen" eikä oikeistolaiseen ajatteluun - politiikan tekoon. Minkä takia muuten Kokoomus ja oikeistolaiset ylipäätänsä Suomessa ovat jatkuvasti lisäämässä kaikenlaista osattomien kyykytystä ja lietsomassa vihaa Suomen kansalaisia kohtaan? Minkä takia Suomen oikeisto vihaa vapautta näin paljon ja kannattaa niin innokkaasti myös valtiokontrollia?

Suuri ongelma koko maailmassa Kokoomukselle on mukamas jotkut muutamat "sosiaalipummit", jotka kuuluvat tosiasiassa marginaalisen pieneen vähemmistöön - sellaisia on kaikissa yhteiskuntajärjestelmissä, mutta sosialidemokratioissa niitä on kaikista vähiten. Viron kaltaisessa kapitalismin saastuttamassa yhteiskunnassa heitä on puolestaan järkyttävän paljon. Itse asiassa Kokoomus käyttää leimatessaan kansalaisia vastaavanlaisia metodeja kuin entinen Neuvostoliiton johto: "sosiaalipummit" ovat nyky-Suomen "kansanvihollisia" Kokoomuksen mukaan ja täten heitä saa kohdella miten huvittaa, koska heillä ei ole sellaista ihmisarvoa kuin "oikeaoppisesti" elävillä. Tässäkin kommenttiosiossa joku luokitteli tietyt ihmisryhmät "joutoväeksi", mikä kertookin paljon kyseisen kommentoijan ihmiskäsityksestä. Kokoomus on tietysti täynnä ihmisvihamielisiä sosiaalidarwinisteja, joten eivät nämäkään kannanotot tule minään yllätyksenä.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Ilmeisesti sinulle on demarina täysin tuntematon sellainen käsite kuin tasavertaisuus? Ei se ole minusta reilua että sellainen ihminen joka muuttaa esim. Helsinkiin työ- tai opiskelupaikan perässä joutuu kärsimään asuntopulasta koska hänen hintaluokkansa asunnot ovat käytössä ihmisillä joiden vuokran ja elämisen maksaa sosiaalitoimisto. Sikäli kun kyseessä olisi todella vapaa markkinatalous ei tulonsiirroilla elävällä olisi varaa asua Helsingissä tai opiskella itselleen tutkintoa jonka kautta työllistymisen mahdollisuudet ovat olemattomat, puhumattakaan että hän voisi maksuttoman koulutuksen jälkeen jäädä kädet puuskassa odottamaan että oman alan töitä siedettävän työmatkan päähän ilmaantuisi, kuten nykyään usein tapahtuu.

Lisäksi, kun et näemmä malta lukea kirjoituksia joihin kommentoit, huomioitavaa on työpaikan tai koulutuksen järjestäminen muualta sikäli kun sitä ei paikkakunnalta löydy. On aika kohtuutonta että ne jotka maksavat oman asumisensa ja elämisensä joutuvat muuttamaan omaan laskuunsa useaankin kertaan, mutta sellainen joka ei ole esim. vuoden aikana onnistunut saamaan työtä, opiskelupaikkaa tai oppisopimuspaikkaa edes pääkaupunkiseudulta, on kuitenkin oikeutettu asumaan alueella johon muuttopaine on kaikista suurin.

Jos katsot lukumääräisesti Helsingissä pitkäaikaistyöttömyyttä, niin se ei todellakaan ole mikään lukumäärältään marginaalinen ilmiö. Lisäksi kutsun joutoväeksi ihmisiä jotka eivät edes yritä hankkia työ- tai opiskelupaikkaa ja eivät mene edes oppisopimuskoulutukseen. Näitä ihmisiä on kyllä Suomessa kasvava määrä joille ei mikään tarjottu vaihtoehto käy, milloin mistäkin syystä. En oikein usko että asia korjautuu silläkään että annetaan vaan olla ja syydetään tukea tuen perään. Yhteiskunnassa on toki oikeuksia, mutta siihen että noita oikeuksia voi olla vaaditaan myös osallistumista niiltä joilla ei ole erityistä estettä osallistua. Velvollisuudet ovat oikeuksista lankeava hinta. Sellainen joka ei täytä velvollisuuksiaan esim. työnteon tai opiskelun muodossa, ei mielestäni ole oikeutettu asumaan sellaisella alueella jossa asuntojonoon joutuvat ne joilla on selkeä syy hakeutua ko. kaupunkiin asumaan.

Käyttäjän PasiVarjonen kuva
Pasi Varjonen

pikkuhitleri varmaan järjestää kaikille sellasia töitä että niillä tulee toimeen.eiks nii...

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Nimittely ei suoranaisesti edistä asiaasi. Kysymys on tärkeä, mitä sinä et tietenkään huomaa, koska kannatat mieluummin sellaista mikä tuntuu mukavalta ja mistä hyvästä kaverit taputtavat selkään, on sellainen fantsun sallivainen porukka joka kutsuu idiotismiaan ja välinpitämättömyyttään avomielisyydeksi. Ja lattemukit kolisevat.

Jos ei saa töitä tai koulutusta siltä paikkakunnalta millä asuu, etenkin Helsingistä, niin se ei ole ratkaisu että kaadetaanpa tukia ja odotellaan vuositolkulla jos jotain sellaista mikä kiinnostaisi jossain vaiheessa löytyisi. Töitä ja koulutusta on kuitenkin muualla Suomessa saatavilla, sikäli kun niitä ei muuttopaineesta kärsivältä asuntopulan alueelta löydy on nimenomaan solidaarista mennä sinne missä omaa osaamista täydentävää tai hyödyntävää toimintaa löytyy ja tehdä tilaa niille jotka asuntoa kipeämmin tarvitsevat. Yrityksesi olla nokkela kaatuu lopullisesti siihen että työnteko useimmmissa maakunnissa on paljonkin kannattavampaa kuin Helsingissä, koska elinkustannukset ovat matalammat.

Käyttäjän jumminoma kuva
jukka makinen

Salomonin tuomio, poltetaan koko Helsinki.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Tiedäthän sinäkin että jos ei ole mitään järkevää asiaa, ei ole pakko kommentoida mitään, voi siirtyä toisiin blogeihin tai jopa eri sivustolle?

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Tokihan yhteiskunnan rahoilla on oltava oikeus asua veroparatiiseissa. Eikös se ole jokaiselle oikeistolaiselle ihan selvä asia?

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Sepolle sama että jos ei ole mitään järkevää kommentoitavaa, ei ole pakko kommentoida mitään. Yritin herättää keskustelua tärkeistä aiheista nimeltään asuntopula, syrjäytyminen ja työllisyys sekä saada aikaan keskustelua mikä sitten olisi mielekäs tapa ratkaista asia. Kuten odottaa sopikin, Usarin kommentoijien anti mihinkään pohdintoihin oli jälleen kerran pyöreä nolla. On erittäin huolestuttavaa että Suomen suosituin poliittinen blogipalvelu on tasoltaan tätä luokkaa.

Käyttäjän KuinkaKarlMarxTavataan kuva
Seppo Oikkonen

Täällä Tampereella tämänpäiväinen Moro-liite kertoo eläkeläisestä joka asuu Pyynikillä rekisteröimättömässä autossa. Näillä pakkasilla on joka neljän tunnin välein herättävä käynnistämään auto noin puoleksi tunniksi jottei kylmyys voita lopullisesti.

Sinun pitäisi kovistella niitä jotka vievät voitot veroparatiiseihin. Se olisi todella järkevää, päinvastoin kuin nämä sosiaalipummijutut, joissa kurinpalautushenki kohdistuu kärsijöihin.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen Vastaus kommenttiin #55

En kutsu ihmisiä sosiaalipummeiksi, koska en pidä ihmisten nimittämisestä pummiksi oikein missään olosuhteissa. Veroparatiiseista on tällä palstalla kirjoitettu varsin runsaasti ja olen kylläkin osallistunut keskusteluun. Tässä tapauksessa tosin kärsijöinä ovat opiskelijat ja työn vuoksi Helsinkiin muuttavat, eivät ne jotka asuvat hyvien kulkuyhteyksien varrella kuitenkaan menemättä opiskelemaan tai hankkimatta työpaikkaa vuosikausiin.

Käyttäjän JarnoPelkonen1 kuva
Jarno Pelkonen

Kokoomus on taas herännyt todellisuuteen näissä ulostuloissaan laman aikana. Työttömät ja sossupummit on niputettava yhteen ja ovat syyllisiä lähestulkoon kaikkeen.

Sossupummeja ja työttömiähän on Suomessa aina ennenkin ollut, tosin silloin varmasti se vähemmänkin työmotivoitunutkin pääsi helpommin johonkin appariksi tai muuhun vähemmän kokemusta ja koulutusta vaatineeseen jobiin. Eli sekin asia korjaantui sillä tavalla.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

En minä kutsu ketään sosiaalipummiksi, koska uskon että jokainen kyllä haluaa tehdä asioita yhteisen hyvän eteen, kunhan sopiva väylä vain löydetään. Sikäli ihmisten arvottaminen istuu minulle aika huonosti, vaikka sitä toki monestikin maailmankuvakseni sovitellaan. Lisäksi en kirjoituksessani myöskään syyttänyt ketään, totesin vain että sosiaaliasumisen aiheuttama paine yhdistettynä Helsingin vetovoimaan työpaikkojen sekä opiskelumahdollisuuksien osalta on yhtälö joka ei kestä ellei jotain tehdä. Tällä hetkellä ovat kärsijöinä ne, joilla on jokin syy tulla Helsinkiin ja kärsimyksen aiheuttajina ne, jotka eivät alueen mahdollisuuksia käytä. Ihmettelen minkä oikeustajun mukaan tilanteen on annettava olla se että kärsijöinä ovat paikkakunnalle jostain syystä muuttavat ja kärsimyksen aiheuttajina ne, joiden asumisen ja elämisen maksaa lopulta se väki joka asuntojonossa lusii vuosikaudet, vaikkakin tarve asunnolle nimenomaan Helsingistä on ilmeinen.

Käyttäjän kirstityoton kuva
Kirsti Era

Sääli, että Stalin ehti kuolla. Hän olisi ottanut Ilkan hommiin Sisäasiain kansankomissariaattiin, joka harjoitti juuri Ilkan kuvaamaa väenstönsiirtopolitiikkaa mm. suomalaisiin, juutalaisiin, Volgan saksalaisiin, tsetseeneihin, Krimin tataareihin nähden. Jatka vain samaan tyyliin.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Mitäpäs jos menisit lukemaan sitä historiaa johon nyt koitat ehdotustani rinnastaa. Helsingissä on asuntopula, eikä töitä tai koulutusta tietylle porukalle tunnu löytyvän. Heille soveltuvaa koulutusta tai työtä voisi olla muualla Suomessa joten tämä kohtaanto-ongelma (joka vielä 2007 oli eduskuntavaaleissakin eräs puheenaiheita) ratkaistaisiin sillä että asuntopulaa lievennetään samalla kun maakuntiin saadaan uusia asukkaita opiskelemaan tai töihin tai molempiin.

Tärkeämpää näyttää kuitenkin monille keskusteluun osallistuville olla pään aukominen sekä epäpätevät rinnastukset niin Staliniin kuin Hitleriinkin, kuin pyrkiä hahmottamaan mitä tarkoitan ja missä hengessä.

Jos olisit lukenut historiaa tai ymmärtäisit lukemaasi, niin tietäisit että Stalinin suunnitelmissa oli Viron tapauksessa miehittää maa siirtämällä sinne venäläisväestöä ja juutalaisten osalta antisemiitti Stalin suosi pikemminkin vankileirejä tai teloitusjonoa kuin että järjestäisi heille opiskelua ammattiin tai työpaikan joltain toiselta paikkakunnalta.

Käyttäjän kapavalimaki kuva
Kari Välimäki

Mutkat suoriksi. Jokaiseen suureen ongelmaan on olemassa nerokkaan yksinkertainen väärä ratkaisu.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Kari Välimäki on hyvä ja kertoo meille monimutkaisen, mutta oikean ratkaisun. Muuten tuolla arvostelullasi ei ole pohjaa, pelkkä pätemisen tarpeen sanelema tyhjä heitto.

Käyttäjän AlekAlekseevits kuva
Ari Vehkanen

Sääli, että Hitler ehti kuolla. Hän olisi ottanut Ilkan hommiin kaikkien työleirien päälliköksi.

Jatka vaan samaan tyyliin.

ps. olisiko lääkärissä käynti paikallaan ihan varmuuden vuoksi

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Lue historiaa, lue kirjoitukseni uudelleen ja pohdi sitten oliko kommenttisi millään tapaa asiallinen. Mikäli mielestäsi edelleen on, niin siinä ei lääkärikään auta. Typeryyteen ei ole lääkettä.

Raimo Pesonen

Ihmetyttää, mihin kokoomuslaiseksi ilmoittautuvalta kirjoittajalta on unohtunut luottamus markkinoiden kykyyn ratkaista tämä ongelma. Eikö markkinavetoinen ratkaisu olisi se, että asumistuki lakkautetaan. Samoilla löylyillä voisi tietysti poistaa kaikki muutkin yhteiskunnan tuet ja kannustaa ihmisiä kantamaan kokonaisvaltaisesti vastuuta itsestään. Valtion budjettialijäämä poistuisi siinä sivussa.

Tukien poiston jälkeen vuokra-asuntoja vapautuisi markkinoille tulvimalla ja hinnat laskisivat. Partasen kammoamat sosiaalituilla eläjät muuttaisivat vapaaehtoisesti syrjäseutujen edullisiin vuokra-asuntoihin, laavuihin metsiin tai kaatopaikoille, tai juoksisivat suoraan jokeen. Ihmisen oikeutta vapaaseen valintaan ei kuitenkaan rajoitettaisi - sen enempää kuin markkinavoimat nyt tuottamuksellisesti joka tapauksessa tekevät. Vapaan valintaoikeuden (ja Suomen perustuslain) kunnioittamisesta kokoomuksella on puolueena jonkinmoisia näyttöjä, vaikka Partasta kumpikaan pikkuseikka ei vaikuta kiinnostavan.

Väistämättömät inhimilliset tragediat (joita myös Partasen malli tietysti tuottaisi) olisivat markkinoiden kannalta pikkuseikka sen rinnalla, mitä asumistukien poisto aiheuttaisi kiinteistöbisnekselle. Vuokrien romahtaminen ja asuntojen tyhjilleen jääminen romahduttaisi myös asuntojen hintakuplan. Seuraavana kaatuisi pankkeja ja sijoittajia (no, Partasen malli aiheuttaisi paineita samaan suuntaan, joskin loivemmin). Tämän vuoksi markkinauskoisimmatkaan kokoomuslaiset eivät ole tämän puhdasoppisen ratkaisun taakse ryhmittyneet. Asumisen kallistuminen ja asumistuen kasvu sen myötä on vastannut suuresta osasta julkisen sektorin paljon parjattujen tulonsiirtojen kasvua. Asuntokeinottelu lypsää yksityisten ihmisten lisäksi yhteiskuntaa.

Kirjoitus tekee kyllä selväksi, kuinka paljon Partanen inhoaa sosialitukien varassa eläviä ihmisiä. Kyseessä on näennäisen toimenpide-ehdotuksen muotoon puettu vihanpurkaus. Sentään omalla nimellä, mikä on nimettömien nettihuutelijoiden aikakautena positiivista.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

En minä vihaa sosiaalitukien varassa eläviä. Se nyt oikaistava ihan ensimmäiseksi. Kannattaisi lukea mitä toinen kirjoittaa, sen sijaan että lukee puolittain, ottaa esiin hölmöimmän mahdollisen vaihtoehdon ja singahtaa keskusteluun pätemään näsäviisaudellaan joka pohjautuu harhaiseen käsitykseen toisesta osapuolesta sekä hänen motiiveistaan.

Pidän todella epäoikeudenmukaisena sitä että muuttopaineesta kärsivällä alueella, jossa on eniten koulutus- ja työmahdollisuuksia verrattuna muuhun Suomeen on kuitenkin sitä muuttopaineesta aiheutuvaa asuntopulaa myöskin aiheuttamassa suuri määrä ihmisiä joilla ei ole mitään erityistä syytä asua juuri Helsingissä. Sikäli kun yhteiskunta vielä rahoittaa tämän toiminnan, olisi tietysti solidaarisuuden osoitus heiltä siirtyä muualle, mutta tätä ei kukaan vaadi. Sen sijaan sanotaan että niiden jotka opiskelevat tai tekevät töitä ja maksavat veroistaan sen asuntopulan aiheuttajankin elämisen, tulee kuitenkin kärsiä tilanteen seuraukset ja asua syrjemmällä. Mielestäni se on kieroutunut maailmankuva ja todella kaukana oikeudenmukaisuudesta. Sen vuoksi koulutus- ja työmahdollisuuksia katsottaisiinkin laajasti, että jos henkilö on toimettomana Helsingissä vaikkapa puoli vuotta tai vuodenkin onnistumatta saamaan yhtään minkäänlaista työtä, niin mielestäni hän todennäköisesti tekee jotain muuta kuin hakee töitä.

Opiskelijoiden osalta asuntopula on myös valtava ongelma, heidän hintaluokkansa asuntoja kansoittaa osaltaan se väki jolla ei ole erityistä syytä asua juuri Helsingissä.

Käyttäjän AtteSalmi kuva
Atte Salmi

Tuollaiset pakkosiirrot ovat omiaan heikentämään yhteiskuntarauhaa. Tuo johtaisi väistämättä tuhansien ihmisten pakkosiirtoihin ympäri Suomea. Uskotko oikeasti, että nämä katsovat voittavansa jotain, kun poliisi siirtää väkisin henkilön ja mahdollisen perheen jopa satojen kilometrien päähän ja ilmoittaa että tämä on teidän uusi asunto.

Kokoomuksen puolella mielellään unohdetaan, että tulonsiirroilla rikkailta köyhille (vaikka oikea suunta on enimmäkseen toisinpäin) taataan aika hyvälaatuinen yhteiskuntarauha. Täällä ei tarvitse kiihottavienkaan poliitikkojen kulkea turvamiesarmeijan keskellä, eikä paljon tienaavien tarvitse rakentaa linnaa muistuttavaa asuntoa muureineen ja vartijoineen itsensä ja omaisuutensa suojaksi. Tuolle on aika hankala laittaa hintalappua, mutta olen varma, että nykyinen yhteiskuntarauha on paljon edullisempi kuin ylisäästämisellä saatu vielä suurempi eriarvoisuus.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Millä perustelet sen väitteesi että "oikea suunta" rahan jakautumisessa olisi köyhiltä rikkaille? Tuo on sen verran hurja väite että kerro toki mistä se muotoutuu.

Poliiseista tai "pakkosiirroista" en ole maininnut mitään, ne ovat ihan omaa oletustasi. Kun pääsee kauhistelemaan, on näemmä paras olettaa heti järjettömintä ja pahinta, niin on helppo esiintyä suurisydämisenä humanistina.

Ehdotukseni on saattaa yhteen koulutus ja kouluttautuva, ne joilla ei ole mitään työtä yhteen sellaisen työn kanssa jota he pystyvät tekemään, vaikka se olisi muualla kuin Helsingissä. Samalla saataisiin asuntopula ratkaistua niiden osalta joille todella on välttämätöntä asua Helsingin alueella. Sinun mielestäsi siis on yhteiskuntarauhan kannalta tärkeää että väärin kohtelemme niitä jotka yrittävät jotain ja pidämme kynsin hampain kiinni kaikista etuisuuksista niille jotka eivät yritä?

Käyttäjän AtteSalmi kuva
Atte Salmi

Viittasin tuolla varainsiirroilla köyhiltä rikkaille kokoomuksen harrastamaa pankkiirien ja suursijoittajien tukemista. Lisäksi nykyajan tulokakkukaaviot osoittavat selkeästi, että hyvätuloiset kahmaisevat varoista yhä suuremman osan. Köyhät siis eivät juuri lisääntyneestä tuotosta pääse nauttimaan. Tämä jos mikä on varainsiirtoa köyhiltä rikkaille.

Mielestäni tuo sinun aloitusviestin ehdotus on pakkosiirtoa. Ok. Poliisi oli liioittelua, mutta käytännössä työkkärin ilmoitus "Muuta tai karenssi" on pakkosiirtoa.

Minä en usko, että niiden osuus, jotka eivät yritä on millään tavoin merkittävä Suomen talouden kannalta. Työelämä on muuttunut roimasti siitä, että koulujen jälkeen mennään töihin ja eläköidytään samasta puljusta 63-vuotiaana. Nykyään on, anteeksi kommunismilta haiskahtava sana, riisto lisääntynyt todella paljon. Erityisesti tämä näkyy matalapalkka-aloilla, jotka eivät tarvi kovasti koulutusta. Ihmisille annetaan vähän töitä ja heidät eräällätavalla pakkositoutetaan työnantajaansa, vaikka eivät juuri elä hyvin palkallaan. Kaikenlisäksi näitä töitä ei enää ole tarjolla siinä määrin, että suurille massoille riittäisi töitä.

Armeliaisuus yhteiskunnan taholta minimaalisella toimeentulolla eläviä kansalaisia kohtaan on erittäin tärkeä asia mitä tulee yhteiskunnalliseen rauhaan ja vakauteen.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen Vastaus kommenttiin #67

Eli asuntopulaan ei Helsingissä mielestäsi vaikuta ne jotka eivät ole yrittämässäkään mitään. Okei, vaikea tuohon on oikein mitään sanoa kun mikään vastaus tuskin onnistuisi asiantilaa muuttamaan.

Tietenkin nähdään "pakkosiirtona" jos ei saakaan yhteiskunnan piikkiin asua missä haluaa. Syy ei ole syrjäytyneiden itsensä, vaan pikemminkin niiden jotka lupaavat heille kaikkea lisää ja suorastaan kannustavat ettei mitään saisi velvoittaa tekemään. Se minua myös hieman ihmetyttää että kuinka suomea puhuva ja koulutettu jää ilman työtä kun töitä kuitenkin löytyy lähes kielitaidottomille maahanmuuttajillekin, ihan TES:in mukaisella palkkauksella. Sikäli voisi sanoa että kyseessä on pikemminkin itse asetetuilla rajoitteilla hankittu tila kuin mikään olosuhteiden pakko. Kysymys on lopulta siitä että kumpi painaa yhteiskunnassa enemmän: se että yrittää jotain vastoinkäymisistä huolimatta ja siitä hyvästä niskaan kasataan vain lisää rasitteita vai se että jos ei edes yritä, niin siitä seuraisi ainakin tilan tekeminen niille joiden elämäntyyli on toisenlainen, vaikka palkka olisikin pieni ja tehtävät jotain muuta kuin mistä lapsena haaveili.

Pentti Järvi Vastaus kommenttiin #69

Jostain luin aika hiljan, että 4/5 asunnoista menee ns. tulottomille eli käytännössä ulkomaalaisille. Pahus, kun en kopsannut juttua, se liittyi jotenkin tähän kaupunkiin suunniteltuun rakennusyhtiöön.

Käyttäjän JenniJrvinen kuva
Jenni Järvinen

Kannatan lämpimästi että Etelä-Helsingin rikkaat eläkeläiset siirretään muualle asumaan, ja heidän lukaalinsa muutetaan soluasunnoiksi matalapalkkaisten alojen työntekijöille jotta Helsinkiin saadaan lisää esimerkiksi lähi- ja sairaanhoitajia. Pääkaupunkiseudulla on hoitajapula, mutta kukaan ei halua muuttaa tänne koska hoitajan palkalla ei elä siellä missä työt ovat. Kaivopuistossa on muutenkin 27% asunnoista tyhjillään - tämäkö ei ole epäkohta?

http://metro.fi/paakaupunkiseutu/uutiset/kaivopuis...

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Miksi omilla rahoillaan eläviin tarvitsisi soveltaa pakkokeinoja? Sehän se vasta bolshevismia olisikin. Eräs syy tuohon hintojen nousuun on asuntopula, jonka erästä syytä kirjoituksessani esittelin. Kuitenkaan siihen keskusteluun ei löydy halukkuutta millään asiallisella tavalla, kuten työttömyyden poistoon ylipäätäänkään, vaan mussutetaan mieluummin Stalinista, Hitleristä ja Pohjois-Koreasta jotka eivät asiaan liity.

Käyttäjän tiipou kuva
Teemu Havulinna

P-Koreassahan on tälläisiä "kyläyhteisöjä". Ja ei tavitse huolehtia että huonomman aineksen lapsetkaan koskaan pääsisivät saastuttamaan parempaa väkeä

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Kannattaisi sinunkin opetella hieman sisälukutaitoa ja kommentoida sen jälkeen. Toiveeni onnistumisellesi eivät ole korkeat, mutta uskon toisaalta myös yksilön piileviin voimavaroihin, että eihän sitä koskaan tiedä.

Käyttäjän TeroTakamki kuva
Tero Takamäki

Kantasuomalaiset pakkosiirretään savukoskelle ja heiltä vapautuneisiin asuntoihin kokoomus siirtää afrikan sarvesta moniosaajia korjaamaan huoltosuhdetta ja rikastuttamaan härmää?!

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Miten tuo taas liittyi mihinkään? Jätän kommenttisi kuitenkin näkyviin, on tuo harvinaisen idioottimainen heitto kuitenkin.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Partanen ei pidä siitä, että hänet paljastettiin!

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen Vastaus kommenttiin #52
Jussi Jusander

Enemmän minä syrjäytyisin jos minut siirrettäisiin johonkin toiselle paikkakunnalle. Tässä paikkakunnailla kun on sentään jotain kavereita. Vieraalla paikkakunnalla olisin täysin yksin.

Se, että palkka töitä ei löydy puolessa vuodessa ei todellakaan ole työttömien syy vaan työnantajien jotka eivät ota työttömiä TES palkalla töihin. Suurin osa työttömistä kuitenkin koko ajan yrittää päästä töihin ja varmasti menisi töihin jos heidät vaan sinne otettaisiin ja maksettaisiin vähintään se TES palkka. Työkkäri kun ei tarjoa mitään palkkatyötä vaan töitä aina jotain 9€ harjoittelua harjoittelun perään. Eikä se sitä voi koko elemäänsä missään koulussakaan viettää.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Siksipä ehdotinkin että niitä palkkatöitä voisi löytyä muualta kuin Helsingistä. Kavereiden merkityksestä en aikuisella ihmisellä näin netin ja puhelinten aikoina olisi järin huolissani, kuitenkin moni ihminen muuttaa myös Helsinkiin tai menee töihin ulkomaillekin, jossa heillä ei ole mennessä yhtään kaveria. Ajan mittaan yleensä tulee.

Lasse Askolin

Synnyin täysin tuntemattomalle paikkakunnalle Kuopioon. Edes äitiäni en tuntenut etukäteen.
Muutaman päivän ikäisenä minut siirrettiin toiselle paikkakunnalle Helsinkiin.
Siellä ei ollut yhtään kaveriani. Vaikka kyseessä oli vieras paikkakunta, jollaisessa sinä olisit täysin yksin, en syrjäytynyt, vaan olin esimerkiksi vanhempieni huomion kohteena suorastaan (ei lintu)keskellä.
Pari vuotta sitten minut siirrettiin ambulanssilla mielisairaalasta Karjaalle, jossa olin käynyt ennen siirtoa vain tekemässä vuorasopimuksen ja seurannut SYRJÄSSÄ, kun kaverini muuttivat tavarani Bromarvista sinne.
Kyseessä oli siis täysin uusi paikkakunta minulle, eikä yhtään kaveria, sillä muuttokaverinikin asuivat kaikki muualla.
En taaskaan syrjäytynyt, vaan ihastuin Karjaan maisemiin ja ihmisiin. Pari heistä jopa paransi minut vaikea-asteisesta masennustilastani.
Nyt en haluaisi muuttaa pois! Eikä poismuutto uhkaakaan.
Edes mielisairalassa 15 kuukauden aikana en tuntenut olevani syrjäytynyt. Aika moni hoitaja ja lääkärikin tuntui olevan kauaksi itsestään syrjäytyneenä. Olin pahoillani heidän puolestaan.

Käyttäjän Json kuva
Jani Jansson

Aikamoisia ihmistä ohjaavia ja määräileviä ideoita. Oma ratkaisuni olisi lähtökohtaisesti erilainen, mutta tarkastellaanpas...

Eikö asia olisi ratkaistavissa sitenkin, että asumistukea saisi saman määrän asuinpaikkakunnasta riippumatta? Sitten voisi itse valita asuisiko ahtaasti stadissa, sopuisasti Jyväskylässä tai väljästi Posiolla?

Päihdeongelma, vaikkapa alkoholismi, voidaan määritellä siten, että se on tila jossa riippuvuutta aiheuttava päihde on tärkeämpi kuin mikään muu asia maailmassa, siis jopa tärkeämpi kuin raha. Tästä vinkkelistä katsoen en usko että päihdeongelma saadaan purkautumaan niin, että annetaan enemmän rahaa niille joilla ei ongelmaa ole.

Oppilaitosten sisäänottomääriä voi tietenkin laskea. Kunhan ei unohdeta sitä, että tieto on kuitenkin tärkeämpi asia kuin raha.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Kappas, harvoja lähes asiallisia kommentteja. Kysymys kuuluukin että missä vaiheessa yhteiskunta "määräilee" ihmistä? Hän on tullut alueelle X eikä löydä sieltä koulutusta tai työtä. Yhteiskunta löytää hänelle sopivaa koulutusta ja/tai työtä paikkakunnalta Y ja hankkii paitsi kämpän valmiiksi, järjestää muutenkin asian mahdollisimman helpoksi. Henkilö kieltäytyy, ei siitä syystä että valinta olisi hänelle sopimaton vaan siksi että hän "haluaa asua Helsingissä" koska kaverit/ympäristö/harrastukset/jne. Mikä on tämän lopputuleman moraalinen oikeutus? Etenkin kun samalla olisi Helsinkiin tulossa opiskelemaan tai töihin toinen henkilö, joka ei löydä asuntoa koska asunnoista on pulaa. Olisi toki solidaarista jos heille tehtäisiin tilaa jotenkin muuten tai ainakin etsittäisiin sopivaa tekemistä niille jotka ovat tällä hetkellä ilman työtä tai koulutusta. Kuitenkin tällaiset ehdotukset ovat sitten Hitlerin, Stalinin ja Pohjois-Korean malleja ainakin joidenkin mielestä näemmä. On humaanimpaa antaa ihmisen syrjäytyä ja työntää lisää rahaa kuin antaa hänelle eväät parempaan elämään, työpaikka tai koulutus ammattiin. Minkähän ihmiskäsityksen mukaan sellainen menettely on inhimillistä ja ihmisarvoa kunnioittavaa?

Käyttäjän Json kuva
Jani Jansson

"Pula asunnoista" on ehkä jonkinlaisessa avainasemassa. Itse ajattelen, että tässä maailmassa ja yhteiskuntamallissa ei ole sellaista toimintamahdollisuuksien ulkopuolista "pulaa". Se on tietenkin totta, että monia mediaanituloisia harmittaa maksaa asumisesta pääkaupunkiseudulla niin paljon.

Se mitä ehkä yritän kierrellen sanoa, että kyllä asunnon aina saa - jos on tarpeeksi fyrkkaa. Ongelma on se, että mistä sitä fyrkkaa saa. Jos asumistuki olisi kiinteä, luulisi sen helpottavan tarjontaa kohtuuhintaisten asuntojen markkinoilla [määritellään vaikka 750 - 1000 €/kk], joskin kiinnostus halpoihin asuntoihin [vaikkapa alle 750 €/kk] varmasti kasvaisi. Pääkaupunkiseudultakin näitä halpoja löytää, mutta mitä kauemmas menee, sitä helpommin - ja sitä isompia asuntoja.

Työtön voi tehdä omia valintojaan mielestäni aivan samalla tavalla kuin työssäkäyväkin. Jos on isompi asunto, siellä voi tehdä enemmän asioita kuin pienessä, toisaalta pienempi asunto hyvien palveluiden ja kulttuuritarjonnan lähellä tarjoaa erilaisia mahdollisuuksia.

Pääkaupunkiseudun, ja varsinkin Helsingin, asuntohintoja pohtiessa tulee muistaa, että Helsinki on paljon laajempi alue kuin kehää I:n sisäpuoli. Idässä ja pohjoisessa on huomattavasti halvempaa. Halvin neljännes Stadin kämpistä on halvempia kuin kalliimpi puolisko Tampereen asunnoista.

Käyttäjän TeroTakamki kuva
Tero Takamäki

No man.
Sarkasmia. Mutta eihän sellainen mene idiooteille läpi.

Eiköstä se ole pitkälti teikäläisen puolueen aikaansaannosta, että hki täytetään maahanmuuttajilla?
Mikäli jykää olisi uskominen, niin 1.8 miljoonaa vielä uupuu.
Totta, ettei tavan duunarilla ole rahaa vuokriin/kämppään, kun ne ovat osin tällä keinoin nostettu taivaisiin.

"Hkin asunto-ongelma on Markku Leijon mukaan maahanmuutossa. Kaksi kolmasosaa väestön kasvusta tulee ulkomailta."

"...Myös kaupungin asuntojonossa odottaa paljon maahanmuuttajia. Asuntoa hakee muun muassa yli 500 suurperhettä, joissa on yhteensä 3 000 perheenjäsentä.
Monet perheistä ovat peräisin Somaliasta, kun turvapaikan hakijoiden perheitä yhdistetään..."

Sosiaaliturvan varassa voi tänään elää asunnossa, joka maksaa 400.000 euroa. Esimerkiksi maahanmuuttajille on annettu tällaisia asuntoja Helsingissä, koska tavoitteena on estää maahanmuuttajien ghettoutuminen ja asuminen samalla asuntoalueella. Monilapsisille perheille ei suurasuntoja ole riittävästi kaupungin vuokrataloissa, minkä vuoksi monet sosiaaliturvan varassa elävät perheet ovat saaneet asunnon uusista kovan rahan asunnoista.

Ennenkuin siirrät alkoholistit/työttömät yms. savukoskelle, niin eikö myös toisesta päästä hommaa voisi järkeistää?
Olettaisin että puolueesi linjaa mukaellen, pakkosiirrot yms. valvonta & rangaistukset kohdistetaan vain ja ainoastaan kantasuomalaisiin.

2/3 kasvu on aikas paljon. Jos tuo määrä ohjattaisiin ghettoutumaan savukoskelle itä-helsingin sijasta, niin aika paljon olisi jo ratkaistu pelkästään tällä.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Olen käsitellyt tätä maahanmuuttajakysymystäkin aiemmin:

http://ilikka.puheenvuoro.uusisuomi.fi/23665-pello...

Helsingin ratkaisuihin en ota kantaa, koska hoitakoot kunnallispolitiikkansa kuten haluavat. Ihmettelenpä vain että kun kuntia meinattiin pakottaa ottamaan maahanmuuttajia niin se oli olevinaan hyvä asia, jonka vastustaminen oli täyttä fasismia ja mitä kaikkea asiaan liittymätöntä se nyt olikaan. Kun ehdotetaan että kotimainen työtön saisi koulupaikan tai työtä sillä että hän muuttaisi, kuten monet ihmiset omillakin rahoillaan työn perässä muuttavat, niin se taas on huono asia. Ikäänkuin maahanmuuttajien saaminen maakuntiin on hyvä asia, mutta kotimaisen työvoiman ja opiskelijoiden saaminen taas ei.

Rainer Nuorinko

No mitäs Ilkka sitten kun sut pakkosiirretään sinne toiselle kunnalle vaikka johonkin puolen vuoden työharjoitteluun ta pilipalikurssille ja kun se päättyy, nii pitääkö sitten taas pakata reppu ja siirtyä toiseen kuntaan, jossa olisi työharjoittelupaikka puoleksi vuodeksi?

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Kuka tässä on puhunut puolesta vuodesta? Lue mitä kirjoitan ja oleta vähemmän. Sitten voimme kenties päästä jonkinlaiseen keskusteluun.

Käyttäjän aaronkallinen kuva
Aaron Kallinen

Oletko tutustunut tähän ilmiöön: http://fi.wikipedia.org/wiki/Syrj%C3%A4ytyneiden_a... ?

Tästä kattavampi kuvaus löytyy Jyri ja Jera Hännisen teoksesta Kallis köyhyys (2008).

Itse asiaan sen verran vielä, että todellinen syy asumiskustannusten nousuun löytyy siitä, millaisia asuntoja rakennusyhtiöiden on kannattavinta rakentaa. Niihin eivät sisälly kohtuuhintaiset vuokra-asunnot. Tämä asia pitäisi saada kuntoon, mutta oikeistolaisena tietysti haluat ennemmin syyllistää vaikeassa taloudellisessa tilanteessa olevia.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Miksi haluaisin syyllistää vaikeassa taloustilanteessa olevia ja miten se liittyy oikeistolaisuuteen? Onko se sitten syyllistämistä että toteaa töitä kylläkin Suomesta löytyvän, että olisi kohtuullista että yhteiskunnan varoja hyödynnettäisiin myös siihen että työ ja tekijä kohtaisivat, kun kerran ei Helsingin alueella näytä niin monillakaan tapahtuvan? Eräs edellytys mielestäni olisikin että näille henkilöille järjestettäisiin työ- tai koulutuspaikka, ylipäätään edellytykset elämään sieltä missä on paikkoja avoinna, sen sijaan että heitä pidetään löysässä hirressä esimerkiksi Helsingissä.

Helsingissä nimittäin on kyllä eniten työpaikkoja sekä opiskelupaikkoja, mutta niihin on myös käsittämätön määrä hakijoita katsoessa jotain muita alueita. Se on ilmeisesti jostain vinkkelistä syyllistämistä jos toteaa että Helsinki ei ole välttämätön asuinympäristö eikä ole oikein reilua että ne jotka tulevat alueelle tekemään opintojaan tai töitä sitten joutuvat huonojen kulkuyhteyksien varrelle ja asuntojonoon, kun asunnoissa on hyvien kulkuyhteyksien varrella paljon ihmisiä joille sijainti ei ole edellytys asioidensa hoitamiselle?

Pentti Järvi

Hyvin kirjoitettu juttu, vaikka vähän enempi konkretiaa olin odottanut. Tuossa edellä jo mainittiin Helsinki ja maahanmuuttajat (somelit), mutta kuittasit sen linkittämällä johonkin hupikirjoitukseen.

Mistä kummasta löytyisivät yht´äkkiä tai edes ajan kanssa työpaikat kaikille asumistukea nostaville ihmisille? Edes työpaikat eivät sitä tarvetta poista huonojen liksojen takia.

Täältä Maalahdesta voisi löytyä 6 vapaata asuntoa, mutta ei ensimmäistäkään työpaikkaa näillä näkymin.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Ei se ollut hupikirjoitus pohjimmiltaan, olen sitä mieltä että etenkin agraariyhteisöistä tuleville maahanmuuttajille olisi luonteva ympäristö ensimmäisen polven siirtolaisina muuttaa agraariyhteisöön. Asiaan mitä tehtävää kunnilla olisi on mietittävä ratkaisuja sitten kuntakohtaisesti, on aika vaikea yhteen keskustelun avaukseksi tarkoitettuun kirjoitukseen mahduttaa kaikkia asioita.

Käyttäjän miljasaresvaara kuva
Milja Saresvaara

Ymmärrän ajatuksen ja pointin. Mutta en ole ihan varma kuinka tuo käytännössä toimisi. Epäilen aluksi että löytyyköhän niitä töitä pikkupaikkakunnilta Helsingin työttömille massoille, jos eivät aktiivisetkaan löydä töitä kaupungistakaan. No mutta, oletetaan että löytyy työpaikka maalta kaupunkilaiselle työttömälle. Tarkoitat ilmeisesti palkattuja töitä, en tiedä olisiko kohtuullista vaatia muuttamaan harjoittelutyön perässä(ne 9e päivä) toiselle puolelle Suomea.

Kelle tällainen työ sitten sattuisi osumaan ja löytymään paikka ihan vieraalta paikkakunnalta? Veikkaisin että, (Heh :), juuri sellaisille joille se kaikista vähiten sopisi :).
En sanoisi että aikuisen sosiaaliset suhteet olisivat aina ihan 0-tason ongelma. Entäpä jos joutuisi eroon puolisostaan tai lapsestaan tällaisen muuton tähden, tai toimii vaikkapa omaishoitana tai ainoana tukena lähisukulaiselleen.

Systeemi olisi toimiva kyllä varmasti joidenkin kohdalla.
Mutta entä jos ei haluaisi muuttaa? Sitten seuraisi ilmeisesti jotain tukien menetyksiä.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Lasten ja puolison sekä muiden osalta kommentoin jo avauksessa, että tilanne ei ole mikään automaatti, vaan eräs keino niille joille ei oikein tunnu sopivan mikään muukaan. En lisäksi todellakaan usko että nuo aikuisen sosiaaliset suhteet ovat tämän teknologian aikoina mikään ongelma. Niistä toki mieluusti tehdään sellaisia, kuin kaikki aikuisetkin olisivat jotain kavereistaan loputtoman riippuvaisia teinejä. Niinpä sitten monet aikuisetkin alkavat käyttäytyä kuin kavereistaan loputtoman riippuvaiset teinit, koska siihen vetoaminen auttaa heitä säilyttämään nykyisen tilanteen ja välttelemään muutosta joka koetaan hankalaksi, vaikkakin sen seuraukset eivät olisi ainakaan huonommat kuin nykyisen meiningin jatkaminen.

Toimituksen poiminnat