Punkkeri Mitä edestään löytää, ei ole välttämättä jättänyt mihinkään

Mietintätauko politiikassa

Olen ollut vuoden 2006 syksystä lähtien Kokoomuksen jäsen sekä paikallisaktiivi. Olen kirjoittanut tällä palstalla nelisen vuotta, kirjoitukset ovat jonkun kerran herättäneet laajempaakin huomiota. Savon Sanomien mielipidepalstalle sekä muutamaan muuhunkin lehteen on vuosien saatossa tullut pistettyä useampikin kirjoitus. Nyt on kuitenkin vaaleissa välivuosi jälleen kerran ja en oikein jaksa keskittyä politiikkaan. On jopa käynyt mielessä sellainenkin asia että onko se lopulta niin mielenkiintoista tai edes vaivan arvoista, kun en kuitenkaan tee politiikkaa muualla kuin yhdistystasolla. Kunnallistasolla monet asiat säpälöityvät puolueideologioiden tavoittamattomiin ja haetaan käytännöllisintä ratkaisua.

Viime kunnallisvaalit olivat osaltani ensikertalaiseksi ihan siedettävällä tasolla. Sijoitin n. 60 euroa jolla sain 20 ääntä, oikeastaan 17 kun jätetään laskuista oma ääneni sekä vanhempieni äänet. Huonompiakin suorituksia toki nähtiin, mutta ei sillä ole niin paljon väliä kenellä menee huonommin kuin sillä että miten voisi mennä itsellä paremmin. Onneksi Kokoomus säilytti paikkansa Kuopion suurimpana puolueena sekä valtakunnallisesti suurimpana. Lautakuntapaikoille en päässyt, ainakaan vielä ei ole tullut tietoja kunnallisten omistusten luottamustehtävistä, mutten ole lainkaan varma että nimitetäänkö minua niihinkään. Ei se toisaalta ole oleellisinta, oleellisinta on oma mielenkiinto ja motivaatio. Olen alkanut miettiä sitäkin että mitä toimintani on hyödyttänyt. Olen nostanut mielipidepalstoilla jonkin verran keskustelua, samoin blogissani sekä erilaisilla foorumeilla. Siinäpä se.

Olen uutisia seuraillessa alkanut leipääntyä siihen jankutukseen jota Kokoomuksen ympärillä käydään viimeiseen asti, vaikka kuinka älyttömin argumentein. Sama hommahan se on oikeastaan näissä blogeissa, keskustelufoorumilla  kuin toritilaisuuksissakin: samat tyypit pyörivät samoine mielipiteineen, olivatpa puolesta tai vastaan. Joka kerta. Ei sillä ole suoranaista väliä mitä sanotaan, vaan sillä on väliä että jokainen haluaa päästä ääneen. Se on ihan mukavaa aktiivisuutta, mutta kun sitä on kuusi vuotta katsellut, niin alkaa tulla mieleen kysymykset että mitä helvetin järkeä tässä oikein on.

Olen kirjoittanut Uuteen Suomeen kohtalaisen säännöllisesti, mutta nyt kun ei ole vaalejakaan tulossa ja asiat pyörivät lähinnä sen räyhäämisen ympärillä että kuinka Kokoomus tuhoaa Suomen ja myy meidät Kreikalle ja kaikelle, niin siihen jankkaamisen osallistumisen ohella on aika vaikea keksiä masokistisempia tapoja viettää vapaa-aikaansa. Olen tällä palstalla nähnyt muutaman kerran niinkin kehityskelpoisia yksilöitä että jos he ovat väärässä, niin he myöntävät sen ja alkavat ottaa selvää kuinka asia todella on. Valitettavasti 99 % on sitten niitä joiden elämän sisältönä on käydä spämmäämässä omia ennakkoluulojaan sekä puolitotuuksiaan, toisinaan suoranaisia valheita tai pään aukomista blogien kommenttiosiot täyteen ja sitten siihen keskusteluun pitäisi yrittää jotenkin asiallisesti osallistua. Jos vastaa kuittailuun samalla mitalla, niin siitä vasta parku nouseekin ja kauhistellaan että kuinka tuolla lailla vastasi, kauheaa tuollainen. Siinä vaaditaan toki esim. minulta paljon enemmän kuin mitä kauhistelijat vaativat itseltään. Ehkä se sitten on ainakin heistä ihan perusteltua. Kiitos vaan kunniasta.

Olen lukemassa Dan Koivulaakson, Mikael Brunilan ja Li Anderssonin kirjaa Äärioikeisto Suomessa. Kirjoitan siitä toki arvostelun, sikäli kun jaksan lukea sitä paatosta vielä 200 sivua. Kirjahan on lähteistetty hyvin ja lähdeviitteiden suuri määrä teki vaikutuksen toimittajiin jo heti tuoreeltaan. Kuitenkin nyt liki sadan sivun jälkeen olen nähnyt lähinnä sitä että jokainen joka on eri mieltä on äärioikeistolainen ja jokainen jota he eivät uskalla avoimesti tölviä on jonkinlainen liittolainen. Kokoomuskin lukeutuu näemmä näihin liittolaisiin, vaikka niin Andersson kuin Koivulaaksokin pitävät vaalikampanjoissaan Kokoomusta syyllisenä suunnilleen kaikkeen mistä ei voi syyttää Perussuomalaisia, erityisesti Jussi Halla-ahoa ja Suomen Sisun jäseniä.

Kuitenkin, tuleeko sinulla arvoisa lukija joskus sellainen fiilis että olet vain väsynyt ihan kaikkeen poliittiseen vääntöön? Toki tilanne on toinen niillä jotka tekevät sitä työkseen ja niillä jotka pyrkivät sillä johonkin esim. kansanedustajaksi, valtuutetuksi tai muuhun vastaavaan. Näin pyyteettömänä aatteen rivisotilaana jouhun ikävä kyllä toteamaan ettei enää kiinnosta sitten niin yhtään. Ehkä tämä on ohimenevää, ehkä ei. Onneksi eurovaaleihin on vielä vuosi. Siinä välissä voi alkaa kiinnostamaan. Nyt on ainakin ollut pitkään sellainen fiilis että turhauttaa jo ajatuskin jostain poliittisesta väännöstä. Koska minulla on täällä ollut paljon hyviä keskusteluja sekä jonkin verran lukijoitakin, niin ilmoitanpa vain vetäytyväni taustalle, Vapaavuoroon saatan jotain leffa-arvosteluja tai vastaavia kirjoittaa. Tänne (ehkä) tuon Äärioikeisto Suomessa -kirjan arvostelun, sikäli kun sen jaksaa kahlata loppuun. Järin syvällistä settiä tuskin on luvassa.

Palaamisiin. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Harri Rautiainen
Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen Vastaus kommenttiin #9

En minä ole mihinkään lopullisesti poistumassa. Mielestäni on ihan tervettä sanoa välillä että nyt ei vaan kiinnosta. Tyypillinen kiertokulkuhan täällä on sellainen että vaalien alla mesotaan niin -keleesti, mutta vaalien jälkeen jossain vaiheessa ilmoitetaan että nyt lähden. Useimmat blogit vain hiipuvat olemattomiin kun päivityksiä ei sitten tule, vaikka luvataan tottakai että kirjoitellaan vaalien jälkeenkin. Olen vain kyllästynyt jauhamaan politiikasta, maailmassa on paljon muutakin.

Harri Rautiainen Vastaus kommenttiin #11

"Mielestäni on ihan tervettä sanoa välillä että nyt ei vaan kiinnosta."

Mielestäni ei ole tervettä sanoa, että nyt ei vaan kiinnosta, mutta huomenna taas kiinnostaa.
Tyhjänpäiväiset blogit vievät tilaa asia-asialta.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen Vastaus kommenttiin #25

Onneksi sinä Harri kirjoitat aina vain punnittua ja tarkkaan tutkittua tietoa, etkä ns. puhu paskaa koskaan...

Pentti Järvi Vastaus kommenttiin #26

Harri:"Tyhjänpäiväiset blogit vievät tilaa asia-asialta."

Mestari tässä genressä on kuitenkin Kimmo Hoikkala (sdp).

Käyttäjän KristinaKalliojarvi kuva
Kristiina Kalliojärvi

Koska sinä olet suoraselkäinen ja rehellinen kokoomuslainen ja tiedät varmasti,että väitteet Kokoomuksen Suomen myymisestä ovat panettelua tai perustuvat väärinymmärrykseen, oletkin varmaan se, joka lopulta osaa vastata tähän kysymykseeni. Olen tällä sivustolla kysellyt jo monta kertaa selitystä EVM-sopimukseen, erityisesti koskien sen salassapito ja syytesuojalausekkeita. Miten olen ne väärin tulkinnut, kun ne mielestäni huolestuttavasti vaikuttavat mafiatyyppisen organisaation kanssa kanssa tehdyltä sopimukselta, Suomen varallisuuden (vai pitäisikö ennemmin sanoa velkarahojen)luovuttamisesta eteenpäin, vailla mitään mahdollisuutta näiden rahojen takaisin saamiseen, jos toinen sopijaosapuoli niin päättää. Olisin suuresti huojentunut jos voit tämän sopimuksen vilpittömäksi todistaa tai ainakin perustella, miksi tilanne ei ole ollenkaan niin paha, kuin miltä se vaikuttaa.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Olen ymmärtänyt niin että EVM-salaus liittyy lähinnä keinottelun estämiseen. Tuollaisesta sopimuksesta joka koskee noin laajasti koko Euroopan aluetta ei tietenkään voi antaa sellaisia yksityiskohtia ulos, koska kyseessä on kuitenkin valtiotason sopimus. Samoinhan monet muutkin asiakirjat ovat osittain tai kokonaan salaisia, koska ne sisältävät sellaisia tietoja joiden julkistaminen johtaisi niiden väärinkäyttöön.

Suomella on toki mahdollisuus saada rahansa takaisin, joskin toisaalta myös mahdollisuus menettää ne. Asia on tällä hetkellä kuitenkin niin, että Suomen suhteellinen osuus on varsin siedettävällä tasolla, muutamia prosentteja kokonaisvelasta. Muilla euromailla on suuremmat osuudet ja niiden laukeaminen veronmaksajille kyseisissä maissa olisi huomattavasti suurempi isku taloudelle kuin Suomen menettämät rahat jos Kreikka joutuisi velkasaneeraukseen. Tämä asia toki jakaa mielipiteitä ja kunnallisvaaleissa tuli eräs Perussuomalaisten ehdokaskin minulle kertomaan kuinka meidän rahamme ovat Kreikassa. Sitä samaa hän varmaankin toisteli sitten heidän kojuillaan, mutta todellisuudella ei ole tuon väitteen kanssa paljoakaan tekemistä. Takaukseen sisältyy mahdollisuus että maksukyvyttömyys kaataa velan takaajien niskaan. Siihen riskiin taas muut euromaat pyrkivät toimillaan vaikuttamaan, mm. asettamalla Kreikalle ehtoja seuraavan rahoitusosuuden saamiseksi.

Käyttäjän KristinaKalliojarvi kuva
Kristiina Kalliojärvi

Oikeudellinen koskemattomuus eli syytesuoja kaikilla EVM:n organisaatiossa toimivilla? Miksi?

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen Vastaus kommenttiin #5

Koska muuten se menisi loputtomaksi syyttelyksi aina kun jotain ei joku asia miellytä. Syytesuoja on järeä keino jolla taataan se että noin monikansallisen ja laajaa aluetta vastaavan mekanismin toiminta voi pyöriä häiriöttä.

Käyttäjän oigmjiwrmwih kuva
J Makkonen

Partanen varmaan luettelee ja perustelee EU:n hyviä puolia?

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Niitä on lueteltu ja perusteltu monessakin paikkaa, joten vastaan lyhyesti:

Vapaa työvoiman, pääomien sekä tavaroiden liikkuvuus, yhteinen valuutta sekä vakaampi korkotaso, samoin oppilaitosten välinen yhteistyö jolla tutkinnot on mahdollista harmonisoida ja siten edesauttaa liikkumista maasta toiseen. Suomessakin on monilla yhtiöillä konsernikielenä englanti, joten mitkä tietysti estävät tätä kehitystä ovat syrjäinen sijaintimme, elinkeinoelämän keskittyminen hieman kohtuuttomasti Etelä-Suomen alueelle sekä verrokkimaihin nähden raskaahko verotus.

Käyttäjän oigmjiwrmwih kuva
J Makkonen

Mitä hyvää näillä on Suomeen saatu? Varkaat tulevat Suomeen, huumeet liikkuvat vapaammin ja korkotaso on samaa kuin Ruotsilla joka ei ole euromaa.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen Vastaus kommenttiin #10

Varkaiden osalta ongelma on lähinnä virolaisiin ja Romanian romaneihin liittyvä. Viron osalta asiaa olisi vaikea estää muutenkaan, Romanian ottaminen jäseneksi saranapuolelta oli alunperinkin virhe. Huumeiden liikkuvuuteen ei näyttäisi kyllä EU:lla olevan mitään roolia, siellä kuviossa on osattu perinteisesti liikutella ihan mistään säädöksistä riippumatta tavaraa yli rajojen.

Ruotsin osalta taas korkotasoa selittää se että Ruotsi on kuitenkin Suomea suurempi väkimäärältään sekä aavistuksen verran vertailtuna BKT/asukas-mittarillakin. Kuitenkin Ruotsissa elinkeinorakenne on palvelupainotteista verrattuna Suomeen, siinä missä taas Suomessa on korkeampi aste teollisuutta. Periaatteessa Suomeen olisi hyvä saada tasapainoisempi elinkeinon jakauma, koska teollisuudelle on täällä kuitenkin kohtalaisen hyvät edellytykset ja perusteollisuus on ollut toimeentulon selkäydintä pitkään. Nyt ollaan menettämässä paperiteollisuuden perässä metalliteollisuuskin halvemman tuotannon maihin, mikä tarkoittaa yhä suurempaa työttömyyttä ja kun se on rakenteellista, niin sen korjaaminen on myös vaikea toimenpide.

Pentti Järvi Vastaus kommenttiin #12

"Nyt ollaan menettämässä paperiteollisuuden perässä metalliteollisuuskin halvemman tuotannon maihin, mikä tarkoittaa yhä suurempaa työttömyyttä ja kun se on rakenteellista, niin sen korjaaminen on myös vaikea toimenpide."

En ymmärrä mitään tai vain vähän.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen Vastaus kommenttiin #16

Eli ihmisiä on koulutettu aloille joilla ei ole enää vastaavaa tarvetta työvoimalle ja pitäisi kouluttautua uudelleen. Kysymys sitten kuuluukin että mihin.

anna eino

Liikkuminen maasta toiseen on ollut mahdollista iät ajat, samoin opiskelu ulkomailla. Eihän opiskelu nytkään ole ilmaista esim Britanniassa, päinvastoin lukukausimaksut ovat kovat. Suomi sitävastoin kustantaa ilmaisen opiskelun EU-maista ja jopa sen ulkopuolelta tuleville. Reilua kehitystä, niinkö.

Raskas verotus on Suomessa pysyvä ilmiö, koska satumme asumaan täällä pohjan perillä harvaanasutussa maassa. Tämän maan ylläpitäminen tulee aina olemaan kalliimpaa kuin esim Kreikan tai Espanjan tai väkirikkaiden maiden, Saksan, Ranskan.

Itse äänestin aikoinani EU-jäsenyyttä vastaan, ja nyt näen entistä selvemmin että olin oikeassa.
Siksi minulla on myös täysi oikeus arvostella Suomen EU-politiikkaa.

Tietenkin se kismittää niitä, jotka nyt huomaavat, että Lipponen ja Niinistö tekivät kohtalokkaita virheitä viedessään Suomen euroon ilman kansanäänestystä.
Suomi maksaa kalliisti noista virheitä,maamme itsenäinen päätövalta omien resurssiemme käytöstä on viety meiltä pois.

Kokoomuksen ja SDPn olisi viisasta tunnustaa, että EU-politiikassa on tehty virheitä. Kun nuo puolueet härkäpäisesti edelleen ajavat Kataisen ja Lipposen linjaa, ei ole ihme, että vaaliteltoilla noiden puolueiden riviedustajat joutuvat kohtaamaan kansan suuttumuksen.

Pentti Järvi Vastaus kommenttiin #13

Minustakin olisi reilua myöntää, että kaikki ei ole mennyt kuin Strömsössä. Sensijaan on kuultu mitä kamalimpia uhkauksia jopa pääministerin suusta.
Talouspuolella onneksi on Suomessakin edes muutama henkilö, joka jaksaa pitää porukoita edes suhtkoht ajan tasalla, täällä Puheenvuoroissa Huopainen, Pusa, Myllyniemi (joka kyllästyi Huuskon toimituspolitiikkaan) ja muutama muu sekä muualla erityisesti Jan Hurri.

Edit: Huopaisen nimeä kun kaipailen, tulee aina mieleen Anu Kaipainen. Korjasin nimen.

Käyttäjän oigmjiwrmwih kuva
J Makkonen

Oikeastaan pyysin Sinua luettelemaan niitä hyviä puolia joita suomi on EU-jäsenyyden mukana saanut?

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Hmmm...juuri tätä yritin välttää kun kirjoitukseni tein. Kun kysytään samaa asiaa moneen kertaan ja sitten väliin tulee yksi julistamaan kuinka muka ei ollut kansanäänestystä jossa kertoo edellisessä lauseessa äänestäneensä, niin eiköhän tämä ole nyt osaltani tässä.

Pentti Järvi

Oot niin nuori, ettet taida tietääkään, mistä silloin äänestettiin ja minkä tähden JAA-äänet nipin napin voittivat.

Se oli silloin se. EU on muuttunut rajusti noista ajoista.

Euro:sta Suomessa ei saatu äänestää.

Käyttäjän ReijoKamula kuva
Reijo Kamula

Väsyttäähän tämä väliin, mutta perkele. Periksi en anna. Olen toiminut nyt yli 28v. erilaisissa yhteiskunnallisissa tehtävissä. Tällä hetkellä merkittävin on 1-varavaltuutettu/teknisenltk:n jäsenyys.
Hienoja hetkiä aikaan mahtuu. Pontikkatehtaan avajaisissa toimiminen kunnan koemaistajana on yksi parhaista. Helsingin sanomat ja iltalehti uutisoivat aikoinaan. Eihän kepulais/leastadiolaiskunnassa ollut muita maistajiksi kuin kaksi smp:läistä Minä ja Väänänen.
Tulin valittua heti ensimmäisissä vaaleissani Ylikiimingissä v. 1984 pitäjän toiseksi suurimmalla äänimäärällä.
Toinen huippu hetki sinetöityi Levillä, joskus 1997 syksyllä. Kunnallisneuvos (edesmennyt) tarjosi minulle yrittäjien edessä konjakit, kertoi Kamulan säästäneen kunnan varoja 940000 sen aikaista markkaa. Missä yhdeytessä, se on toisen blokin arvoinen.
On se antanut paljon. Uusia ihmissuhteita, joita ei olisi muuten syntynyt. Entinen kunnanjohtajakin, paiskoo käsipäivän kun nyt satunnaisesti tapaamme. Ei hänestä ole persua tullut, mutta hän jollain tavoin kuitenkin arvostaa meikäläistä.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Sinänsä mielenkiintoinen tarina, mutta miten tuo liittyy mihinkään? Mistä annan periksi pitäessäni pienen tuumaustauon? Usariin kirjoittelusta?

Pentti Järvi

Blogistasi sai sen käsityksen, että jätät politiikan nyt vähän väliin vuodeksi ainakin.

Aikamoinen masokisti muuten oot, jos jaksat lukea sen Äärioikeisto-kirjan. :)

Käyttäjän ReijoKamula kuva
Reijo Kamula

Ei sinun tarvitse välttämättä antaa periksi. Toin vain esille mitä poliittinen aktiivisuus on minulle tuonnut ja suonnut.

Pentti Järvi

Arvostan Ilkkaa korkealle jo siitä syystä, että ei vaahtoa suu päänä Kokoomuksen ja EU:n arvoja ym. ym.

Myös arvostin aikanaan sitä Vaasan pormestarin naapurinpoikaa, joka vihreisiin päädyttyään (ensin lipilaarit) kantoi ruokatavaransa kaupasta sylissä (ei siis ottanut muovipusseja).

Naurussa pitelemistähän siinä oli kun vähän väliä joku tavara tippusi rapakkoon.

Mutta eli kuten neuvoi.

Toimituksen poiminnat