Punkkeri Mitä edestään löytää, ei ole välttämättä jättänyt mihinkään

Soini väistymässä lähivuosina

  • Timo Soini on johtanut perussuomalaisia vuodesta 1997 (kuva: YLE)
    Timo Soini on johtanut perussuomalaisia vuodesta 1997 (kuva: YLE)

Suomen tunnetuin poliitikko millä tahansa mittarilla on kiistattomasti Timo Soini. Hänen sanontansa tunnetaan ja tyylinsä jakaa mielipiteitä. Viimeisimpänä Soini ilmoitti TV1:n Pressiklubi-ohjelmassa ettei usko homoseksuaalien susien olemassaoloon. Ajatellaanpa samaa vaikka Päivi Räsäsen sanomaksi, niin viikkokausien kuohunta olisi saanut alkusysäyksensä ja yhä useampi siirtynyt äänestämään jotain muuta. Soinin tapauksessa eivät iltapäivälehdetkään jaksa suoranaisesti innostua. Tuttua Soinia, joten ei mitään uutisarvoa.  Lisäksi ajoilta jolloin Soinin kommentit ja hänen puolueensa toimijoiden edesottamukset herättivät mediamyrskyjä, onnistui puolue kääntämään niistä suurimman osan edukseen. Siksi Soinia ei varmaankaan huoleta tuleva aika jonkun muun johtamassa puolueessa.

Perussuomalaisten tulevaisuutta on spekuloitu vähemmän, koska on ollut itsestään selvää että Timo Soini jatkaa puolueen johdossa. Seuraajaksi ei edes ole ollut esillä nimiä, eikä perussuomalaisissa ole puheenjohtajasta ollut epäselvyyttä, ei ainakaan vuoden 2003 jälkeen jolloin puolue nousi kolmen edustajan voimin eduskuntaan. Vuoden 2007 vaaleissa paikat nousivat viiteen ja 2011 syntyi "jytky" joka toi puolueelle historiallisen 34 paikan lisäyksen. Presidentinvaalit olivat puolueelle hankalat, koska perussuomalaisten kannattajissakin oli niitä jotka halusivat mieluummin presidentiksi Sauli Niinistön.

Kuntalehden haastattelussa Soini toteaa kuntapolitiikan olevan yksi syy siihen ettei vielä voi jättää puoluetta. Hän toteaa myös haluavansa olla puheenjohtajana ainakin vielä yhden kauden tämän jälkeen. Aikaisimmillaan siis Soinin lähtö tapahtuisi 2017. Jos puolue on vuoden 2015 eduskuntavaalien jälkeen oppositiossa ja Soini kulkee kireimmässä aikataulussa, voi perussuomalaisten kannatus keikahtaa pahemman kerran. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander

Mielenkiintoinen näkemys.

Mietittää myös tämä "hallitus into" sekä valmius tehdä todellista politiikkaa eli kompromisseja. Joustaminen ei ole tuntunut olevan perussuomalaisuutta.

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

No, en minäkään usko eläinmaailmassa homoseksuaalisuuteen, tai sanotaanko viettiin. Se on vain ihmispopulaatiolle tietoista ja järjellistä valintaa.

Sanoitko, että vaistyy vuosien kuluttua. Mikä ikävyys. Olisit ennustanut, että kuukausien aikana.

Käyttäjän ReijoPaunonen kuva
Reijo Paunonen

Soini on nuori mies.
Hyvin jaksaa vielä.
Kyllä siellä kokoomuksen riveissä on enemmän niitä joita on syytä vähitellen vaihtaa.
Soinin kuvan käyttöoikeutesi lienee tietenkin kunnossa?
Kuvan koodaus kun viittaa kuitenkin mielenkiintoiseen lähteeseen.
Asia on pieni mutta se periaate se periaate.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kommenttisi kuulostaa jotenkin Repomiehen kommentilta!

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Paunonen ei sitten malttanut joko lukea tai ymmärtää lukemaansa. Soini on ihan itse ilmoittanut että olisi väistymässä, Kuntalehden haastattelussa. Kun itse kertoo että kuntapolitiikka vielä pidättelee, niin turha siitä on minulle tulla valittamaan. Soinin kuvan osalta vaihdoin YLE:n kuvaan, niin on sekin asia kunnossa.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Soini jaksaa paukuttaa vielä 15 vuotta eduskunnassa ellei sitten mene EU-parlamenttiin!

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Niin siis ei hän välttämättä politiikasta vetäydy vaikka puolueen puheenjohtajuudesta luopuisikin. Onhan vihreilläkin peräti kaksi entistä puheenjohtajaa eurovaaliehdokkaina (Sinnemäki & Cronberg).

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Kirjoitukseen oikaisuna sen verran että kyseinen Rubenin ohjelma Pressiklubi on nyttemmin TV1:llä.

Sitten tuohon Soinin sanomaan ettei usko homoseksuaalien susien olemassaoloon. On niin että Soini vastasi Ruben Stillerin kysymykseen, jossa hän viittasi nimenomaan homosusiin. Sanoisin että kirjoittaja hieman oikoo kirjoituksessa Pressiklubin sanomisia.

http://areena.yle.fi/tv/2102634 (kohdasta 8:20)

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Soini toteaa Rubenille vastauksensa lopuksi:"... ja kun nyt biologiasta puhutaan niin en usko että homosusia on olemassakaan"

Miten tuo pitäisi tulkita ettei tulisi "oikoneeksi" hänen sanomisiaan?

PS. Kiitos korjauksesta, pitää muuttaa blogiin. Vanhasta muistista meni TV2-ohjelmistoon :)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

NO tuon "oikomisen" voit ottaa ihan miten haluat. Yritin vain kiinnittää sillä huomiota kirjoitukseesi; "Ajatellaanpa samaa vaikka Päivi Räsäsen sanomaksi, niin viikkokausien kuohunta olisi saanut alkusysäyksensä ja yhä useampi siirtynyt äänestämään jotain muuta."
Eli kyseessä ei mielestäni lainkaan voida tehdä oikomalla vertausta Räsäsen sanomiseksi Soinin vastausta. Sillä kyseessä todellakin on Rubenin ensin kertoma ja sitten esitetty kysymys Soinille. Soini vastasi Rubenin kysymykseen. Ei ensinnäkään puhunut tuota omasta aloitteestaan. Saatan olla sinua tyhmenpi, mutta noin käsitän asian. Ei mitään yhteyttä Räsäseen.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen Vastaus kommenttiin #16

Siis kyse on siitä jos vastaavassa tilanteessa Räsänen sanoisi vastauksensa jatkeeksi "ja nyt kun biologiasta puhutaan, niin en usko että mitään homosusia on olemassakaan", niin kyllähän siitä kohu nousisi. Räsänen kuitenkin on homokysymyksessä aikalailla samoilla linjoilla Soinin kanssa, niin siksi vertaus on ihan pätevä. Räsäsellä on kuitenkin taipumusta alkaa vetelemään takaisin ja sitähän media rakastaa, Soini taas ei vedä takaisin vaikka sanoisi mitä.

Pekka Iiskonmaki

#8
Kyllä se pako toteutuu muutenkin. Soinissa on kaiketi enemmän hyvää kuin huonoa.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

...ja sitten siirrymme keskustelemaan Soinin mahdollisesta seuraajasta. Kokoomus ei tämän kirjoituksen aiheeseen liity, joten jos siitä haluaa keskustella on jokainen vapaa tekemään aiheesta vaikka oman kirjoituksen. Tässä ketjussa sitä ei kuitenkaan enää jatketa.

Oma veikkaukseni Soinin seuraajaksi on joko Jussi Niinistö tai sitten joku SMP-siiven nostama henkilö. Pahimmillaan Ruohonen-Lerner jota perussuomalaisista moni ei oikein sulata.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Osalle ihmisistä näkyy olevan lukutaito hankalaa. Kun sanon että keskustellaan vaikka Soinin seuraajasta, eikä jauheta enempää kokoomuksesta, niin heti seuraavat kommentit olivat kokoomuksesta jauhamista. Jatkakaa toki, ei se raskasta hommaa ole niitä poistella. Tietysti voisitte ottaa kantaan avaukseni sisältöön niin ei tarvitsisi kommenttejanne poistella tai sitten erikseen kysymääni Soinin seuraajaan.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Soinin saappaisiin on vaikea asettua, koska koko puolue on henkilöitynyt Soiniin. Vaihtoehtoja ei liene tällä hetkellä monta, ja moni niistäkin vaihtoehdoista tarkoittanee jonkinlaista jakautumista tai rapautumisen riskiä. Kysymys jatkajasta on kuitenkin ihan tärkeä, koska siitä riippuu koko puolueen tulevaisuus.

Jussi Halla-aho on odotettavasti yksi seuraajavaihtoehto, koska hänellä on vaikuttamisen kyky, mutta henk. koht en usko hänen sosiaalisiin taitohinsa ja näin johtamiskykyyn, joka puree parhaiteen nuivaan siipeen. Puoluetta voi olla vaikea hallita Scriptasta käsin.

Jussi Niinistö voi olla yksi, mutta on loppujen lopuksi hieman kuivakan ja vanhoillisen oloinen. Soinin seuraajaksi vaaditaan karismaattista henkilöä. Ruohonen-Lerner on kova tekemään töitä, siinä mielessä hänessäkin on potentiaalia.

Sampo Terho on kunnianhimoinen ja kiinnostaa varmasti monia, mutta riittääkö kuitenkaan rahkeet, en osaa sanoa. Hanna Mäntylä on ehkä liian pehmeä pitääkseen otetta koko kööristä.

Sitten muutama hiljainen, joista ei paljon puhuta. Mutta kuka olisi villi kortti?

Toimituksen poiminnat