Ilikka ottaa kantaa Evoluutiota revoluution sijaan.

Alexander Stubbin ehdokkuus villitsee mediaa

  • Alexander Stubb on tunnetuimpia kokoomuspoliitikkoja (kuva: www.alexstubb.com)
    Alexander Stubb on tunnetuimpia kokoomuspoliitikkoja (kuva: www.alexstubb.com)

Iltalehti päätyi spekuloimaan että ilmoittaako eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb kenties eurovaaliaikeistaan huomenna ja jos ilmoittaa, niin mitä ilmoittaa. Stubb on istuvista ministereistä selkeästi vahvin nimi eurovaaleihin, edellisen kerran ollessaan ehdolla hän keräsi yli 115 000 ääntä ja vieläpä ensikertalaisena. Tulos oli vuoden 2004 europarlamenttivaalien toiseksi paras.

Kysymykset risteilevät ilmassa yhä tiiviimmin komissaarin sekä ehdokkuuden osalta. Komissaariksi on uutisankkana soviteltu myös pääministeri Jyrki Kataista, joka tosin ei ole tehtävään hakeutumassa. Sen sijaan Stubbin ehdokkuus toisi eurovaaleihin kaivattua sähköä ja tarkoittaisi että kokoomuksen listan painoarvo nousisi merkittävästi. Stubbin henkilökohtaiset äänet kuitenkin nostaisivat listan kokonaisäänimäärää huomattavasti ja lista on kohtalaisen vahva jo nykyisellään.

Osa ehdokkaista voi kokea mahdollisuuksiensa kariutuvan jos listalla on Stubb sekä kolme istuvaa europarlamentaarikkoa, joskaan sille ajattelulle ei ole suoranaisia perusteita. Lopulta kokonaismäärä ratkaisee montako menee läpi ja suurta pohjakannatusta edustavat ehdokkaat tuovat pikemminkin mahdollisuuden yllätyksiin. Lisäksi jos läpi päästyään Stubb kuitenkin ottaisi komissaarin tehtävät vastaan, avautuisi tie parlamenttiin vaaleissa varalle sijoittuneelle ehdokkaalle.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Sama mies totesi muutama vuosi sitten Kreikan ensimmäisen apupaketin jälkeen, että "nyt asiat ovat Kreikassa kuin muuallakin Euroopassa ovat kunnossa. On pölhöpopulismia väittää jotakin muuta."

Ei kovin uskottava toteamus, vai?

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Viktor

Vaikea sanoa mitään kun kyseessä on yksittäinen irtonainen kommentti. Mitähän se teidän puheenjohtaja juuri älisi niistä homo susista pressiklubissa. Ainakin tarkistuksen jälkeen näyttäisi, että homo susia on valtavasti luonnossa. Kuvaako tämä sitä osaamista mitä puheenjohtajalla tulisi olla?

Olisi mukava löytää muista puolueista yhtä hyvin koulutettu, EU:n tunteva ja kielitaitoinen henkilö kuin. Ei ainut syy valinnalle, mutta yksi erittäin painava syy.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Pistit vähän yliampuvan otsikon. Tai voihan se olla, että medialta taas karkaa hetkeksi mopo käsistä.

Erinomainen ehdokashan Stubb olisi. Lisäksi hänen tulonsa mukaan selkeyttäisi Kokoomuksen tilannetta huomattavasti. Vaikka, kuten sanot, kisa käy näin entistä kovemmaksi kaikille muille. Toisaalta tuolla luodaan mahdollisuudet sille neljännelle paikalle, jos kaikki onnistuu. Alle kolmen paikan taas Kokoomus tuskin putoaa missään tapauksessa. Joten ehdokkuus on varmaan monessa suhteessa järkevää sekä Stubbin että Kokoomuksen kannalta.

Viimeisimmän kyselyn perusteella viimeinen läpimenijä olisi PS:n kolmas edustaja, jonka vertailu on 5,7%. Siitä laskien neljännen edustajan raja on 22,8%. Kokoomuksen kannatus oli kyselyssä 22,7%. Jos Stubb tuo sen puuttuvan 0,1%, niin kannattava panostus. Tuosta PS:n kolmannen paikan vertailusta voi myös ihan helposti päätellä, että ne puolueet, jotka jäävät alle 5%, eivät voi edes kuvitellakaan edustajasta. PS ja SDP eivät varmastikaan molemmat putoa alle 15%.

Olettaen, että PS tai SDP nousee yli 18%, neljännen edustajan raja nousee yli 24%. Siinä on jo vähän enemmän tavoiteltavaa.

Kivaa aivovoimistelua.

PS. Sinänsä tuo kyselyn tilanne on aika mielenkiintoinen. Kun laskin uudelleen, niin tuossa Taloustutkimuksen kyselyssä annetut prosenttiosuudet tuottaisivat kyllä sen neljännen paikan jo Kokoomukselle. Vertailuluvut PS:n kolmannelle ja Kokoomuksen neljännelle paikalle ovat 5,666...% ja 5,675%. Mitä lasken väärin, koska muistaakseni tulosta markkinoitiin edustajajakaumana siten, että Kokoomus, Keskusta ja PS saisivat 3 ja SDP 2?

http://yle.fi/uutiset/perussuomalaiset_etenee_euro...

Matias Härkönen

Erittäin harkittu julkisuustemppu Stubbilta. Tiedotustilaisuus jonka aihetta ei kerrota, synnyttää mediassa aina vipinää. Paikalla on huomenna kaikki kynnelle kykenevät. Eipä siinä sentään mitään laitonta ole. Tulee vaan mieleen Cheekin aiempi mediatempaus, kun julkisti stadion keikkansa. Tuokin tiedettiin, mutta nyt ei tarvitse edes arvailla mitä Stubb ilmoittaa.

Stubb on viisas, kielitaitoinen ja varmasti mukava mies. Suomelle Stubb on kuitenkin pahinta mitä voi Eurooppaan lähettää.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

"Suomelle Stubb on kuitenkin pahinta mitä voi Eurooppaan lähettää."

Elinkeinoelämä voi olla Matias hyvinkin toista mieltä. Varsin hyvin on Stubb hoitanut ulkomaankauppaministerin postinsa. Verrata voi hyvin Pate Väyryseen, joka myös hoiti hommansa samalla positiolla.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Elinkeinoelämän lisäksi veikkaisin edellisten vaalien pohjalta että Stubb kerännee jopa Soinin 130 000 äänen ylittävän potin JOS siis lähtee ehdolle. Häntä vaan on eräiden mielestä kovin muodikasta vihata. Sellainen ilmiö on politiikassa aina ollut että jotain tahoa on muodikasta vihata ja sitä myöten demonisoida henkilöitäkin, sen kummemmin perustelematta. Se on surullista, mutta toisaalta hyvin inhimillistä.

Käyttäjän heikkiluoto kuva
Heikki Luoto

"Varsin hyvin on Stubb hoitanut ulkomaankauppaministerin postinsa."

Miksi sitten Suomen kauppatase ja vaihtotase ovat heikentyneet Stubbin kaudella?
http://www.teknologiateollisuus.fi/uploads/cmFiles...

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen Vastaus kommenttiin #7

Luoto ei ilmeisesti ole perillä ulkomaankauppaministerin tehtävistä mm. uusien potentiaalisten markkina-alueiden/toimialojen "kartoittajana". Ministeriö kerää etukäteen varsin laajasti elinkeinoelämältä toiveita uusista kohteista (esim. Afrikassa, Aasiassa ja Etelä-Amerikassa). Sitten jalkaudutaan ministerin johdolla. Varsinaiset markkinaselvitykset ja päätökset milloin ja miten edetään, kuuluu yrityksien tehtäviin. Kysymys on hyvin pitkäjänteisestä työstä ja esim. viime vuonna tehdyt vierailut voivat poikia liiketoimintaa 3...5 vuoden kuluessa. Avainsanat ovat "uusi" ja EU:n ulkopuoliset alueet.

Käyttäjän heikkiluoto kuva
Heikki Luoto Vastaus kommenttiin #9

Kehuit myös seitsemän vuotta sitten ulkomaankauppaministerinä aloittaneen Paavo Väyrysen, eli Stubbin edeltäjän. Aikaa tuosta on kulunut siis enemmän kuin se 3-5 vuotta, jonka katsot kuluvan ennen kuin ulkomaankauppaministerin ulkomaanvierailut poikivat liiketoimintaa. Tuota odotellessa alkaa jo pelottamaan, koska Suomen kauppatase ja vaihtotase heikkenee edelleen.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Tänään se vihdoin viimein tapahtuu. Julkinen sana on kertonut meille tietoa janoavaisille, että nyt Stubb Taidehallissa "tulee kaapista ulos". Onko Stubb ollutkin homo ja nyt hän sen kertoo julkisesti?

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Stubbia ei varmaan haittaa, jos miljoona äänestäjää vihaa ja 150 000 äänestää häntä vaaleissa. Stubb on uskomattoman suosittu politiikkaa seuraamattomien pääkaupunkiseudulla asuvien keskuudessa joissakin merkittävissä äänestäjäryhmissä. Stubbin kannatus voi tuntua oudolta tällaisella foorumilla, jossa ilmapiiri on aivan eri kuin tavallisten äänestäjien keskuudessa. En ole koskaan tajunnut Stubbin suosiota täysin mutten sitä voi kiistääkään. Veikkaan, että Stubb saa eniten ääniä Kokoomuksen ehdokkaista ja tulee valituksi. En uskalla veikata äänimäärää mutta yli 50 000 ääntä pitäisi tulla varmasti. 100 000 ei ole mahdoton tavoite, jos kampanja onnistuu.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

Tämä, jos mikä, osoittaa sen, että keskiverto äänestäjä on tyhmä ja aivopesty.

Suomi tarvitsee kriittisiä ihmisiä Brysseliin, ei Eu/eurofanaatikkoja.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Kaikki kanssasi eri mieltä olevat ovat siis tyhmiä ja aivopestyjä. Hieno asenne.

Toimituksen poiminnat