Punkkeri Mitä edestään löytää, ei ole välttämättä jättänyt mihinkään

Jospa voisi äänestää halutessaan pelkästään puoluetta?

Idea ei ole järin uusi, mutta kun se nyt mieleen toisessa blogissa juolahti, niin esitellään se täälläkin:

Entä jos saisi äänestää pelkästään puoluetta, ehdokasta täsmentämättä niin halutessaan? Nykyisellä listalla tietyt numerovälit vaaleista riippuen jyvitetään aina tietyn puolueen ehdokkaille joka tapauksessa. Olisi ihan hyvä olla joku numerosarjan alku tai loppu jolla sitten äänestäisi pelkästään kyseisen puolueen ohjelmaa. Nykyisin monilla on ongelmia löytää edes sopivaa puoluetta ja kun löytää puolueen teemoista jotain mikä kiinnostaisi niin taas on vuorossa pari muuttujaa kun pitää valita ehdokas. Kun pitäisi olla toisaalta tuore lupaus ja ryvettymätön kansanmies, mutta kokemusta ja verkostoja hyödyntää valituksi tullessa asemaansa edeltä kerrotun politiikan tekemiseen. Pitäisi olla nuori, mutta usein vanhemmilla ihmisillä on elämänkokemuksen tuomaa perspektiiviä ja koulutusta pitäisi olla, muttei saisi vaikuttaa pelkästään kirjaviisaalta, jne. Tätä voisi jatkaa loputtomiin.

Moni äänestäjä pitää äänestämistä merkityksettömänä itsensä kannalta, koska mikään tulos ei toisi hänelle politiikkaan mitään mielenkiintoista elementtiä koska hän on valinnut tai valitsisi ehdokkaan joko tuttuuden, sattuman tai yksitäisen vaaliteeman kautta. Äänestysprosenttia pudottaa entisestään kun yhä harvempi on pitänyt valintaansa niin tärkeänä että on huomannut milloin on ennakkoäänestysaika ja sen muistaessaankaan lähtenyt määrätietoisesti uhraamaan jopa kaksinumeroisen määrän minuutteja tahtonsa ilmaisemisen puolesta yleisellä ennakkoäänestyspaikalla kuten postit, kirjastot, kaupungintalot, jne.

Toisaalta kun sanotaan ettei puolueilla ole eroja, niin tämä ainakin toisi kummasti railoja niiden ohjelmien välille ja ne nimenomaan pyrkisivätkin erottumaan toisistaan ylipäätään, sen sijaan että vaaleista toiseen vasemmisto uhittelee kokoomukselle, vihreät perussuomalaisille, perussuomalaiset kaikille, demarit sille joka on heitä suositumpi samoin kuin keskusta, KD kärsii vaikeudesta löytää edes tarpeeksi ehdokkaita ja RKP paimentaa lähinnä rannikkoseutujen ruotsinkielisiä äänestämään.

Tietysti tämänkaltainen järjestelmä on käytössä jo nyttenkin, sillä läpi menemättömienkin äänet tulevat osaksi yhteistä pottia. Tosin kuinka moni äänestäjä ymmärtää sitä sillä tapaa ajatella ja kuinka moni äänestämätön ymmärtää tukevansa vaalien voittajaa ovat niitä kysymyksiä joissa kansan tietämisen tasosta saatettaisiin hämmästyä jos asiaa alettaisiin selvittämään. Tietty siinä voitaisiin tehdä valistustyötä jolloin tämä lisäys olisi tarpeeton. Jostain syystä se vaan on niin että kun laitetaan sanapariksi "valistus" ja "demokratia" niin on luvassa jotain mitä kyseisen kampanjan aikana ei kohderyhmä huomaa ja jolle huomanneiden parissa jälkikäteen naureskellaan.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Hah, jokainen äänestää puoluetta nytkin. Ei mikään ihme että äänestysprosentti on alhaalla, koska moni sen tajuaa (muista syistä voisi pistää oman blogin). Puoluekuri kruunaa kaiken.

Sama kuin joka puolueella olisi tasan yksi edustaja. Soini vaikkapa persuilla, Katainen kokkareilla, Jutta demareilla, Sipilä kepulla ja niin edelleen..... puoluekurin määrätessä valtaosan päätöksistä.. ei mikään muuttuisi, mutta selvenisipä asiat paremmin monelle (ja säästyisi palkkarahoja turhista edustajista ja näiden avustajista).

Puoluekurilla on järjettömästi liikaa valtaa (pitäisi lailla kieltää.. vaikka lain mukaan ei ketään siihen sidotakaan, mutta käytäntö on eri). Ja puolueilla liikaa valtaa eduskuntaan pääsyn suhteen. Sitoutumattomilla sentään on jotain mahdollisuuksia vielä kuntatasolla, mutta suuret puolueet ohjaavat asioita isommissa kuvioissa.

En ihmettele mikäli politiikkaan meno ei kamalasti kiinnosta kaikkein lahjakkaimpia. Toisaalta taas seiska-lehden palstoilla viihtyville eduskunta on mitä houkuttavin vaihtoehto. Tahi mikäli voitat urheilussa jotain, niin johan tulee kilautuksia puolueilta....... Suomen parhaaksi tietenkin puolueet julkkiksia hakevat listoilleen....

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

En tiedä mistä tietosi ovat peräisin, mutta on myös äänestäjiä jotka eivät äänestä puoluetta vaan etsivät sopivinta ehdokasta. Heidän urakkansa on melkoinen ja pettymyksen riski suuri. Ryhmäkuri on todellisuudessa äänestäjän kuluttajansuojaa, koska hän voi luottaa keskeisimmissä kysymyksissä puolueen pysyvän yhtenäisenä. Jos kaikki olisivat sitoutumattomia ja äänestäisivät vain omista lähtökohdistaan, olisi omaneduntavoittelu vielä häikäilemättömämpää kuin nykyisin, jolloin irtopisteiden keruuta suitsii ainakin edes puolueen linjaukset asioissa.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Venäjällä sai aikaisemmin äänestää kaikkia vastaan. Entä jos voisi antaa negatiivisen äänen, siis äänestää jotakin puoluetta tai henkilöä vastaan?

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Äänestämällä jonkun puolesta, äänestät samalla jotain vastaan. Pelkkä vastustaminen on toki muodikasta, joskaan yleisvastustajalla ei ole vielä koskaan ollut tarjota omaa vaihtoehtoa vertailtavaksi.

Toimituksen poiminnat