Ilikka ottaa kantaa Evoluutiota revoluution sijaan.

Kannatusarvioissa mielenkiintoisia suuntia

Katselinpa tuossa puolueiden kannatusarviota kun YLE eilen taas sellaisen julkaisi. Vuodesta 2006 alkavat luvut voi katsoa tästä, mutta hieman pettynyt olen ettei sellaista yhtä graafia löydy jossa selkeästi näkyisi nämä vaihtelut. En aio sellaista tehdä, koska sellaisen tekeminen kuuluu tutkijan toimenkuvaan.

Mielenkiintoisena yksityiskohtana varsinaisessa uutisessa on opposition lasku ja hallituspuolueiden nousu. Kristillisdemokraatit ainoastaan on menettänyt teoriassa kannatustaan. Tosin KD on hieman samanlainen porukka äänestäjäkunnaltaan kuin RKP, että kasvua ei ole juurikaan luvassa, mutta puolueuskollisuutta tukijoilta löytyy.

Selkein lasku on tapahtunut niin kuningaspuolueeksi vieteriukon lailla hypänneen keskustan osalta sekä koko vaalivoittojen historian uusiksi pistäneiden perussuomalaisten suhteen. Keskustan osalta epävarmuutta on luonut Sipilän poissaolo sairaslomien johdosta sekä Väyrynen vs. Rehn-asetelman syntyminen eurovaaleihin. Keskustan lista on polarisoitunut näiden kahden miehen ympärille ja haastajia ei vahvan sisäisen linjaeron vuoksi ole luvassa. Tämä horjuttaa asetelmia äänestäjien silmissä ja luo puolueesta epävarman vaihtoehdon: Väyrystä kannattavan ääni voi koitua Rehnin hyödyksi ja päinvastoin. Näyttäisi kuitenkin selvältä että Väyrynen on lähempänä keskustan suuren kentän ääntä kuin komissaarina nimekäs, mutta etäiseksi jäänyt Olli Rehn.

Perussuomalaisten osalta taas on kyse enemmänkin Soinin tempoilusta ja lausunnoista, samoin kuin puolueen maalattua itsensä nurkkaan lukuisissa EU-kysymyksissä, joista on tultu takki nurin takaisin ja yritetty uskotella kannattajille ettei missään asioissa ole oltu väärässä saati käännetty mielipidettä puhtaasti poliittisen opportunismin ajamana. Tähän kun lisätään Soinin levottoman homosusi-lausunnot Pressiklubin kaltaisessa ohjelmassa ja siitä seurannut mediakohu, alkaa heilunnan tausta käydä yhä ilmeisemmäksi. Kannatusta pudottaa myös perussuomalaisten selkeän vahingoniloinen ja epäkypsäksi mielletty suhtautuminen hallituksen kohtaamiin vaikeuksiin jotka hankkeiden epäonnistumisen myötä heijastuvat kuitenkin kaikkiin suomalaisiin, myös perussuomalaisten kannattajiin. Kovin isänmaallisena ei voida pitää suhtautumista jossa ensin pelotellaan ihmisiä pahimmilla vaihtoehdoilla maalaten ne automaattisiksi seurauksiksi ja sen jälkeen noudattaa linjaa jossa oma oikeassaoleminen on tärkeämpää kuin suomalaisten etu tai ongelmien ratkaiseminen. Tuhon povaaminen ja hallituksen vastustaminen on monella perussuomalaisella ajanut ohi suomalaisten puolustamisesta ja hyvinvoinnista.  Kannattajatkin alkavat siihen jo kyllästyä.

Gallupin tulokset mahtuvat virhemarginaaliin kuten ne useimmiten mahtuvat. Trendi on kuitenkin kohtalaisen selkeä ja seuraavat mittaukset ennen eurovaaleja tuovat kentälle säpinää vaikka gallupeja aina  vähätelläänkin. Ainakin suuntaa-antavina ne ovat erinomainen työkalu osoittamaan missä kannatuskehitys kulkee ja siitä voidaan aika helposti päätellä mistä se johtuu.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Keskusta on kuitenkin reippaasti EK-vaalituloksen paremmalla puolella toisin kuin PS, -2,2 %-yksikköä, joten puolue ei ole tavanomaisesta poiketen kyennyt hyödyntämään oppositioasemaansa.

Tulevat eurovaaligallupit vaikuttanevat ainakin lyhyellä tähtäimellä EK-vaaligalluppeihinkin ennen ja jälkeen toukokuun, ja PS:n europarlamenttiryhmäkin on ainakin Toimi Kankaanniemen mukaan selvillä:

"Ryhmä, johon Ps:n mepit liittyvät, nousee ohi Alden ja Vasemmiston kolmanneksi suurimmaksi, vaikka (MTV:n) gallup ei sitä tietenkään kerro. Tämä on enemmän kuin todennäköistä."

Tosin Kankaanniemi ei ole vielä vastannut mikä ryhmä on kyseessä.

http://toimikankaanniemi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/...

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Vasemmistolaiset ovat taas kertoneet, että heidän ryhmänsä tulee kaksinkertaistumaan ja samalla nousee kolmanneksi suurimmaksi.

Tuntuu olevan kovia nousupaineita monessa ryhmässä. Europarlamentti paisuu kuin pullataikina, jos kaikki povaukset osuvat kohdalleen.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Muuten hyvä kirjoitus mutta uskon, että RKP yllättää tälläkin kertaa ja lähtee tosissaan kamppailemaan viimeisestä europarlamenttipaikasta. Vaikka kannatuksen nousulle ei ole kovin hyviä edellytyksiä suuremmassa mittakaavassa, RKP pystyy tekemään vielä suhteellisen suuren nousun nykyisestä kannatuksesta. Nykyinen gallupkannatus on 4,2%. RKP:n eurovaalitulos voi nousta siitä melkein 50%, ollen lähellä 6%.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

RKP:n paikka riippunee vaalien äänestysprosentista, ja jos se jää suunnilleen viime europarlamenttivaalien tasolle paikan uusiminen on hyvinkin mahdollista.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Viime Eurovaalien tulokset vielä, olkaa hyvä: http://yle.fi/vintti/yle.fi/vaalit/tulospalvelu/20...

Näyttää olevan täysin totta, että RKP ei alle kuuden prosentin kannatuksella saa edes yhtä edustajaa, mielenkiintoinen asetelma onkin että se kisaa viimeisestä paikasta vasemmistoliiton kanssa. KD on Essayahin kannalta mielenkiintoinen vaihtoehto: http://yle.fi/vaalit/tulospalvelu/2012/presidentin...

Näyttäisi siis että se Essayahin kannatus menisi selkeästi äänikynnyksen yli, jos samat jotka kannattivat häntä Presidentiksi (tai useampi, varmaan Soinin ja Niinistön takana oli paljonkin niitä jotka halusivat äänestää vahvaa ehdokasta) niin hän pääsee europarlamenttiin. Käytännössä voidaan puhua KD:n ykkösehdokkaasta jota muut täydentävät äänillään, kuten Soini oli viime Eurovaaleissa PS-listalle.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Laskeskelin tuossa joskus aiemmin, että maagiset luvut ovat 6 - 12 - 18 - 24. Kulmakertoimet maagisten lukujen ympäristössä taas ovat 0,33 - 0,67 - 1 - 1,33 vastaavasti. Skaalattuna siis tuohon SDP:n tai PS:n kolmanteen paikkaan.

Kristillisten ja RKP:n mahdollisuudet oman ehdokkaan läpimenoon ovat alhainen äänestysprosentti ja omien lähes täydellinen aktivointi. RKP osaa sen paremmin. Kuitenkin veikkaan vahvasti sen puolesta, että sekä RKP että KD putoavat. Essayahin kannattaisi seurata Korholan jalanjälkiä.

Käyttäjän amgs kuva

Ilkka, eikö SDP: n kannatus ole pysynyt samoissa luvuissa? Hyvä kysymys on miksi muut nousivat ja demarit jämähtivät.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Siinäkin mielessä että länsinaapurissa demarien galluptulos on aivan toista luokkaa, ja europarlamenttivaaleissa S&D käy EPP:n kanssa tiukkaa kisaa suurimmasta ryhmästä. MTV:n eilen julkistama gallup:

PollWatch 2014: Socialists still in front, but lead cut

http://europedecides.eu/2014/03/pollwatch-2014-soc...

ja sitä edellinen

PollWatch 2014: first predictions put Socialists in the lead

http://europedecides.eu/2014/02/pollwatch-2014-fir...

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Joo, siis periaatteessa SDP:lle on merkitty "nousuksi" eli nuolella ylöspäin sekin että heidän kannatuksensa pysyi entisellään. Kyllähän sitä tässä tilanteessa voi heille pitää eräänlaisena torjuntavoittona. Puolueen linja on horjunut pahemman kerran ja kannatus ollut pitkää liukua kuin keskustalla aiemmin ja kokoomuksellekaan kyseinen ei tilanne voitokkaista vuosista huolimatta ole täysin vieras.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Aina mielenkiintoisia nämä pohdintasi, vaikka sinulla tiettyä tarkoitushakuisuutta onkin oppositiopuolueiden 'nujertamiseen'.

Pitipä kuitenkin tehdä yksi erittäin yksinkertainen laskutoimitus, tietynlainen alipäästösuodatin, jolla käsitellään data sekä eteen- että taaksepäin. Siis korvataan puolueen kuukausikohtainen kannatusarvo lauseella 0,25*edellinen+0,5*nykyinen+0,25*seuraava. Tämä on tasoittava suodatin, jonka vaihesiirto = 0. Tällä suodattimella ei tietenkään saa vielä helmikuun arvoa, koska siihen tarvitaan vielä maaliskuun mittaustulos.

Oleellisesti tämä tulos ei poikkea kuukausituloksista vaan lähinnä tasoittaa niitä.

Sillä tavalla laskettuna SDP:n lasku alkoi todella maaliskuussa 2013 ja pohja tuli vastaan elokuussa. Siitä pieni nousu lokakuulla mutta saman tien uusi lasku. Se lasku tasaantuu maaliskuun arvolla 16 (suunnilleen). Siinäpä tavoitetta.

Kokoomuksen lasku alkoi jo kuukautta aiemmin ja pohja löytyi vasta lokakuussa. Mutta sen jälkeen puolue on nousevalla käyrällä ja maaliskuun 19 (suunnilleen) pitää vielä noususuunnan.

Keskusta taas on ollut nousussa koko viime vuoden. Tasoitetun käyrän huippu on joulukuussa. Mutta tämä vuosi on todella laskeva ja laskun tasoittuminen vaatisi maaliskuun tulokseksi noin 25.

Perussuomalaiset olivat hieman vaihtelevalla uralla. Käyrän huippu on elokuussa, josta tuli sitten nopea pudotus. Sitten lukemat ovat stabiloituneet ja stabiilina pysyminen vaatisi maaliskuun tulokseksi noin 18.

Joten olet kyllä pitkälti oikeassa. Keskustan vuoden jatkunut nousu on selvästikin taittunut ja siinä on jopa pieni laskeva trendi. Sipilän poissaolo on kuitenkin huono selitys ja erityisen huono, jos se on myös tosi. Väyrynen - Rehn vastakkainasettelu saattaa myös haitata. Ei pelkästään vastakkainasetteluna vaan juuri siinä, mitä sanoit. Kaikki muut EU-ehdokkaat ja myös muukin puolueen politiikka jää toissijaisen asian varjoon.

Tasoitetut muutokset tammikuu 2013 - tammikuu 2014:
SDP -2,8 : Kok -2,4 : Kesk +6,2 : PS -0,4
Tasoitetut muutokset heinäkuu 2013 - tammikuu 2014:
SDP 0 : Kok +0,4 : Kesk +0,8 : PS -1,0

Tulkinnoille vain mielikuvitus on rajana.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Kiitokset mielenkiintoisesta laskentatavasta. Periaatteessa tuollaista kaavaa voisi noudattaa, tosin usein reaalipolitiikan suuret kysymykset ja puheenjohtajien sekä muiden vahvojen nimien esiintyminen julkisuudessa heijastuu gallupeissa voimakkaammin.

Korjauskerroin on siitä ongelmallinen että se toisaalta ei kykene ennustamaan totaalisten romahdusten syvyyttä, eikä kannatuksen räjähdysmäistä kasvua. Keskustan osalta JOS eduskuntavaalit pidettäisiin nyt, tilanne olisi erinomainen, kuten se olisi myös (ennenaikaisten vaalien ilmapiirin huomioiden) perussuomalaisille. Kuitenkaan eduskuntavaaleja ei olla aikaistamassa ja eurovaalit toimivat aiemminkin melko hyvänä indikaattorina pohjakannatukselle jonka päälle puolueet eduskuntavaaleja lähtevät eri vaalipiireissä rakentamaan.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Tuo on periaate, jota voi käyttää dynaamisten järjestelmien mallinnuksessa. Sillä saa aikaan korkeampien taajuuksien (kohinan) suodatuksen ilman vaihesiirtoa.

Sitä ei voi tietenkään käyttää nykyhetkeen, koska tulevaisuuden mittaustuloksia ei ole. Mutta vanhemman datan suodatus on kyllä mahdollista ja periaatteessa ilman vaihesiirtoa.

Toimituksen poiminnat