Ilikka ottaa kantaa Evoluutiota revoluution sijaan.

Tutkimus: Suomi on oligarkia

Talouseliitillä ja yritysten etujärjestöillä on merkittävä vaikutus Suomen politiikkaan, suomalais-virolaisessa yliopistoyhteistyössä tehty tutkimus esittää. Tulosten valossa esimerkiksi vaalijärjestelmä ei toimi niin hyvin kuin jotkut tutkijat väittävät.

– Suurten joukkojen asioita ajavilla etujärjestöillä ja tavallisilla ihmisillä on vähän tai ei lainkaan itsenäistä valtaa, tutkimuksessa sanotaan.

Tutkimus tukee näkemystä, jonka mukaan raha on valtaa. Myös asemalla ja suhteilla on todennäköisesti merkitystä, mutta tutkimus ei kyennyt luotettavasti erottelemaan näitä toisistaan.

Tutkijat huomauttavat, että usein eliitti haluaa samoja asioita kuin monet tavalliset ihmiset. Siksi välillä näyttää siltä, että myös tietty joukko tavallisia ihmisiä saa tahtonsa läpi, vaikka oikeasti heillä ei ole ollut valtaa päätöksenteossa. Ilmiö saa monet uskomaan demokratiaan.

Silmiinpistävää oli tutkijoiden mielestä se, miten teoriat "tavallisen äänestäjän" vallasta ja enemmistödemokratiasta pettivät. 

– Suomessa enemmistö ei hallitse, ei ainakaan siinä mielessä, että se pystyisi vaikuttamaan toimillaan politiikan tuloksiin, tutkijat kirjoittavat.

Tutkijoiden mielestä valta kuuluisi myös tavallisille ihmisille. Heillä ei välttämättä ole eliittiä heikompaa käsitystä arvoista, eduistaan tai edes politiikan lopputuloksista.

– Toki vauraat suomalaiset tietävät yleensä enemmän vero- ja sääntelypolitiikasta joka koskee heitä suoraan. Mutta miten paljon he tietävät sosiaaliturvan, terveydenhuollon, ruokakuponkien tai työttömyysturvan vaikutuksista ihmisiin, kun mikään näistä ei todennäköisesti ole tärkeää heidän hyvinvoinnilleen, tutkijat kysyvät.

Vertaisarvioitu tutkimus (Testasiba teoreema köyhist ja rigaist: eliitti, interestiboolaagi ja normalise kansalaine) toteutettiin Aalto yliopiston ja Eesti Universitetin saumattomana yhteistyönä. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Eiköhän tämä ole selvää ilman tutkimuksiakin?

Suomessa pitävät valtaa korporaatiot käsissään mitä suuremmassa määrin. Työrukkasena näille korporaatioille toimii aikanaan KGB:n koulima puoluejärjestelmä (SDP, Kok, Kepu, RKP, Vihr ja Vas).

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

PS-Pertti se tuli taas kertomaan kuinka asiat (saatana!) on. Hyvä niin, mietinkin ovatko kaikki jossain pääsiäisriennoissa tai liian krapulassa edes tänne kirjautumiseen.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

'Halla-aho'-menetelmä ei nyt kyllä oikein toimi. En päässyt jyvälle, mitä ajat takaa muuta kuin, että yhteiskunnalliset tutkimukset, joissa tutkitaan oligarkiaa tai demokratiaa tai yleensä mitä tahansa abstraktia asiaa, antavat hyvin tulkinnanvaraisia tuloksia.

Siihen kun lisätään median lyhentävä ja tiivistävä uutisointi, niin tulos menee lähes sataprosenttisen varmasti suoraan metsähallituksen puolelle?

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Tekstin tajuamattomuus-% näyttäisi olevan 100 ja molemmat kommentoijat varsin pitkäaikaisia palstalla. Tästä voinee tehdä johtopäätöksiä Usarin yleisestä tasosta?

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Yhdysvalloista on vastaava tutkimus http://riikkasoyring.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1658...

Veikkaan, että useimmissa maissa tilanne on vastaava.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Et sitten katsonut Partasen linkkejä etkä verrannut ensimmäisen linkin tekstiä Partasen tekstiin?

Käyttäjän riikkasoyring kuva
Riikka Söyring

Juha Joensuu,

ei sitten tullut mieleesi, että ajattelin jonkun lukevan alkuperäisen tutkimustekstin selattuaan tutkimuksesta tekemäni lyhennelmän?

Ei tullut mieleesi, että 1. kommenttini muoto oli harkittu?

Toimituksen poiminnat