Punkkeri Mitä edestään löytää, ei ole välttämättä jättänyt mihinkään

Viikko feministinä -viikon tajunnallinen kooste

Viikko feministinä-blogiteema oli minulle silmiä avaava kokemus. Asioiden tarkkailu naisnäkökulmasta oli varsin mielenkiintoinen asetelma ja koostin pohdintojani kirjoituksiksi joita tehdessä koin erinäisiä oivalluksen hetkiä. Eräs merkittävin havaintoni olikin että suuri osa naisten ongelmista liittyy enemmänkin heidän passiivisuuteensa ja ristiriitaan siinä että he toisaalta haluavat olla emansipoituneita toimijoita, MUTTA samaan aikaan vaativat miehiä toimimaan puolestaan. Erilaiset etuudet jotka miehen täytyy henkilönä ansaita, tulisi jakaa annettuina naisille vain heidän sukupuolensa vuoksi.

Eräs kovimman ytimen sukupuolittuneita havaintoja johon törmäsin verkossa oli esimerkiksi Facebook-ryhmä nimeltä Liberaalimafia. Ryhmässä on mukana jonkun verran naisiakin ja he osallistuvat myös keskusteluihin, rikkoen ansiokkaasti sitä asetelmaa että useimmiten kun missään puhutaan yksilönvapauksista niin se on miesten käymää ja valitettavasti Liberaalimafiassakin miesfilosofien ajatuksiin perustuvaa. Liberaalimafia on joka tapauksessa hyvä alku sille että yksilönvapauksista puhuttaisiin yli sukupuolirajojen sekä naiset osallistuisivat myös talouspoliittiseen keskusteluun, se kun on mielletty yleisesti miesten areenaksi johon naisten oletetaan lähinnä tuovan jonkinlaista yhteisvastuun näkökulmaa taloudellisen vapauden edellytysten sijaan. Jos arvelette että nyt minä sukupuolittelen aiheita ja keskusteluita niin katsokaapa huviksenne yksikin julkinen keskustelu jossa nainen on puhumassa taloudesta.

Naisia yleisellä tasolla nähdäkseni kiinnostaa enemmän feminismin sävyttämänä oman sukupuolensa asiat kuin yhtäläiset oikeudet joissa yksilönvapauksissa on kysymys ja tämä on tosiasia jonka voi jokainen helposti vahvistaa. Feminismin sanotaan olevan "tasa-arvon" asialla, joskin se tasa-arvo on sitten sitä että miehet ajavat yksilönvapauksia kaikille ja naiset ajavat naisten vapauksia sekä vaativat miehiltä tasinkoa sukupuoleensa vedoten. Täsmälleen sama tilanne kuin vaatimuksissa kotitöiden tasaamisesta että miehellä on perinteisten miesten töiden lisäksi myös vastuullaan myös puolet perinteisistä naisten töistä. En lainkaan ihmettele että naisvaltaiset alat ovat aloja joissa kylmällä logiikalla on sosiaalisten suhteiden rinnalla vähäinen rooli.

Yhteiskunnassa kuitenkin on sukupuolesta johtuvia rakenteellisia ongelmia, samoin sosiaalinen kanssakäyminen on rooliodotusten pohjalta muotoutunutta. Tyttöjen ja naisten käyttäytymiseen liittyy erilaisia lainalaisuuksia ja odotuksia kuin poikien ja miesten. Ovatko lainalaisuudet ongelma ja voiko niille mitään tehdä menee enemmänkin luonnontieteelliseksi kysymykseksi jossa mukana kulttuurillisia tekijöitä, joten en osaa sanoa siihen mitään. Odotuksiin tietysti voidaan vaikuttaa ja ahtaat, jyrkkäreunaiset sukupuoliroolit joista poikkeamista pidetään häpeällisenä murskaavat useimpien psyykettä vääjäämättä, riippumatta mikä noiden odotusten sisältö sinänsä on. Tällaista yleistason keskustelua en ole havainnut käytävän sen puoleen mies- kuin naisasiankaan piirissä, vaikka syytä olisi. Useat ilmiöt ovat sukupuolitettuja, vaikka tarkemmin ajatellen niissä on yleisinhimillisiä tekijöitä jotka eivät ole sukupuolisidonnaisia, ainoastaan niiden ilmentymät ovat ja keskustelu siirtyy siksi monella tapaa ohi varsinaisen aiheen. Tämä jättää ongelmat ja niihin ehdotetut ratkaisut valitettavan kosmeettiselle tasolle.

Vaikka teemaviikkoni onkin päättynyt, toivoisin että nämä havaintoni johtaisivat jatkopohdintoihin.

Kiitos kaikille lukijoille.

Tämä kirjoitus on päätös sarjalle Viikko Feministinä-kirjoituksia, jossa pyrin tarkkailemaan maailmaa feministisestä näkökulmasta. Tarkoitus oli aidosti oppia ymmärtämään feminististä maailmankatsomusta.

Aiemmat kirjoitukset teeman alla ovat Puheenjohtajakilpailusta, Naisasia ei ole naurunasia, Yksilö feminismissä, naisissa ja miehissä ja Feminismi kannattelisi ihmisiä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän JoonasHelander kuva
Joonas Helander

Hieno teko koko teemaviikkosi! En tiedä jaksoivatko muut lueskella juttuja mutta vaikka et äärimmäisellä tavalla pyrkinyt käsittelemään asioita feministiseltä kannalta tunnuit hieman pääsevän avaamaan omia silmiäsi toisen osapuolen ajattelulle.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Jospa viettäisit tämän viikon niin, että tutustuisit oikeasti siihen feminismiin.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Mitäpä ajattelit Saara saada aikaan kun tulet vain toteamaan että "tuo ei ole feminismiä" ja perustelematta sitä mitenkään jätät keskustelun siihen?

Kerropas minulle mistä sitä "oikeaa" feminismiä sitten mahtaa löytää? Naisjärjestöjen julkilausutut tavoitteet eivät käy, eikä käy myöskään sukupuolten tasa-arvon edistäminen, eikä senkään kertominen missä naiset tekevät virheitä yrittäessään nostaa vaikutusvaltaansa ja näin antaa edellytyksiä korjata asemaansa.

Käyttäjän SaaraHuttunen kuva
Saara Huttunen

Alota vaikka jostain ihan wikipedia-artikkeleista jne.
Pikaisella kirjoitusten vilkaisulla olet katsonut elokuvan Thelma&Louse, miettinyt friendzonekäsitettä ja kokoomuksen puheenjohtajakisaa. Tässä ei oikein olla vielä feminismin ytimessä. Friendzone ei todellakaan kuulu feminismien sanavarastoon.

Toimituksen poiminnat