Punkkeri Mitä edestään löytää, ei ole välttämättä jättänyt mihinkään

Keskusta on ämmien puolue

Suomalainen poliittinen kulttuuri on elänyt yya-ajan Neuvostoliiton kylkeen kuivuneen liiman kaltaisesta jämähtäneisyydestä pienin askelin kohti yhä suurempia murroksia. Siinä missä pahimmillaan äänestäjä sai valita vain umpisuomettuneiden ja avoimen kommunististen porukoiden välillä, on sittemmin tultu hyytyneen konsensuskauden jälkeen viimein tilanteeseen jossa puolueet erottuvat selkeästi toisistaan. Puoluekokousteemojen avulla tämä selviää kaikista parhaiten:

Perussuomalaisten puoluekokouksessa reilu vuosi sitten Soini nostatti tunnelman kattoon kertomalla ettei lähde ehdolle. Sitä aiemmin hän keräsi puolueväen suosion sillä että lähti. 

Vasemmistoliiton puoluekokous julkisti puolueohjelmana "Punavihreä Tulevaisuus"-asiakirjan joka vaikuttaa siltä että jotain vihreää on polteltu sitä kirjoittaessa. En nyt viittaa menthol-savukkeisiin.

KD piti puoluekokouksensa joskus, mutta se jäi huomaamatta.

Muutos 2011 piti puoluekokouksensa viime marraskuussa ja päätti täpärästi säilyttää puolueen eurovaaliehdokkaana ja jäsenenä Ylen toimituksen naispuolista toimituspäälliköä huoritelleen henkilön. Sen että tapaus päätyi puoluekokouksen käsittelyyn piti sananvapauden vastaisena ja täysin kohtuuttomana ainakin kaksi ehdokasta veti ehdokkuutensa pois ja erosi puolueesta. Uusia linjauksia ei juurikaan syntynyt, mutta puheenjohtajuudesta vastaa seuraavan kaksivuotiskauden 2014-2016 ajan Jari Leino.

RKP piti jossain puoluekokouksensa jossa se päätti mitä päätti, ei se kiinnostanut edes Hufvudstadsbladetia. 

SDP piti tunteikkaan puoluekokouksen jossa Jutta Urpilainen hävisi haastajalleen Antti Rinteelle vain kahdeksalla äänellä. Keskustelua oli runsaasti puolueen linjasta, osa demarinaisista oli itkenyt ja Rinne mietti lähteekö valtiovarainministeriksi. Sittemmin lähti ja Jutta Urpilainen pohtii vetäytymistä politiikasta. Rinteen on sanottu vievän demareita peruutusvaihteella kohti 70-luvun Suomea, jolloin SDP oli suosittu ja Kekkonen ei päästänyt kokoomusta hallitukseen. Nykyisin demareiden kannatus on kaikkien aikojen alimmalla tasolla (13, 8%) ja presidentivaalit menivät Pöön ehdokkuudella täysin historialliselle mallille, koskaan ennen ei ole SDP:n presidenttiehdokas jäänyt kannatuksessa ykkösprosenteille. Nämä olivat Urpilaisen johtaman SDP:n päätöksiä, Rinteellä ei vielä ole oikeastaan minkäänlaista profiilia. Puoluekokous kuitenkin ajatteli ettei uusi kasvo ainakaan heikennä kannatusta, joten puolue lähti kartoittamattomalle alueelle.

Vihreät piti puoluekokouksen jossa se äänesti Villle Niinistön jatkamaan puheenjohtajana sekä käsitteli puolueen suhdetta ydinvoimaan sekä lukuisiin muihin kysymyksiin. Kahden puheenjohtajan malli muiden eurooppalaisten vihreiden mallin mukaisesti ei mennyt läpi, sen sijaan puolue profiloitui selkeämmin feministiseksi, kannattaa kauppojen aukioloaikojen vapauttamista sekä huumeiden hallussapidon saattamista lailliseksi.

Kokoomus piti Suomen seuratuimman puoluekokouksen jossa pitkäaikainen puheenjohtaja Jyrki Katainen jätti hyvästit puolueen johtamiselle. Kymmenenä vuotena kokoomus on Kataisen johdolla kasvattanut kannatustaan ja sittemmin säilynyt suurimpana puolueena kaikissa vaaleissa. Puoluekokouksessa otettiin kantaa Ottawan maamiinat kieltävään sopimukseen, käytiin läpi puolueen linjaa sekä valittiin uudeksi puheenjohtajaksi sekä pääministeriksi Alexander Stubb yli 150 äänen erolla Paula Risikkoon. Stubb ilmoitti ajavansa ponnekkaasti NATO-jäsenyyttä sekä aloittavansa uuden tavan tehdä politiikkaa.

Keskusta piti kokouksensa samaan aikaan kokoomuksen kanssa. Puolue avasi kokouksensa kun ex-europarlamentaarikko Riikka Pakarinen (os. Manner) käveli kansallispuvuissa toisen keskustanaisen kanssa lavalle ja heidän keskellään marssi Keskustan apila-lippua kantava puheenjohtaja Juha Sipilä. Sittemmin puheessaan Juha Sipilä kertoi että hänellä on tukka pystyssä kun se tuli aamulla pestyä väärällä aineella, vitsaili Tupperware-astioista, haukkui kokoomusta ja kertoi ettei Stubbin kehotuksesta huolimatta leikkaa säärikarvojaan, totesi vastustavansa NATO-jäsenyyttä, jonka jälkeen puoluekokous äänesti hekotellen nurin Edistyksellisten Keskustanaisten aloitteen sukkahousujen verovähennysoikeudesta. Tähän väliin voi muistuttaa että kokoustamassa ei ollut marttakerho, vaan eräs pitkäaikaisimmista hallituspuolueista joka oli välillä 2003-2011 pääministeri- sekä suurin puolue. Enää ei näytä olevan juuri edes yritystä siihen, leppoisa Matti ja Teppo-tyylinen hassuttelu on kovien gallup-lukujen aikana Keskustan rohkeasti valitsema tie.  

Kuten nähtävissä on, eduskuntapuolueissa on nykyisellään aika suuria eroja. Ei olla samasta puusta tosiaankaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän elinajamsa kuva
Elina Lappalainen

Niin. Keskustan puoluekokous käsitteli 260 aloitetta, joista yksi koski sukkahousujen verovähennysoikeutta (tämä aloite ei mennyt läpi, pilke silmkulmassa on han hyvä elää myös).

Oletko lukenut nuo muut aloitteet? Mitä sanottavaa on niihin? Entä Juhan ja muiden puheet - ne muut kohdat kuin tuo säärikarvakohta?

Puheet ja kannanotot:
http://www.keskusta.fi/Suomeksi/Osallistu-ja-vaiku...

Puoluekokousasiakirja (aloitteet, sääntöuudistukset, kohti 2020-lukua aatteelispoliittinen ohjelma):
http://www.keskusta.fi/Suomeksi/Osallistu-ja-vaiku...

Aloitteet ja vastaukset:
http://www.keskusta.fi/loader.aspx?id=ba592909-8ed...

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Kiitokset näiden materiaalien toimittamisesta. Toki keskustassa oltiin huolissaan naisjäsenien toimintamahdollisuuksista ja joitain jopa kiinnostivat yleisesti jäsenten paremmat mahdollisuudet osallistua. Esittämäni kiteytykset puoluekokouksesta kuitenkin kuvaavat sitä kovaa ydintä jonka puolue on julkisivukseen valinnut, en osaa sanoa kuinka tietoisesti.

Käyttäjän elinajamsa kuva
Elina Lappalainen

Mikä siis sinusta on se puoluekokouksen ydin, jonka PUOLUE on valinnut julkisivukseen?

EKN (Edistykselliset keskustanaiset) aloitteet ovat myös meillä perinne, vähintäänkin siinä missä teillä monarkia tai muut aloitteet. Ehkä ennen kuin kannattaisi huudella, voisi katsoa oman puoluekokouksen esityslistaa ja päätöksiä sekä puheita - niin ja niitä iltakuvia.

Se mitä media poimii, onkin sitten toinen juttu.

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-128870212939...

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen Vastaus kommenttiin #7

Näemmä keskustalaista nyt kovasti kismittää että kokoomuksesta on toki pari otsikkoa tehty, joskin kokouksen sisältö oli sinänsä hyvä. Keskustalla taas kansallispuvut, tupperware-vitsit, 34 vuotta sitten pidetyn puoluekokouksen muistelu ja kilpailijan haukkuminen olivat keskiössä. Turha sitä on miksikään selitellä, näkeehän sen jokainen. Siitä kirjoitus ja otsikko.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Eikös kokoomuksen aloitelistalla ollut vaatimus kuninkaasta?

P.s Aika sovinistinen otsikko, edustaako KOKOOMUKSEN yleistä linjaa?

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Lue esittelyni ja voit tehdä johtopäätöksen. Oli vaan liian kiire taas paistattelemaan oman hyvyyden lieskoissa niin et malttanut. Idiootti.

Monarkia-aloite on perinne ollut siitä lähtien kun yksi sankari ehdotti sitä alunperin tosissaan. Sittemmin se on ollut esillä jokaisessa puoluekokouksessa ja aina siitä jaksavat lehdet sekä vastustajamme innostua kuin se olisi mukana ensimmäistä kertaa. Voivoi.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Mahtavaa kielenkäyttöä.:) Kenties kokoomuksen tyyliin sopiva.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen Vastaus kommenttiin #4

Näemmä et osaa lukea, vaan jankutat edelleen minulle kokoomuksesta kuin vajaamielinen. Näkyy olevan sinulle tyypillinen tapa kommunikoida mitä kommenttejasi olen muualta seurannut.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä Vastaus kommenttiin #6

Kyllä koska sitä edustat, vai?
Ja kyllä kyseenalaistan poiittisia mielipiteitä riippumatta puolueesta.
Mukava kuulla että olet kirjoituksia seurannut, ota toki kantaa blogeihini rohkeasti.:)

Minä edustan vain itseäni, en nykyisiä valta puolueita voi millään tasolla tukea.

Kokoomus pääministeripuolueena on ajanut Suomen alas ja haluaa maaorjat takaisin.

Onnea edustamallesi puolueelle joka nimissä blogiasi pidät.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen Vastaus kommenttiin #10

Näemmä sinulle ei mahdu päähän, että joku voisi olla niinkin suoraselkäinen ettei näyttele sitoutumatonta vaan kertoo että kyllä minulla jäsenkirja löytyy. Noin muuten mitä kirjoitan onkin sitten henkilökohtaisia mielipiteitäni, eivät ne ole kokoomuksen kantoja. Sanon sen tuossa esittelyssäni täysin selkeästi, mutta et halua ymmärtää koska pidät mieluummin siitä pillittämisestä että voisit jotenkin nurkata minut puoluetaustallani. Mene manikyyriin, neiti.

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä Vastaus kommenttiin #12

"Mene manikyyriin, neiti."

Arvostan suuresti keskustelutaitojasi.

Minä kannatan suoraa kansanäänestystä sekä sähköisenäänestyksen mahdollisuutta.

Minä edustan vain itseäni.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen Vastaus kommenttiin #17

Nähtävästi sinulla ei ole vaadittavaa hahmotuskykyä ymmärtää että joku voi kuulua puolueeseen ja kirjoittaa silti omia näkemyksiään? Sen olen esittelyssäni todennut, mutta vissiin liikaa vaadittu ymmärtää yhden virkkeen mittainen teksti.

Petteri Hiienkoski

KD puoluekokous, joka Ilkalta jäi huomaamatta, oli viime elokuussa.
http://www.kristillisdemokraatit.fi/KD/weblehti/fi...

Suosittelen perehtymään politiikan sisältökysymyksiin, ettei se menisi ihan pelkäksi sirkukseksi. Kysymys on sentään yhteisten asioiden hoidosta. KD:n linjaa alkaa tutkia täältä:
http://www.kristillisdemokraatit.fi/KD/www/fi/ajan...

Antti Jokinen

Sirkushuveja kansallahan tämä on. Ei kai muuten Kokoomus olisi valinnut johtajakseen pelleä. Kuvittelin, että kaikki olisi jo nähty Kataisen kohdalla, kun nousi pääministeriksi mutta hullummaksi vaan menee.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Kristillisdemokraattien puoluekokous ei kiinnostanut juurikaan kuin kristillisdemokraatteja, se oli tässä viittauksen ideana.

Seppo Hildén

"Keskusta on ämmien puolue"

No näin on. Toista se oli silloin kun vannottiin K-kirjaimeen.

Silloin oli K-linja vallassa. Tarkoitti Kekkosta, Karjalaista ja Korsimoa.

Antti Jokinen

"Silloin oli K-linja vallassa. Tarkoitti Kekkosta, Karjalaista ja Korsimoa."

Nyt jälkiviisaana voisi sanoa, että ikävä on verrattuna nykymenoon.

Toimituksen poiminnat