Punkkeri Mitä edestään löytää, ei ole välttämättä jättänyt mihinkään

Miksi arvomme ovat helvetistä

Suomalainen ahne kateus naamioidaan usein yhteiseksi hyväksi. Kukaan ei oikeasti hyödy, mutta vaatija saa häiriintyneille impulsseilleen vastineen todellisuudelta ja kenties yksi merkittävä asia elämässä saaduksi oman mielen mukaan riittää loppuiäksi. Harvemmin tosin riittää.

Suomalainen ei mistään oikeasti uneksi niin paljon kuin vastikkeettomasta rahasta. Tästä syystä olemme kuuluisaa "lottokansaa", mutta hurskastelemme mielellämme toisillemme kovaa raadantaamme, kuinka oikeasti olemme aika köyhiä vaikkemme olisikaan ja vähättelemme kaikkia saavutuksiamme muutenkin. Haaveena olisi lottovoitto, jonka jälkeen kävisimme kuitenkin edelleen töissä ja viettäisimme ihan normaalia elämää, auton voisi ostaa ja ehkä telkkarin uusia. Saunan voisi remontoida ja kesämökin laiturin korjauttaa. Asunnossa voisi oikeastaan uusia lattiat nyt kun on varaa, se on kuitenkin aika vanha paneeli ja tietäähän se mitä se tekee jos tulee hometta, monta vuotta ovat niissäkin asunnoissa eläneet ymmärtämättä missä olivat ennen kuin oli liian myöhäistä. Tapetit voisi vaihtaa. Hankkia parvekelasit. Sitä ennen jos hommaisi parvekkeen. Onhan sitä kaikenlaista tarpeellista ihan omassa arkisessa ympäristössä mitä voisi muutamalla miljoonalla pistää kuntoon.

Suomalainen tykkää lotosta koska se on tasa-arvoisin tulonsiirto mitä löytyy. Peliongelmaiset eläkeläiset mättävät rahansa markettiaulojen kolikkopelien jälkeen lähinnä lottoon ja niin pieni- kuin keskituloistakin mietityttää netissä sivuilla surffatessa ja viimeistään kioskilla käydessä: "entäpä jos sittenkin, ihan vaan pari riviä huvikseen. Enhän minä mitään voita, mutta meneehän se hyvään tarkoitukseen, ei se niin kallistakaan ole".

Oikeasti suomalainen kokee tyhjyyden sivaltavan läpi sydämensä kun käy jälleen kerran ilmi ettei hän mitään voittanutkaan, mutta joku toisella puolen Suomea voitti ja herää seuraavaan päivään miljonäärinä. Suomalainen arvostaa tuota ihmistä, kisa oli tiukka mutta reilu, paras rivi voitti.

Kun joku on ansainnut työllään ja ansiokkaalla taloudellisella toiminnallaan vaurautensa joka jos siirtyy yhdenkin sukupolven, pitää suomalainen näitä kultalusikka suussa syntyneinä ja katsoo karsaasti kuuluvansa johonkin lähempänä älyllistä elämää sijaitsevaan lajiin. Lottomiljonäärien lapsiin suhtautumisesta ei ole tehty asennekartoitusta, mutta varmaan se lievittää että he viettivät ennen ja viettivät aiemmin nk. ihan tavallista elämää. Lottovoiton tarkoituskin on ettei se saa näkyä, kyse on vain suuresta sosiologisesta kokeesta. Kavereille voi kaljat tarjota lähipubissa jos voittaa viisi miljoonaa, mutta ei sitä sentään pröystäilemään aleta.

Ansioton raha on sikäli mielenkiintoinen perinnöstä puhuttaessa että sen on joku joutunut kaikkien verokiilojemme läpi kerryttämään taidoillaan, lahjakkuudellaan ja heidän perillisensä ovat tottuneet rahaan. Monesti he ajattelevat rahasta vielä lottomiljonääriäkin pragmaattisemmin ja sijoittavat sen parhaansa mukaan kasvamaan korkoa myös seuraavalle sukupolvelle, sijoituksina yrityksiin, kiinteistöihin, rahastoihin ja erilaisiin johdannaisiin.

Kun perintöä kerryttämään onnistunut sitten kuolemansa jälkeen määrää sen siirrettäväksi seuraavalle sukupolvelle, ei suomalaisen mielestä tuota sukupolvea kuitenkaan voi pitää pätevänä huolehtimaan omaisuudesta jonka joku vain saa "lottovoittona" syntymällä oikeaan perheeseen. Ihan toista se on kun rikastuu äkisti lotolla ja saa tyydytystä siitä kun saa alleviivata itselleen ja puolisolleen että silti oon vaan mää, tällanen ihan tavallinen tyyppi. Rahat makaavat jollain matalakorkoisella tilillä koska "pörssissä on monelle käynyt huonosti".

Kumpi tässä sitten on se itsekäs ja kumpi mielestänne ansaitsee rahansa?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (36 kommenttia)

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino
Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Miksi yrität olla nokkelampi kuin olet?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Tuossahan ei ollut mitään nokkeluutta. Kerrot tekstissäsi suomalaisista joten kysyn nyt suomalaisena suomalaiselta,että miksi sitten olet ahne kateellinen? Mikäli kerrot,ettet ole ahne kateellinen niin.. mistä suomalaisista oikeastaan kirjoitit.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen Vastaus kommenttiin #5

Kirjoitin suomalaisesta ahneesta kateudesta jos olisit malttanut ensimmäisen lauseen edes lukea.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson Vastaus kommenttiin #7

Miksi pakenet saivarteluun?

Kirjoitit tuon alkulauseesi jälkeen mm. että: "Suomalainen ei mistään oikeasti uneksi niin paljon kuin vastikkeettomasta rahasta"

Miksi SINÄ (suomalaisena, oletan) uneksit vastikkeestomasta rahasta enemmän kuin mistään muusta? Ts. miksi olet ahne ja kateellinen?

Älä väistele.

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala Vastaus kommenttiin #17

Minäkin saivartelen vähäsen, sillä eihän lottoaja vastikkeetta saa mitään. Maksettuaan rivinsä hän voi joko tehdä (todennäköisesti) tappiota, tai sitten hän voi voittaa päävoiton ja saa ruhtinaallisen tuoton sijoitukselleen. Muistaakseni jossakin muussakin yhteydessä tavoitellaan voittoja?

lisäys: tämä oli siis Ilkalle

Toni Seppänen

Köh. Ilkka on ... kocoomuksen fantashtinen edustaja.
Sana sieltä sana täältä ihan ok, vähemmän silti yritystä.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Toni Seppäsen kommentti nro 290424902 Uuden Suomen blogihistorian aikana ja sisällöttömien jupinoiden putki jotka eivät varsinaisesti käsittele tarkemmin avausta vaan yleisvaikutelmaasi siitä (=höpinää) hakee jo jonkinlaista ennätystä. Varmaan koit suurta omaperäisen oivalluksen hetkeä toistaessasi nimeni kommentissasi ja liittäen siihen "fantastisen". Oikeinkirjoituksen tahallisesta sivuuttamisesta en tapauksessasi ole varma.

Toni Seppänen

Uussuomalaiset, he himoitsivat vastikkeetonta sitä ja vastikkeetonta tätä.
Onko vastikkeettoman rahan himo mielestäsi jopa geneettinen ominaisuus ..

Käyttäjän TeppoSyvril kuva
Teppo Syvärilä

Toni Seppänen tekee poliittista uraa täällä.;)

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

NL kaatui pitkälti siihen, jotta rehellisellä työllä ei voinut vaurastua. Mikähän lähiulkomaa tulee perässä?

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

No mites siinä nyt sillä lailla pääsi käymään? Ai niin, kun sama on käynyt kaikissa sosialistisissa valtioissa. Kapitalismissa tai oikeastaan sekataloudessa on vastaavia piirteitä havaittavissa, se on ihan totta ja erittäin ajankohtainen ongelma.

Käyttäjän JuhaniAhonen kuva
Juhani Ahonen

"Suomalainen ei mistään oikeasti uneksi niin paljon kuin vastikkeettomasta rahasta." --> yleistys -->
Sanot tuon minulle (katson olevani suomalainen). Minulle kyllä riittää, mitä ansaitsen. Se voi olla monen mielestä vähän, joidenkin mielestä liikaa, mutta tyydyn siihen. Onkohan itselläsi joku ongelma tämän suhteen?

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Loton suosiosta ei voi tehdä päätelmiä, että täällä huomattavaa määrää ihmisiä kiehtoisi äkkirikastuminen puhtaalla tuurilla ja nykyisestä perintöverokeskustelusta ei ole nähtävissä että monien mielestä työllä rikastuminen on rangaistavaa? Jos koet tulleesi loukatuksi niin sovitaan että olet se poikkeama sitten. Sama pätee kaikkiin muihinkin jotka jaksavat pillittää että Uudesta Suomesta löytyy ainakin yksi blogi jossa ei laajempaa ilmiötä käsitellessä huomattu rajata ulos juuri heitä. Yritän olla tarkempi jatkossa.

Käyttäjän JuhaniAhonen kuva
Juhani Ahonen

Sinussa on selvästi poliitikkoainesta.

Jukka Mäkinen

Lotonnut en ole 7 vuoteen, perinytkään en ole mitään, enkä liioin maksa veroja. Olen siis huono suomalainen.

Jukka Mäkinen

Onneksi on varakansalaisuus helposti saatavissa.

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

"Kun joku on ansainnut työllään ja ansiokkaalla taloudellisella toiminnallaan vaurautensa joka jos siirtyy yhdenkin sukupolven, pitää suomalainen näitä kultalusikka suussa syntyneinä ja katsoo karsaasti kuuluvansa johonkin lähempänä älyllistä elämää sijaitsevaan lajiin. "
Mikä on se ansio näillä perillisillä, että niiden kuuluisi saada tämä perittävä omaisuus verotta?

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Puhtaasti sama kuin jos joku päättää lahjoittaa ansaitsemansa omaisuuden jollekin, henkilölle tai organisaatiolle. Rahat on kerran ansaittu, niiden omistaja päättää millä ehdoin niitä jakelee ja kenelle, ei siihen enää valtiota tarvita varmistelemaan.

Käyttäjän JanneAlanne kuva
Janne Alanne

Kiitos osuvasta kirjoituksesta. Suomessa tarvitaan nyt ryhdistäytymistä. Ahneus, kateus ja korkea verotus on saatava pois.

Minna Eerolainen

Miksi? Noi kolmehan toimii just niinkuin niiden pitääkin. Mitä tarjoat vaihtoehdoksi kun valtion kassaan pitää kuitenkin fyffeä jostain saada. Eikö ole peräti luontevaa pyrkiä ottamaan niiltä joilla on? Minä myönnän elämäni aikana olleeni joskus kateellinen erittäin rikkaiden ihmisten seurassa. Se ei ole ollut mikään päällimmäinen tunne mutta se on todella käynyt mielessä joskus, etenkin siinä vaiheessa joku "perijä" on osoittanut kiistatonta henkistä alimittaisuutta.Hyväosaisuus ei tunnetusti korreloi jaloluonteisuuden kanssa, paitsi tietenkin joskus!

Ei köyhien tarvitse täällä Usarissa puolustaa rikkaita, he osaavat sen taidon itse vallan erinomaisesti ja sukupolvien aikana vakiintuneet käytännöt esim. taitavien verosuunnittelijoiden käyttö, pitävät kyllä huolen siitä ettei perintöveronkaan maksu liikaa kirpaise.

Käyttäjän JanneAlanne kuva
Janne Alanne

Valtion pitää myös mitoittaa rahoitus ja toimintansa tilanteen mukaan. Laskusuhdanteessa menoja pitää karsia, ei yrittää väkisin riistää kansalaisia. Tässä käy lopulta kaikille huonosti ihan niinkuin sosialismissa aina.

Mielestäni muilta väkisin ottaminen on varastamista.

Toisten menestyksestä pitää olla onnellinen. Vain silloin itelläkin on mahdollisuus menestymiseen. Kateus on perisynti, vaikken uskonnollinen olekaan.

Köyhyys ja köyhät eivät ole minusta puolustettava asia, vaan köyhääkin voi parhaiten auttaa opettamalla tulemaan itse toimeen.

Jaloluonteisuudestakin olen eri mieltä.

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström Vastaus kommenttiin #28

Kun hieman mietit sitä menestystä, niin melko usein siihen liittyy useampia ihmisiä, joten ajatuksesi siitä, että kun on menestynyt ja saanut voittoa se kuuluu kokonaan itselle. On totta, että menoja on syytä sopeuttaa tuloihin, mutta valtiota ei voi johtaa kuin yritystä.

Käyttäjän JanneAlanne kuva
Janne Alanne Vastaus kommenttiin #30

Menestys on juuri sidoksissa muihin ihmisiin. Verojakin tarvitaan mutta kommunismi tai maailman korkein verotus eivät ole kenenkään etu. Mistä luulet, että mielestäni voitto kuuluisi kokonaan itselle eli veroja ei pitäisi lainkaan maksaa?

Olisi syytä ottaa oppia yritysten johtamisesta.

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström Vastaus kommenttiin #31

Kannattaa joskus ottaa ne lasit pois silmiltä ja ajatella ihan itse.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Lähtökohta pitäisi olla valtion ja kuntien tehtävien priorisoiminen eli turhien rönsyjen poisto, sillä saataisiin verotukseen järkeä.

Käyttäjän valtteriaaltonen kuva
Valtteri Aaltonen

Hassua, minä olen jotenkin aina ajattelut, että omalla työllä rikastuminen tarkoittaa tavalla tai toisella rikastumista omilla ansiolla. Eikä sellaiseksi laskettaisi rikastumista jonkun sukulaisen tekemällä työllä.

Mutta kai nämä ovat niitä paljon puhuttuja arvoeroja.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Tuota loton hillitöntä puolustelua minäkin olen aina ihmetellyt. Ehdotin kerran lottovoittojen verottamista, mutta ei tuntunut saavan kannatusta. Ei, vaikka vero olisi ollut vaikkapa vain 10%. Jos miljoonan voittaa, niin eikös siitä nyt satatuhatta pitäisi irrota "yhteiseen hyvään", "yhteiskuntavastuuseen" ja mitä niitä kaikkia nyt onkaan? Mutta ilmeisesti ei. Samoille tyypeille oli kuitenkin ihan OK, että yrityksiä verotetaan kolmeen kertaan. Ensin arvonlisävero myynnistä, sitten liikevoittovero tuloksesta ja lopuksi osinkovero, kun raha siirtyy yrityksen tililtä omistajan tilille.

Toni Seppänen

Eikös Veikkaus maksa ne verot?

Aslak Koivuila

Maksaa !
Kommentoija ehti ilmeisesti sentata, ennen kuin muisti.
Ellei tarkoita, että maksu on tapaphtunut ennen tilisiirtoa voittajille, jonka jälkeen voisi myös höylätä. Miljoonan voitto on siis itseasiassa 1M€+ vero.

Käyttäjän HenriErti kuva
Henri Erti

Suomen kansan keskuudessa vallitsee myrkyllinen kateuden ilmapiiri. Varsinkin maailmanlaajuisen talouskriisin jälkipuinneissa ihmisten asenteet varallisuutta kohtaan ovat muuttuneet varakkuuden ihannoinnista halveksuntaan. Vääristynyt käsitys taloudellisesta eriarvoisuudesta kärjistetään usein kapeakatseiseen argumentointiin, joka olettaa että suuri osa ihmisistä asuu köyhyysrajan alapuolella ainoastaan koska toiset ovat varakkaita tai nauttivat yltäkylläisyydestä. Kun tätä populistista argumenttia toistetaan median poliittisissa keskusteluissa tarpeeksi usein, olettamus räikeästä eriarvoisuudesta ja epäoikeudenmukaisuudesta hyväksytään kansalaisten keskuudessa absoluuttisena totuutena. Tuloksena on ihmisten laiskanmielinen ja kateuden vahvistama vihamielisyys varakkaiden ihmisten saavutuksia, omaisuutta ja elämänvalintoja kohtaan.

http://henrierti.puheenvuoro.uusisuomi.fi/171137-t...

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Suomessa on aina osattu ruokkia kaunaisuutta ja kateutta. Mutta sananen arvoista:

Jotenkin rivien välistä olin kuulevinani Körttipäivillä, että jos ne arvot eivät ole taivaasta, niin helvetistähän ne sitten ovat eli "maailmalta maistuvat", kuten körttipastillitkin, jotka ovat "puheen mittaisia". :D

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#27

Oliskohan tässä sauma vähän innovoida. Jätetään se pankki siitä pois ja lainataan rahat suoraan sille, joka niitä tarvitsee.

Kysyntä ja tarjonta kohtaisivat.

Käyttäjän timouotila kuva
Timo Uotila

Ilkka Partanen kirjoitti:
"Kun joku on ansainnut työllään ja ansiokkaalla taloudellisella toiminnallaan vaurautensa joka jos siirtyy yhdenkin sukupolven, pitää suomalainen näitä kultalusikka suussa syntyneinä ja katsoo karsaasti kuuluvansa johonkin lähempänä älyllistä elämää sijaitsevaan lajiin. Lottomiljonäärien lapsiin suhtautumisesta ei ole tehty asennekartoitusta, mutta varmaan se lievittää että he viettivät ennen ja viettivät aiemmin nk. ihan tavallista elämää."

Minusta suuret lottovoitot voisi lopettaa. Olisi reilumpaa jakaa kymmenelle pelaajalle 100 000 euroa kuin yhdelle ainoalle miljoona. Lottovoitot pitäisi myös panna verolle. Muuten suurrikkaat käyttävät niitä jatkuvasti hyväksi propagandassaan. He sanovat niin kuin tämäkin kirjoittaja, että miksi suurperinnöistä verotetaan kun lottovoitoistakaan ei veroteta.

Perintöveroa vastustavat Kokoomus, Rkp ja Keskustasta "Matti Vanhasen siipi". Kyseessä on "suuren rahan allianssi". Sen piirissä perintöverosta puhutaan "kateusverona".

Perintöveroa kannattavat Sdp, Vasemmistoliitto, Vihreät ja Perussuomalaiset. Kyseessä on "sosiaalisen oikeudenmukaisuuden allianssi". Sen piirissä perintöverosta puhutaan "reiluusverona".

Tässä olisi jo valmiina erinomainen pohja hallituskoalitioiden muodostamiseksi vuoden 2015 vaaleihin. Pitäisi muodostaa hallitusallianssit Ruotsin malliin. Näiden allianssien välillä sitten käytäisiin eduskuntavaalit eikä älyttömänä puolueiden välisenä "pääministerivaalina", jonka seurauksena demarit ovat istuneet jo yli kolme vuotta hallituksessa Kokoomuksen apupuolueena.

Nyt alkaa olla korkea aika 2015 vaaliallianssien muodostamiseksi. Ne antaisivat äänestäjille "kuluttajansuojan" vaalien jälkeisestä hallituksesta.

Tämän "reilun verotuksen" hallitusallianssin kannattaisi myös ottaa ohjelmaansa varallisuusveron palauttaminen. Joku vähä-älyinen valtiovarainministeri poisti tuon tärkeän ja varallisuuserojen kasvua jarruttavan veron takavuosina.

Olen näistä varallisuutta tasaavista veroista samaa mieltä kuin maamme veroasioiden ykkösekspertti professori Heikki Niskakangas.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

T.U.> ....Minusta suuret lottovoitot voisi lopettaa. Olisi reilumpaa jakaa kymmenelle pelaajalle 100 000 euroa kuin yhdelle ainoalle miljoona.....

ooo

Hyvä, juuri noin.

---
Verottamisesta. Muistelen että aikoinaan kun oli pelkkä veikkaus, voittosumma ilmoitettiin bruttona.
Myöhemmin veikkauksessa, lotossa yms siirryttiin nettosummiin, jolloin tehtiin jotenkin niin, että Veikkaus oy maksoi verot ja pelaaja sai tasasumman käteensä. Samassa yhteydessä päästiin siis puhumaan markkinahenkisesti voitosta "puhtaana käteen"

Toimituksen poiminnat