Kannatusmittaus paljastaa pienpuolueiden mahdollisuudet

Pidän taukoa fasistina olemisesta sen verran että otan kantaa juuri Yleisradiossa julkaistuihin gallup-lukuihin. Käytännössä tilanne on sama kuin pitkään aiemminkin, kokoomus, keskusta ja perussuomalaiset ovat uudet kolme suurta ja demarit kyntää kohti keskisuurista suurimman vasemmistoliiton lukuja. Tämä ei kuitenkaan ole millään tapaa oleellista tai yllättävää, mutta sepäs on että pienpuolueiden yhteiskannatus on noussut puoli prosenttiyksikköä viime mittauksesta ja on nyt 1,7 (+0,5 %).

Kirjoitin edellisen julkistuksen aikaan Taloustutkimukselle ja kysyin olisiko heillä antaa yksityiskohtaisempia lukuja pienpuolueista. Vastaus oli etteivät halua antaa niitä, koska niillä ei ole tilastollista merkitystä, joskin jos yksikin ryhmittymä saisi lähemmäs kahden prosentin kannatuksen yksinään, se otettaisiin mukaan muiden puolueiden vertailuun.

Eurovaalien tuloksiin verrattuna nykyinen tilanne on mielenkiintoinen, sillä eurovaalit soveltuvat hyvin pohjakannatuksen mittaamiseen ja pienpuolueilla ne lisäävät tunnettuutta tavalla johon heillä ei muissa vaaleissa ole mahdollisuutta.

Eurovaaleissa 2014 suosituin pienpuolue oli Piraatit, toisena SKP, kolmantena Itsenäisyyspuolue ja neljäntenä suurena pienenä Muutos 2011. Verrattuna tilanteeseen eduskuntavaaleissa 2011 oli suosituin siinäkin Piraattipuolue, toisena SKP, tosin kolmantena Muutos 2011 ja neljäntenä suurena pienenä Itsenäisyyspuolue. 

On erittäin todennäköistä että pienpuolueiden osalta eduskuntavaaleissa nousee yllättävä tekijä, joka aloittaa vaatimattomasti yhdellä kansanedustajalla kuten teki perussuomalaiset aikoinaan vuonna 1995. Loppu on sitten  vielä kirjoittamatonta historiaa.

ilikka
Kokoomus Kuopio

Syksyllä 2006 liityin kokoomukseen ja keväällä 2023 erosin kokoomuksesta. Tässä blogissa olevat kirjoitukset ovat syntyneet noiden lähes kahden vuosikymmenen välillä.

Toivotan avartavia hetkiä tämän ajatusteni julkiseksi arkistoksi jääneen blogisivun parissa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu