Punkkeri Mitä edestään löytää, ei ole välttämättä jättänyt mihinkään

Kokoomuslaisen talouspolitiikan aika koittaa

Suomi menetti luottoluokitustaan vasta nyt, joskin taloudellisia seurauksia esim. korkojen nousua välttääksemme on siirryttävä sille linjalle jota kokoomus on koko ajan, joskin useimmiten vailla tukea, ajanut. Olipa kyse sote-uudistuksesta, kuntauudistuksesta, julkisen sektorin tuottavuuden nostamisesta, rakenteellisista uudistuksista tai suorista menoleikkauksista niin kaikki puolueet RKP:tä lukuun ottamatta ovat kilpaa ylpeilleet vuoronperään kuinka juuri he vastustivat "oikeistolaista" talouspolitiikkaa ja toimivat sen urheina jarrumiehinä.

Nyt on luu jäänyt jarrumiesten käteen heidän urheutensa seurauksena ja ainoana tienä ulos kriisistä toteuttaa pikaisessa aikataulussa niin kuntauudistus välittömine liitoksineen (viiden vuoden suoja-aika päättymään kerralla suuremmalle henkilöstömäärälle), julkisen sektorin tuottavuuden arviointi arvioimalla ensin työn hinta ja tämän jälkeen toteuttamalla tehokas strategia mahdollisimman suureen it-osuuteen nojaten, toteuttamalla rakenteelliset uudistukset eli ns. normitalkoot joilla talouden toiminnan esteitä ja sääntelyjä puretaan sekä vauhdittamalla taloutta reippailla veronalennuksilla kautta linjan. Tämä toimenpide johtaa voimakkaaseen talouden kiihtymiseen, jona aikana syntyvä jakovara on hyödyllisintä käyttää valtionvelan lyhentämiseen sekä sosiaalisten etuisuuksien parantamiseen, siltä osin kuin korkojen leikkaaminen vastaavalla summalla ei toisi enää merkittävää säästöä sillä saralla seuraavalle kaudelle.

Yllä kuvatun kaltaista ajattelua on pidetty yleensä hyvinkin "oikeistolaisena" joskin sen realiteetit tunnustavaan maailmaan on hyvä siirtyä jo tässä vaiheessa kun luokitus on edelleen hyvä ja pohjalle vielä matkaa. Rahapolitiikka on siitä metka alue että mitä huonommin jollain menee, sitä enemmän ja nopeammin häneltä vaaditaan. Tietenkin se on hyvin ymmärrettävää sillä kaikki se raha on joltain pois jostain tuottavammasta kohteesta. Mikä sitten on tarpeeksi tuottavaa päättää tietenkin lainoittaja. Heidän moraalistaan voi kirjoittaa joku muu, aihe ei minua sinänsä järin kiehdo. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (47 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Nyt on luu jäänyt jarrumiesten käteen heidän urheutensa seurauksena..."

- Eipäs innostuta. Yksi vaivainen "luottoluokittaja"; mikä se on meitä määräilemään? Valta kuuluu kansalle eikä epämääräisille liikemiehille mertentakaisissa konsulttitoimistoissaan. Sitä paitsi AA+ on ihan hemmetinmoinen tunnustus rinteeläiselle talouspolitiikalle, ja muut arvioitsijat ovat antaneet vieläkin korkeammat arvosanat!

Luottoluokittajat eivät hoida raha-asioita eivätkä mielipidetutkijat valitse kansanedustajia. Omituiseksi on mennyt, kun moodyt, s&p:t ja gallupit juoksuttavat poliitikkoja miten lystäävät. Kansa tietää!

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Eihän yksi luottoluokittaja meitä määräile. Eivät edes kaikki luottoluokittajat yhdessä. Heidän luokituksensa vain vaikuttaa meidän lainojemme korkoihin ja velanhoitokuluihin. Mutta jos haluamme käyttää verotulomme velanhoitokuluihin sen sijaan, että käyttäisimme niitä terveydenhuoltoon, koulutukseen, infrastruktuurin rakentamiseen ja kunnossapitoon, voimme tehdä niin aivan vapaasti. Se vain olisi juupelin typerää.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Käytämme koulutus- ja sosiaalimenoihin sekä infraan paitsi verotulot, myös hirmuisen satsin lainarahaa joka vuosi. Tällaiseen kuoppaan olemme itsemme kaivaneet, ja vielä on jollakulla pokkaa puhua "hyvinvointiyhteiskunnasta"!

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #15

Aivan oikein. Syömme enemmän kuin tienaamme. Se "hyvinvointiyhteiskunta" seisoo savijaloilla. Siitä ne luottolukittajat alkavat meitä hiljalleen sakottamaan. Ja sen seurauksena velanhoito tulee syömään niitä rahoja, jotka pitäisi käyttää niihin koulutus- ja sosiaalimenoihin ja infraan. Toisena vaihtoehtona on tietysti velkaantumisen nopeutuminen ja syöksykierre. Siispä jostakin täytyy löytyä säästökohteita tai uusia tuloja. Mieluiten tietysti molempia.

Arto Takalo Vastaus kommenttiin #18

Lainaus:"Syömme enemmän kuin tienaamme"

Jos ei syö riittävästi, kuolee. Emme ole syöneet riittävästi joten kotimarkkinayritykset kuolevat. Kumpi onkaan sitten parempi vaihtoehto. Velkaantua voi järkevästikkin, mutta ei ulkomaisile pankkeille rahoja lahjoittamalla kuten nyt.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #15

Olisko 1993-2014 veroratkaisuilla mitään osuutta asiaan ?
Tulojen mukaiset veroprosentit? Verovapaudet? Kepu/kok/Rkp voisi katsoa peiliin . Tämähän alkoi 1993 jo.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #27

Eli Aho/Viinasen joulukuu 19pv Klo 3 Yöllä tehty päätös.(Porvarienemmistö päätöksellä.

http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/suurituloist...

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #28

http://yle.fi/elavaarkisto/artikkelit/lisaa_rahaa_...

Eikä työttömien joukon seisottaminen leipäjonossa tuo kirstuun verotuloja. Ei myöskään työttömien ilmainen orjatyö 9e/pv.

Ei myöskään Virolaiset ym.5e/t työmiehet + toimeentulotuki päälle ja lapsilisät,kotihoidontuet Viroon perheelle.

Käyttäjän PerttiKannisto1 kuva
Pertti Kannisto

Kansa tietää myös , että suuri osa velanotosta menee ylisuuren, poliitisen virkamieskunnan ylläpitoon.

Arto Takalo

Suurin osa budjetista taitaa mennä todellisuudessa koulutukseen, terveydenhuoltoon ja Jykän kavereille. Koulutusta on kyllä kokoomuksen ansiosta karsittu paljon, joten tulevaisuudessa meilä on entistä osaamattomampia työttömiä.

Eli ylisuutra opettajien määrää on karsittu, seuraavaksi varmaan ylisuurta hoitajien määrää on vähennettävä. Potilaat pissalle kerran viikossa.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kokoomuslainen talouspolitiikkahan on juuri ajanut Suomen nykyiseen ahdinkoon. Antelias valtiovarainministeri Jyrki Katainen aloitti Suomen valtion talouden raunioittamisen löperöimällä sekavia Satu Sairaanhoitajasta jne. jatkaen muuta jargonia veroje alentamisesta.

Potkit vielä ilmeisesti Ilkka vain palloa silloin?

Pystyykö Kokoomus tuomaan esiin uuden Iiro Viinasen? Tuskin näin käy!

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Tarkalleen ottaen olin mukana tuossa kampanjassa ja tiedän hyvin mitä siinä luvattiin ja mitä ei.

Käyttäjän kapavalimaki kuva
Kari Välimäki

Kokoomus on ollut hallitusvastuussa muutaman vuoden. Lopputulos: Holhouksen, lakien ja sääntöjen lisääntyminen ja oikeudenmukaisuuden väheneminen.

Pekka Heliste

Iirokin näperteli 3 % palkanalennuksella, jonka vaikutus päävientialoilla oliis ollut prosentin osia lopputuotteen hinnassa.

Devalvaatiotarve oli kymmeniä %.

Aho ja Viinanen sössivät suurin piirtein kaiken mitä voi sössiä ja ajoivat kymmenet tuhannet terveet yritykset konkursiin

Ruotsissa ja Norjassa oltiin viisaampia ja pankit otettiin valtion halutuun ja omistajat menattivät rahansa.Näin on tehty kaikissa länsimaissa Suomea lukuunottamatta

Käyttäjän JonneNkki kuva
Jonne Näkki

Älä nyt syytä Ahoa ja Viinasta kaiken sössimisestä. 90-luvun lama sai alkunsa surkeasta rahapolitiikasta ala: Kullberg, Koivisto, Holkeri ja Liikanen.

Se, että firmat ajettiin konkurssiin ja takuuna ollut omaisuus pankeille pilkkahintaan oli kyllä järkyttävä vääryys. Tässä oli Koivisto myös vankasti mukana.

Pekka Heliste

Koivisto ei voinut noista pankkiasioista päättää, se kuului hallituksen toimialaan ja päätökset tehtiin hallituksessa.Tuo on vain Kokoomuksen surkea selitys töpeksinnälleen.

Eikä 80-luvun talouspoitiikka huonoa ollut, Liikasen budjetit olivat ylij'äämäisiä ja sitä vähääkin valtion velkaa maksettiin pois.Liikanen alkoi myös virkamiesten eläkkeiden rahastoinnin, siihenkään ei ollut varauduttu mitenkään.

Virheet tehtiin pankeissa, mutta eivät Liikanan, Holkeri, Koivisto ollet yhdenkään pankin johtoelimissä päättämässä järjettömästä pankkikilvasta ja holtittomasta lainanannosta.Olisiko pankit pitänyt sosialisoida sillä perusteella, että niissä oli kyvyttömät omistajat ja johto ?

Tiivola, Wegelius,Lassila olivat niitä, jotka ajoivat maan perikatoon ja Aho ja Viinanen täydensivät tuhoa

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Niinkö? Ettei ollut pankit ja sijoittajat ? Kun raha vapautettiin EGU kokeilun vuoksi Euroa,Emua varten .
Edm. pääsi karkkikauppaan ilman eiliinaa . Lainoja jaettiin ilman vakuuksia ,kuten Kreikalle nyt. Syntyi luottokupla. Ahoa ja Viinasta se ei häirinnyt yhtään.

Käyttäjän JonneNkki kuva
Jonne Näkki

Älä nyt syytä Ahoa ja Viinasta kaiken sössimisestä. 90-luvun lama sai alkunsa surkeasta rahapolitiikasta ala: Kullberg, Koivisto, Holkeri ja Liikanen.

Se, että firmat ajettiin konkurssiin ja takuuna ollut omaisuus pankeille pilkkahintaan oli kyllä järkyttävä vääryys. Tässä oli Koivisto myös vankasti mukana.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kyllä se oli se Holkerin hallitus, joka sössimisen aloitti!

Käyttäjän AriKuivanen kuva
Ari Kuivanen

Kokoomuslainen talouspolitiikkahan on juuri ajanut tähän katastrofaaliseen tilanteeseen. Ensin Jyrki oli valtiovarainministeri ja sen jälkeen kokoomusjohtoisen hallituksen pääministeri ja tässä on lopputulos: vaihtotase kuralla, kilpailukyky menetetty, työttömyys huipussaan, investoinnit kaikonneet ja kansantalous syöksykierteessä.Nyt on kokeiltu kokoomuksen euvostoliittomyönteinen peesaus ja lopputuloksena on vain yksi hyväpalkkainen puudelinvirka.Omalla kelluvalla valuutalla ja meidän etuja ajavalla keskuspankilla pääsisimme pikkuhiljaa kohti parempia aikoja.Tällä sisäisellä devalvaatiolla menetämme kotimaisen ostovoiman ja euron ylihinnalla ulkoisen kilpailukyvyn.Maailmojen syleilyn sijasta poliitikkojen pitäisi pragmaattisesti ajatella tämän maan ja sen kansalaisten etua!!

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Nähtävästi Puheenvuoroon kommentoivilla ei ole tapana lukea kuin otsikko. Taidan jatkossa kirjoittaakin vain sen.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Ei kai vain vetelää siellä?

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Olisi kiva lukea sinulta hieman useammin muuta kuin yhden lauseen lällättelyjä. Olit jo välillä ihan asiallinenkin ja sitten taas repsahti. No, ehkä tästä taas mennään parempaan päin.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #25

Kokoomuslainen talouspolitiikka on aihe, jonka yhteydessa on välistä vaikea pysyä asiassa. Sitähän on harjoitettu vuodesta 2007 lähtien tähän päivään asti. Tulokset puhuvat puolestaan.

Todella tehokas ratkaisu tähän akuuttiin tilanteeseen olisi 25% devalvaatio johon voisi yhdistää vielä valtionvirkamiesten määrän karsiminen 25%.

Käyttäjän KristinaKalliojarvi kuva
Kristiina Kalliojärvi

Luin kirjoituksesi uudestaan oikein ajatuksella läpi. Sorry. Edelleen Ari kuivasen kommentti on minusta täysin sopiva tämän blogisi yhteyteen ja ensinmäinen kohta, jossa voin olla kokolailla allekirjoittaa kommentoijan ajatukset.

Kuten jossain aiemmin kommentoin, sinusta on yllättäin paljastunut enemmän järkimiestä, kuin olisin koskaan olettanut. Valitettavasti tuo puolueuskollisuuden vaikuttama sokeus oman puolueen tekemille Mont Everestin kokoisille virheille tulee ilmeisesti estämään sen, että sinusta koskaan olisi mitään hyötyä isänmaallesi. Ellei tulossa oleva suuri rysähdys sitten saa silmiäsi aukenemaan. Eikä todellakaan paljon lohduta, että et ole ainoa. Samaa olisi sanottavissa jokseenkin kaikkien puolueiden jokseenkin kaikista jäsenistä ja uskollisista kannattajista. Joten älä ota tätä henkilökohtaisesti.

Käyttäjän AriKuivanen kuva
Ari Kuivanen

Luulen ymmärtäväni mitä tarkoitat kun puhut vain otsikkoon vastaamiseen.Silti jaksan ihmetellä miksi kokoomus ei sitten ole toteuttanut kyseisiä ajatuksia päähallituspuolueena jo ennen vaaleja.Eiköhän kokoomuksen teot ole jo nähty ja lopputulos on aika surkea.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Kappas, joku myöntää kommentoineensa lähinnä otsikkoa lukematta kirjoitusta sen kummemmin. Huomattavasti useampi lisäksesi täällä luottaa kokoomuksen kaikkivoipaisuuteen, siinä missä minä olen realisti sen suhteen millaisia tavoitteita voimme saada läpi. Toki tällainen käsitys että puhutuin puolue hallituksessa suurimpana saati toiseksi suurimpana kirjoittelisi yksin sanelupolitiikalla nuotitukset koko porukalle vallitsee etenkin perussuomalaisten parissa ja onkin hyvin todennäköistä että juuri tämä kannattajien piirre laittaa heidät esim. kuntauudistukseen tai muihin rakenteellisiin uudistuksiin vedoten jättäytymään hallituskoalition ulkopuolelle. Sikäli kun kokoomus on hallitusneuvotteluissa 1. tai 2. sijalla niin on jopa todennäköistä että näin käy. Pääministeriksi Soini ei lähde, eikä sitä tule kampanjassaan vakavissaan tavoittelemaan, joten sen vuoksi heittäytyminen uhriksi on helppoa. Tietysti presidentinvaalien tyyppinen kampanjointi on omiaan turhauttamaan puolueen aktiiveja entisestään.

Minua kiinnostaa tietää että miten perustelette että edellinen pääministeripuolue keskusta tai nykyinen valtiovarainministeripuolue SDP ei omaisi muiden hallituspuolueiden ohella sananvaltaa mihinkään. Huomioiden että nykyisestä hallitusohjelmasta ylpeili niin vasemmistoliitto, vihreät kuin demaritkin että kuinka siellä punainen ja vihreä kädenjälki reippaasti näkyy, myös KD ilmoitti että on saanut äänensä kuuluviin.

Tuo toinen kappale oli kirjoitukseni pointti sekä se, että paradoksaalista kyllä, lähes jokainen kokoomuksen vastustaja tuntuu pitävän meitä jotenkin kaikkivoipaisina ja ajattelevan ettei muilla puolueilla ole tavoitteita lainkaan. Ikävää että varsinainen pihvi taas tästäkin kirjoituksesta meni otsikon aiheuttaman tunnekuohun vuoksi ohi niin monelta.

Käyttäjän AriKuivanen kuva
Ari Kuivanen Vastaus kommenttiin #19

Yritin lukea blogisi tärkeanä pitämäsi toisen kappaleen huolella ja tässä siihen muutama näkökulma:Kuntauudistuksen taloudellisista vaikutuksista ei ole mitään faktoihinn perustuvaa laskelmaa näyttää, vai onko? Sinun mukaasi verojen lasku aiheuttaisi voimakkaan talouden kiihtymisen.Näinhän väitettiin yhteisöveron ison laskun lisäävän investointeja runsaasti Suomeen ja talouden lähtevän nousuun, mutta kuinkas kävikään?Mun käsityksen mukaan mun resptillä lähtisimme nousuun ja nämä sun ehdotukset on vain"lillukanvarsia".

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Pääministeri Alexander Stubb on heti tuoreeltaan huomannut kykynsä köykäisiksi ja hakee itselleen tukijaa ja neuvonantajaa ulkomailta. Ruotsin entinen moderaatti (kokoomus) valtiovarainministeri Anders Borg on ruotsalaislähteiden mukaan yksi ehdokas tehtävään.

Neuvonantaja tulisi suoraan pääministerin alaiseksi jakamaan viisauksiaan kansantaloutemme oikaisemiseksi. Suomessa - tai ainakin kokoomuksessa - on talousasioissa kykyvaje.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19679172.ab

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Kukas siitä taloudesta tästä hallituksessa nyt vastaa kun viime hallituksessa se oli valtiovarainministerinä toiminut Katainen? Ymmärrän toki ettei muilta puolueilta paljon ehkä odoteta, mutta heillä on tavoitteensa ja ovat aika määrätietoisia myöskin niiden suhteen.

Tapio Vehmaskoski

Hyvältä näyttää alkuopetuksen osalta: "Bra glosor att lära sig, Borg
Raha = Pengar
Ei saa peittää = Får ej övertäckas
Korko = Ränta
Etua = Förmåner
Perkele = Helvete
Hyvä päivä = God dag
Metsästys = Jakt
Poninhäntä = Hästsvans
Pankki = Bank
Makkara = Korv"

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Lisää tarvittavaa sanastoa:

Potkut = sparken
Irtisanomisaika = uppsägningstid
Laiton lakko = olaglig strejk
Eroraha = avgångsvederlag
Veroparatiisi = skatteparadis

Käyttäjän tomba66tomba kuva
Tomi Kuusinen

Onko todella nyt kokoomuslaisen talouspolitiikan aika?

Kimmo Sasi kertoi puheessaan mitä tämä talouspolitiikka tulee olemaan. Tämän politiikan seurauksena Suomessa alkaa ennen näkemätön omaisuuden uusjako, keskiluokalta sijoitusyhtiöille.

” Sasin mukaan euromaat eivät voi sopeuttaa talouttaan devalvoimalla, jolloin ainoaksi vaihtoehdoksi jää niin sanottu sisäinen devalvaatio. Tällöin olisi tärkeää, ettei lasketa vain palkkojen reaaliarvoa vaan että devalvaatio kohdistuu muihinkin tuloihin yhteiskunnassa, jotta maksumiesten joukko olisi mahdollisimman laaja.”

Tarkoituksena kurjistaa keskiluokka jolloin kansa suorastaan huutaa apuun liittovaltiota.

Sisäinen devalvaatio tuhoaa ostovoiman ja aiheuttaa kammottavan konkurssiaallon pienissä sisämarkkinoilla toimivissa yrityksissä.

Miettikää itse, kuinka taloutenne kestää 20% palkanalennuksen. Miettikää itse, paljonko teillä on esim. asuntolainaa joka väistämättömän deflaatiokehityksen seurauksena reaalisesti kasvaa. Miettikää itse, riittääkö asuntonne laskenut arvo vakuuttamaan lainanne vai tarvitaanko lisää vakuuksia.

Tätä on kokoomuslainen talouspolitiikka kauniisiin puheisiin pakattuna.

Jos Kokoomus haluaisi pelastaa Suomen, miksi he eivät edes mainitse omaan valuuttaan siirtymistä?

https://tyhmyri.wordpress.com/2014/10/04/suomalais...

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Sasin kommentti on Sasin kommentti ja puolueen linjaksi ei hänkään sitä ole väittänyt. Sisäinen devalvaatio on toki eräs keino, joskaan sillä ei ole järin suurta kannatusta edes kokoomuksen sisällä. Tosin tuollaisen ehdottamisen jälkeen mikä tahansa vaihtoehto tuntuu siedettävältä.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela
Jouni Peltoniemi

Miksi haluat kokoomuslaista talouspolitiikkaa?
Kuuluuko siihen monien korkea-arvoisten puoluetovereidesi esittämät massiiviset leikkaukset eläkkeisiin, palkkoihin ja julkisen sektorin työntekijöihin sekä velankin lyhentäminen juuri pahimpaan aikaan?
Onko se missään päin maailmaa koskaan toiminut? Esimerkkejä?
Ennustaako mikään hyväksytty talousteoria että se auttaisi lisäämään koko kansan hyvinvointia? Vai riittääkö, että oligargit pärjää?

Vai sittenkin keynesiläisesti? Ainakin tämä teoria ennustaa että riittävän massiivisella elvytyksellä tästä selvitään ihan helpostikin ja saadaan työttömyys puolitettua ja talous kasvamaan ja velanhoitokykykin lopulta paranemaan koko kansan hyötyessä. Historiallisia näyttöjäkin väitetään olevan runsaasti, suunnilleen useimmista talousihmeistä ja nousukausista.

Valitettavasti vaan hallituksemme hakee oppinsa näiltä ulkomaisilta konsulteilta, luottoluokittajilta ja pankkiireilta, opposition kilpaillessa vielä hölmömmillä leikkauksilla.

Ihan oikeasti, nyt pitää ensiapuna ottaa 30 miljardia velkaa lisää, ja sitten saada rahapaino käyntiin niin nopeasti kuin teknisesti ja poliittisesti mahdollista (euroja tai markkoja, kumpi vaan nopeammin tapahtuu). Sitten, kun talous rullaa, tehdään ne leikkaukset ja kiristykset.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Jahas, että liki 60 % valtionbudjetista lisävelkaa. Kieltämättä eräällä tapaa kiinnostavin ehdotus minkä olen vähään aikaan lukenut. Kataistakin on sanottu vuoronperään sosialistiksi ja Euroopassa taas pidetään tiukan talouskurin miehenä, Stubb on vaihtelevasti kommenteissa joko täysin pihalla oleva tyyppi joka ei tajua mistään mitään tai tiivis osa eurooppalaista Bildenbergin/Illuminatin/tiesminkä salaliittoa. Eipä siihen rehellisesti ottaen voi paljon sanoa.

Käyttäjän KaarloKunnari kuva
Kaarlo Kunnari

Lause; "Ei yksi luottoluokittaja meitä määräile" on absurdi. Muistan 1990 luvun vaihteen ja alun, jossa monet taloustutkijat varoittivat pamfletissa Suomen talouden romahtamisesta, jos jatketaan entiseen malliin. Silloinkin oli näitä ns. asiantuntijoita, jotka mutumenetelmällä olivat päätelleet ettei taloustutkijat meitä määräile. Lopputulemana tuli sitten se iso lama ja satojatuhansia työttömiä ja tuhansia yrityksiä kaatui ja osa teki itsemurhankin.
Suosittelen omasta puolestani uskomaan luottoluokittajan varoituksia. Silloin ei tule niin kovia ongelmia, kun tulee jos emme usko varoituksia.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Väärä politiikka. Kuten nytkin.

Suomen julkisen sektorin pöhöttyneisyydestä: menot olivat ennen lamaa alle OECD-maiden keskiarvon.

-Kun 1990-luvun alussa menoja alettiin leikata, työttömyys kasvoi ja verotulot vähenivät. Suomi ajautui lamakierteeseen.

Kuinka lama syveni.
-Talouspolitiikan epäonnistuminen kärjistyi pakon edessä tehtyyn devalvaatioon. Viennin veto ei auttanut Suomea nousuun. Korot nousivat korkeista huippukorkeiksi, ja investoinneista tuli kannattamattomia. Alkoi konkurssien ja pankkikriisien kausi. Suomesta oli tulossa massatyöttömyyden yhteiskunta: työttömiä oli yli puoli miljoonaa.

Miten eriarvoisuus alkoi lisääntyä. Suomi oli ollut pitkään Euroopan tasa-arvoisempia yhteiskuntia. Vuodesta 1990 lähtien tuloerot alkoivat kasvaa. Lama, työttömyys, sosiaaliturvan leikkaukset ja verouudistukset vaikuttivat erityisesti lapsiperheisiin.

Haastateltavina on kansalaisten lisäksi suomalaisia ja ulkomaisia huippuasiantuntijoita, taloustieteilijöitä ja sosiaalipolitiikan tutkijoita.
YLE/elävä arkisto

Leikkaukset vei ostovoiman.Kulutus tyssäsi.
Elvytettiin väärää tahoa.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Miten tässä näin kävi? Ohjaimissa oli samat kuin -90 luvullakin ?

Myös Vanhasen II hallitusohjelma oli McKinseyn toimittama. Asiasta uutisoi Helsingin Sanomat 26.2.2007: ”Konsulttiyhtiö: Suomen menestys edellyttää tiukkoja toimia”

Helsingin Sanomat 26.2.2007

Ylen uutinen 18.2.2010
Sitaatti uutisesta:
”Valtioneuvoston kanslia luovutti kopion viime syksynä tehdystä sopimuksesta YLE Uutisille torstaina. McKinsey & Company on laatinut suunnitelmia muun muassa Suomen terveydenhuoltojärjestelmän ja kilpailupolitiikan uudistamisesta.”

http://yle.fi/uutiset/hallitus_pestasi_amerikkalai...

http://m.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/pekka-himanen-k...

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Luottoluokittajien ja edm. konsulttifirmankin ajatukset lie samoja?
Työntekijöiden palkathan ne on jotka Suomessa hiertää.

Siitäkin huolimatta että elinkustannukset täällä on EU-maiden kalliimpia.
Yritykset ei hintoja laske .

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Onko päättäjissä vika? Vai missä jos työttömiä on jo yli 350 000
Ilmaistyötä tekee jo 400 000 MOT-11.Lisäksi kun :

23.1.2011
Suomeen syntynyt yrittäjien köyhälistö

-Joka viides yksinäisyrittäjä elää köyhyysrajalla. Köyhien yrittäjien määrä on vakiintunut nykyiselle tasolleen 2000-luvulla. Lama lisäsi yrittäjien määrää myös sosiaalitoimistoissa.

Yle
Tilastokeskuksen tiedot piirtävät karua kuvaa suomalaisen pienyrittäjän tilanteesta. Etenkin yksinäisyrittäjien tilanne on heikko. Joka viides yksinäisyrittäjä jää tuloissa köyhyysrajalle tai sen alapuolelle. Pienyrittäjien liitossa ihmetellään, mihin päättäjien lupaukset ovat kadonneet.

- Jos kouluarvosanoilla nykyhallitusta arvioi, niin arvosana asettuu vitosen tai kuutosen tietämille, arvioi Suomen pienyrittäjien puheenjohtaja Harri Jyrkiäinen.

- Kansanedustajat voisivat katsoa peiliin ja kysyä, mitä he ovat tehneet pienyrittäjien aseman eteen, puuskahtaa yrittäjä Martti Ollila.

Tiedot yrittäjien tulotilanteesta ilmenevät Tilastokeskuksen tiedoista. Tuoreet vuoden 2009 luvut julkaistaan keskiviikkona. Tilastokeskuksesta kerrotaan, että suuria muutoksia tulotilastoissa ei ole tapahtunut ja esimerkiksi yksinäisyrittäjien asema ei ole parantunut.

Lama toi yrittäjät sosiaalitoimistoon

Talouden taantuma toi yrittäjiä myös toimeentulotukijonoon. Esimerkiksi Helsingin sosiaalitoimistoissa yrittäjien määrä kasvoi viidenneksen vuonna 2009.
Arkadian lasitornista ei näe tosielämää kuten ei Rätykään nähnyt pienituloisia.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

KOK motto. Ala yrittäjäksi. Nytkin tuhansia yrityksiä mennyt nurin . Pizzerioita,kampaamoja ym. joka kadunkulmassa ennestäänkin. Lama ,ostovoima hävinnyt väärillä ratkaisuilla .Edessä on laudat oviin .
Sittenhän se riemu vasta alkaakin. Mistään et saa mitään ja velat on niskoilla.
-03-10 "elvytettin" ronskilla kädellä EK:n ja etenkin pörssiyhtiöitä.
Kun olisi pitänyt pitää huoli pienyrittäjistä ja katsoa että kuluttajien ostovoima säilyy.
Nuo kaksi yhdessähän pyörät pitää pyörimässä. Pienyrittäjät työllistää suurimman osan palkannsaajista,keltä verotulot tulee verokirstuun.
Palkkatuloista progressiivisena+ välilliset verot kulutuksessa Alvit .Joista tulee verotuloja 30% osuus kirstussa.

- Lisäksi pienyrittäjien tuet verrattuna suuryritysten tukiin on "pullonpalautusrahoja" noiden tukiin nähden .
Samoin verotus aivan liian kova.Jälkiverot syö kenen tahansa pienyrittäjän työmotiivin .
Näinä epävarmoina aikoina yritys on riski investointi. Ellei ideana ole uusi "hakaneula".

Ei olisi tarvittu Himasen kirjaa tulevaisuudesta.700 000e,kuten porvarihallitus tarvitsi.
Vain talonpoikaisjärkeä ja poliittista tahtoa ,miettiä mihin yhteistä kakkua jaetaan .Meidän kaikkien hyödyksi.Niin pienyrittäjien,palkansaajien kuin työttömienkin.
Puhumattakaan lapsista ja eläkeläisistä .Joiden elanto riippuu verotuloista.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Onkohan kaikki vain tehtyä "hätää"?
Jotta voidaan aloittaa leikkaukset ja tulonsiirrot?
-Palkoista?
-Sosiaaliturvasta?
-Eläkkeistä?
-Työehtosopimuksien alasajosta?

Luokituksen lasku ei Hollantia hetkauttanut
Lauantai 11.10.2014 klo 18.19

-Viime marraskuussa Suomi jäi Saksan ja Luxemburgin kanssa ainoana maana euroalueella kolmen A:n kerhoon.

-Silloin luottoluokittaja Standard & Poor's alensi Hollannin luottoluokituksen tasolle AA+. Suomella on perjantain jälkeen siis täysin sama rivi kolmelta suurelta luokittajalta Hollannin kanssa.

Ja mitä Hollannille sitten tapahtui?

Ei paljoa mitään.

Markkinoilla sen lainojen korkotaso nousi hivenen, mutta alkuvuonna alkoi voimakas korkojen lasku muiden euroalueen maiden valtionlainojen mukana.

Perjantaina Suomen 10 vuoden lainojen korkotaso oli 1,02 prosentissa, Hollannin puolestaan 1,03 prosentissa. Ero on hyvin pieni, kun katsoo, että vaikkapa vuonna 2012 korkotaso kiikkui kahden prosentin molemmin puolin.

Luokituksen laskun arvo on siis enemmän symbolinen kuin reaalinen.

-Raportissaan S&P muistutti, että Suomen nettovelkaantumisaste - siis saatavat mukaan lukien - on alhainen, 22 prosenttia.

Kasvunäkymät ovat asia, mikä luokittajaa huolettaa. Se sanoo suoraan, että Suomen jääminen pitkäaikaiseen taantumaan on mahdollista.

Esimerkiksi Euroopan komissio arvioi, että Suomen talouskasvu on ensi vuonna euroalueen toiseksi heikointa. Vain Kypros jää taakse.

STT

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Ja nyt näillä ja päättäjillä jotka nuo on jakanut, on noiden vasteekkeelisuuden lunastamisen paikka

http://www.hs.fi/paakirjoitukset/a1362371047471

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Eiköhän näitä ole rangaistu tarpeeksi 20vuotta jo siitä että vienti ei vedä,tilauksia ei tule. Eikä yritykset tarjoa työtä?

tammikuu 2011
”Lapsilisät leikkaantuvat köyhimmiltä”-
-otsikot kirkuivat lööpeissä ja lehtien tärkeimmillä sivuilla. Pääkirjoituksissaan lehdet paheksuivat moista pahantahtoisuutta ja kansalaiset ihmettelivät, että voiko tällainen olla totta.
Mutta totta se on.
-On ollut jo 17 vuotta.
-Ahon hallitus päätti vuonna 1994 nostaa toimeentulotuen ns. lapsinormia eli sitä korotusta jonka perhe saa toimeentulotukeen alaikäisestä lapsesta. Ei se normimuutosta kuitenkaan mistään hyväntahtoisuudesta tehnyt. Se teki sen siksi, että vaalien lähestyessä oli yritettävä näyttää köyhien lapsiperheidenkin ystävältä, joita oli laman ja työttömyyden räjähtämisen seurauksena alkanut tulvia toimeentulotukiluukuille.

- Normi oli niin matala, ettei kukaan voinut rehellisesti kuvitella sillä edes lapsen perustarpeita tyydytettävän. Normin korotus lapsilisän määrällä sai sen näyttämään säälliseltä.

-Ei leikkaustalkoisiin valmistautuva Ahon hallitus
- kuitenkaan lapsiperheille mitään todellista parannusta halunnut antaa. Niinpä normin korotus leikattiin lapsilisän etuoikeuden poistolla eli lapsilisä vähennetään perheen toimeentulotuesta.

- Sen seurauksena toimeentulotukiperheet ovat menettäneet kaikki lapsilisien korotukset vuoden 1994 jälkeen ja menettävät jatkossa myös lapsilisiin tulevat, porvarihallituksen suureen ääneen mainostamat indeksikorotukset.

- On mielenkiintoista, että eduskunta ei koskaan varsinaisesti päättänyt tästä leikkauksesta. Se hoidettiin sosiaali- ja terveysministeriön ohjeella kunnille. Nykyisen perustuslain kannalta tilanne olisi vähintäänkin kestämätön.

Tämä vääryys kuuluu samaan sarjaan koulutuksesta kieltäytyvien syrjäytyneiden nuorten toimeentulotuen leikkauksen kanssa.
E.Virtanen
STVM-valiokuntiin osallistunut .

http://www.savonsanomat.fi/mielipide/artikkelit/la...

http://yle.fi/uutiset/toimeentulotuki_pysynyt_sama...

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Yhteisistä verovaroista jotka on myös kerätty toimeentulotuen saajilta 20% työmarkkinatuesta ja kulutuksesta Alveina 23%:

Suorien yritystukien määrä on kasvanut kymmenen vuoden aikana yli 50 prosenttia. Yrityksille on viime vuosina annettu liki kaikki uudet tukimuodot ja verohelpotukset, joita ne ovat keksineet pyytää.

Toimittaja Piia Elosen (HS 17. 2.) laskelmien mukaan valtio tukee yrityksiä jo lähes viidellä miljardilla eurolla vuodessa. Sillä rahalla saataisiin Suomelle esimerkiksi kaksi uutta armeijaa.

Suomalaiset maanviljelijät saavat erilaisina verotukina lähes kolme miljardia euroa, laskee Aalto-yliopiston tuotantotalouden professori Esko Niemi.

Kolmen miljardin euron summasta vain 1,9 miljardia on suoria viljelytukia. Loppu miljardi koostuu

-erilaisista eläke- ja luopumistuista, joita ei yleensä haluta laskea maatalouden tukipaketin hintaa kerrottaessa.

maanviljelijöiden sosiaalituet.
-Sosiaali- ja terveysministeriön budjetista maksettavat osuudet maatalousyrittäjien eläkkeistä (531 miljoonaa) ja lomitustoiminnasta, eli sijaisten palkkaamisesta maanviljelijöiden ja turkistuottajien hengähdystauoille (n.300 miljoonaa).

Valio markkinointi tukea 1,8 mrd-13
Valio/Atriahan on tuottajien omia yrityksiä .Valio jakaa tuotot tuottajille. Tänä vuonna 900 000e.

16.5.2010
13 miljardia maamiehen patjantäytteeksi
Keskusta pitää itseään aluepolitiikan parhaana asiantuntijana. Hyvin usein tuota keskustalaista aluepolitiikkaa on kutsuttu siltarumpupolitikoinniksi. Nuo siltarummut ovat nykyisin hyvin kalliita.
-Asiasta kertoi Yle Uutiset täysin huomiotta jääneellä uutisellaan. Se on julkaistu jo helmikuussa mutta uutinen on syytä nostaa nyt esiin erilaisten leikkauslistojen laatijoille:

-"Maaseudun tuki ohjautuu maatiloille
Suurin osa maaseudun kehittämistuista kanavoituu maatiloille, vaikka maatalouden kehitys ja maaseudun kehitys ovat erkaantuneet toisistaan suuressa osassa Suomea.
Maatalouden ja maaseudun kehittämiseen käytettiin Suomessa 2000-2006 noin 13 miljardia euroa EU:n ja kansallisia varoja. [...]"

-Mittasuhteiksi on hyvä ottaa vaikka valtion talousarvio, kuluvalle vuodelle 50 miljardia. Tuolla 13 miljardilla pystyisi maksamaan toimeentulotuen valtionosuuden 50 % seuraavaksi 65 vuodeksi.

-Jostakin syystä toimeentulotukea tavataan silti pitää maataloustukia suurempana menoeränä.

Ei olekaan ihme, että maanviljelijöiden tulot ovat kasvaneet peräti 76 prosenttia ja ennestäänkin vauras luokka on onnistunut lähes kaksinkertaistamaan tulonsa vain 15 vuodessa. Työttömien tulot ovat samalla pudonneet viidenneksellä. Viljelijät ovatkin nyt Suomen ylivoimaisesti parhaiten palkattu väestönosa.

-Ero tilastokakkoseen, yrittäjiin, on noin 6000 euroa ja
-tavallisiin palkansaajiin jo noin 20 000 euroa.

Lisäksi Kelan sosiaaliturva

Toimituksen poiminnat