Ilikka ottaa kantaa Evoluutiota revoluution sijaan.

Välikysymyksiä ja talouden toivoja

Perussuomalaisten johtama projekti jossa opposition voimakkain ase arkipäiväistetään vitsiksi on saanut uudenlaista jatkoa. Tällä kertaa mukaan puheteatteriin osallistui vielä koko oppositio, mutta jatkosta ainakin Sipilä totesi että ajallisesti ei ole merkitystä pidetäänkö vaalit enää "ennenaikaisina" vai varsinaisena vaalipäivänä.

Keskusta on jo hiomassa norminpurkutalkoistaan lakialoitteita, toiselta norminpurkajalta eli perussuomalaisilta ei tässäkään asiassa ole saatu konkreettisia ehdotuksia. Osinkoverotuksesta perussuomalaiset pihisivät lehtien kansissa kaksi päivää, jonka jälkeen he yllättäen vaikenivat ja eivät ole tehneet sittemmin asian eteen elettäkään. Soinin lääkärivaimon kollegat sekä nk. palaute kentältä ovat mahdollisia syitä joilla Soini ja puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo vaikenivat kuin veitsellä leikaten asiasta jota pitivät lausuntojensa mukaan eräänä suurimmista taloudellisista epäkohdista. Muutkaan puolueet jotka asiaa repostelivat eivät ole edenneet toiminnan asteelle. Edunsaajia kun lopulta on jokaisen puolueen riveissä, etenkin niissä jotka pitävät kilpenään "pienituloisen asiaa" tai edustavat puheidensa mukaan "työväkeä". 

Nuorisopuolella "työväen puolesta" marssivat perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen, demareiden Joona Räsänen sekä vasemmistonuorten Li Andersson.

Sebastian Tynkkynen on opiskelija sekä tunnettu muutamista viihdeohjelmista. Netistä en ainakaan löytänyt työhistoriaa hänelle.

Demareiden Joona Räsänen taas toimii yrittäjänä Advanced Future -konsulttiyhtiössä jonka toimiala näyttäisi olevan nuorisopoliitikkojen lobbaustaitojen hiominen. Sitä ennen hän on myös toiminut lukioaikaan myyjänä kaupassa ja opiskeluaikaan AMK-opintojensa ohella Säästöpankissa kaksi vuotta toimihenkilönä. Joona Räsänen valmistui 2012 liiketalouden tradenomiksi, joskin ura urkeni jo 2005 nuorisovaltuuston puheenjohtajana.

Li Andersson oli nuorisojärjestöjen johtajista ankarin köyhien puolustaja sekä selkeästi kovatuloisin 43 000 euron vuosiansioillaan. Hänen työhistoriansa on opiskelija- ja ihmisoikeusjärjestöjen toimistohommia ja omaa politikointia. Ikää on 27 vuotta ja oikeustieteestä loppututkinto on vissiin melkein kasassa.

Tämä uljas joukko nuoria siis kertoo pitkäaikaistyöttömälle kuinka häntä ymmärtää ja millainen pettymys se on kun hakemuksiin tulee vain automaattinen "kiitämme mielenkiinnostanne tehtävää ja yritystämme kohtaan, mutta valitettavasti tällä kertaa..." -viesti? Kertovatko he myös koulupudokkaille ja nuorisorikollisille että kyllä ymmärtävät että vaikeaa on, kerran jouduin itsekin puolueen sisällä melkein epävarmaan asemaan omasta valinnastani minulle etukäteen pedattuun tehtävään? Kertovatko he nuorelle syrjäytyvälle että hei, kyllä minä tiedän tunteen, kerran meinasin tulla haastetuksi tehtävässäni ja jos se toinen olisi voittanut niin ei ollut edes virkaa räätälöitynä vielä? Mitä he sanovat nuorelle yrittäjälle tai ylipäätään kenellekään ja millä uskottavuudella?  

Kokoomusnuorten puheenjohtaja Susanna Koski omaa selkeästi pisimmän historian nuorisopoliitikoista yksityisellä sektorilla ja on toiminut myös julkisen sektorin piirissä terveydenhuollon puolella. Media suorastaan vihaa häntä, koska Susanna on kyseenalaistanut median lempilapset kuten "naisen 80 senttiä", suuren julkisen sektorin ikuisen välttämättömyyden, monikulttuurisuuden autuaan vaikutuksen sekä sosiaalitukia nauttivien kiistattoman oikeuden odottaa vuosikausia sellaista työtä joka heitä jo noin ajatuksena kiinnostaisi. Tosin Susanna Koski on puhunut yrittäjyyden edellytysten parantamisesta sekä työllistämisen tekemisestä halvemmaksi työnantajamaksujen alentamisen kautta ja helpommaksi purkamalla yleissitovuuden työehtosopimuksista. Tässäkin mielessä hän poikkeaa radikaalisti muista nuorisojärjestöjen johtajista ja kokoomusnuoret muista nuorisojärjestöistä.

Samanlaisia eroja on emopuolueiden johtajissa.

Antti Rinne on Li Anderssonia vastaavalla oikeustieteen kandidaatin tutkinnolla toiminut ay-liikkeen johdossa jossa aiempi SDP:n puheenjohtaja Eero Heinäluoma pärjäsi vain ylioppilastutkinnolla. Sileäkätisiä kumpainenkin.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki oli aikoinaan melkein politiikan ulkopuolisissa töissä kun oli kesätoimittajana puolueen lehdelle Kansan Uutisille. Loput ansiot ennen ministeriksi nousun tuomaa rauhaa omasta merkityksestä näyttäytyivät erilaisena hulinointina mm. itsenäisyyspäivän "kuokkavieras"-mellakoissa. 

Perussuomalaisten Timo Soini on ollut politiikassa nuoresta lähtien ja on puoluejohtajista kenties sileäkätisin tässä mielessä. Tutkintokin tuli valtiotieteellisestä ja aiheena populismi. Työllistyminen politiikan ulkopuolelle olisi ollut melko hankalaa.

Kokoomuksen puheenjohtaja Alexander Stubb on opiskellut tohtoriksi, väitellyt EU-integraatiosta (josta on Soinin ja muiden mukaan kuitenkin väärässä) sekä kirjoittanut väitöskirjansa aihepiiristä liki kymmenkunta kirjaa sekä useita muita julkaisuja. Hän on työskennellyt tutkijana sekä Euroopan komission italialaisen puheenjohtajan Romano Prodin poliittisena neuvonantajana.

Keskustan Juha Sipilän yritystausta on laajalti tiedossa, samoin kuin se että hän maksoi puolueen velkoja osoittaakseen sitoutumistaan. Nyt Sipilä on suuri sankari ja media nostanut keskustan norminpurkutalkoot keskiöön, ihan kuin kokoomus ei olisi kyseistä kampanjaa käynnistänyt ensimmäisenä jo ajat sitten. Varmaan seuraavaksi keskusta keksii Suomen Toivo -teeman ja media juhlii että onpas keskustalla hienoja ideoita.

Ajatusleikkinä voisi esittää kokoomusta taloudellisesti pelastamaan vaalien rökäletappion jälkeen tulevan it-miljonäärin. Sellainen henkilö ei välttämättä olisi sen enempää median kuin yleisönkään mieleen, tosin keskusta ei näemmä samalle mittatikulle mahdu. Eihän vasemmistolaisen Esko Seppäsenkään sikailusta ja takinkäännöstä oman eläkejärjestelynsä suhteen europarlamentaarikkona toimiessaan missään puhuta, vaan häntä nostetaan esiin jonain kohtuullisuuden kuninkaana. Seppänen onkin toimittaja, eikä korppi korpin silmää noki.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Juha Kuittinen

Kokoomus on selvästi talouden toivo. Ja toivo onkin ollut punaisena lankana kokoomuksen talouspolitiikassa...

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

"Nyt Sipilä on suuri sankari ja media nostanut keskustan norminpurkutalkoot keskiöön, ihan kuin kokoomus ei olisi kyseistä kampanjaa käynnistänyt ensimmäisenä jo ajat sitten. Varmaan seuraavaksi keskusta keksii Suomen Toivo -teeman ja media juhlii että onpas keskustalla hienoja ideoita."

Sitä Kokoomuksen norminpurkutalkoiden aloittamista tässä odotellaan. Ovat tainneet normit vain lisääntyä Kokoomuksen valtakaudella. Toivokin Suomessa on lähinnä siinä että nykyisestä hallituksesta päästään eroon ja seuraava olisi toimintakykyinen ajamaan tarvittavat muutokset läpi hallituspohjasta välittämättä. Sipilä eroaa Kokoomuksesta roimasti myös siinä että kannattaa perustuloa eikä ole samanlainen röyhkeä opportunisti kuin esimerkiksi pitkäaikainen kokoomuksen taustatukija Björn Wahlroos.

Sanojen ja tekojen ristiriitä Kokoomuksen viestinnässä alkaa lopulta hahmottumaan rivitallaajallekin kun markkinointivelho Taru Tujunen lähti Ellun Kanoihin.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Näemmä halu hyödyntää kansan lyhyttä muistia on keskustalaisilla verissä. Tätä ennen nähtiin keskustan kahden kauden pääministeriys, joista 2007-2011 kokoomuksen kanssa yhteishallituksessa. Normit eivät purkaantuneet silloinkaan, eräs syy tietysti on että SDP on ollut kahdessa hallituksessa molemmin puolin ja yksi mikä oli joutui keskittymään lähinnä eurokriisin hoitoon. Toki sinä tämän tiedät, mutta on pakollinen tarve väittää muuta, koska kepu on kepu ja pettää aina, jopa blogikommenteissa.

Wahlroos on toiminut RKP:n kehityspäällikkönä, joten mitä siihen rehellisyyteen tulee niin kannattaisi edes vähän tsempata. Oleta vaikka kommentoivasi pelkästään minulle, etkä surffaavasi yleisellä tietämättömyydellä, monella kun on tuollainen asia unohtunut ettei Walhroos ole ollut kokoomuksessa missään asemassa. Ymmärrän että haluat maalailla erilaista kuvaa, koska kepu on kepu ja pettää aina, vaikka olisikin Sipilän maltillinen hahmo viemässä huomion puolueen toimilta.

Kokoomuksen osalta hallitusongelma on ollut alusta asti tiedossa, kuusi puoluetta oli paras kokoonpano johon sillä tuloksella pystyttiin. Nyt puolueiden karsiuduttua kahdella jotka kertoivat aiemmin ylpeinä saaneensa oikein kunnolla kädenjälkensä näkyviin hallitusohjelmaan on saatu aikaan järkeviäkin päätöksiä, joita on kiitellyt myös keskusta, kun ei itse saanut vastaavia läpi edes pääministerinä. Tosin vihreiden lähtö mahdollistaa politiikan järkeistämisen, mutta demareiden osalta normienpurkua ei voida tehdä. Heidän ja KD:n ministerit sekä kansanedustajat haalivat äänestäjikseen ihmisiä jotka tykkäävät kyykyttää keskikaljan mainontakiellon tapaisilla asioilla ja nämä heidän poliitikkonsa haluavat niillä julkisuuteen. Alkoholilaista yritettiin kyllä vielä loppuun asti neuvotella järkevämpää, mutta ei onnistunut. Keskustasta moni vastustanut vastusti siksi että piti uuttakin lakia liian lievänä, mutta tästä ei puhuta, koska kepu on kepu ja pettää aina. Myös odotukset.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri

Wahlroos on rahoittanut lukemattomia kokoomusehdokaita (viime EU-vaaleissa mm. Stubbia), Kokoomusta itseään (2011 vaaleissa ainakin) ja Kokoomuksen libertaarin laidan Libera-ajatuspajaa (istuu myös hallituksessa). Toki rahaa ja aikaa on Wahlroos antanut myös RKP:lle, mutta olisi valheellista väittää etteikö mies olisi myös Kokoomuksen osalta merkittävä yksittäinen tukija.

Alkoholipoliitikan osalta jokaisesta eduskuntapuolueesta löytyy se hiton sote-puolen kukkahattutätiosasto, jonka vuoksi alkoholipolitiikkaan ei saada järkiperäistä muutosta ennen kuin sitä koskevat asiat siirrettäisiin elinkeino- ja maatalousministeriöihin. Ehkä ensi hallituksessa?

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen Vastaus kommenttiin #4

Edelleen: Wahlroosilla ei ole asemaa kokoomuspuolueessa. Keskustan oman vaalirahoituksen taso oli sitä luokkaa että tuomioitakin jaettiin ja puolue menetti liki kolmanneksen eduskuntapaikoistaan. Siellä olisi varmaan kieltäydytty jos Walhroos olisi kilauttanut ja sanonut että haluatteko rahaa.

RKP:n kehityspäällikkönä toimiminen on asema puolueessa. Tällaiset erot on hyvä tuoda esiin, vaikka yritätkin maalailla toki kokoomuksen ja Walhroosin välejä läheisimmiksi kuin mitä ne ovatkaan, lähinnä siitä syystä kuin ei ole muutakaan mihin tarttua.

Alkoholipolitiikan osalta voisimme ensi töiksemme kaventaa kuluja karsimalla poliittisia ja selkeän ideologisia järjestöjä. Ehyt ry on demareiden rahanlypsy- ja vaalirahoituskone, jonka henkilökunnasta vissiin kaksi omaa sellaisen koulutuksen että voisi toimia ihan oikeassa päihdehuollon yksikössä. Nopeasti vilkaisten yhdistys tuottaa lähinnä raittiuspropagandaa, kuppaa rahaa, nostaa palkkoja ja rahoittaa demareiden ehdokkaita. Näitä vastaavia riittää, esimerkiksi "lasten ja nuorten suojelu" oli tapetilla alkoholilaista säädettäessä ja kuultavana erilaisia tättähääräjärjestöjä joilta kivasti menevät syyt ja seuraukset sekaisin kun kyse on viinasta. Esimerkiksi Suomessa mainonnan vaikutuksia ei ole tutkittu, mutta ilman tutkimustietoa ja laskelmia täällä tehdään muutkin päätökset, joten ei sikäli uutta. Kansainvälistä tutkimusta sen sijaan on paljonkin ja yksikään niistä ei tue nyt valittua linjaa.

Käyttäjän eskovirri kuva
Esko Virri Vastaus kommenttiin #5

Tuohon loppuosaan tiivistys: "Kuka ajattelisi lapsia?"

Toimituksen poiminnat