Ilikka ottaa kantaa Evoluutiota revoluution sijaan.

Perussuomalaisissa kaikki hyvin

Jos toimittajat ovat sellaisia kuin heidän työnsä jäljestä voisi ajatella, niin ihmettelen minne häviää se kriittisyys, objektiivisuus ja pyrkimys analyysiin varsinkin yhteiskunnallisissa kysymyksissä. Politiikasta kirjoittelu tehdään pääkirjoituksia myöten haparoinnilla ja puolueellisuudella josta kuka tahansa urheilutoimittaja saisi potkut.

Hyvän esimerkin toimittajien tavasta pyrkiä ohjailemaan lukijoitaan sekä tarjota omia fantasioitaan todellisina mahdollisuuksina on Jussi Halla-ahon (ps.) lausunto siitä että puolue voisi nostaa esiin enemmän maahanmuuttopolitiikkaan liittyviä kysymyksiä ja että aihe on monille äänestäjille tärkeä. Toimittajat alkoivat visioida kuinka puolueessa on ristiriitoja ja että asetelma on jo pedattu sellaiseksi että puolue on ikään kuin tuomittu lopulliseen sisäiseen taisteluun Halla-ahon ja Soinin välillä.

Jos jonkun puolueen kannatusta on media saanut nostettua niin perussuomalaiset ovat siitä räikein esimerkki, vaikka tarkoitus pääsääntöisesti onkin ollut tuhota puolueen uskottavuus äänestäjien silmissä. Sopuleiksi kutsuminen on hyvin osuva luonnehdinta ja kukaan ei näytä välittävän taustoittaa asioita, joten oikaisun mahdollisuus ja sille syntyvä tarve syntyy jatkuvasta yrityksestä mustamaalata puoluetta tavalla tai toisella. Näin siis luodaankin asetelmaa että perussuomalaisista kiinnostutaan enemmän ja koska epäkohdat on helppo esittää, tulevat ilmeiseksi myös toimittajien motiivit.

Liikkuvan ja nukkuvan äänestäjän saadessa vihiä että media toimii räikeän puolueellisesti ja yrittää saada ihmisiä olemaan äänestämättä perussuomalaisia, herää luonnollinen vastareaktio ja silloin vasta alkaakin tapahtua, Lisäksi kun blogien ja muun somen ohella voi vaikkapa kysyä joltain perussuomalaisten kannattajalta mikä asian todellinen laita on, niin samalla henkilö on erittäin taipuvainen ainakin kuuntelemaan ja potentiaalisesti uskomaan puolueen kannattajaa, niissäkin tapauksissa kun kyseessä on ollut virhe jollaisesta moitittaisiin mitä tahansa puoluetta. Muilla puolueilla tilanne on täsmälleen päinvastainen ja monikin lähestyy lähinnä purkamaan turhautumistaan ja tyytymättömyyttään, eikä ole halukas kuulemaan puolueen näkökulmaa, vaikka hänen käsityksensä siitä ei ihan todellisuutta vastaisikaan. Varmasti myös perussuomalaisille tulee paljon tällaistakin palautetta, mutta heillä on melko vahva potentiaali ryhmässä joka äänestää liikkuvasti ja osa jopa satunnaisesti, kovinta kannattajien ydintä ovat ne jotka nimenomaan innostuivat nukkuvista puolueen tukijoiksi. Tämän joukon ovat vetäneet perussuomalaisten piiriin useat eri toimijat, jotka kuitenkin perustoiltaan jakautuvat Halla-ahon ja Soinin persoonien ympärille.

Toimittajienkin, jotka työkseen seuraavat politiikan tapahtumia, olisi hyvä ymmärtää roolinsa ja samalla sujuisi helposti luopuminen toivekuvista jossa perussuomalaiset hajoavat kahteen sotaisaan leiriin ja puolue menettää toimintakykynsä sekä uskottavuutensa, lopulta myös kannattajansa. Ainakaan Halla-ahon ja Soinin välille tällaista ei ole muodostumassa.

Perussuomalaisten toiminnassa on lukuisia ristiriitaisuuksia sekä puolue on keulinut mm. laillisesta verosuunnittelusta, mutta ei ole esittänyt mitään selkeitä näkemyksiä millaiseksi se lain haluaisi muuttaa. Minulla on asiaan liittyen omat epäilykseni miksi suurieleisen julkisen paheksumisen päätteeksi ei ole tähän mennessä syntynyt eduskunta-aloitetta, vaikka allekirjoittamatta jättäminen olisi vaikeaa tai mahdotonta etenkin kokoomuslaisille. Aloitteen kun voi tehdä kuka tahansa kansanedustaja ja saamalla yli 100 nimeä se rinnastuu hallituksen esitykseen. Kyseessä on eräs toimiva keino tuoda myös opposition esityksiä käsittelyyn kohtalaisen ripeälläkin aikataululla, varsinkin jos tuo 100 nimeä ylittyy yhdelläkin. Tätä perussuomalaiset ei kuitenkaan käyttänyt ja pistäähän se arvelemaan onko puolueen taustalla niin voimakkaita taloudellisia kytköksiä että piti vaan julkisuudessa tuomita niin etä matalatuloisimmat kannatusjoukot saa tyytyväisiksi ja jättää oikeasti asia sikseen. Siinä olisi ainakin jokaiselle jotain, kuten kunnon populisteilla pitääkin.

Äänestäjänä katsoisin että poliitikon ja puolueen ensisijainen tehtävä on esittää millaisia muutoksia heidän riveissään tavoitellaan ja toisaalta millaisia asioita hän on valmis kannattamaan. Perussuomalaisten lausunnot keskittyvät useimmiten jo tiedossa olevien epäkohtien reposteluun moraalisella paatoksella hallituspuolueita syytellen, mutta he eivät missään esitä sitä vaihtoehtoa jota he tarjoavat. Europolitiikassa Soini ei ole omien sanojensa mukaan ajamassa eroa EU:sta tai eurosta, vaikka se olikin puolueen ohjelmissa keskeinen periaate siihen saakka kun alkoi olla oikeasti mahdollisuuksia ministeriksi.

On tiedossa että Soinilla on tasan yksi ehto hallitukseen ja se on ettei tukipaketteja enää hyväksytä lisää ja kaikesta muusta voidaan neuvotella. Näin siis EU, euro, Nato, homoliitot, pakkoruotsi, sote- ja kuntauudistus, verotus ja maahanmuutto ovat lopulta asioita jotka eivät ole enää kynnyskysymyksiä. Puhe takiaispuolueista ja kolmen suuren hallituksestakin on loppunut. Tosin monille perussuomalaisten kannattajalle voi tulla yllätyksenä että puolueella on myönteinen kanta TTIP-sopimukseen, mikä taas poistaa yhden suuren erimielisyyden aiheen hallituskysymyksistä.

Perussuomalaiset on erittäin todennäköinen hallituspuolue ja kaikessa hiljaisuudessa viilannut ohjelmiaan vähemmän ehdottomiksi ja esiintymisissään puolueen edustajat ovat kuitenkin ilmaisseet oman mielipiteensä, joka on toisinaan sotkettu puolueen mielipiteeksi. Eurovaaleissa toreilla ja netissä oli lukuisia perussuomalaisia kovia nimiä jotka toitottivat eroa eurosta, painottivat Kreikan kriisiä sekä haukkuivat tulevan työnantajansa muutenkin lyttyyn. Sitä kansa rakasti ja puolue sai toisen euroedustajan, mutta jytkymäinen voitto olisi vaatinut vielä yhden. Perussuomalaisten riveistä selitettiin etteivät eurovaalit kiinnosta heidän äänestäjiään. Presidentinvaalit aiemmin menivät perussuomalaisilta niin huonosti että jopa omat haukkuivat ja puolue piti jytkynä myös kuntavaalien tuloksta joka oli ennusteiden pohjalta täysin yllätyksetön.

Puolueen menetettyä gallupeissa n. kolmanneksen kannattajistaan on tilanne tietenkin sietämätön kun vielä on tullut koko ajan huudeltua kuinka vallassa on historian surkein hallitus ja tehtyä välikysymyksiä sellaiseen tahtiin että ihmisiä alkaa naurattaa kun uutisissa kerrotaan perussuomalaisten edes harkitsevan välikysymystä.

Perussuomalaisten erittäin todennäköinen taival hallitukseen kruunaisi Soinin pitkän uran. Halla-aho on ilmoittanut pitävänsä tiedotustilaisuuden reilun viikon kuluttua omasta eduskuntavaaliehdokkuudestaan. Ehdolle lähtemisen osalta olen hieman skeptinen, mutta taktisesti ajatellen siinä olisi järkeäkin. Mahdollista myös on sekin että hän ilmoittaa pitäytyvänsä tehtävässä johon hänet on äänestetty ja esittelee Helsingin vaalipiiristä jonkun nousevan kyvyn jota ilmoittaa itse äänestävänsä. Halla-aho menetteli vuoden 2009 eurovaaleissa juuri näin ja testamenttasi äänensä Sampo Terholle. Viime eduskuntavaaleissa hän julkaisi listan eri vaalipiireistä ja ehdokkaista joita hän äänestäisi. Sampo Terho on jo ilmoittanutkin olevansa ehdolla Helsingissä. 

Ministerin salkkuja jaettaessa Halla-ahon nimi varmasti nousee esiin ja "isänmaan kutsuessa" tuli keväällä 2008 Vanhasen toisen hallituksen ulkoministeriksi Alexander Stubb. Suosion kasvun vauhdilla ja suhteellisesti suosion määrällä arvioiden, on Halla-ahosta kehittymässä samanlainen politiikan komeetta.

Kyllähän noitakin asioita voisi käsitellä, mutta sanomalehdenkään kriisiä on turha ihmetellä niin kauan kuin kirjoittamalla omia toiveitaani uutisiksi saa palkkaa ja kollegoiden arvostusta. Lukija on eräänlainen itsestään selvyys jonka tarpeista ei pidä huolta kantaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

"vaikka tarkoitus pääsääntöisesti onkin ollut tuhota puolueen uskottavuus äänestäjien silmissä. "
No,sun jutussasi oli jotain oikeinkin.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Todellisuuden kieltämisellä on valtava voima.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Tämähän on kovasti objektiivisen näköinen analyysi kilpakumppanista. Pitää laittaa ruksi seinään. Näitä kun ei tule miin kovin usein vastaan.

Erityisen osuva havainto oli tämä: "Jos jonkun puolueen kannatusta on media saanut nostettua niin perussuomalaiset ovat siitä räikein esimerkki, vaikka tarkoitus pääsääntöisesti onkin ollut tuhota puolueen uskottavuus äänestäjien silmissä". Tähän olisi tietysti voinut lisätä vielä toteamuksen, että tuhoa siinä kärsi lähinnä median uskottavuus. Vaan ehkä se olisi ollut tarpeeton lisäys. Asia kun on niin päivän selvä.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Hyvä huomautus, sillä ilmiöhän on laajempi eikä koske pelkästäään perussuomalaisiin suuntautuvaa uutisointia. Yhä useammin vaikuttaa että monetkin toimittajat tekevät juttunsa ajatellen lähinnä esimiehensä ja kollegoidensa mielipidettä, lukijoihin kohdistuvien velvoitteiden sijaan.

Sanomalehti on kriisissä monista muistakin syistä kuin sisällöstään johtuen, mutta muutos on ollut niin voimakasta sanomalehtienkin politisoitumisessa eri asioissa saman ja yksittäisen näkökulman taakse, että se ei laajudessaan voi olla vaikuttamatta tilausmäärien kehitykseen.

Käyttäjän JussiHalla-aho kuva
Jussi Halla-aho

Ilkka on yksi tarkkanäköisimmistä politiikan kommentaattoreista tässä palvelussa. Hänen vahvuutensa on, että hän malttaa katsoa, miltä asiat oikeasti näyttävät, sen sijaan, että - useimpien tavoin - antaisi omien peliteorioidensa tai toiveidensa ohjata havaintojaan.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Ilkka; "Tosin monille perussuomalaisten kannattajalle voi tulla yllätyksenä että puolueella on myönteinen kanta TTIP-sopimukseen, mikä taas poistaa yhden suuren erimielisyyden aiheen hallituskysymyksistä."

Linkität tuohon kirjoitukseen linkin Suomen Uutiset nettisaitissa olevaan kirjoitukseen, jossa on esitetty kyllä hyväksynnän ehtoja puolueen taholta. "Selkeistä ja merkittävistä hyödyistä huolimatta EU:n ei kannata syöksyä suin päin uuteen sopimukseen. TTIP:stä neuvoteltaessa on tärkeää, että investointisuoja, työelämän normit ja elintarviketurvallisuus otetaan huomioon. Olennaista on, ettei USA:n ja EU:n eri lähtökohdista lähtevät sääntelyn yhteen sovittaminen johda meillä sääntelylle asetettujen tavoitteiden vesittymiseen. Investointisuoja ei myöskään saa johtaa tilanteisiin, jossa sijoittajat olisivat joissakin tilanteissa vapautettu Suomen lain asettamista velvoitteista. Erityisen tärkeätä Suomen kannalta on, että luonnonvarojen kaupallinen käyttö säilyy kansallisen päätäntävallan piirissä. On varmistettava, ettei taloudellinen näkökulma jyrää alleen kaikkea muuta."

Lisäksi on paikallaan tuoda esille tuosta TTIP:n esisopimuksesta Suomen suuren valiokunnan antama lausunto, jonka ovat allekirjoittajina (puolueiden valiokunnan jäsenet) hyvksyneet kaikki eduskuntapuolueet. Lisäksi on mainittava että kyllä tuossa lausunnossakin on mainittu tietynlaiset reunaehdot toteamalla "Lausuntonaan suuri valiokunta ilmoittaa,että se yhtyy asiassa valtioneuvoston kantaan edellä perusteluosassa olevin huomautuksin."

Tuo yllä oleva vain sen tähden koska kirjoituksestasi saa sen käsityksen että PS olisi hyväksymässä TTIP sopimuksen ihan ilman minkäänlaisia ehtoja, ei pidä paikkaansa. Huomattava on että kysymyksessä on vasta sopimusluonnos eikä suinkaan lopullinen sopimusesitys, johon Suomikin tulee vielä antamaan uuden lausunnon ennen virallista hyväksyntää.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Niin, kokoomuksen kanta on hyvin samanlainen kuin perussuomalaisten: puolue kannattaa ajatusta, joskaan ei tietenkään ole valmis hyväksymään TTIP-sopimusta millä ehdoilla tahansa.

Asiaan on ainakin siltä osin perussuomalaisten ja kokoomuksen välillä yhteinen näkemys, yksityiskohdat tarkennetaan erikseen. Tämä on paljon toisenlainen asia kuin se jos perussuomalaiset ilmoittaisivat, kuten aikoinaan tukipakettien suhteen, etteivät he hyväksy sopimusta miltään osin.

Osa perussuomalaisten äänestäjistä (tai ainakin sellaisiksi ilmoittautuvista) kuitenkin sinnikkäästi uskottelee itselleen ja muille että puolue vastustaisi TTIP-sopimusta ja siinä taas sotketaan se mitä itse ollaan mieltä ja mikä on puolueen linja. Kuten mainitsin jo tuon EU- ja eurolinjan suhteen, niin samanlainen ilmiö on kyseessä, koska protestipuolue saa usein niskoilleen erilaisia fanaatikkoja jotka haluavat kategorisesti vastustaa kaikkia kansainvälisiä sitoumuksia, niiden ehdoista ja eduista riippumatta.

Tietenkään perussuomalaiset ei ole puolueena vastuussa kaikkien sitä kannattavien henkilöiden toimista ja tilanne pysyykin tältä osin kunnossa, kunhan heidän ehdokkaansa eivät aloita tätä vastustusvirttä kuten osa heistä teki eurovaaleissa, vastoin puolueen puheenjohtajan suorassa lähetyksessä, eduskunnan välikysymyskeskustelussa hallitukselle ilmoittamaa kantaa.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Ilkka, sen verran lisään vielä tuohon TTIP:hen kommenttisi johdosta että mielestäni en ole itse havainnut kenenkään perussuomalaisen olevan ehdottoman kielteinen tuohon sopimukseen vaan nuo ehdottomuudet ovat kylläkin tulleet keskusteluissa lähinnä esiin IPU:laisten suunnalta. Saatan olla jäänyt ns. paitsioon havaintojeni suhteen.

Mitä tulee tukipakettien suhteen, niin puolue teki ihan oikein omasta mielestäni siinä kun ei suostunut hallitukseen niillä ehdoilla joita Katainen lupaili. Katos miten kävi SDP:n kannatuksen kun Urpilaisen vaalilupaukset olivat samansuuntaiset noiden tukipakettien suhteen kuin PS:llä ja kuitenkin käänsi täysin takkinsa noissa lupauksissa. No, tuo on kuin onkin vain SDP:n päänsärky. Eikä taida burana siihen tautiin auttaa. ;)

Lisään vielä nykyisiin puolueiden kannatuslukemiin omaa arveluani, joka on se että samoin kuin 2011 vaalien alla moni PS:ää äänestänyt ei kertonut, syystä tai toisesta, puoluetta haastatteluissa. Samaa rataa taitaa nytkin tulokset mennä. Mutta kuten sanottua, niin tuo oma arveluni, joka aktivoituu sitten vaaleissa todelliseksi tulokseksi.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen Vastaus kommenttiin #10

Mainitsin että kyse on perussuomalaisten kannattajista tai ainakin sellaisiksi ilmoittautuvista.

Demareiden kriisiä eivät aiheuttaneet tukipaketit, vaan jo liki vuosikymmenen mittainen ideologinen tyhjiö alkoi näkyä kannatuksessa. Samanlainen ilmiö on havaittu halki Euroopan taas vaihteeksi ja demareissa ainakin Jungner on suureen ääneen ilmoittautunut sanoutuvansa irti sosialismista. Ilmeisesti he haluavat olla pelkkiä demokraatteja, kuten Lasse Lehtinen jokunen vuosi sitten ihan puolueen nimeksikin maalaili. Mikäli ottavat mallia Amerikkalaisesta vastineestaan niin Suomeen syntyy jo kolmas oikeistopuolue, koska amerikkalainen vasemmisto ei ole erityisen sosialistista ja Republikaanien kaltaista puoluetta Suomeen olisi varmaan aika vaikea perustaakaan.

Reijo Tossavainen

Partaselta vaihteeksi ihan asiallinen kirjoitus.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

Pöh. Omassa aivokopassa jotain vikaa, kun itse näen että rivien väliin piilotettu tarkoituksellisesti ja äänestäjien harhauttamiseksi PS-vastaista propagandaa.
Ollaan mukavaa kaveria, mutta samalla tuodaan vihjaillen esiin mahdolliset taloudelliset kytkökset ja niiden vaikutus edustajien ja Soinin käyttäytymiseen.
Hallituksessa olosta kertoillaan varmana, kuten tuodaan esiin myös luopuminen lähes kaikista ns. kynnyskysymyksistä, vaikka varmasti tiedossa että nuo pois jätetyt aiheet suurelta osin monille äänestäjille tärkeintä.
Liääksi jotain muutakin, mutta jo nuo osoittavat selkeästi että kyse yrityksestä sotkea PSn rivejä ja saada äänestämään Kokoomusta. Valitettavasti näin ei tule käymään ja kun meidän puolueen johtajasta tehdään pääministeri, niin valitettavasti Stubb kavereineen jätetään oppositioon.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Käypäs lähimmässä terveyskeskuksessa tarkistuttamassa suhteellisuudentajusi.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

No voi hvetti, mä kun olisin vaikka voinut vannoa. Meidän pitää nyt piiriyhdistyksen kokouksessa pohtia tätä asiaa uudemman kerran ja palata sitten siihen. Toki otan asian esille myös selväkuulijakaverini kanssa, jonka tapaan aina viikottain.

Toimituksen poiminnat