Ilikka ottaa kantaa Evoluutiota revoluution sijaan.

Paperittomien terveyspalvelut

Jonkin aikaa on käyty julkista vääntöä aiheesta paperittomien terveydenhoito. Terveydenhoidon avaamisen katsotaan nostavan jo ennestään korkeita terveysmenoja, tosin toisaalta on esitetty kysymyksiä mitä muuta voimme tehdä kuin hoitaa kuntoon tuossa tilanteessa. Ajatus täysin auttamatta jättämisestä on useimmista kuitenkin kohtuuton. 

Kysymys on laajasta periaatteesta eli apua varmasti on suomalaisten enemmistö jossain muodossa valmis lupaamaan, vaikka olisikin paperiton ja tausta siten vähintään hämärä. Seuraavaksi kysymys sitten onkin että hoidetaanko kaikki mitä löytyy vai pelkästään jotkut sairaudet/vammat? Olisihan se ihan reilua hoitaa vaikkapa havaittu syöpä tai sydänvika. Vai todetaanko vain että se on sellaista elämä ja pistämme palautukseen? Sikäli ihmettelen koko keskustelua kun tietääkseni hyvin humaanilla tavalla on toimittu tähänkin asti. Eivätkä ne kustannukset siitä syystä ole räjähtäneet saati paljon kokonaisuutta heilauta vaikka tuo ryhmä jäisi kokonaan pois.

Paperittomien terveyydenhoidosta on tullut samanlainen showtemppu kuin kasvisruokapäivästä ja vieläpä samojen puolueiden toimesta. Kouluissa kun oli jo ennestään kasvisruokapäiviä, joissa oli suosituiksi päätyneitä ruokia paljonkin (esim. pinaattiletut), joten siitä ei noussut minkäänlaista jupinaa.. Kalapuikotkin tekivät ainakin minun aikaan kauppansa. Sitten alettiin Helsigin valtuustossa, vihreiden ja vasemmistoliiton toimiessa kuorojohtajina, käydä keskustelua pitäisikö kasvisruokapäivä muuttaa pakolliseksi. Esitys meni läpi ja närkästys joka puolella ilmeinen. Mitään muutosta aiempaan tällä ei saatu aikaiseksi ja vastaavan lopputuloksen olisi saanut varmistettua vaikkapa muuttamalla keittiöille annettua ohjeistusta virkamiesteitse, kaikessa hiljaisuudessa. Tosin se olisi näkymätön tapa, joten sen vuoksi asiasta täytyi mennä näyttävästi riitelemään valtuustoon.

Paperittomien terveyspalveluissa on täsmälleen samanlainen tilanne. Käytännössä kaikki on hoidettu sitä mukaa kun on tarvetta ollut, koska toisaalta ratkaisevimmalla eli yksilötasolla lääkärivala velvoittaa auttamaan kaikella millä voi ja miettimään kustannuksia myöhemmin. Asiasta ei ole tehty numeroa ja kaikki sujunut kuten kuuluukin. Kenenkään hoito ei ole tiettävästi kärsinyt sen vuoksi että paperittomiin, myös elintasopakolaisiin, olisi mennyt resursseja. Nyt jälleen käydään suureen ääneen keskustelua ja näyttävästi riidellään studiossa ja suuressa salissa.

Kannattaa seurata minkä verran vaikkapa sinun valtuutettusi tai kansanedustajasi haluaa sorkkia asioita joissa on jo  hyvät ja toimivat käytännöt, pelkästään siksi että haluaa julkisuutta. Kannatatko sinä sitä että kaikkia jo toimivia asioita pitää ronkkia sillä oikeudella että joku jämäpoliitikko saisi näkyvyyttä? 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Seppo Hildén

Kyllä minbä olen sitä mieltä, että jos tähän paperittomien hommaan lähdetään, niin homma pitäisi myös laajentaa ravintolapalveluihin. Nyt vähänkin nuoren näköiseltä tiukataan papereita, vaikka viinaa nekin haluaa tulla kapakkaan juomaan niin kuin paperillisetkin.

Missä on heidän puolensa puhujat, mitä?

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Voihan paperiton nuori saada ravintolatermeillä "hoitoja" hyvinkin vaikkei sisään pääsisikään. Sikäli ei ongelmaa tässä.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Näin voisin minäkin ajatella. Tietenkin voidaan asiasta ajatella toisinkin.

Euroopassa on maita, joissa lääkärit hoitavat vapaa-ajallaan ilmaiseksi paperittomien ohella myös oman maansa kansalaisia, jotka ovat tippuneet maansa terveysvakuutusjärjestelmän ulkopuolelle.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

No meillä taas on jokaisella ihan synnyinlahjana pääsy hoidon piiriin ja lisäksi halukkaille myös yksityinen terveysvakuutusjärjestelmä. Monetkin valtiot ovat meitä jäljessä tällaisissa asioissa, joten heistä ei kannata mallia ottaa.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kysymys on historian ja kulttuurien muokkaamista ratkaisuista.

Minulle sopii ihan tämä pohjoismainen sosialidemokraattinen linja terveydenhuollossa.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen Vastaus kommenttiin #5

Tarkalleen ottaen se ei ole sosialidemokraattinen, koska kukaan ei ole yleistä terveydenhoitoa vastustanut silloin kun se luotiin, vaan kaikki olivat valmiita sitä kehittämään. Nykyisinkään yksikään puolue ei aja sen alasajoa, koska sitä ei suomalaisistakaan melkolailla yksimielinen enemmistö halua purkaa. Demarit toki väittävät aina tällaisia aikaansaannoksikseen, mutta se on tietoista valehtelua ja antaa muista puolueista melko kummallisen kuvan. Propaganda on toiminut silti hyvin, koska onhan oppi otettu kommunistisilta diktatuureilta.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Lakiesityksessä, joka on Kokoomuksen johtaman hallituksen valmistelema, esitetään ainoastaan täsmennettäväksi paperittomille tarjottavan välttämättömän terveydenhoidon järjestämisvastuuta. Käytännössä tämä tarkoittaa Helsingin kaupungissa käytössä olevan hoitokäytänteen ottamista käyttöön koko valtakunnan alueella...

Tähän asti paperittomien terveydestä on huolehdittu miten sattuu.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Niin siis paperittomien kiireettömät terveyspalvelut eivät ole mielestäni tarjonnassa erityisen oleellisia. Paperittomien terveydestä on vähän vaikea huolehtia muuten kuin sillä minkä verran henkilö itse käy vastaanotolla. Se tässä on kummallisinta että meillä on jo tähän niin toimiva järjestelmä kuin millään kohtuudella voi vaatia ja nyt siitä tehdään joutava keppihevonen vaalien tuoksinaan.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Käytäntö niiden terveydenhoitopalveluiden saatavuudessa vaihtelee sairaanhoitopiireittäin ja on tullut runsaasti esille tapauksia, joissa paperiton henkilö on käännytetty sairaalan tai terveyskeskuksen ovelta ko.yksikön kieltäytyessä ottamasta vastaan potilasta, jonka terveydentila olisi välttämättä vaatinut asianmukaista sairaanhoitoa. Lakiesitys selkeyttää tätä tilannetta.

Vaalien läheisyydellä ei tämän asian käsittelyn kanssa ole kovinkaan suurta tekemistä, sillä paperittomien terveydenhoidosta on puhuttu ja asiaa valmisteltu jo vuosikausia - vaaleja on Suomessa myös sen verran tiheään (puolueiden kannatuskyselyistä puhumattakaan), että mitä tahansa poliittisesti käsiteltävää aihetta voi niin haluttaessa pitää "vain irtopisteiden keräämisenä" ...

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Asia ei tosiaan ole mustavalkoinen, ja Ilkka pohtii sitä monipuolisesti. Ihmisen auttaminen äärimmäisessä hädässä on soster-alan eettinen perusta. Sen sijaan muu ei-kiireellinen eikä "henkeä pelastava" on ensijaisesti kela-korttiin sidottu oikeus, koska Suomi on järjestäytynyt yhteiskunta eikä anarkia. YK:SSA ja EU:ssa maat pitää uskaltaa haastaa aggressiivisesti laittamaan omat tonttinsa kuntoon myös tässä asiassa. Enää ei olla keskiajalla.

Myös kansainvälinen rahasto, jota voisi laskuttaa erikoistapauksissa käypään hintaan, voisi olla yksi ratkaisu.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

On eri asia se, että po. ihmisiä on tähän asti hoidettu tarpeen mukaan, kuin että pannaan ilmoitus maailmalle kiertämään, että täällä on ilmainen terveydenhoito kaikille, jotka onnistuvat pääsemään rajan yli, vaikka sitten ilman papereita.
Ruotsi lupasi ottaa kaikki sinne tulevat pakolaiset ja nyt siellä keskustellaan, oliko tuo julistus kovin fiksu, kun punkkaakaan ei aina tahdo jokaiselle löytyä.
Ei kai tällaisten vaalitäkyjen heitteleminen ole Kokoomuksen korostamaa vastuullisuutta kotimaan näkökulmasta? Humaaniltahan se toki kuulostaa paperilla.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Aika moni ihminen alentaa omaa älykkyyttään menemällä tietyin väliajoin "vaalitäky"-moodiin ja tarkastelemalla kaikkea poliittista keskustelua sen sävyttämänä.

Koska lukeminen on helppoa, mutta ymmärtäminen vaikeaa, niin kerrataanpa vielä: välttämmättömät terveyspalvelut ovat olleet käytössä koko ajan, eikä niiden lakkauttamista voisi perustella oikein millään järkevillä syillä. Sen sijaan asiasta tehdään nyt valtava numero ja halutaan erillinen laki kaikkine oheissäädöksineen, valvontoineen ja muineen, vaikka jo olemassaoleva järjestelmä pääsääntöisesti riittää.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Aivan. "... po. Ihmisiä on tähän asti hoidettu tarpeen mukaan." Sen luulisi riittävän.
En minäkään ymmärrä, miksi tästä tehdään niin valtava numero. Ehkä se on osa tätä "sosiaalimoodia", joka Suomessa elää ja voi hyvin?

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Aiheesta saadaan niin helposti mielikuvia ja vetoamalla eettiseen toimintaan näitä mielikuvia ei voi tyrmätä järkisyin.
Periaatteessahan koko ongelmaa ei ole olemassa jos kaikkia lakeja noudatettaisiin ja viranomainen valvoisi lakien noudattamista.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Sehän siinä onkin että tähän asti mitään ongelmaa ei ollut, mutta kasa ääneen haluavia punavihreitä poliitikkoja on valmis tekemään tästä ongelman omalla toiminnallaan.

Toimituksen poiminnat