Ilikka ottaa kantaa Evoluutiota revoluution sijaan.

Kokoomus voittaa sittenkin?

  • Keskusta 2015
    Keskusta 2015
  • Kokoomus 2012
    Kokoomus 2012
  • Kokoomus 2015
    Kokoomus 2015

Tässäkin palvelussa on joitain kokoomukseen hieman skeptisesti suhtautuvia henkilöitä. Osa kuitenkin on huomannut että puolueen ja maan uudistaminen samaan aikaan on ainoa tapa onnistua ainakin toisessa. Puolueiden sisällä on harvemmin niin voimakkaita rajalinjoja kuin puolueiden välillä, joten kokoomus on onnistunut osoittamaan että meillä on selkeä näkemys mitä pitäisi tehdä ja oli aiemmin myös siitä mitä olisi pitänyt tehdä. Talousguruna pidetty ex-yrittäjä Juha Sipilä lietsoi opppositiosta silloista ministeri Arhinmäkeä vastustamaan osinkoverouudistusta, siinä kuitenkaan onnistumatta. Muutos toi välittömästi n. 100 miljoonan euron arvoisen teollisuusinvestoinnin Suomeen. Edesvastuutonta poliittista peliähän tuo on, mutta ainakaan ennen vasemmistoliitto ei koskaan yrittänyt torpata teollisuuden työpaikkoja lisääviä uudistuksia, eikä keskusta ollut sitä mieltä että omistamisen verottaminen olisi millään tapaa älykästä saati reilua. Times they are a-changing, kuten Bob Dylan aikoinaan meitä letkeän folk-lyriikan keinoin muistutti.

Kokoomuksella on kuitenkin mahdollisuus uusia pääministeripuolueen asema. Keskustan kannatuksesta on sulanut jo keskikaljan verran viime mittauksesta, mutta keppanakohukaan ei saanut toimittajia lukemaan ohjelmia kovinkaan tarkasti. Tilanne on ollut sama muissakin vaaleissa, minua hieman viime kunnallisvaaleissa nauratti perussuomalaisten ohjelma jossa näkyvästi keskiöön nostettiin mm. pakkoruotsi, euron tukipaketit ja rikkidirektiivi. Missäpä kaupunginvaltuustossa nuo teemat eivät olisi jatkuvasti tarkastelun alla? Perussuomalaiset kampanjoi noissa vaaleissa sloganilla "Kunnat Kuntoon!" joka oli pistetty huomiorinkulan sisään. Samoissa vaaleissa Kokoomuksella oli Suomiuudistus, joka oli tyylitelty huomiorinkulan sisään. Keskusta puolestaan ilmoitti että "On kotiintulon aika" ja teki sen materiaalilla joka vaikutti kuin Paavo Väyrynen olisi päästetty irti kiinteistövälitysfirman kuvapankkiin. Nyt eduskuntavaaleissa keskusta uudistui ja kampanjoi sloganilla "Suomi Kuntoon!", joka on tyylitelty huomiorinkulan sisään. Uskokaa tai älkää, nämä puolueet eivät käytä samaa mainostoimistoa. Kuntoon laitto ja huomiorinkulat vaan ovat irrottamaton osa poliittista markkinointia. Äänestäjä ei voi niitä vastustaa.

Kampanjassaan SDP haluaa näyttää suuntaa Suomelle. Huomiorinkulakin on mukana, tosin vain kotisivuilla ja sen sisään on kirjoitettu "On niin helppoa löytää ehdokas". Joku koiranleuka voisi kysyä milloin puolue ajatteli löytää suunnan edes itselleen, jolloin sitä voisi tarjota myös Suomelle. SDP tosin on mielellään menossa oppositioon, Antti Rinne osoittaa selkeää näkemyksen ja osin mielenkiinnonkin puutetta. Puolueen ministerit joiden holhoava politiikka on ärsyttänyt perinteisiä SDP:n mieskannattajia ja nimenomaan ay-liikkeessä, on varmasti ollut Rinteelle kiusallinen asia yrittäessä vakuuttaa perussuomalaisiin siirtyviä teollisuuden työntekijöitä harkitsemaan vielä. Hän vaikuttaa henkilönä kyllä hyvinkin rehdiltä ja suoraselkäiseltä, mikä näkyy varsin vilpittömänä fiiliksen osoittamisena. Rinteelle puheenjohtajuuden kuukaudet ovat ilmeisesti olleet huomattavasti raskaampia kuin mitä hän osasi edes olettaa. Suuren yleisön suhtautumiseen ovat vaikuttaneet myös ay-taustaisen Rinteen puheet kuinka Stubbin myös ohjelmatasolla vastustama konsensus on muka jotain "asioista yhdessä sopimista", vaikka monet pitävätkin kyseistä päätöksenteon mallia syöpänä koko yhteiskunnalle ja syynä siihen miksei todellisia muutoksia koskaan saada aikaan. Rinne on myös alkanut oivaltaa tämän, mutta urhoollisesti olisi korottamassa veroja sekä pitäisi pääosin kiinni nykyisen kaltaisesta sääntelystä. Hän on tosin myöntänyt että joitain korjauksia olisi aiheellista tehdä.

Perussuomalaisten vaaliohjelmalla ei ole nimeä, todennäköisesti siksi että keskusta ehti jo ottaa käyttöön Suomi Kuntoon!- teeman. Jos aikoinaan jäikin vaikutelma että puolue meni kunnallisvaaleihin toisarvoiset asiat edellä, niin eurovaaleihin se täräytti puheenjohtaja edellä, vaikkei Soini ollut tällä kertaa edes ehdolla. Nyt puolue on luonut kuudelle eri sektorille ohjelman kullekin joissa se esittelee näkemyksensä näiden kehittämiseen. Mukana on maaseutupoliittista ohjelmaa, kielipoliittista ohjelmaa, koulutuspoliittista ohjelmaa, jne. Joku voisi kysyä miksei kielipolitiikka kuulu koulutusohjelman sisältöihin, mutta saisi varmaan kuulla olevansa joutava saivartelija. Ainakin jos ei kuulu perussuomalaisiin. Jos kuuluu, sanotaan ettei pidä keikuttaa venettä nyt kun on vaalit ja kaikki.

Kokoomus ilmoittaa Suomen tarvitsevan korjausliikettä. Korjausliikettä siksi että poliittinen päätöksenteko on rikki. Välillä joku vanhoista toimittajanjääristä hörähtää että miten kahdeksan vuotta hallituksessa istunut puolue voi sanoa politiikan olevan rikki. Siksi kun se on noina vuosina varsinkin huomattu että halukkuutta tehdä ratkaisuja sekä kantaa vastuu niiden seurauksista voisi olla puolueilla parempikin, sen sijaan että kannatuksen menettämisen pelossa kaikkia uudistuksia pyritään estämään. Tämän lisäksi vielä erilainen pisteidenkeruu siihen päälle. Maan asiat ja ihmisten olosuhteet eivät ole ihan kaikille politiikoille kuitenkaan yhtä suuri ykkösasia kuin heidän oma asemansa puolueessa sekä puolueensa kannatus. Tämä on konsensuspolitiikan ongelma koska se ei ole koskaan järin linjakasta lopputuloksiltaan ja johtaa jämähtämiseen. Juuri sen politiikan satoa keräämme laman muodossa, koska välttämättömiä uudistuksia on ajanut lähinnä kokoomus yksin, muiden yrittäessä kampittaa ja kehuskellessaan julkisuudessa sitten tekemisillään eli jonkun tekemisen estämisellä. Vaihtoehtoja ei sen sijaan ole juuri kuulunut, vaikka jokainen puolue ilmoittaakin että muutoksia tarvittaisiin. Millaisia, sitä ei kovinkaan tarkkaan uskalla kertoa sen enempää keskusta, perussuomalaiset kuin sosialidemokraatitkaan. Kokoomus sentään uskaltaa.

Kaiken kaikkiaan perussuomaalaiset ovat nousseet, kokoomuksen lasku taittunut, keskustan kannatus alkanut normalisoitua. Vieraskielisen vaalitentin väliin jättänyt Juha Sipilä on joutunut vakuuttelemaan kielitaitonsa riittävän pääministerin tehtävien hoitamiseen, joskin vaalitenteissä hänen jäykät maneerinsa sekä ulkoaopetellun kuuloiset kommentit ovat antaneet hyvin epäuskottavan kuvan lähes varmana pääministerinä pidetystä miehestä. Talousvaaleiksi kääntyneessä tilanteessa nämä kaikki ohjelmatöppäysten ja puolueen selkeän sosialistisen talouspolitiikan ohella todennäköisesti kääntävät keskustan takaa äänestäjiä kokoomukseen. Tämä on vaalien todellinen muuttuja, koska vain hieman yli 60 % osaa tai haluaa kertoa mitä puoluetta äänestää. Puheenjohtajien varmuudella ja uskottavuudella on siten aiempaa korostuneempi merkitys. Käydään neljän puolueen välillä kisaa pääministerin asemasta ja samalla halutaan ratkaistavaksi myös minkä suuntaista politiikkaa seuraavat neljä tehdään.

Kokoomus on neljästä suuresta voimakkaimmin uudistushenkinen, yksilön- ja yrittäjyyden vapauden sekä talouskasvun puolue. On myös huomattavissa että moni äänestäjä on alkanut tähän hetken epäröinnin jälkeen taas havahtua.  

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (21 kommenttia)

Käyttäjän leskinen kuva
Seppo Leskinen

Niin, nähtäväksi jää.....

Käyttäjän AriKuivanen kuva
Ari Kuivanen

Kokoomuksuksen johdolla hyvinvointiyhteiskunta on alasajettu ja silti valtionvelka on yli kaksikertaistunut samaan aikaan.Tässä siis kokkarien näytöt, ainoastaan plussan puolella yksi hyvinpalkattu suojatyöpaikka pahimmalle tunarille.

Käyttäjän mattivillikari kuva
Matti Villikari

Onko Kokoomus siis ottanut liian vähän velkaa kun hyvinvointiin ei ole raha riittänyt?

Kari Savinen

Tuossa "Työn kautta" kyltissä on kyllä sarkasmia.
Juuri kokoomuksen tekemien virheiden takia joudumme menemään tosi kovan työn kautta, että saataisiin tämän maan asiat jotenkin raiteilleen.

Taitaa se pahin "tunari" pysyä aika hyvin poissa näiltä markkinoilta vastaisuudessa.

Käyttäjän Banjaljubitel kuva
Vesa Suonmaa

Työn kautta..."Arbeit machts frei".

Olisko Jyrki saanut ohjeita Merkeliltä eduskuntavaalia varten..

Edellisen kerran taisi itse Berlusconi olla vauhdittamassa Kokoomuksen toivotalkoita. Berlusconi istuu linnassa ja Suomen kansa seisoo kusessa!

Kari Savinen

Kyllä sinne linnaan joutaisi suuri osa maanpettereista
kts. www.jormajaakkola.fi

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Kyllä korjausliike tarvitaan. Kaikki ovat varmaan samaa mieltä. Ongelma on vain korkjausliikkeen suunta ja sen maksajat!

Pekka Iiskonmaki

Kokoomus tyri niin raskaasti, että verokirjan voi palauttaa tarpeettomana.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Jonkinlaista realismia edustaa blogin otsikon perään liitetty iso kysymysmerkki.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Tänne on hienosti tullut fiilispiereskelyä vailla juuri mitään perusteluja, mutta näinhän se aina menee. Suurin osa perussuomalaisia tai muuten vain Kataisen ja kokoomuksen vastustajia, sikäli asetelma on hyvin tyypillinen. Miksi varsinaiseen sisältöön kommentointi ilman ihmisten nimittelyä ja muuta alatyyliä on teistä monille näemmä ylivoimaista? Nimittäin jos ei tilanne muutu niin voinkin jaella estoja hieman aiempaa höllemmin, eivät nuo kommentit tuo keskusteluun mitään lisäarvoa, eivätkä edes suoraan liity siihen mistä kirjoitin.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Jatkossa muuten tekaistut nimet ja nimimerkit lähtevät poistoon sisällöstään riippumatta. Jos ei kantti kestä sanoa omalla nimellä ja naamalla mitä on sanottavana, niin voi pysyä vaan jossain Suomi24:llä ja vastaavilla palstoilla.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Ilkka,miksi häpeätte käyttää täydellistä nimeänne KANSALLINEN KOKOOMUS ?

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Koko blogiteksti on niin suuri kokoomuksen valkopesuyritys, että ei siihen oikein voi kommentoida muuta kuin: "On ilmoja pidellyt".

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Enpä ole ajatellut että voisin kovinkaan laajasti vaikuttaa yleiseen mielipiteeseen kirjoituksillani, niin "valkopesu" olisi sikäli täysin tarpeetonta. Olisi järkevää käyttää suhteellisuudentajua tai pyrkiä hankkimaan sellainen, jos ei vielä ole kehittynyt. En tiedä kummasta on tapauksessasi kyse. Tätä palstaa seuraavat melkolailla samat tyypit päivästä, viikosta ja vuodesta toiseen ja melkolailla samat nurisijat tulevat tykittelemään onelinereitaan joka blogiin. Joskus joku normaali ihminen esittää näkemyksensä, se on tosin täällä melkoinen harvinaisuus. Länkytystä kyllä riittää.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen

Juuri suhteellisuudentaju blogista puuttuu. Vain suhteellisuustajuton voi ajatella, että kokoomus voi voittaa eduskuntavaalit. Laitahan taju hankintalistalle.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen Vastaus kommenttiin #19

Jaahas, sieltä Raimo laittoi jo lastentarhojen pihalta ajattoman "ite oot"-argumentin tiskiin. Tutti takaisin suuhun ja keskity vaikka Teletappeihin, poliittinen keskustelu ei ole lajisi.

Käyttäjän RaimoELaaksonen kuva
Raimo E. Laaksonen Vastaus kommenttiin #21

Palataan asiaan vaalituloksen selvittyä. Jaellaan sitten tutteja ja tikkareita.

Jorma Lehmonen

No nythän sinä oikein vitsin lykkäsit tänne palstoille. Todennäköisyys Kokkareiden vaalivoitolle on pienempi kuin saada lotossa 7 oikein tällä hetkellä ja näillä näytöillä mitä kahdessa viime hallituksessa olette antaneet.Koti ja uskonto heitettiin romukoppaan jo 10:n vuotta sitten ja viimeisenä ISÄNMAA näiden nulikoiden johdolla.

Kokoomus vuotaa kuin vanha seula josta äänestäjät valuvat ulos. Pitäisin todellisena suuryllätyksenä mikäli Kokoomus tulee edes saavuttamaan kolmanneksi suurimman puolueen aseman tulevissa vaaleissa.

Puolue vailla todellista johtajaa tai johtajuutta ei kyllä vakuuta millään tavalla. Pikkupojat ovat pelanneet itsensä umpikujaan josta vanhat jäärät koettavat nyt pelastaa mitä pelastettavissa on. Kepun tupailloissa naureskellaan jo etukäteen ja odotetaan kuinka käy demareiden ja persujen kaksinkamppailu toiseksi suurimman puolueen asemasta ja mahdollisesta hallituskumppanuudesta sillä onhan persutkin jo koettaneet kaikin keinoin pestä itsensä hallituskelpoiseksi ja Rinne saanee taas jonkin verran pelastettua ay-väen ääniä taakaisin. Kokoomus sen sijaan on hukannut kaikki periaatteensa Brysseliin ja sen myötä erityisesti vanhempi äänestäjäkunta on hylkäämässä heidät ja siirtymässä mieluummin Kepun leipiin tai nukkuvien puolueeseen.

ulf fallenius

Olen sitä mieltä että kaikki puolueet aivan hukassa vaaliohjelmien kanssa ja koskee varsinkin kokoomusta.

Käyttäjän heikkitoivonen kuva
Heikki Toivonen

"Kokoomus voittaa sittenkin?"

Hoppas det blir verklighet, bland annat framgångar av några andra.

Toimituksen poiminnat