Ilikka ottaa kantaa Evoluutiota revoluution sijaan.

Ketkä kavereiksi perussuomalaisille?

Taloustutkimuksen gallupissa tasamatkalla olevat kolme suurta (SDP, KOK, PS) ovat vain 50 vastaajan välillä toisistaan. Keskustalle gallup antoi n. 170 vastaajan verran etumatkaa verrattuna demareihin, joilla on kahden haastatellun etumatka kokoomukseen. Haastattelut olisi siis voitu tehdä vaikka yhdessä kylässä, niistä ei voida tehdä juuri minkäänlaisia johtopäätöksiä. Tulos on sen suuntainen että keskustalla on nostetta, mutta realisoituminen valtakunnalliseksi kannatukseksi on vielä monen muuttujan päässä. Erot ovat pieniä ja epätietoisten määrä suuri. Pudotus on ollut neljän kuukauden aikana sitä luokkaa ettei tällä menolla vaaleissa ehdi oikeasti saada edes varavarjoa auki kun kannatus sulaa alta ja pudotus huikeista toiveista todellisuuteen avautuu.

Keskustan päätetty voitto onkin puhtaasti mielikuville rakennettu, jonka romahdukseen riittää varsin vähäinen määrä äänestäjiä. Taloustutkimus, joka muuten tekee kunnissa paljon myös kuntaliitoksiin liittyviä kyselyitä, on kuitenkin tutkimusjohtajansa Jari Pajusen suulla julistanut keskustan vaalivoittajaksi:

”– Keskusta tulee voittamaan vaalit ja tulee saamaan runsaasti lisää paikkoja, rohkaistuu Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Jari Pajunen ennustamaan.

– Ennustetta voidaan pitää kohtuullisen luotettavana, vaikka joissakin vaalipiireissä epävarmuutta onkin lähinnä haastattelujen määrän ja tiukkojen vertailulukujen vuoksi.”

Minä esitän ettei keskustan voitto irtoa millään huikealla erolla, sikäli kun edes toteutuu. On hyvin mahdollista että kokoomus tai SDP ottaa voiton keskustasta jopa tuntuvalla erolla. Käytännössä taistelu käydään kolmen perinteisen suuren kesken. Kokoomus ja SDP haastavat toisiaan, vaikka niiden pitäisi haastaa keskustaa kuten perussuomalaistenkin.

Perussuomalaisten mahdollisuuksia pääministerin paikkaan voi kuitenkin pitää vähäisinä. Puolue ei ole onnistunut edes suhteellisesti uusimaan vuoden 2011 Jytkyn efektiä yksissäkään vaaleissa, vaikka kannatus onkin niiissä edellisiin verrattuna tasaisesti kohonnut. Perussuomalaisten kannatus on tasaantunut ja normalisoitunut neljän vuoden takaisista, hurmoksellisista tunnelmista. Suuri puolue he tulevat olemaan, joskin Jytkyn toinen tuleminen antaa odottaa itseään.

Perussuomalaiset voivat ottaa rennosti, koska he ovat hallituksessa kävipä heidän kannatukselleen lähes kuinka tahansa. Aiemmin kilpailtiin kuka pääsee hallitukseen RKP:n kanssa, on nyt politiikassa koittamassa jälleen kerran uusi suomalaisuuden kausi. RKP ei tule saamaan merkittävää kasvua aikaan, joten heidän sijaansa hallitus vahvistaa itseään perussuomalaisten paikkamäärällä joka on vähintään kaksin- tai jopa suurimmillaan nelinkertainen verrattuna RKP:n edustajien määrään.

Vaalit käydäänkin nyt vain siitä kuka pääsee persujen kanssa marjaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Jep, kuka pääsee 4 vuoden marjastusretkelle persujen kanssa oppositioon. Kokoomushan on käytännössä jo toinen jalka oppositiossa niin eiköhän se kaveri löydy persuille sieltä suunnasta.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Tuo kokoomuksen oppositio on omaa toiveajatteluasi, halusit tai et. Tiedossa toki on että heikoimmassakin tuloksessa toinen pitää olla hyvällä erolla seuraavaan, muuten ei jatku hallitustaival. Perussuomalaisia taas oppositioon ei pudota kuin edustajamäärän romahdus jonnekin vähän yli kymmenelle paikalle, mikä ei taas ole kovinkaan todennäköistä.

Tämä palsta on eräänlainen viemärisivusto jossa suurin osa syytää mitä sattuu näihin kommenttiosioihin. Oma skenaariosi ei tosin muutu kirjoittamisesta sen todemmaksi vaikka varmaan oli psykologisesti tyydyttävää. Ajan kuluessa kuitenkin pettymys on sitä raskaampi mitä kauempana todellisuus toiveista lopulta on.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Olisit toki voinut tähän blogiin laittaa suorilta sen, montako vastannutta kyselyssä oli kaiken kaikkiaan, niin siitä pystyy nopeammin katsomaan paljonko on "50 vastaajan erotus" - näin esimerkiksi.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Selvää pässinlihaahan tuo on. Tosin SDP-PS ero on vain 31 vastaajaa, joten Ilkka pisti hajontaan vähän hyvän miehen lisää. Tuskin Partasella kuitenkaan tarkkaa tietoa korjauskertoimista on joten eiköhän hän ole laskenut tuloksen takaperin Taloustutkimuksen kyselytuloksesta.

3436 (otos) * 0,565 (kantansa ilmoittaneet) = 1941 (kokonaisina äänensä ilmoittaineina)
siitä Keskusta 0,249*1941=483 (taas kokonaisia ihmisiä)
SDP 0,162*1941=314
Kok 0,161*1941=312
PS 0,146*1941=283

JK. Sinänsä ihan hyvä laskuharjoitus, joka kertoo määrät todellakin henkilöinä. Mutta ei se muuta taustalla olevaa tilastomatematiikkaa mitenkään luotettavammaksi tai epäluotettavammaksi. Tulos on edelleen vain laskentatulos, joka on kohtuullisen luotettava esitetty virhemarginaali huomioiden. Eikä ota mitenkään huomioon, että ehkä 10 henkilöä melkein aikoi kannattaa Kokoomusta mutta ei kuitenkaan kehdannut sanoa.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

No joo, tuon kokoisessa otannassa erot jos ovat kymmeniä niin ne voi pistää kymmeninä. Se on tosin totta että ne ovat 50 vastaajan sisällä siitä huolimatta, sen sijaan että olisin sanonut eron olevan 31. Idea tulee ymmärretyksi eli ei tämän tasoisilla eroilla ole oikeasti mitään väliä, eikä silläkään kuka näissä minimaalisen otannan kyselyissä on ykkönen, vaalitulosta ne eivät suoranaisesti kuvaa millään tavalla. Jos puoluekantansa kertoneiden määrä olisi suurempi, niin silloin päätelmiä olisi mahdollista tehdä. Vaan kun ei ole, niin tulokset ovat lähinnä kuriositeetteja.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #6

Kyllä tuon tasoisilla eroilla on väliä. Erityisesti tuo Keskustan ja muiden ero. Kokoomuksen ja SDP:n ero on tietysti täysin mitätön.

Siinä olet väärässä, että tuon kokoisella otoksella ei olisi merkitystä. Tulos riippuu tietenkin siitä, miten tutkimusyritys on 'valinnut' otoksensa ja miten hyvin se kykenee mallintamaan sen osan, joka jää kokonaan otoksen ulkopuolelle. Esimerkiksi he, joilla ei ole lainkaan puhelinta, jäävät automaattisesti kaikki tietenkin pois.

Suurten lukujen laki pätee jo ihan hyvin tuon kokoisessa otoksessa. Virhemarginaalin laskentaan on silloin täysin teorian mukaiset kaavat ja perusjoukon jakauma on suurella todennäköisyydellä annettujen virherajojen sisällä. Ei ole mitään perustetta olettaa, että myöskään kantansa ilmoittamatta jättäneiden jakauma oleellisesti poikkeaisi perusjoukon ja otoksen jakaumasta.

Mutta odotan mielenkiinnolla, miten Accuscoren ennuste kehittyy ja kuinka lähelle he osuvat. Hehän esimerkiksi ennustavat tällä hetkellä Keskustalle vain 23,4 ja Kokoomukselle 17,1 ja SDP:lle ja PS:lle käytännössä samaa, eli 16,71 ja 16,70 vastaavasti. Siis Keskustalle selvästi alle kyselyiden, Kokoomukselle yli ja PS:lle selvästi yli. Kuitenkin heidän tuloksensa pääosin muuttuu sitä mukaan, kun tulee uusia kyselyiden tuloksia. Keskustan ennustekin kävi ylempänä mutta oli koko ajan selvästi alle kyselyiden. Ja nyt siis laskee kyselyiden mukana. PS:n ennuste sen sijaan nousi, vaikka viimeisessä kyselyssä heidän kannatuksensa laski. Mielenkiintoista.

Joka tapauksessa sekä kyselyillä että nyt myös tuolla Accuscoren ennusteella on teoreettinen, matemaattinen pohja. Ja kuten on jo muutaman kerran todettu, kyselyt eivät ennusta, ne vain arvioivat KYSELYHETKEN kannatusta.

Ja tietenkin on totta, että vain vaalituloksella on lopulta merkitystä.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen Vastaus kommenttiin #11

Joo, kyllä siitä tulee suhdelukuna erilainen onko ero noin pienessä otoksessa jossa runsaasti epätietoisia 50 vai 31 henkilöä. Kirjoituksen esiin nostamaan näkökulmaan asia ei kuitenkaan vaikuta: mittaus on epävarma, sisältää lukuisia epävarmuustekijöitä ja liikaa avoimia muuttujia jotta vaalitulosta voisi tuon pohjalta lähteä lukitsemaan.

Kyselyjä julkaistaan ja niihin suhtaudutaan ennustavassa merkityksessä, joten sikäli on aivan sama vaikka niiden virallisesti todetaankin vain kertovan mittaushetken kannatusta. Psykologinen merkitys niillä on, sillä media käyttää kyselyjä suunnilleen kiveen hakattuna totuutena. Jo viime vaaleissa keskustan kannatus arvioitiin virheellisen korjauskertoimen vuoksi kolme prosenttiyksikköä korkeammaksi kuin se oli ja perussuomalaisten vastaavasti paljon matalammaksi kuin toteutunut äänestystulos.

Näissä vaaleissa taustalla on hallituskausi joka on tuonut keskustalle oppositiossa nostetta, joskaan tuon nosteen realisoitumisesta annetuiksi ääniksi ei ole mitään takeita. Senkin vuoksi gallupia voi pitää merkityksettömänä ja ettei se kovinkaan hyvin kuvaa todellista poliittista liikehdintää.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #13

Yrität siis vakuuttaa, että kyselytutkimuksia tekevien yritysten yliopistotason matemaatikot eivät ymmärrä tilastomatematiikasta mitään?

Onhan tietenkin mahdollista, että puolueiden voimasuhteet ovat edelleen muuttumassa tavalla, joka aiheuttaa korjauskertoimiin huomattavan virheen. Mutta on epätodennäköistä, että yhtä suurta poikkeamaa kuin viimeksi olisi tulossa.

Jos kantansa ilmaisseita on noin 56% ja äänestysprosentti tulee olemaan noin 70%, niin kantansa ilmaisseiden ja kantaansa ilmoittamatta jättäneiden äänestävien henkilöiden suhde on noin 4:1. Noin 10 %-yksikön poikkeama kantansa ilmoittamatta jättäneiden joukossa verrattuna kantansa ilmoittaneiden jakaumaan vastaa noin 2% muutosta kokonaistuloksessa.

Joten vain poikkeuksellinen viime hetken dynamiikka tai täydellinen virhe korjauskertoimissa pudottaa Keskustan ykkössijalta. Kokoomuksen ja SDP:n ero on mitätön ja Perussuomalaisten mahdollisuudetkin toiseksi ovat paljon suuremmat kuin Keskustan putoaminen ykkössijalta.

Ennen jalkapallon MM-kisoja Accuscore ennusti maailmanmestariksi Espanjan. Espanja putosi jo lohkovaiheessa, joten sitä voidaan pitää täydellisenä epäonnistumisena. Toisaalta he ennustivat loput neljännesvälieräjoukkueet oikein. Saksa, Hollanti ja Argentiina. Siis kolme neljästä oikein.

Kun lohkovaiheen lisäinformaatio otettiin mukaan pudotuspelien simulointiin, he saivat pudotuspeleistä 14/15 oikein. Ainoa virhe oli, että loppuottelun Saksa-Argentiina voittajaksi ennustettiin Argentiina. Välierien jälkeen sekin ennuste oli oikein.

Joten kyllä tilastomatemaattisella simuloinnillakin on voimansa.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen Vastaus kommenttiin #15

Kuten sanottua, ennusteet ovat ennusteita ja poliittisten tapahtumien vaikutusta on vaikea laskennallisesti arvioida. Kukaan ei tiennyt että Kreikan kriisi sekä maahanmuuton ongelmien esiin nostaminen voisi tuoda yhtään millekään puolueelle koskaan 34 paikkaa lisää. Tästä huolimatta juuri näillä teemoilla perussuomalaisten Jytky rakentui kun katsomme vaaliteemoja sekä mistä läpi menneet ehdokkaat pitivät kampanjoissaan eniten ääntä.

Keskustan vaalirahoituskohua ei arvannut edes Taloustutkimus likimainkaan oikein, se vaikutti puolueen suosioon huomattavasti voimakkaammin kuin mitkään mallit osasivat hurjimmillaankaan arvioida.

Tilastomatemaattisella simulaatiolla on voimansa kun muuttujat ja niiden voimakkuus tunnetaan. Yllätyksiä ei osaa arvioida mikään tietokonemalli, vaan siihen tarvitaan inhimillistä ja kokemusperäistä järkeilyä.

Retoriikkasi että väittäisin kuinka he eivät ymmärrä "tilastomatemaatikasta mitään" on tietysti kiva korostus jolla asemoit minut väittämään jotain minkä omatkin ennakkoluulosi kumoavat. Tilastomatemaatikko ei silti ole kaikista paras ihmistuntija, siksi heidän mallinsa erehtyvät kun tilanteet muuttuvatkin epävakaiksi.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

No voi sen laskea siitäkin että suosikkina keikkuvalla keskustalla on n. 170 vastaajan ero demareihin, joiden kanssa siellä 50 sisällä ovat kokoomus ja perussuomalaiset. Lisäksi raportti oli linkitetty, luvuista kiinnostuneet yleensä mieluummin laskevat itse.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Niin, sen voi ilmaista myös niin, että Keskustalla oli tutkimuksen mukaan n. 55% suurempi kannatus kuin Kokoomuksella.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen Vastaus kommenttiin #9

Jep, aineistossa jonka ennustusvoima on täysin olematon. Voi sitä silti juhlia, ainakin pari viikkoa vielä.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Toki, mutta olisi ollut paljon antoisampaa lukea blogia, jos ko. informaatio olisi ollut siinä suoraan saatavilla. Kyseessä ei ollut tieto, jonka esilletuominen olisi vaatinut guttenbergiläisiin mittasuhteisiin venyvän meriselityksen.

Yritin vain auttaa.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen Vastaus kommenttiin #12

Kiitos, tulevissa mittauksia käsittelevissä kirjoituksissa otan tämän paremmin huomioon.

Olavi A Honka

Ennustaminen on aina helppoa, joko oli oikeassa tai väärässä.

Vaalit ne on mitkä ratkaisee, ei mitkään gallupit tai some keskustelut, joskin viihdettä nämäkin :-)

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Usko tai älä, mutta muutama pälli täällä on vakavissaan kuvitellut minun yrittävän vaikuttaa koko maan vaalitulokseen kirjoituksillani täällä Huuskon bittipuuceessä. Niiden arvelujen lukeminen oli aluksi hämmentävää, mutta kun tajusin heidän olevan täysin tosissaan, muuttui ihan älyttömän hauskaksi :D

Toimituksen poiminnat