Ilikka ottaa kantaa Evoluutiota revoluution sijaan.

Et voi puolueen listalta "äänestää ihmistä" vaikka haluaisit

Hyvin moni kertoo motiivikseen "äänestää ihmistä" olipa puolue mikä hyvänsä. Se on karmea virhe ja osoittaa syvää tietämättömyyttä poliittisen järjestelmämme luonteesta. Jos henkilön taustaryhmänä on puolue, silloin äänesi menee puolueen yhteispottiin ja samalla tietysti ehdokkaan henkilökohtaiseen äänimäärään. Käytännössä ehdokas on puolueen listalla siksi että hän pääsee toteuttamaan puolueen linjaa esimerkiksi kansanedustajana, kaupunginvaltuutettuna tai europarlamentin jäsenenä. Presidentti on tähän poikkeus, koska hän ainakin muodollisesti luopuu puolueen jäsenkirjasta.

Puolueiden suhteen kannattaakin olla tarkkana. Monikohan on lukenut sen puolueen eduskuntavaaliohjelman ja vielä perustavampana periaateohjelman jonka ehdokasta äänestää? Jos kyseessä on vakiintunut kannattaminen, olisi hyvästä käydä vilkaisemassa. Sitoutumaton ehdokas (sit.) tarkoittaa ainoastaan puolueen jäsenyyden puuttumista, toimiessaan heidän ryhmässään päättäjänä, on hän yhtä alisteinen ryhmäkurille ja sen rikkomista seuraaville sanktioille kuin puolueen jäsenkin. Ymmärrettävistä syistä näistä asioista ei liiemmin huudella.

Ainoan todellisen mahdollisuuden ihmisen äänestämistä haluavalle luovat valitsijayhdistykset. Niitä on näissäkin vaaleissa yhteensä toistakymmentä eri vaalipiireissä ja kun listalla on vain yksi henkilö, niin häntä kannattamalla voit "äänestää ihmistä" jos se on tärkein kriteeri.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän kaituovinen kuva
Kai Tuovinen

Heheh. Meillä ei ole blokkivaaleja. Mutta liikkuvissa äänestäjissä on voimaa.

Miksi liittyä mihinkään puolueeseen millään rahalla, kun mitään kuluttajansuojaa ei äänestäjälle puolueilla kuitenkaan ole tarjota.

Näin edetään.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Äänestäjän kuluttajansuojaa ovat puolueohjelmat. Jos ei niitä huvita lukea, niin vähänpä sille voi. Saattaa olla että äänestäjän toivomaa ja ehdokkaankin kannattamaa asiaa ei ole siellä lainkaan. Kannattaisi tarkistaa.

Toisekseen puolueilla on kynnyskysymykset joiden jäädessä neuvotteluissa ratkaisematta, he eivät osallistu hallitukseen.

Blokkivaalien kanssa kirjoituksella ei ole mitään tekemistä, enkä kannata sitä järjestelmää. Ruotsissa on tullut hyvin esiin että blokkijako toimii niin kauan kuin mitään uutta ajattelua ei politiikkaan ilmaannu. Kun toisinajattelijoiden liike nousee, blokkijako ajautuu ongelmiin ja nyt demarit toteuttavat porvariallianssin laatimaa budjettia. Onhan tuo viihdyttävää, muttei kovinkaan linjakasta.

Käyttäjän kaituovinen kuva
Kai Tuovinen

"Äänestäjän kuluttajansuojaa ovat puolueohjelmat."

Joopa joo. Uskotko tuohon itsekään? Miten puolueohjelma on toteutunut puolueessasi?
Entä nelivuotinen hallitusohjelma?

Vennäällä joskus tehtiin suuria viisivuotissuunnitelmia. Eikö sitäkään mitään opittu?

Lyhyt muutaman kohdan hallitusohjelma vaan tarvitaan, ja sitäkin pitää voida talouden tilanteen niin vaatiessa tarkastaa. Miksi ajaa karille, jos sen voi väistää..

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen Vastaus kommenttiin #3

Kannattaisi selvittää edes vähän asioita ennen fiilispohjaista päätelmäänsä. Puolueohjelma on toteutunut niin hyvin kuin se on vasemmistoenemmistöisessä hallituksessa voinut toteutua, kiitos kysymästä. Noin muuten kokoomuksessa viitataan niin kunnallisen päätöksenteon valmistelussa kuin muissakin linjauksissa hyvin usein niin puolue- kuin periaateohjelmaankin. Muiden puolueiden edustajat voivat kertoa oman kokemuksensa, näin ainakin mitä minä olen toiminnassa ollut eli liki yhdeksän vuotta.

Puolueohjelman ja periaatteidensa pohjalta kokoomus linjasi kynnyskysymykset joiden kautta hallitus muodostettiin. Perussuomalaiset eivät suostuneet Kreikka-paketteihin, joten he jättäytyivät hallituksen ulkopuolelle.

Kokoomus piti kynnyskysymyksenään jälleen kerran myös verojen alentamista, mutta koska sen taakse ei saatu enemmistöä toteuttamaan alennuksia kautta linjan, tyydyimme vaatimaan osinkoveron alennusta. Sen toteutus, jopa vasemmistoenemmistön saksimana torsona, toi Suomeen välittömästi sadan miljoonan investoinnin. Tämän lisäksi on tehty kokoomuksen johdolla liki kuuden miljardin euron sopeutustoimet, joissa tosin makuumme hieman liikaa veronkorotuksia (eli noin puolet) ja toinen puoli valtiontalouden säästöjä.

Mielenkiintoista sekin että summa on sama kuin VM:n virkamiesten ensi kaudelle esittämä summa ja josta niin Sipilä, Rinne kuin Soinikin ovat irtisanoutuneet ja pitäneet mahdottomana toteuttaa yhdessä vaalikaudessa. Ei se sitä ollut nyt, eikä ole myöskään ensi kaudella. Tosin jos kokoomus ei ole hallituksessa niin muut ovat jo ilmoittaneet etteivät aio edes yrittää.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #3

Puolueiden ohjelmat on kirjoitettu Ilkan kaltaisille, joilla on säilynyt lapsen usko Joulupukkiin.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen Vastaus kommenttiin #8

Toteaa siis Muutos 2011 -puolueen eduskuntavaaliehdokas Aimo Remes. Hyvä tietää että sinä et puolueohjelmastanne huolimatta tulekaan valituksi päästyäsi ajamaan suoraa demokratiaa tai suomalaisten etua.

Voi Aimo, Aimo :D

Käyttäjän MattiNevalainen1 kuva
Matti Nevalainen

Ilkka Partanen

Oletko kuullut avoimesta listavaalista joka on käytössä Suomessa ?

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Se on kuvattu kirjoituksessani. Jos se ei siitä erotu tai olit mielestäsi kovinkin nokkela, niin en voi kuin pahoitella. Suurin osa kuitenkin ymmärsi mitä tarkoitan ja todella moni kertoo äänestävänsä henkilöä, ikään kuin sillä olisi puoluelistan suhteen jotain väliä. Pitkällä aikavälillä toki suosittu poliitikko usein myös pääsee vaikuttamaan puolueen linjaan, tästä on esimerkkejä jokaisessa puolueessa. Kuitenkaan yksittäinen vaalitulos ei sellaista valtaa vielä tuo.

Käyttäjän jesper kuva
Tero Ruokamo

Ensisijaisesti äänestän puoluetta, mutta puolueen sisältä äänestän sellaista, jonka mielipiteet vastaavat omia näkemyksiäni, tai jota pidän kyvykkäänä. Pelkkää yksilöä ei kannata äänestää, mutta listan sisäinen valintakin tuo omanlaistaan valinnanvapautta.

Vaalikoneista näkee ehdokaskohtaisestikin kantoja, joten puhdas listavaali olisi taka-askel demokratian kannalta. On hyvä, että erilaiset painotukset tulevat esille puolueissa, myös äänten jakauman kautta.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Kiitos ensimmäisestä järkevästä kommentista. Suurimmalla osalla on valtava tarve kommentoida vaikkei olekaan mitään sanottavaa.

Käyttäjän kristiinailmarinen kuva
Kristiina Ilmarinen

Aivan. Puolueen ehdokasta äänestäessäsi äänestät aina puoluetta etkä tiedä kuka puolueen ehdokas äänelläsi pääsee läpi.

Toimituksen poiminnat