Ilikka ottaa kantaa Evoluutiota revoluution sijaan.

Jälkisanat vaalituloksesta

Eilinen vaalitulos on käsittämättömän mielenkiintoinen. Perussuomalaiset olisi varmasti päässyt hallitukseen vaikka kolmannelta sijalta, mutta nyt se on ensisijainen kumppani, olkoonkin että ero kokoomukseen on vain yhden edustajan päässä. Käytännössä kolmesta suuresta tehdessä on Sipilällä melkoinen miettiminen että noudattaako jäsenistön toiveita hallituspohjasta vai etenisikö sittenkin ohjelman tasolla. Sekä perussuomalaisten että keskustan kannattajat pitävät demareita mieluisampana hallituskumppanina, joten puolueilla on myös kannattajien suuntaan paljon menetettävää. Toisaalta demarit on nykyisessä tilassaan valmis kaikenlaiseen vehkeilyyn, varmaankin yrittäisi tehdä jo ensimmäiset voimannäyttönsä neuvotteluissa, koska haluaa päästä kehumaan hylänneille kannattajille että miettikääs nyt vielä. SDP kuitenkin menetti yli 70 000 ihmisen tuen viime vaaleihin verrattuna. Kokoomus ja perussuomalaisetkin menettivät kannatustaan, mutta eivät noin paljoa. On silti todennäköistä että Soini ja Sipilä vilkuilevat puhelimistaan useammin Rinteen kuin Stubbin numeroa.

Tosin ottamalla kokoomuksen mukaan Soini tietää pääsevänsä kokoonpanossa demarien profiiliin, ay-liikkeessä suosiota nostanut perussuomalaiset on tähän ihan määrätietoisesti tähdännytkin. Jäsenistön tahdon ollessa kyseessä Sipilän on helppo perustella demarien ottamista mukaan silläkin, että hallitus on tyypillisellä enemmistöllä kasassa myös tällä yhdistelmällä. Tietysti kaikista mielenkiintoisin veto olisi pistää Soini oppositioon ja katsoa millainen jytky saataisiin aikaan kun kolme vanhaa suurta pistäisi lamatalkoot pystyyn. On todennäköistä että yhteiseen ohjelmaan demareilla ja keskustalla osuvat asiat enemmän yksiin kuin kokoomuksen kanssa. Silloin se tarkoittaisi meille oppositiota, joskaan en silti usko etteikö yhteistyö Sipilälle ja suurelle osalle keskustalaisia maittaisi kuitenkin. Soini joutuu osaltaan myös miettimään mitä siipeä puolueestaan lopulta kuuntelee.

Toisaalta, vihreät paikkasi viime vaalien murskatappionsa kerralla. On siinäkin viesti jota on vähän vaikea täysin sivuuttaa, olivatpa vihreät hallituksessa tai eivät.

Että erittäin kiintoisat päivät tältä osin ovat vielä kaikki edessä.

Pienpuolueiden sarjassa Piraatit ja Itsenäisyyspuolue saivat liki kymmenentuhannen äänestäjän lisäyksen kannattajiinsa ja ovat nyt Suomen suurimmat eduskunnan ulkopuoliset puolueet. On todennäköistä että ne tulevat palaamaan puoluerekisteriin melko nopeasti. Eräs, josta en ole niinkään varma, on Muutos 2011 -puolue. Suoraa demokratiaa hieman epäselvällä nimellään ajava porukka sai koko maassa n. 7500 ääntä, sijoittuen neljänneksi pienpuolueista. Edellä olevat Itsenäisyyspuolue sai yhtä paljon kuin Muutos ja SKP yhteensä, SKP sai tosin vain niukasti enemmän ääniä. Kolmea kommunistipuoluetta lukuun ottamatta kaikki pienpuolueet putoavat puoluerekisteristä koska eivät ole saaneet edustajia kaksissa eduskuntavaaleissa. Uskoisin että tapauksen johdosta mm. Suorademokraatit tai vastaava ilmaantuu keräämään netissä ja toreilla kannattajakortteja, heistä monilla on siitä jo aiempaa kokemustakin.

Savo-Karjalan vaalipiiristä kokoomuksella saimme läpi Sari Raassinan ja Markku Eestilän. Kyse oli torjuntavoitosta erittäin raskaan hallituskauden jälkeen, jonka päätösvaaiheetkin jäivät varmasti historiaan. Vaalipiirien yhdistymisen vuoksi meillä oli täällä yhteensä kaksi paikkaa, joka nyt säilytettiin. Kolme ei olisi ollut tässä tilanteessa realismia, kaksikin oli jo kova suoritus. Menetimme tuloksesta huolimatta täällä liki 6000 äänestäjää viime vaaleista. Se on kuitenkin aiemmasta n. 31 000 äänen kokonaispotista melko paljon, olipa uudisteltu vaalipiiriä tai ei.

Kokonaisuutena olen vaalitulokseen erittäin tyytyväinen ja innostavalla tapaa yllättynyt: puolue sai samankokoisen tappion kuin viimeksikin, eräänä suurena asiana eurokriisin hoitoon tehdyt päätökset. Se on nyt ollut kaksi kautta päällä ja on myös seuraajilla, olipa kokoomus asiaa hoitelemassa tai ei. Kannatuksen lasku on saatu ainakin hidastumaan, joten tulevaisuus näyttää kuinka toimintaamme reagoidaan mahdollisessa kolmen suuren hallituksessa. Mikäli keskusta päätyykin hallituskuvioissaan toiseen kokoonpanoon, ottipa demarit kokoomuksen sijaan tai vaikka rakentaisi perinteisesti kahden suuren ja kahden keskisuuren ympärille, niin kokoomuksessa ollaan totuttu myös oppositioon. Minäkin kun liityin kokoomukseen niin tämä oli oppositiossa ja johtajana joku siilinjärveläinen rillipää josta en ollut koskaan kuullut mitään, en tiennyt hänen olevan edes kansanedustaja. Niin sitä vaan voi asiat muuttua.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (12 kommenttia)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Varapuhemies Pekka Ravi sitten hävisi naiselle;) Sarille iso hali siitä hyvästä.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Fanitan myös fiksua Saria (Essayah), vaikket häneen viitannutkaan?

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Raassinaa tarkoitin, mutta hävisi Pekka myös kävelijällekin, eli Sari Essayahille.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari Vastaus kommenttiin #6

No molemmilla leidellä on kuitenkin kaksi ÄSSÄÄ!

Jani Virtanen

Sipilä on niin suoraviivainen mies ajattelultaan, että suosii mahdollisimman yksinkertaista ja hallittavaa ratkaisua: Kepu-Per-Kok. Tätä tukee myös Sipilän ja Soinin keskenään hyvät välit. Rinteellä on niin huono maine riidanhaastajana, että sitä ei haluta eikä rinnekään hallitukseen. Jos ei kolmen suuren onnistu, seuraava resepti on Kepu-Kok-Vihreät-erkååpee. Ja sillä se sitten onnistuukin.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Ilkka, kyllä Kokoomus jää nyt oppositioon korkoa kasvamaan, uskoakseni suunta on sellainen, otan osaa suruusi.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Pahoin pelkään, että kokoomuslaiset eivät sitä sure. Se vaihtoehto on varma voitto neljän vuoden kuluttua.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kokoomuksen voittojen seuraukset on havaittu ja näkyy vaalituloksessa.

Kari Savinen

En oikein ymmärrä kirjoittajan viittausta "eurokriisin hoitoon" Kokoomusjohtoisen hallituksen tehtäviin ei ole kuulunut mitenkään "eurokriisin hoito" Tehtävänä on ollut tarkemmin sanottuna Suomalasiten verovarojen ja kansalaisten vastuiden raju lisääminen molemmilla hallituskausilla.
Onneksi tämä on nyt takana ja "korjauskomppania" voi aloittaa nyt sen "työn" josta
kokoomuksessakin paljon jo on mainostettu.

Ainakin saitte yhden tunarin pois leiristä ja muutamaksi vuodeksi suuremman veronmaksajajoukon elätettäväksi Brysseliin.

Vihreiden pari lisäpaikkaa johtuivat ainoastaan uudesta vaalipiirijaosta ja kolme oli sitten liberalosoituneen maan suunnasta johtuvia

Kansa on puhunut ja pulinat pois !

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Ilmeisesti et ole seurannut uutisia, eduskunnan kyselytunteja tai paljon muutakaan. Tukipaketit olivat perussuomalaisille kynnyskysymys jonka vuoksi joutuivat jäämään hallituksen ulkopuolelle. Kyllä se vaan liittyy nimenomaan eurokriisin hoitoon, sikäli kommenttisi on enemmän toiveajattelua ja omia turhaumiasi naamioituina näppäräksi yhteiskuntakritiikiksi.

Lisäksi Katainen toimii tehtävässään viisi vuotta ja on korkea-arvoisimmassa asemassa komissiossa toistaiseksi koskaan toiminutkaan suomalainen. Tietysti se on ihan normaalia että arvostelijamme ovat porukkaa joka ihan pokkana huutaa ensin että haluaa eroon Kataisesta ja sitten kun hän lähti niin olisi pitänyt jäädä, muuten on karkuri ja seuraaja kuulemma vielä huonompi kaikessa. Joskus mietin mitä te oikein mahdatte miettiä.

Kari Savinen

Kovasti se tuntuu helpottavan Suomen taloustilanneta Kataisen "kasvun ja työllisyyden" puolesta taisteleminen Brysselissä !

Työttömyysluvut EU:n alueella on nyt lähes 20 miljoonaa, prosenteissa 11 -12 %
Mukava on seurata, mikä on luku vaikka vuoden kuluttua ?

Suomessa Kataisen hallituksen jäljiltä tuli 200 tuhatta työtöntä ja noin 50 miljardin valtionvelat, siinä sitä on meriittejä "korkea-ervoiseen" virkaan.

Jos näkisi edes joitain selviä asioita, ihan konkrettisesti, joita herra Katainen olisi saanut aikaan, niin tuntuisi se varmasti hienolta.

Suomessa se "korkea-arvoisuus" ei taida paljon painaa ?

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Ilman Kataista noina aikoina olisi käynyt vielä huonommin. Kannataa verrata koko EU:n tilanteeseen, niin huomaa että tilanteessa ei ollut valittavana kuin huonoista vaihtoehdoista se vähiten huono. Sen mukaan nyt mennään ja puolueiden enemmistö oli myös ratkaisun takana. Kokoomus kuitenkin järjesti STX-asian kuntoon ja teki mm. kuuden miljardin sopeutukset valtiontalouteen.

Vuodesta 2008 BKT:n romahduttanut kriisi josta kärsivät kaikki länsimaat ja heti Subprimen päälle räjähti käyntiin euron kriisi, jossa kuitenkin kokoomuksen hallituskausilla saatiin pidettyä tilanne niin hyvänä kuin mitä se nyt vaan voi olla. On huomioitava että pienenä taloutena olemme toipumassa kahden koko talousaluetta koskeneen peräkkäisen kriisin ja romahduksen osittaisen ketjuuntumisen jälkeen takaisin normaalitilaan myös valuutan tasolla.

Toimituksen poiminnat