Punkkeri Mitä edestään löytää, ei ole välttämättä jättänyt mihinkään

Katsokaa: mamu pääsi eduskuntaan!

Viikko sitten pidettiin eduskuntavaalit, joissa ilmoitettiin tavoitteeksi saada ihan aitoja mamuja eduskuntaan. Edellisissä vaaleissa Yleisradiokin pettyi kun mamuja oli ehdolla vain kourallinen. Europarlamentaarikko Jussi Halla-aho (ps.) kommentoi Facebook-seinällään ja siitä nousseen protestimölinän lisäksi myös blogissaan pitävänsä kyseenalaisena sitä että maahanmuuttajia haalitaan ehdokkaiksi vain siksi että he ovat maahanmuuttajia, pohtimatta juuri sen kummemmin soveltuvuutta ehdokkaaksi. Koska Halla-ahon analyysi sai mamuehdokkaita hehkuttavat puolueet ja median vaikuttamaan pöljiltä, oli asiasta tietysti yritettävä nostaa mediassa aina ruotsinkielistä YLE:ä myöten edes jonkinlaista kohua. Se ei onnistunut, mutta vaalitulos näytti Halla-ahon arvioineen tilanteen täysin oikein, samoin kuin se miten läpi menneisiin ehdokkaisiin ja heidän valituksi tuloonsa suhtauduttiin.  

Myönnän suoraan että minua on alkanut vähitellen naurattaa se hartaus jolla jokaisesta maahanmuuttajasta leivotaan kotoutumisen ja monikulttuurisuuden asiantuntijaa, ihan sillä pätevöitymisellä että on maahanmuuttaja. Vastaava tilanne kuin se, että henkilö joka on käynyt peruskoulun olisi vielä vuosikymmenten jälkeenkin opetushallinnon asiantuntija, jokainen intin käynyt taas pätevä antamaan puolustuspoliittisia lausuntoja sekä tekemään asiasta teeman eduskuntavaalikampanjaansa. Terveyskeskuksessa asioivat olisivat asiantuntijoita terveys- ja sosiaalipalvelujen maanlaajuiselle uudelleenjärjestelylle. Noh, eihän noin kukaan ajattele. Silti kun kyse on maahanmuuttajasta, niin hänestä tulee kaikkien maahanmuuttajien puolestapuhuja sekä koko heitä koskevan politiikan ekspertti. Homoihin pätee muuten sama, yksittäinen homoseksuaali on monesti sitten esillä niissä osallistujilleen alentavissa keskusteluohjelmissa joissa alleviivataan että nyt olisi homo vieraana, täällä hän kertoo meille mitä homot nykyään kelaa. 

Vaalituloksen osalta media toimi täysin odotetusti. Kauniina ajatuksenahan on että maahanmuuttajuus ja ihonväri olisivat vasenkätisyyteen tai silmien väriin verrattavia asioita. Maahanmuuttajaehdokkaiden listaamisen pitäisi olla ajatuksena suunnilleen yhtä järkevää kuin kaikkien vaaleahiuksisten/ruskeasilmäisten/vasenkätisten ehdokkaiden listaamisen, tosin omaa avarakatseisuutta ei voi korostaa laittamatta avarakatseisuutta "vaativaa" piirrettä edustavia henkilöitä hieman koomisella tapaa jalustalle. Tässä mielessä Halla-ahon toteemivertaus oli erittäin osuva. Jopa valitut maahanmuuttajaehdokkaat joutuivat toppuuttelemaan toimittajia.

Edelleenkin suhtautuminen on siis julkisuudessa se, että "katokatokatokato, mamu pääsi eduskuntaan, mamu pääsi eduskuntaan!" ja kuinka näitä henkilöitä käsitellään kuin he eivät olisi vain toisesta maaasta, vaan eri planeetalta. Toimittajakin oikein ponnekkaasti yllättyy ja monissa kirjoituksissa puolustetaan mamuja omilta ja lähinnä omilta toisiin ihmisiin liittyviltä ennakkoluuloilta raivoisasti, alleviivaten että on nyt niin fiksuja mamuja että rasistit hävetkää. Että kyllä minä tiesin aina siellä olevan fiksujakin tyyppejä kun annetaan vaan aikaa nousta esiin ja vähän nostetaan.

Meillä on muuten tällä hetkellä aikalailla pidempi matka siihen että otettaisiin ihmiset ihmisinä, taustasta tai muista vastaavista ominaisuuksista riippumatta. Syynä eivät ole edes "rasistit", vaan nimenomaan he joiden on mahdotonta käsitellä maahanmuuttajia ihmisinä muiden joukossa. Henkilöt jotka eivät ilmeisesti voi olla tekemättä muualla syntymisestä valtavaa joka asiaan säteilevää Marvelin sarjakuvien mutanttiominaisuutta, joka tekee henkilöstä paitsi muita poikkeavan, myös määrätyissä asioissa ylivertaisen.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (31 kommenttia)

Käyttäjän jukkav kuva
Jukka Väisänen

Ehkäpä lienee kuitenkin parempi ajatella Ozan Yanaria (tai Nasima Razmyaria) ihmisenä, ja Ozanin tuntien inhimillistalouden puolestapuhujana ja asiantuntijana, kuin ensisijaisesti maahanmuuttajana. Toki on hyvä tiedostaa, että meillä kaikilla on taustamme.

Seppo Hildén

Ei suomalaiset äänestä maahanmuuttajia siitä yksinkertaisesta syystä, että heillä on tarjota ehdokkaina vain yhtä agendaa äänestäjilleen, ja se on suomalaisten rasismi.

Valitettavasti näissäkin vaaleissa maahanmuuttajaehdokkaat olivat yhden asian ihmisiä, ja niin kauan kun he eivät sitä itse tajua, ei voi menestystä äänestäjienkään keskuudessa suuremmin toivoa.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Nasima ja Ozan menestyivät loistavasti, he eivät siis ainakaan olleet määrittelemiäsi "yhden asian ihmisiä".

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

En ole vieläkään saanut vastausta, miksi niin moni toimittaja valehteli suoraan päin naamaa, että eduskuntaan saatiin nyt ensimmäiset maahanmuuttajataustaiset kansanedustajat. Eihän se ole totta.

Osaako joku selittää?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Koska aikana, jolloin aiemmat maahanmuuttajataustaiset ehdokkaat valittiin, se ei ollut mitenkään erikoinen asia. Yksityiskohta yksityiskohtien joukossa. Nyt sen sijaan maahanmuuttokriittiset ovat tehneet asiasta kiinnostavan. Maahanmuuttajat ovat oletusarvoisesti vähintäänkin epäilyttäviä ihmisiä.

Joten hyvä suoritus, Nasima Razmyar ja Ozan Yanar. Näyttäkää nyt, että olette paikkanne ansainneet.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Ei tuo selitä toimittajien valehtelua.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo Vastaus kommenttiin #9

Toimittajilla ei ole aina kovin hyviä yleistietoja tai riittävää ymmärrystä.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen Vastaus kommenttiin #10

Tai toimittajat ovat monikulttuuri-ideologian kiihkeitä kannattajia.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #10

Tavallaan toimittajat jopa ovat oikeassa. Nasima ja Ozan ovat ensimmäiset maahanmuuttajataustaiset, joiden maahanmuuttajataustalla on ollut merkitystä. Heidän taustaansa on sekä pidetty myönteisenä erottumisena että kielteisenä taustan hyödyntämisenä. Halla-aho tietenkin kruunasi koko keskustelun toteamalla maahanmuuttajataustaiset ehdokkaat kakkosluokan ehdokkaiksi, jotka ovat kelvanneet listalle vain erityisvammaisuutensa takia.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #17

Tarkoittaako tämä sitä, että he ovat pyrkineetkin eroittautumaan kantaväestöstä?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #20

Jokainen ehdokas pyrkii jollain tavalla erottautumaan. En tiedä, onko oikein vai väärin vai ei kumpaakaan maahanmuuttajataustaisen erottautua maahanmuuttajataustallaan. Mutta ainakaan heillä ei ole mitään mahdollisuutta olla erottautumatta. Olisi todella surkeaa, jos Nasima tai Ozan yrittäisivät kieltää taustansa. Sehän tarkoittaisi, että he häpeäisivät sitä, mitä ovat. Siitä huolimatta heillä on täysi oikeus siihen, että heitä ensi sijassa arvotetaan, arvostetaan ja arvostellaan omien tekojensa, ei taustansa, perusteella.

He erottautuvat väkisinkin joko nimellä tai ulkonäöllä. Ja tässä on jo liki kymmenen vuotta tehty töitä, jotta se ero tajuttaisiin välittömästi. Ja siitä erosta on pyritty tekemään nimenomaan kielteinen asia. Vaikka todellisuudessa se on myönteistä, jos molemmat osapuolet lähtevät avoimesti ja toisiaan kunnioittaen tekemään töitä.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen Vastaus kommenttiin #25

Ongelma ei ole maahanmuuttajuus vaan se että ainakaan media ei heissä muuta halua nähdäkään. Tämän lisäksi sitten erityisasiantuntijan rooli maahanmuttokysymyksissä, sillä pätevyydellä että sattuu olemaan maahanmuuttaja.

Monille tämä on sen verran tunteellisesti latautunut asia että tekstini varsinainen pointti ei voi avautua, koska on tärkeämpää nähdä maahanmuuttajaehdokkaat taas kerran enemmän uhreina kuin täysivaltaisina ihmisinä. Kuten sinäkin ja muutama muu täällä ketjussa. Ihan kuin se olisi jokin elämänkohtalo jolla voi onnekkaasti valmentautua kohtaamaan mamuja ympäristössään tai että heihin suhtauduttaisiin ehdokkaina jotenkin kielteisesti, kun julkisuudesta näkee jatkuvasti hyvin toisella tapaa vinoutuneen asenteen. Juuri tämä on se ongelma ja osa ei pysty käsittelemään yliampuvia reaktioitaan maahanmuuttajiin liittyen, olkoonkin että ne reaktiot ovat kyllä yleisesti enemmänkin ikonisoivia kuin millään tapaa kielteisiä.

Halla-ahon esittämä näkemys varmaan tuntui ikävältä monista, mutta hänen havaintonsa on ihan totta. Se ongelma ei johdu maahanmuuttajista, vaan siitä ettei heihin myönteisesti suhtautuvistakaan kovin moni osaa suhtautua luontevasti, huomioida että ihmisinä heissä on toki monenkinlaisia piirteitä, eikä maahanmuuttajuus ole niistä häntä henkilönä määrittävin. Siihen kuitenkin takerrutaan nimenomaan niiden toimesta jotka haluavat nähdä asian myönteisesti, niille jotka suhtautuvat maahanmuuttajiin jotenkin kategorisen kielteisesti taas ei ole niinkään oleellista edes noteerata mamuehdokkaiden olemassaoloa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #28

Jaa, että minäkin (ja muutama muu). Omapa on johtopäätöksesi.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

"Koska aikana, jolloin aiemmat maahanmuuttajataustaiset ehdokkaat valittiin, se ei ollut mitenkään erikoinen asia."

Jaa 2011? Miten yhteiskunta maahanmuuttajien osalta on merkittävästi muuttunut siitä?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kun vietin kolme vuotta ulkomailla tehden tutkimus- ja opetustyötä, minulta ei koskaan kysytty, miltä tuntuu olla suomalaisena tai ulkomaalaisena siellä, tai lausuntoa ko. yhteiskunnan tai puolueiden "rasistisesta tilasta" tms.

Sen sijaan minulta edellytettiin alani asiantuntmusta, työhöni paneutumista, laadukasta työn jälkeä sekä sosiaalistakin osallistumista paikalliseen tyyliin. Ulkomaalaistaustaisuudellani ei ollut merkitystä 'kontrahdin' uusimisen kannalta.

Tämän rantatumista Suomeenkin olen toivonut hartaasti yli 30 vuotta. :D

Käyttäjän jannemuhonen kuva
Janne J. M. Muhonen

Vaikken silloin elänytkään, olen antanut itseni ymmärtää asennoitumistavan olleen juuri tällainen, käytännönläheinen ja kiihkoton, jsokus ennen 1980-lukua. Tämä toteemi-ilmiö, erilaisuuden alleviivaaminen ja monikulttuurisuususkonto ovat 1990-luvulta alkaen lähinnä vasemmistoälykköjen piirissä kehittyneitä ilmiöitä.

Mielestäni multikulti-ihmiset ovat yksiä kovimmista rasisteista ja suhtautuvat erilaisiin ihmisiin näiden erilaisten tekijöiden ansiosta ja jopa arvottavat ihmisiä niiden mukaan. Ksenofiilejä ja -maanikoita. Eivät nämä halunneet mamukansanedustajia heidän subtsanssiosaamisen vuoksi. Haluttiin väriä ja moniarvoisuutta, joita Yanar ja Razmyar edustavat toiseutensa kautta.

Erikoiset ovat ajat. Näinköhän ilmapiiri on koskaan Saaren haikailema ja jollainen otaksun sen olleen takavuosina, aikana ennen mokutusta. Kiihkoton, yksilöitä ihmisinä tarkasteleva ja vähemmän toiseutta ihannoiva sekä alleviivaava.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Jaa, itselleni ei tule heistä heti edes mieleen maahanmuuttaja, mutta mä olenkin elänyt ikäni monikulttuurisessa ympäristössä joten mulle "erilaiset" ihmiset ovat itsestäänselvyys.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen Vastaus kommenttiin #8

Ilmeisesti Yleisradion ja useimpien kaupallisten medioiden toimittajilla näin ei ole ja saamme kaikki kärsiä heidän rajoittuneisuudestaan. Miten muuten määritellään "erilaisuus" kun tunnen samaa ihonväriä edustavia ihmisiä jotka ovat kuitenkin hyvin erilaisia näkemyksiltään ja monet poikkeavat myös omista näkemyksistäni?

Huomiona myös että "monikulttuurisuudessa" sinäkin olet osa sitä suurta erilaisuutta, jos sisäinen "erilaisuus" sitten on jotenkin merkittävä tai tavoiteltava tai jopa itsetarkoituksellinen ominaisuus yhteisössä. Eipä se sitä ole ihan varauksetta missään, sen sijaan kyse on että millaista erilaisuutta ollaan valmiita sietämään. Minäkin kestän kaikkia natseista ja kommunisteista libertaarien kautta hartaisiin uskovaisiin (uskonnosta riippumatta) sekä aika hyvin monia vanhusvaltaisia ryhmiä, kuten demareita.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama Vastaus kommenttiin #11

Kyllä mä kuulun vähemmistöön itsekkin, invana. Joudun usein tuntemaan itseni "erilaiseksi" kuin valtaosa ihmisistä vaikken omasta mielestäni ole mitenkään erilainen, minulla on vain pieni ominaisuus joka tekee minusta sen joidenkin silmissä.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen Vastaus kommenttiin #12

Vähemmistöjä on kuitenkin melkolailla erilaisia ja jotkut kuuluvat useampaankin. Sanoisin että kulttuuriset ja etniset vähemmistöt ovat hieman erilainen kysymys kuin invalideista muodostuva vähemmistö, vaikka toki erityistarpeita heistä kaikilla onkin. Esimerkiksi onnettomuuden tai sairauden seurauksena en ole kuullut kenenkään muuttuneen maahanmuuttajaksi, invalidiksi päätyneitä taas on muutama tapaus tiedossa.

Käyttäjän tomiketola kuva
Tomi Ketola

En oikein ole vielä keksinyt mitä ovat ihmiset jotka on ehkä niiltä itseltään kysymättä laitettu lokeroon jolle on annettu nimiä kuten 'monikulttuurin kannattajat' tai 'äärisuvakit'.

Nyt ollaan tultu aikakauteen jolloin nimenomaan maahanmuutoon nuivasti suhtautuvat haluavat alleviivata ehdokkaan maahanmuuttajataustaisuutta.
Tärkeintähän useimmalle on kuitenkin näiden edustamat arvot eikä se, kuinka monta sukupolvea sitten esivanhemmat maahamme saapuivat.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Helsingissä kansa on puhunut eikä siinä pitäisi olla Brysselin, Kuopion tai muilla porukoilla nokan koputtamista.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Snellmanilta ja komppailijaltaan Elkamalta näemmä unohtuu että tämä on blogipalvelun lisäksi myös keskustelufoorumi. Jos vaalitulosta ei saa kommentoida, niin se toive toteutuu kun Jouni menet pois täältä, sinne missä vaalituloksesta ei keskustella. Huomautan jälleen kerran Jouni Snellmanille ja kaikille hänen mentaliteettinsa jakaville että blogissa ei ole kommentointipakkoa. Jos ei ole mitään järkevää sanottavaa niin voi mennä johonkin blogiin jonka aiheeseen jotain annettavaa on. En silti epäile ettetkö tässäkin yrittänyt parastasi, ei vaan tuonut mitään keskusteluun. Paitsi sen että sinun mielestäsi sitä ei pidä käydä. Sinun ei ole pakko osallistua, niin päin se oikeasti toimii.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Ajatteletkos niin että vuonna 1907 vaaleissa median olis pitänyt vaieta siitä, että naisia pääsi eduskuntaan?

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Elämmekö nyt maahanmuuttajien tasavertaisuuden suhteen samanlaista aikaa kuin 1907 elettiin sukupuolten tasavertaisuuden suhteen, siis verrattuna muihin Pohjoismaihin ja Eurooppaan?

Käyttäjän AnttiMikkola1 kuva
Antti Mikkola

Ymmärrän pointtisi, mutta toisaalta jos halutaan tietää vaikkapa mitä ihmiset Kreikassa ajattelevat niin usein sitä kysytään joltakin kreikkalaiselta. Eipä hän varmasti kaikkea tiedä, mutta omaa kuitenkin jotain "insightia".

Käyttäjän OlliTuovinen kuva
Olli Tuovinen

Yksilölähtöinen ajattelu ei voi toteutua niin kauan kuin ihmisiä jaotellaan ryhmiin. Ns monikultturisteille se ei kuitenkaan sovi, koska maahanmuuttajuus on heille itseisarvoista.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

On vaikea edes kuvitella sitä reaktioiden kirjoa ja älämölön määrää mediassa , jos kansanedustaja Teuvo Hakkarainen ( ps. ) olisi maahanmuuttaja.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

https://www.youtube.com/watch?v=z2gdcLM2_BA

Belgialainen, sosialistinen, viininlipittäjä ja ministeri senaatissa.
Kun hänet haastateltiin ja kysyttiin oliko hän juovuksissa, hän vastasi, ei sen enempää kuin tavallisesti.
Joten Teuvolla on ne tavoiteltavat hiukan ylimainostetut eurooppalaiset juomatavat.

Käyttäjän pekkalampelto kuva
Pekka Lampelto

Toisaalta tehtiinhän Obaman mustuudestakin juttu sikäläisissä päämedioissa. Ja Halosen naiseudesta.

Missäkähän maassa etnisellä taustalla on vähiten merkitystä? Voisiko olla esim. Brasilia?

Pertti Heinonen

Toivotaan että nämä tulevat mamu kansanedustajat tosiaankin ajavat "kansan" asioita eivätkä vain keskity ajamaan maahanmuuttajille ja elintasoshoppareille vielä kuulumattomia etuja kuten ilmaista terveydenhoitoa laittomasti maassaolijoille, rajat auki kaikille jotka pystyvät ryömimään suomen kamaralle jne...
Tosin ko, henkilöiden blogi-kirjoitusten perusteella pahat aavistukseni käyvät toteen.

Toimituksen poiminnat