Ilikka ottaa kantaa Evoluutiota revoluution sijaan.

Kolmen liitoilla kunnallisvaaleihin?

Suomessa on etenkin sixpack-hallituksen muodosamisen jälkeen haikailtu yli puoluerajojen ruotsalaistyyppisiin blokkijakoihin. Olisi porvariblokki ja punavihreä blokki, niissä toimivat puolueet ovat jostain syystä erillisiä, mutta ajavat samaa politiikkaa blokkinsa mukaan. Äänestäjän näkökulmasta Ruotsissa siis on valmiina kaksi hallitusta joista toisen voi äänestää valtaan äänestämällä tiettyä puoluetta, paitsi ruotsidemokraatteja jotka suosiostaan huolimatta sisäisten levottomuuksien pelossa suljettiin pois päätöksenteosta. Suomen oloissa vastaavaa ovat sotien jälkeen kokeneet vain kokoomus joka oli pitkässä hallituspaitsiossa Neuvostoliiton painostuksesta johtuen sekä perussuomalaiset joka suurvoitostaan huolimatta ei mahtunut hallitukseen. Puolueen linja Kreikan tukipaketteja kohtaan oli jyrkkä ja muista poikkeavat, vahvasti paalutetut vaalilupaukset estivät kompromissin muodostamisen. Niinpä lopputuloksena syntyi jo muodostuessaan erittäin riitaisa hallitus joka oli yhtä mieltä ainoastaan siitä mistä perussuomalaiset olivat heidän kanssaan eri mieltä, mutta keskenään eri mieltä kaikesta mistä olisi voinut perussuomalaisten kanssa ymmärrys syntyä. Tilanteessa oli samoja piirteitä kuin se johon Ruotsi sittemmin ajautui eli blokkien enemmistön kumouduttua ruotsidemokraattien edustajien määrästä johtuen, vaalit voittanut punavihreä koalitio joutuikin vähemmistöön heti ensimmäisessä budjettiäänestyksessä. Suomessa mentiin sentään enemmistöhallituksella, vaikka se olikin tekninen eikä ideologinen enemmistö.

Kolmen suuren hallitus on mielenkiintoisin ratkaisu pitkään aikaan ja katkaisee vakiintuneen tavan jota Soini aikoinaan arvosteli sanomalla että "vaalien jälkeen kaksi suurta menee kammarin puolelle ja yksi jää porstuaan". Kun perussuomalaisista tuli suuri puolue, meni kolme eniten ääniä saanutta suurta puoluetta hallitukseen ja hajoamistilassa oleva SDP jäi kitumaan oppositioon. Vanhalla kaavalla hallituksen olisi pitänyt näyttää siltä että KESK+PS+VIHR+RKP ja sillä tulisi 111 paikkaa. Voisihan siihen sovitella vielä KD:n tai vasemmistoliiton jos haluaisi, tuolla kokoonpanolla todennäköisesti vasemmistoliiton. Jos olisi hieman rampa hallitus niin oppositiossa verbaalisia miekkojaan hioisivat kokoomus, demarit ja kristillisdemokraatit eli ei edes niinkään yhtenäiseltä näyttäisi. Kolmen suuren osalta kuitenkin on selkeä yhteisymmärrys mille kaikelle pitää tehdä ja mitä ja milloin. Edeltäjät ovat kompastuneet kaikkiin kolmeen ja tuloksena ollut enemmänkin suunnan heittelehtimistä, ratkaisujen lykkäämistä ja loputonta nokittelua kuin parempaa yhteiskuntaa kenellekään. Rikkaista muutamat jo nostivatkin kytkintä, yritysten virta lahden yli Viroon kiihtyy. Nyt oppositioon jääneet ryhmät protestoivat kehitystä, mutta eivät sen kautta että järjestelmässämme olisi mitään kehittämistä, vaan syyllistämällä näitä toimijoita. Heidän mielestään parempi yhteiskunta syntyy rajoituksilla, mustamaalauksella, mahtikäskyillä ja sanktioilla.

Kunnallisvaalit keväällä 2017 ovat kovin mittelö jakolinjojen välillä. Etenkin Helsingissä vihreät ovat voimansa tunnossa, minkä lisäksi he ovat valtuuston toiseksi suurin ryhmä. Vasemmistoliitto on perussuomalaisten kanssa samoissa ja siten katselee vihreiden suuntaan vaaliliittokysymyksissä. Vihreillä taas on todennäköisesti suurin mielenkiinto RKP:n suuntaan, sillä Helsingin vihreät kannattavat pakkoruotsia täysin kritiikittä, siinä missä kokoomuskin on alkanut jo vähän saada sanaa suustaan ettei se olekaan niin hyvä juttu kuin on pakko ollut väittää. Helsingissä keskustan ja kokoomuksen vaaliliitto olisi tällä hallituspohjalla erittäin ymmärrettävä, perussuomalaisia vieroksuu tässä vaalipiirissä varsin laajasti kummankin äänestäjät. Perussuomalaiset taas eivät Helsingissä vaaliliittoja tarvitse, sillä heidän kannatuksensa on kasvussa joka tapauksessa.

Helsingin ulkopuolelle siirryttäessä, mitä kauemmas mennään sitä suurempi on etenkin keskusta, kokoomus on noussut rinnalle ja perussuomalaiset höökii ylös että humina käy. Olisiko se lopulta täysin mahdoton ajatus että suurissa liitoskunnissa syntyisi myös melko säännönmukainen vaaliliittokäytäntö jossa nykyiset kolme suurta muodostavatkin yhteisen koalition? Liitosten myötä keskustan ja perussuomalaistenkin valta voi kunnissa kasvaa, lisäksi Timo Soini on todennut kuntapolitiikan olevan eräs puolueensa kehittämiskohteita. Siinä sitä saisi oppia ja nostetta hyvässä seurassa, kaikki voittaisivat.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Vihreiden kanssa voi tulla samaan blokkiin, jos pitää ympäristökysymyksiä tärkeinä eikä ole valmis tinkimään ensimmäisenä niistä. Ei taida löytyä sopivia puolueita?

Olisi aivan loistavaa, jopa fantastista, jos PS, Keskusta ja Kokoomus rakentaisivat oman blokin. Silloin ne söisivät toistensa kannatuksen ja joku järkevämpi poliittinen voima voisi ehkä päästä hallitukseen. Nyt vain täysi höyry päälle porvarileirissä!

Demarit voivat myös rauhassa muodostaa oman blokkinsa, jos löytävät itselleen kaverin. Olisiko vasemmistoliitto halukas? RKP?

Hauskaa tämä blokkipolitiikka Suomessa.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Ainahan sitä voi omaa poliittista asemoitumistaankin arvioida sen mukaan ketkä ovat sen tyypillisimpiä vastustajia ja mihin heidän kritiikkinsä nojaa. Kolmen suuren hallitus ei ole edes kunnolla aloittanut historiallista yhteistoimintaansa kun vastustajista taas yksi on päättänyt sen olevan huono. Tässä mielessä pidän edustamaani suuntaa ainakin kärsivällisempien ihmisten valintana, sellaisten joiden ei ole pakko ulista ennen kuin mitään on edes toteutettu. Nykyinen oppositio tuo mieleen rokotuksia pelkäävän pikkulapsen joka rääkyy että "sattuu" ennen kuin kukaan on tehnyt mitään.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kärsämäellä on jo muodostunut vaalien jälkeen oma blokkinsa,kun kokoomus ja perussuomalaisten valtuustoryhmästä eronneet valtuutetut ovat menneet kepun siiven alle.
Tulevissa vaaleissa on palattava jälleen valitsijayhdistysten yhteislistaan.

Jari Kurvinen

Olisihan vallan hupaisa vaaliliitto. Entiset stallarit viheriäiset ja riistoporvareista rikkaimmat eli RKP. Yhteistä heille on vain se, että mahdollisimman paljon islaminuskoisia Suomeen, kunhan eivät muuta MEIKÄLÄISTEN naapuriin...

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Suoraan sanottuna ihmettelen koko kirjoitusta. Vaaliliittoja kunnallisvaaleissa? Miksi? Kunnissahan ei ole hallitus-oppositio-asetelmaa ollenkaan.

Mistä ihmeestä olet muuten saanut tuon, että ps:n kannatus nousee Helsingissä, jossa se muutenkin on vaalipiireistä valtakunnan alhaisin? Siis Ahvenanmaata lukuunottamatta.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Ilmeisesti olet ymmärtänyt vaaliliittojen tarkoituksen melko suppeasti, niitä on solmittu jopa tyypillisesti eri vaalipiireissä sellaisten ryhmien välille joista toinen ei ole päässyt hallitukseen. Sitten oli tietysti kaikkia paitsi jostain syystä eurovaaleja lukuun ottamatta kommunistien STP+SKP+KTP -liitto. Varmaan eurovaaleissa ei siksi ollut kun olisi joku saattanut jo mennä läpikin, niin kommunistit itsekään eivät sitä riskiä halunneet ottaa. On erittäin todennäköistä että puoluerekisteriin nousee kunnallisvaaleja varten uusi porukka tai todennäköisemmin useampikin.

Perussuomalaisten kannatus tulee juurikin mainitsemastasi syystä todennäköisesti nousemaan Helsingissä. Kiitokset tiedosta, en tiennyt että se on siellä koko maan matalinta sentään, joskin se oli selvää että se on siellä paljon matalampaa kuin mitä se voisi olla. Nykyinen asema vakuuttaa äänestäjiä sielläkin ja siirtymää tulee nukkuvista, varsinkin kun kyse on "tuttavavaaleista" joissa hyvä ehdokas saa useitakin kavereitaan äänestämään, jotka eivät välttämmättä äänestäisi ketään muuta. Tietysti se tarkoittaa että ehdokaslistan teko tulee olemaan tarkkaa puuhaa, mutta vielä tarkempaa se on keskustalla jolla on nyt ihan oikea mahdollisuus saada kannatusta nousuun sille imagollisesti vaikealla alueella ja kokoomus sen kun porskuttaa entiseen malliin.

Toimituksen poiminnat