Punkkeri Mitä edestään löytää, ei ole välttämättä jättänyt mihinkään

Suora demokratia yhä enemmän esillä

Jossain Usarin blogin kommenttiosiossa joku lohkaisi ikimuistoisen heiton: "Suomen kommunistit mahtuisivat samaan bussiin, mutta eivät samaan puolueeseen". Se oli hauska letkautus, sittemmin kommunismin tilalle on tullut mielenkiintoisempia virtauksia kuten suora demokratia, joka päätöksenteon välineenä on käytössä niinkin lähellä kuin Sveitsissä. Piristävää kyllä, vaihteeksi ehdotetaan yhteiskuntajärjestelmää josta on rohkaiseviakin esimerkkejä, peräti valtiossa joka ei ole diktatuuri.

Suoraa demokratiaa ajoi termiä käyttäen Muutos 2011 -puolue kärkiteemanaan jo vuoden 2011 eduskuntavaaleissa. Alkuperäinen motiivi puolueen perustamiselle oli maahanmuuttokriittisyys, mutta sen osoittauduttua kannattajajoukoltaan erittäin ongelmalliseksi, nousi paremmin yleisöä puhutteleva sekä profiililtaan tahraantumaton "sveitsiläistyyppinen suora demokratia" kampanjoiden kärjeksi.  Samoihin aikoihin syntyi Vapauspuolue -projekti, jota johti sittemmin politiikasta ilmeisesti vetäytynyt Kalevi Helo. Ryhmät ajautuivat riitaan siitä kumpi keksi ensin ajaa suoraa demokratiaa. Lopputulemana oli puolueiden ajautuminen erilleen suurimmassa osassa Suomea. . Sovittelevaakin otetta löytyi, vaikka Muutos 2011 kieltäytyi kaikesta yhteistyöstä millään ehdoilla, Vapauspuolue olisi suostunut yhteistyöhön, kuten vaaliliittoon, jos Muutos tunnustaisi heidän keksineen suoran demokratian ensimmäisenä. Maan suurimmassa ja koko vaalien kannalta puolueille yleensä tärkeimmässä vaalipiirissä, Uudellamaalla, Muutos 2011 ja Vapauspuolue solmivat vaaliliiton. Muissa piireissä äänet hajautuivat täysin alkutekijöissään olleilla ryhmillä kahdelle eri listalle, vaikka kärkiteemat suoran demokratian, maahanmuuttopolitiikan tiukentamisen ja kovempien rikostuomioiden lisäksi olivat lähes pelkältä sanajärjestykseltään poikkeavia heidän ohjelmiensa sisällöissä.

Koska pienpuolueet ovat tottuneet keräämään kannattajakortteja, samoin kuin heidän kannattajansa niitä täyttelemään, niinpä ne yleensä ilmaantuvat nopeasti takaisin puoluerekisteriin. Tästä syystä yhteistyölle on melko harvoin syntynyt pitkän linjan edellytyksiä, jokainen ajattelee lähinnä sen oman puolueensa palauttamista ennen seuraavia vaaleja. Kunnallisvaalit ovat liki kahden vuoden päässä, joten korttien keräämiselle on aikaa enemmän kuin tarpeeksi. Itsenäisyyspuolue tippui rekisteristä koska ei saanut toisissa peräkkäisissä eduskuntavaaleissa yhtään edustajaa läpi, saman koki viisi muuta pienpuoluetta (Suomen Työväenpuolue, Köyhien asialla, Muutos 2011, Sinivalkoinen Rintama (ent. Vapauspuolue)* ja Piraattipuolue**). 

Kannattajakortteja myöskin keräävä Itsenäisyyspuolue kertoo tänään puheenjohtajansa Antti Pesosen ilmoituksella haluavansa suoria, sitovia kansanäänestyksiä. Puolue ilmoitti kannattavansa suoraa demokratiaa jo Yleisradion kunnallisvaalitentissä 2012 ja nyt puolue teroittaa profiiliaan kuvalla kansalaistensa äänestämällä mieleisekseen muovaamasta, itsenäisestä Suomesta. Tämähän on suunnilleen sama asia mitä Muutos 2011 ajoi, sekin oli eurokriittinen, EU-kriittinen, kannattajakunnaltaan hyvin arvokonservatiivinen ja kansallismielinen. Maahanmuuttokriittisyys ei varmastikaan ole Pesoselle mielipiteenä suuri kompastuskivi, hän vaan ei euroon keskittyvänä näe sitä Muutoksen kantavien voimien tapaan ongelmana.

Sittemmin Muutos 2011 onkin vaihtanut puheenjohtajansa Jari Väli-Klemelään, aiemmin puheenjohtajana toiminut Jari Leino ilmoitti alle odotusten menneiden eduskuntavaalien jälkeen erotessaan vetäytyvänsä politiikasta kokonaan. Muutoksen uusi puheenjohtaja on ilmoittanut että ohjemista häivytetään maahanmuuttokriitisyys, samalla puolue siirtyy käyttämään nimeä Muutospuolue, vaikka yhdistysrekisterissä nimenä onkin Muutos 2011 ry.

Aiemmin, keväällä 2009 eurovaaleissa, Soinin katsottiin käyttäneen mielivaltaa ja jättäneen Jussi Halla-ahon ehdokaslistan ulkopuolelle. Halla-aholle alettiin kerätä kannattajakortteja oman listan perustamiseen valitsijayhdistyksen kautta, kunnes hän ilmoitti ettei lähde ehdolle. Myöhemmin Halla-aho pohdiskeli valintaansa Scriptassa. Juha Mäki-Ketelän lapioidensa tarpeettomiksi käyneitä kannattajakortteja kiukaaseen, alkoi itää ajatus uudenlaisesta puolueesta. Juha Mäki-Ketelä oli kerännyt nimiä jo aiemmin, samoin tekijöitä korttikeräykselle alkoi ilmaantua. Nimeksi päätettiin Muutos 2011 ja puolueen ohjelma muotoiltiin avoimen demokraattisesti Hommafoorumilla

Pääosin perussuomalaisten kannattajista tapahtuikin siirtymää uuteen Muutos 2011 -puolueeseen, joka kampanjoi sittemmin maahanmuuttoteemalla lähes kautta maan ja piti aihetta tiiviisti esillä myös ehdokashaastatteluissa. Näin teki myös puolueen ainoa kansanedustaja, perussuomalaisista erottamisensa jälkeen Muutos 2011 -eduskuntaryhmän perustanut James Hirvisaari, joka sittemmin ilmoitti aikansa politiikassa olleen vain ohimenevä pyrähdys ja siirtyneensä toiminnassaan hengellisen regimentin piiriin. 

Kohtalaista huomiota poliittisena suuntauksena herättänyt maahanmuuttokriittisyys karkasi lopullisesti pienpuolueiden ulottumattomiin perussuomalaisten noustua ilman Soinin ehdokkuutta kahdella edustajalla europarlamenttiin, toisen ollessa Jussi Halla-aho 80 000 henkilökohtaisella äänellä ja nyt varsinkin heidän noustuaan hallituspuolueeksi ja vakiinnutettua asemansa suurena puolueena. Maahanmuuttokriittisyys yhä enemmän perussuomalaisten hallussa ja heitä pidetään sille edelleen parhaana kanavana. Niinpä perussuomalaisilla on riveissään jokaisessa vaalipiirissä vaihtoehtoja jotka syövät kannatuksen Suomidemokraattien tyyppisiltä maahanmuuttokriittisen puolueen perustamiskokeiluilta heti alkuunsa, eikä uutta Muutos 2011-tyyppistä liikettä ilmeisesti enää nähdä.

Pienpuolueilta on siis hävinnyt käyttökelpoisista teemoista maahanmuuttokriittisyys, eurokriittisyyden saralla taas pottia on jo jakamassa 10 000 uutta äänestäjää kevään eduskuntavaaleissa kerännyt Itsenäisyyspuolue sekä melko kiinteän kannattajakunnan omaavat kaksi kommunistipuoluetta (SKP ja KTP). 

Yhdistymisiä eri rekisteristä pudonneiden puolueryhmittymien kesken ei tiettävästi ole luvassa, vaan kaikki keräävät tahoillaan kannattajakortteja kunnallisvaaleihin hyvää vauhtia. Lisäksi äänestäjistä kisaa huomiota tempauksillaan saanut Kansallinen Viskipuolue. Koska puolue ei ehtinyt rekisteriin, sen ehdokkaat olivat viime eduskuntavaaleissa Piraattipuolueen listoilla. 

Pienpuolueita yhdistävät EU-kriittisyys sekä vaatimus että puoluetukea pitäisi jakaa myös heille. Piraattipuolue ei ole puheenjohtajansa perusteella EU-kriittinen, joskin sen kannattajakunta on, puolue kannattaa ohjelmassaan perustuloa, noin muuten Piraattipuolue on ohjelmaltaan ylipäätään huomattavan maltillinen ryhmittymä. Se ei kannata suoraa demokratiaa, mutta tukee kaikkia ratkaisuja koskien ihmisten tiedonsaannin ja osallistumisen mahdollisuuksien lisäämistä. Muista pienpuolueista kaikki vastustavat Natoa, Euroopan unionia, sijoittaisivat rikkailta verottamalla lisää peruspalveluihin, haluaisivat kansallisen valuutan takaisin ja kannattavat sitovia kansanäänestyksiä joilla nuo muut vaatimukset saataisiin heidän mielestään parhaiten läpi. Eräs pienpuolueiden tarkoitus heidän oman ilmoituksensa mukaan on haastaa eduskuntapuolueiden konsensuspolitiikka, koska vakiintuneet puolueet ovat liian samanlaisia, jotta äänestäjällä olisi todellisia vaihtoehtoja.

Yleisradiolta tulee pienpuoluetentti kunnallisvaaleissa, eurovaaleissa ja eduskuntavaaleissa.  Suosittelen katsomaan, kyseessä on sisällöltään kiintoisin ja yllättävin vaalitentti jopa teemoiltaan yleensä eurovaaleista äänestäjiä seuraavaksi vähiten innostavissa kunnallisvaaleissa. Nopeasti kaikkia noita kolmea tenttiä seuratessa voi huomata pienpuolueiden keskeisimmän kompastuskiven: epäuskottavat tavoitteet puolueen kokoon nähden. Teemoissa voisi miettiä onko muslimien maahanmuuton kieltäminen osuvin teema ainakaan kunnallisvaaleissa, jos sitä yleisesti käyttökelpoisena ajattelun runkona sattuu pitämäänkin.

Suoraa demokratiaa, eroa eurosta tai Natosta irtaantumista voisi kammeta jos olisi suuri puolue, eikä se välttämättä onnistuisi silloinkaan, mutta ensimmäistä kansanedustajaa hankkiessa tavoite on absurdi. Lisäksi suurista puolueista ainakin SDP vastustaa Natoa, samoin Vasemmistoliitto, eikä vihreissäkään olla varauksetta sille lämpenemässä, pääministeripuolue keskustassa on Nato-kriittiinen linja edustajineen. Äänestäjä löytää suuremmalla todennäköisyydellä mitä tahansa valtiotason teemaa ajavan ehdokkaan jostain eduskuntapuolueesta, vieläpä sellaisen jolla on todellisia mahdollisuuksia mennä läpi ja parhaassa tapauksessa puolueen saadessa hallitusneuvotteluissa tukea enemmistölle, niin sitten ehkä parin vuoden päästä jotain tapahtuu. Tämäkin oli melkoisen ideaalitapauksen kuvaus, asian pitäisi olla siis tärkeä koko puolueelle. Puolueiden varovaisuudessaan sisällöltään melko väljäksi jättämät ohjelmat ovat realismia, jolla äänestäjää kehotetaan lähinnä kannattamaan tiettyä politiikan suuntaa. Pienpuolueiden valtavan mittakaavan tavoitteet, joita vallitsevassa tilanteessa yksikään todennäköinen eduskuntapuolue ei kannattaisi, ovat toki piristävä lisä muutoin melko maneeriseksi muuttuvien vaalikeskustelujen välillä. 

Käytännössä suora demokratia on tippuneilla ja tekeillä olevilla puolueilla yhdistävä tekijä, joten olisi luontevaa haastaa kommunistit yhteisenä rintamana, yhteistyöhön he eivät välttämättä suostu, eikä toisaalta monikaan pidä heitä luontevana kumppanina.

Suomen jakaantuneessa kommunistikentässä vilisevät jopa saman puolueen sisällä Juche-aate, stalinismi, bolshevismi, trotskilaisuus ja sekalainen lajitelma erilaisia virtauksia erilaisista salaliittoteorioista aina räikeää putinismia myöten.

Ylipäätään pienpuolueissa aatteelliset kääntymiset ja erilaiset taktiikan vaihdot eivät ole harvinaisia, lisäksi sisäinen juonittelu ja erilaiset valtataistelut ovat luonteeltaan julkisia. Muutos 2011 on herättänyt melkoisen keskustelun joka googlessa nousi nopeasti vastaan Punk in Finland -foorumilla tätä kirjoitusta taustoittaessa.

On erittäin mielenkiintoista nähdä mitä kunnallisvaaleihin mennessä tapahtuu, josko kannattajakortteja nyt virkeimmin keräävät puolueet vaikka sitten kolmena eri puolueena suoran demokratian teemalla saisivat solmittua vaaliliiton. Jos vanhat merkit paikkansa pitävät, niin eivät tälläkään kertaa saa. Huolimatta siitä että suoraa demokratiaa noin periaatteena kannattivat kaikki pienpuolueet. 

 

 

 

 

* Näistä puolueista ei vielä ole esittelyjä tehty. Sinivalkoinen Rintama ei asettanut ehdokkaita eduskuntavaaleissa ja eurovaaleissakin puolueen osallistuminen oli vähäistä. Alkuperäinen ryhmä oli Olavi Mäenpään perustama ja hallitsema Suomen Kansan Sinivalkoiset. Vaikka puoluetta ei enää olekaan, ovat sen vaiheet vallankaappausdraamoineen sekä kunnallisvaaleihin yhden ehdokkaan koko maahan nimeämisen vaiheet blogin arvoista toimintaa. Nuo vuosia sitten tehdyt ovat sutaisuja, en panostanut niiden muotoon tai yhtenäisyyteen paljoakaan. 

 

** Piraattipuolue on osa kansainvälistä Piraattiliikettä ja tavaramerkkinään tietoverkkojen ja niihin liittyvien kysymysten hallinta, etenkin yksilön oikeusturvan kannalta. Tietoa muiden pienpuolueiden vastaavista kansainvälisistä yhteyksistä minulla ei toistaiseksi ole kuin Suomen kommunistisen puolueen osalta.  

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Kiitos Ilkka - nyt lisää sivistystä sinulle;-)

http://e-liike.net
http://unitaskansanliike.net
Jokeri?

Työkaluja pitää olla jos meinaa isänmaata muuttaa!

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen
Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Minä odotan Tankotanssijat-puoluetta, ainakin trailerin katsoisin mielellään. Kommunistit ovat jo sekaisin siinä bussissa, pitäisi saada vielä Vihreille oma bussi biokaasuineen ( siis kaasu kulun edistämiseen), niin kaikki olisi mallillaan Impivaarassa.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Tankkotanssijoiden puolue voi joskus hamassa tulevaisuudessa ottaa tuulta alleen, nimittäin Eläinten puolue on Hollannissa hyvin suosittu ja erilaisia muita mielenkiinnon kohteita varmasti aatevalikoimiin ilmaantuu. Onhan täälläkin ollut Luonnonlain puolue eli Joogalentäjät: https://fi.wikipedia.org/wiki/Luonnonlain_puolue

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

"Lopputulemana oli puolueiden kategorinen kieltäytyminen kaikesta yhteistyöstä kaikissa vaalipiireissä, kaikissa vaaleissa. Sovittelevaakin otetta löytyi, vaikka Muutos 2011 kieltäytyi kaikesta yhteistyöstä millään ehdoilla, Vapauspuolue olisi suostunut yhteistyöhön, kuten vaaliliittoon, jos Muutos tunnustaisi heidän keksineen suoran demokratian ensimmäisenä."

Muutos ja vapauspuolue olivat vaaliliitossa Uudellamaalla.

Ylipäänsä muutos ei yleensäkään harrasta kategorisia kieltäytymisiä, vaan päätökset vaaliliitoista tehdään piirikohtaisesti.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Kiitos korjauksesta, laitanpa myös tekstiin.

Toimituksen poiminnat