Tästä on vaiettu

Olisi hyvä puhua välillä siitäkin kuinka moni sellainen tulee Suomeen jolla olisi muitakin vaihtoehtoja. Moniko tulee tänne siksi että Pohjoismaiden/Euroopan/Maailman paras yksikkö jossa opetetaan ____________ sijaitsee Suomessa? Moniko tulee tänne erinomaisten yrittämisen mahdollisuuksien houkuttamana? Tuleeko tänne ketään peräti kultaryntäyksen hengessä, kuten mm. Kiinaan, Amerikkaan aikoinaan tai Suomesta Viroon nykyään? Työperäistä maahanmuuttoahan se, moni jos työskentelee pitkään jossain ulkomailla yleensä palaa sinne turistina, jotkut myös eläkepäiviä viettämään.   

Sanotaanpa vielä sellaistakin että ilman maahanmuuttajia bussit eivät kulkisi ja jäisivät muutenkin tekemättä monet työt joihin suomalaiset eivät enää suostuisi. Tämä todetaan itsestään selvänä tilana, mikä minua siinä juuri häiritsee. Työmarkkinoiden jakautuminen on vakava häiriötila eikä mikään kelpo esimerkki kuinka maahanmuuttoa tarvitaan. Voisikohan noihin hommiin kehitellä ratkaisuja vaikkapa robotisaation keinoilla, kun eipä joku lehdenjako nyt erityisesti kenenkään taitoja kehitä ja se on kuitenkin työssäoppimisen tärkein edellytys. Integraatiollekin tekee ihmeitä kun on välineitä jatkaa eteenpäin ja kehittää taitojaan, sen sijaan että hädintuskin tulee toimeen ja työt sellaisia joissa ei kohtaa suomalaisia kuin lyhyen tervehdyksen verran. Nurinkurista on sekin, että toisaalta pitäisi tutustua kulttuuriin ja opiskella kieltä, mutta kuitenkin pidetään itsestään selvänä että menet duuniin jonka palkalla ei ilman tukia elä, teet töitä yleensä iltaisin tai aikaisin aamulla hajanaisenakin tuntityönä, eikä oikeastaan mitään etenemismahdollisuuksia ole.Tällainen lopputulos tuskin on kenenkään tavoite?

Nehän ovat käänteisen kolonisaatioherran elkeitä sellaiset puheet kuinka maahanmuuttajia voi sentään käyttää tehtäviin joihin ne joilla mitään vaihtoehtoja eivät suostu ja joihin koneita ei vielä ole tai ne maksavat liikaa – ainakin verrattuna mamupoweriin. Ideana nähtävästi koota oman maan sisään maailman hädänalaisista erilaisia vähemmistöjä jotka tekevät matalan perehdytyksen perusduunit, vieläpä edullisemmin kuin kukaan, koska sosiaaliturvalla paikataan pienistä tuntimääristä elämiseen jäävä tulo edes minimitasolle. Säilyy omatuntokin puhtaana. Koska töihin joissain paikoilla mennään kutsuttaessa, on kielen opiskelussa ja ihan arkisessa elämässä vahvoja ns. kotoutumiseen liittyviä rajoitteita. Tästä puolesta on puhuttu paljon vähemmän kuin siitä että maahanmuuttajat toimivat lyhyen perehdytyksen matalapalkka-aloilla tai eivät käy töissä. 

Monikohan peräti hakeutuu Suomeen töihin ja millaisista syistä?  Samoin onko maailmalla paljon ihmisiä joiden ykköskohde vaihto-oppilaaksi tai jatkotutkintoon on mikä tahansa suomalainen yliopisto ja mistä kaikkialta he ovat? Moniko pk-yrittäjä harkitsee yksikön avaamista tai toimintansa siirtämistä tänne?

Moniko yritys selvittää mahdollisuuksia siirtää pääkonttorinsa Suomeen? 

ilikka
Kokoomus Kuopio

Syksyllä 2006 liityin kokoomukseen ja keväällä 2023 erosin kokoomuksesta. Tässä blogissa olevat kirjoitukset ovat syntyneet noiden lähes kahden vuosikymmenen välillä.

Toivotan avartavia hetkiä tämän ajatusteni julkiseksi arkistoksi jääneen blogisivun parissa.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu