Ilikka ottaa kantaa Evoluutiota revoluution sijaan.

Tästä on vaiettu

Olisi hyvä puhua välillä siitäkin kuinka moni sellainen tulee Suomeen jolla olisi muitakin vaihtoehtoja. Moniko tulee tänne siksi että Pohjoismaiden/Euroopan/Maailman paras yksikkö jossa opetetaan ____________ sijaitsee Suomessa? Moniko tulee tänne erinomaisten yrittämisen mahdollisuuksien houkuttamana? Tuleeko tänne ketään peräti kultaryntäyksen hengessä, kuten mm. Kiinaan, Amerikkaan aikoinaan tai Suomesta Viroon nykyään? Työperäistä maahanmuuttoahan se, moni jos työskentelee pitkään jossain ulkomailla yleensä palaa sinne turistina, jotkut myös eläkepäiviä viettämään.   

Sanotaanpa vielä sellaistakin että ilman maahanmuuttajia bussit eivät kulkisi ja jäisivät muutenkin tekemättä monet työt joihin suomalaiset eivät enää suostuisi. Tämä todetaan itsestään selvänä tilana, mikä minua siinä juuri häiritsee. Työmarkkinoiden jakautuminen on vakava häiriötila eikä mikään kelpo esimerkki kuinka maahanmuuttoa tarvitaan. Voisikohan noihin hommiin kehitellä ratkaisuja vaikkapa robotisaation keinoilla, kun eipä joku lehdenjako nyt erityisesti kenenkään taitoja kehitä ja se on kuitenkin työssäoppimisen tärkein edellytys. Integraatiollekin tekee ihmeitä kun on välineitä jatkaa eteenpäin ja kehittää taitojaan, sen sijaan että hädintuskin tulee toimeen ja työt sellaisia joissa ei kohtaa suomalaisia kuin lyhyen tervehdyksen verran. Nurinkurista on sekin, että toisaalta pitäisi tutustua kulttuuriin ja opiskella kieltä, mutta kuitenkin pidetään itsestään selvänä että menet duuniin jonka palkalla ei ilman tukia elä, teet töitä yleensä iltaisin tai aikaisin aamulla hajanaisenakin tuntityönä, eikä oikeastaan mitään etenemismahdollisuuksia ole.Tällainen lopputulos tuskin on kenenkään tavoite?

Nehän ovat käänteisen kolonisaatioherran elkeitä sellaiset puheet kuinka maahanmuuttajia voi sentään käyttää tehtäviin joihin ne joilla mitään vaihtoehtoja eivät suostu ja joihin koneita ei vielä ole tai ne maksavat liikaa - ainakin verrattuna mamupoweriin. Ideana nähtävästi koota oman maan sisään maailman hädänalaisista erilaisia vähemmistöjä jotka tekevät matalan perehdytyksen perusduunit, vieläpä edullisemmin kuin kukaan, koska sosiaaliturvalla paikataan pienistä tuntimääristä elämiseen jäävä tulo edes minimitasolle. Säilyy omatuntokin puhtaana. Koska töihin joissain paikoilla mennään kutsuttaessa, on kielen opiskelussa ja ihan arkisessa elämässä vahvoja ns. kotoutumiseen liittyviä rajoitteita. Tästä puolesta on puhuttu paljon vähemmän kuin siitä että maahanmuuttajat toimivat lyhyen perehdytyksen matalapalkka-aloilla tai eivät käy töissä. 

Monikohan peräti hakeutuu Suomeen töihin ja millaisista syistä?  Samoin onko maailmalla paljon ihmisiä joiden ykköskohde vaihto-oppilaaksi tai jatkotutkintoon on mikä tahansa suomalainen yliopisto ja mistä kaikkialta he ovat? Moniko pk-yrittäjä harkitsee yksikön avaamista tai toimintansa siirtämistä tänne?

Moniko yritys selvittää mahdollisuuksia siirtää pääkonttorinsa Suomeen? 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Myös on aika hyvin vaiettu siitä, että Suomesta tapahtuu hiljaista aivovuotoa, joka saattaa nopeutua, mitä useampi koulutettu nuori jää työmarkkinoiden ulkopuolelle. Ei kai sekään ole maallemme paras mahdollinen tilanne?

Moni siirtyy - jos rahkeissa on varaa - vaikkapa Yhdysvaltoihin nostamaan akateemista osaamistaan ja myös hankkimaan sieltä itselleen myös leipäpuun.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Nythän tuo aivovuototulppa avattiin lopullisesti yliopistoihin kohdistuvilla säästöillä. Fiksuimmat ovat ennakoineet jo tilanteen ja jos vain mahdollista, hakeutuneet ulkomaille jatkamaan opintojaan tai tutkimustyötään.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Näistä juurikin pyysin lukuja, mutta niitä ei näemmä ole antaa edes sinulla, vaikka varmuudesta päätellen olet asiaan ilmeisesti tarkemmin perehtynyt. Tuo päättelyketju epäilemättä on täysin faktoihin perustuva ja objektiivinen, eikä sillä ole mitään tekemistä hallitus-oppositioastelman kanssa? Tosin, huomioitava sekin että edellisessä kirjoituksessani kun kävit kommentoimassa kovasti vihreitä sympatisoiden, niin ajattelinpa vaan että onko tämä kuitenkaan ihan neutraali analyysi vai sittenkin puoluetason nokittelua varten kyhäiltyä propagandaa? Toivottavasti ei sentään. Eihän yksikään poliittinen toimija ole niin edesvastuuton että toteuttaisi pelkkiä valtapoliittisia pyrkimyksiä näin tärkeiden kysymysten ympärillä...

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Nythän tuo aivovuototulppa avattiin lopullisesti yliopistoihin kohdistuvilla säästöillä."

Tämäkin liittyy niihin olemattomiin työpaikkohin, kun ei ole veronmaksajia pitää säästää.

Käyttäjän hansi kuva
Hansi Harjunharja

Teenpä sulle kappalejaon (korjasin myös pahimpia lukemista vaikeuttavia pilkkuvirheitä (tai siis pilkkujen puuttumistä eleensä)). Ole hyvä:

"Sanotaanpa vielä sellaistakin, että ilman maahanmuuttajia bussit eivät kulkisi ja jäisivät muutenkin tekemättä monet työt joihin suomalaiset eivät enää suostuisi. Tämä todetaan itsestään selvänä tilana, mikä minua siinä juuri häiritsee.

Työmarkkinoiden jakautuminen on vakava häiriötila eikä mikään kelpo esimerkki kuinka maahanmuuttoa tarvitaan. Voisikohan noihin hommiin kehitellä ratkaisuja vaikkapa robotisaation keinoilla? Eipä joku lehdenjako nyt erityisesti kenenkään taitoja kehitä ja se on kuitenkin työssäoppimisen tärkein edellytys.

Integraatiollekin tekee ihmeitä, kun on välineitä jatkaa eteenpäin ja kehittää taitojaan sen sijaan, että hädintuskin tulee toimeen, ja kun työt ovat sellaisia, joissa ei kohtaa suomalaisia kuin lyhyen tervehdyksen verran.

Nurinkurista on sekin, että toisaalta pitäisi tutustua kulttuuriin ja opiskella kieltä, mutta kuitenkin pidetään itsestään selvänä, että menet duuniin, jonka palkalla ei ilman tukia elä, teet töitä yleensä iltaisin tai aikaisin aamulla hajanaisenakin tuntityönä, eikä oikeastaan mitään etenemismahdollisuuksia ole.

Tällainen lopputulos tuskin on kenenkään tavoite? Nehän ovat käänteisen kolonisaatioherran elkeitä sellaiset puheet, kuinka maahanmuuttajia voi sentään käyttää tehtäviin, joihin ne, joilla mitään vaihtoehtoja, eivät suostu ja joihin koneita ei vielä ole tai ne maksavat liikaa - ainakin verrattuna mamupoweriin.

Ideana on nähtävästi koota oman maan sisään maailman hädänalaisista erilaisia vähemmistöjä, jotka tekevät matalan perehdytyksen perusduunit, vieläpä edullisemmin kuin kukaan, koska sosiaaliturvalla paikataan pienistä tuntimääristä elämiseen jäävä tulo edes minimitasolle. Säilyy omatuntokin puhtaana.

Koska töihin joissain paikoilla mennään kutsuttaessa, on kielen opiskelussa ja ihan arkisessa elämässä vahvoja ns. kotoutumiseen liittyviä rajoitteita. Tästä puolesta on puhuttu paljon vähemmän kuin siitä, että maahanmuuttajat toimivat lyhyen perehdytyksen matalapalkka-aloilla tai eivät käy töissä."

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Minäkin korjaan Hansi..yleensä,ei eleensä..noin niinkun tässä pilkunnussimisen hengessä.

Itse asiaanhan,sulla ei sanomista näytä olevan.

Kuten ei minullakaan,koska kirjoitus näyttää olevan asiaa.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Paljonkin mahdollista että huolimattomuus pilkutuksessa ja varsinkin kappalejakojen kömpelö käyttö ärsyttää lukijoita, eikä keskustelua siksi synny. Täytyy parantaa jatkossa.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

25 vuotta Ruotsissa asuneena voin sanoa, että Ilkan kirjoutuksessa on paljon totta. Kieltä ja kulttuuria ei opi töitä tekemällä, mutta kuitenkin oikea työ, jolla voi elää integroi jo sinänsä.

Toimituksen poiminnat