Ilikka ottaa kantaa Evoluutiota revoluution sijaan.

Roboteilla hyvinvoinnin kärkeen!

Digitalisointi on kärkihankkeissa ehkä kuumin sana, mutta robotisaatio antaa vielä odottaa arkipäiväistymistään. Olkoonkin että tylsimmät rutiinitehtävät on luovutettu tavalla tai toisella toimivalle automaatiolle. Seuraavana askeleena tulevat yhä vahvemmin etäohjattavat, jopa kohtalaisen monipuolisiin reaktioihin kykenevät koneet erilaisine ohjelmistoineen. Näitähän on saatavilla jo nyt, mutta vielä niiden käyttö ei ole yhteiskunnallisesti kovin laajaa. Tämä tarkoittaa kuitenkin väistämättä erilaisten, alkuun yksinkertaisten ja myöhemmin yhä monimutkaisempien tehtävien siirtämistä koneille kokonaan.

Posti on jo automatisoinut toimintojaan hyvin pitkälle. Jakelu on vielä eräs mahdollisuus, ainakin kaupunkien keskustoissa.

Ruohonleikkuuseen ja lattioiden imurointiin onkin jo robottinsa saatavilla, niitä monimutkaisempiakin tehtäviä hoitaa kokonainen sukupolvi, toistaiseksi tosin vielä pitkälti teollisuuskäytössä. Vähitellen näitä sovelluksia on kehitetty eri alojen käyttöön. 

Siinä missä kyseessä olisi siunaus matalapalkka-alojen kannattavuudelle ja verotulojen nousulle, on aiheesta myös kirjoitettu painajaismaisia näkyjä.

Kurt Vonnegut kuvaa erästä mahdollisuutta mielenkiintoisessa teoksessaan Jumala teitä siunatkoon herra Rosewater eli helmiä sioille, jossa kuvataan kokonainen kaupunki jossa asuu vain tarpeettomiksi käyneitä ihmisiä. Automaatio on vienyt heidän työnsä ja muutama suku omistaa suurimman osan koko Amerikan tonteista. 

Cyberpunk sijoittuu toisinaan niinkin lähelle kuin vuoteen 2020. Siellä robotteja on vähänlaisesti, mutta netissä käytävä sota suuryhtiöitä vastaan on yhtä leppymätöntä elektronisen sodankäynnin juhlaa. Tässä maailmassa sijaitsevissa tarinoissa koneet eivät ole useinkaan älykkäitä, mutta ihmiset parantelevat ominaisuuksiaan erilaisilla koneellisilla osilla tai lataavat oman älynsä osaksi ohjelmistoja. 

Robotit ovat kuitenkin ovellamme, pian hyvinkin konkreettisesti. Työmarkkinoiden murrokseen on vaikea reagoida tähän asti (ja osin edelleenkin) harjoitettavalla työvoimapainotteisella politiikalla. Sosiaaliset alat on määriteltävä uudelleen ja hyvä robottitoteutus voi silti olla ihmistä kiinnostavampi vaihtoehto, myös kuluttajista.

Kehityksen vääjäämättömyyttä puoltaa sekin, että robotti voi myös olla etäohjauksessa ja yhdestä keskuksesta sama henkilö voi ohjata useampaakin robottia. Tämä tuo moniin palveluihin aivan uudenlaisia mahdollisuuksia. 

Osana sote-uudistusta voitaisiin miettiä myös näiden mahdollisuuksien saapumista, ainakin hieman ennakoiden. Työn tekeminen muuttunee voimakkaasti jo seuraavan kymmenen vuoden aikana, samoin sen yhteiskunnallinen painotus. Robottien ottaessa yhä useammat välivaiheet ohjaukseensa eri prosesseista, on myös julkisen sektorin toiminta jälleen tarkastelun alla. 

Millaisia vaihtoehtoja ajattelette olevan käytössä vuonna 2025 ja mitkä työpaikat ovat joko vähentyneet tai poistuneet kokonaan? 

 

 

 

  

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (17 kommenttia)

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Mieleen tulee lähikauppa, jossa ei tarvittaisi muita ihmistyöntekijöitä kuin makkaraa ja kaljaa varastavia vähäosaisia hakkaava vartija ovelle. Vartijaa tuskin heti voidaan korvata robotilla.

Tietysti robottiliikenne myös. Jos ihmisiltä poistetaan ajo-oikeus ja kaikki liikenne on automatisoitua, onnettomuuksien todennäköisyys laskee lähes olemattomaksi kunnes ihmisiä vihaava tekoäly ottaa liikenteen hallintaansa.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Robocop 2 -elokuvassa poliiseiksi pistettäisiin pelkkiä robotteja tiukimpiin tilanteisiin. Toisaalta etäohjattavaa robottia voidaan käyttää vaikka pomminpurkajana tai hakemassa tietoa avuntarvitsijoilta vaikeapääsyisistä kohteista.

Pauli Leinonen

On hienoa, että robotisaatio on jo aloitettu ylätasolla, eli eduskuntapuolueista. Kaikki äänestävät niin kuin on käsketty ylempää. Kätevää.

Nämä robotit jopa muistuttavat joskus hämäävästi ihmistä. Onkohan Jorma Ollila ollut niitäkin kehittämässä?

Nyt sitten mennään vauhdilla hyvinvoinnin kärkeen, mahtavaa, melkein fantastista!

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Olettaisin ajauskykyiselle kokoomuslaiselle olevan pientä isompi dilemma vaatia valtion menojen vähentämistä ja samalla lisää sosiaaliturvan kuluttajia maahanmuuttajien muodossa. Halpaa työvoimaahan siinä haikaillaan ja siinä taas robotisaatio edustaa juuri päinvastaista näkemystä.

Käyttäjän kaituovinen kuva
Kai Tuovinen

Taloushallinnon mm. exceleineen voit tuohon listaan myös lisätä. Robotiikkaan perustuen hoidetaan sitäkin sarkaa yhä suuremmassa määrin jo varsin lyhyen ajan sisällä. Tämä on varsin helppoa automatisoida hyvin pitkälle.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

--Robotit hyvinvoinnin kärkeen, työttämät kadun varteen--

Siinpälausahdus jota voidaan pohtia sitten kun kaikki on mennyt pieleen eikä tekniikasta ja digitalisaatiosta tullut autuata messiasta. Tältä uhkakuvalta kuitenkin voidaan välttää kun pelimerkit pelataan oikein ja oikealla vetkellä toimivalla suunnitelmalla. Kaikki on kiinni ajoituksesta ja taktiikasta. Luulisin että emme halua kaghtia jakautunutta suomea joka on jakautunut niihin joille vienti ja teknologia tuo hyvinvointia eetä niihin joille ainoa toimeen tulo on pätkätyö, kadulla kerjääminen ja ruuan näpistäminen.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Kannattaisi miettiä pienemmällä kiihkolla näitä kysymyksiä. Sinun mielestäsi siis robotisaatio johtaa siihen että ihmiset ovat kadun varrella kerjäämässä? Miksi olisivat, robottien käyttö nimenomaan tuo jaettavaa kansantalouteen massiivisina säästöinä. Meillä on moniakin toimintoja jotka voitaisiin automatisoida kokonaan tai osittain. Eipä tuolla ole ollut entisiä postinlajittelijoita tai "sentraali-santroja" kerjäämässä, eipä oikeastaan minkään muunkaan alan jolta automaatio on muovannut toimenkuvia. Sikäli visiosi kertoo asenteestasi ja kummallisen pateettisesta ihmiskuvasta, jossa kehitys jotenkin vahingoittaa ihmistä ja on aina käänne huonompaan. Meillä on kuitenkin aikalailla eri meininki verrattuna aiempien sukupolvien murheisiin. Heistä jotkut voisivat jopa nähdä urbaanin ahdistuksen kummallisena ilmiönä.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Entäpä harrastusten, visuaalisentyön ja sosiaalisen työn digitalisoituminen ja robotisoituminen. Olisiko robotista ihmisen korvaajaksi kulttuurin, taiteen ja ja urheilun tekijänä? Olisiko robotista ihmisen korvaajaksi kumppanina, ystävänä tai läheisenä? Voitaisiinko kuvitella maailma jossa suomi on noussut jalkapallon mm kisojen finaaliin robottijoukkueella? Tai voisiko animoidut ella ja aleksi menestyä euroviisuissa suomen edustajina? Entä mitä teemme sitten kaikille työttömille taidemaalareille, näyttelijöille ja yleisurheilijoille?

Käyttäjän kaituovinen kuva
Kai Tuovinen

Johan hyljerobotti on Suomessakin ollut kokeilussa vanhustenhoidossa jo ainakin jotain kolmisen vuotta sitten. Mutta sillä saralla robotiikalla on näillä näkymin lähitulevaisuudessa erittäin vaikea nähdä saatavan säästöä aikaiseksi? Muistaakseni Halkilahti sitä muuten täällä silloin aikanaan tuota kokeilua sivusikin.

Taloushallinto on helpompi case.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Lähihoitajat ovat pelänneet tulevansa korvatuksi vanhusten nostelu ja kääntely robotilla, mieluummin haluaisivat sen työpariksi jotta vanhuksilla säilyisi sosiaalinen tuki

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Yhteiskunta ei voi perustua sillekään että asioita jarrutellaan vain siksi, että joku saa pitää työpaikkansa eli toimialojen sisäisiä muutoksia jarruteltaisiin tietoisesti.

Robottisäveltäjiä on jo:

http://www.theatlantic.com/entertainment/archive/2...

Eipä sinänsä muuten ihme että Suomessa voidaan pahoin, tälläkin palstalla varsin yleinen ajattelutapa näkyy olevan kuinka kaikki uusi on jotain vaarallista ja torjuttavaa, jotain minkä aika ei ole vielä ja nykyisin kuitenkin vähän kaikki huonosti. Menneisyys näyttää yhä useammasta loisteliaammalta kuin se silloin kysyttäessä olikaan. Kaiken kukkuraksi osan mielestä viimeistään siinä Suomessa/maailmassa missä ei edes ollut syntynyt oli kaikki hyvin.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Ihmismieli toimii sillä tavalla, että kaikki ärsyttävät ja huonot asiat menneisyydestä haihtuvat ja vain hyvät asiat jäävät mieleen. Kolikkopuhelimet, puhelinkortit, leimattavat pahviset 10-kerran matkaliput. Ne tuntuvat muistoissa nostalgisilta mutta käytännössä kukaan ei vaihtaisi takaisin.

Mietin juuri pari päivää sitten mikä olisi sellainen juttu lapsuudesta, jota nykyajan nuoret eivät kohtaa enää koskaan. Niitähän on paljon. Nyt on jo tulossa sellainen sukupolvi, joka ei enää katso televisiota. Tuntuu oudolta selittää, miksi ennen odotettiin tiettyä hetkeä, jolloin telkkarista näkyi tunnin ajan lastenohjelmia. Heille lauantaitanssit ja napakympit tulevat olemaan jotain täysin käsittämätöntä.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #11

Tarkoittanet niitä nuoria jotka elävät 24/7 mailmaa puhelinruutujen ja tietokoneiden äärellä. Monelle tulee varmaan olemaan kauppareissut, museomatkat ja kirjastot täysin tuntemattomia käsitteitä. On kuitenkin suomen yhteiskunnan ja maailman talouden vika ettei 1990-1999 syntyneistä lapsista tullut kännykkä ja some addikteja, ei ehditty kehitykseen mukaan. Pääasiassa ongelma vaivaa 2000-1014 syntyneitä lapsia.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Mitä ihmiset sitten tekevät kun robotit hoitaa kaiken työn, johtamisen, laskennon, välittämisen, kulttuurin, taiteen, urheilun ja harrastamisen? Rapsuttelevatko he sitten toistensa selkiä kuin japanin makakit ja kököttävät eläintarhojen aitauksissa robottien katseltavina kun ei ole muutakaan tekemistä? Kyllä kehitys saa jatkua ja tekniikka tulla mutta työvälineeksi ja ihmislähtöisesti, entä jos joku haluaa jatkossakin artistiksi, näyttelijäksi tai jalkapalloilijaksi? Tai jos joku haluaa yhä maalata tauluja, soittaa pianoa tai käydä kaveriporukalla kahviloissa?

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen Vastaus kommenttiin #13

Eipä häntä mikään estä noita tekemästä. Robotit ovat lisäksi älykäs apuri ja musiikki lopulta matematiikkaa (kuten aika monet muutkin asiat), ihmisessä on paljonkin mitä voisi pitää jopa mystisinä ominaisuuksina. Yhteiskunta muotoutuu näihin kyllä, jostain syystä olet kovin kiinnostunut pelkästään kielteisistä, jopa dystopiaa lähenevistä vaikutuksista. Näin tosin ovat tehneet tieteiskirjailijat halki aikojen, on vaikea löytää tieteiskirjaa jossa tulevaisuus olisi sellainen että maailmassa on kaikki paremmin kuin nyt. Mikäs murrospiste tämä edes olisi? Onhan meillä nykyään koko maailmassa asiat huomattavasti paremmin kuin vaikkapa 100 saati 150 vuotta sitten.

Tietysti jokainen aikakausi tuo myös uusia ongelmia, mutta on samalla kehitetty uusia välineitä joilla niitä ratkaista. Sama se oli aikoinaan tai jos mistä tahansa katsoo vähintään sukupolven verran taaksepäin,saati vuosisadan tai yli.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #15

Mutta miksi niin monet kulttuurin ja taiteen alat kuten tuo musiikin teko olisi sellainen jossa ihminen tulisi korvata koneella? Tai urheilunja vapaa-aika? Kyllähän sitä ihminen sopeutuu vaikka tarhamakakiksi mutta miksi pitää korvata?

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen Vastaus kommenttiin #16

Tuo korvaaminen on ihan omaa keksintöäsi ollut alusta lähtien. Siihen minulla ei ole paljonkaan muuta sanottavaa kuin että kannattaisi katsoa mitä mieltä joku on, sen sijaan että olettaa mitä mieltä hän on ja argumentoi sitä vastaan.

Väittelyssä kutsutaan olkinukeksi (strawman) tuollaista toimintamallia.

Roboteilla voidaan korvata yksitoikkoiset, tylsät ja ihmisen palkatessa heikon tuottavuuden alat. Kulttuurialoja ei ole perinteisesti mitattu tuottavuuden kautta ja toisaalta se olisikin aika vaikeaa. Moni klassikkoteos kun on löytänyt yleisönsä vasta seuraavasta sukupolvesta, tosin onneksi meillä on teknologiaa jolla voimme tallentaa ja 3D-tulostimella luoda täysin tarkkoja kopioita mistä tahansa veistoksesta, tms.

Ehkäpä tämän sukupolven "moderni" taide löytää yleisönsä vasta kahden tai kolmen sukupolven päästä? Robottien ja ihmisten välisen veistos- tai sävellyskilpailun seuraaminen olisikin jännittävää, tehtäisiin tietysti siten että soitetaan vaan biisit ja yleisö äänestää parhaan, tietämättä onko se koneen vai ihmisen tekemä ;)

Toimituksen poiminnat