Ilikka ottaa kantaa Evoluutiota revoluution sijaan.

Viikko Donald Trumpin kannattajana käynnistyy! (Toinen yritys)

  • Donald J. Trump: Make America great again!
    Donald J. Trump: Make America great again!

Amerikan Presidentti on monesti myös Suomen henkinen Presidentti, hänen hallintonsa suhtautuminen omiin poliitikkoihimme on kaikkien uutistoimitusten mielenkiinnon kohde. Suhteen perinteisesti häilyvästä ja ohuehkosta laadusta riippumatta, äänestäjät ovat voimakkaasti jakautuneet puolueidemme sisälläkin sen osalta täytyisikö maidemme välillä vaalia ystävyyttä vai yöpakkasia. Julkisuutta runsaasti saaneet tapahtumat kuten Edward Snowdenin tekemät NSA-paljastukset, Irakin ja sittemmin Syyrian konfliktit sekä TTIP-sopimukseen liittyvät epäselvyydet ovat saaneet monet aiemmat kannattajat varovaisemmiksi yhteistyön tiivistämisen osalta.

Republikaanit olivat 2008 Suomessa henkinen häviäjä lähinnä varapresidenttiehdokas Sarah Palinista johtuen, moni oikeistolainen ja republikaaneille normaalisti voittoa toivova pitikin sillä kertaa mielessään peukkuja Obamalle. Hänen astuessaan Valkoiseen taloon jopa perinteisesti amerikkalaisantipatioita liputtava eurooppalainen vasemmisto taputti kämmenensä kipeiksi. Sittemmin tuki päättyi kaikessa hiljaisuudessa kun selvisi, ettei Obama ollutkaan kaikkea sitä, mitä hän ei millään järjellä ajateltuna edes olisi voinut olla. 

Viime kerralla Obaman haastoi lopulta Mitt Romney, jonka mormonitausta suomalaisittain kovin konservatiivisine uskonnollisine näkemyksineen oli hieman helpompi ainakin osalle kotimaista oikeistoa. Tea Partyn suosikiksi valikoitunut varapresidenttiehdokas Paul Ryan taas jarrutti kokoomuksen sosiaalireformistista siipeä lipeämästä Obaman periaatteellisista tukijoista.  

Nyt on kahdeksan vuotta kulunut, Barack Obama ei voi asettua ehdolle ja uudet kasvot ovat vallanneet median. Heistä maailmanlaajuisesti kiinnostavin on liikemies, ylikuumenneen 80-luvun juppi-idoli ja Suomeenkin monistetusta Diili-ohjelmasta (Apprentice) tuttu kiinteistömiljardööri Donald Trump.

Trump on herättänyt närkästystä lähes kaikilla lausunnoillaan ja häntä pidetään ehdokasgallerian kauhukakarana. Mitä oivallisin ehdokas siis jonka kannattajajoukkoon eläytymällä voi hahmottaa tilannetta laajemminkin, omat sisäpoliittiset kriisimme kun ovat jättäneet varjoonsa täysin mitä maailmalla tapahtuu.

Teen parhaani että tästä tulee yhtä avartava kokemus Amerikan politiikan osalta teille, kuin millaisen uskon sen olevan minulle.

 

Aiemmat teemaviikot:

Viikko suvaitsevaisena

Viikko feministinä

Viikko ylpeänä

Viikko fasistina

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän ellelazarov kuva
Elle Marketta Lazarov

"Amerikan Presidentti on monesti myös Suomen henkinen Presidentti"

Ihanko totta!?

Jos näin on oikeistolle, onko venäjän Presidentti sitten vasemmistolle?

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Juuri tuollaisista kuvitteellisista jakolinjoista pitäisi päästä eroon. Oikeiston ja vasemmiston, hallituksen ja opposition välinen ajattelu on julkisessa keskustelussa kärjistynyt lähinnä molempien imagon nostamiseksi, lopulta niin sanottua oikeistoa ja vasemmistoa hädin tuskin enää onkaan, ainakaan siinä mielessä kuin ne olemme perinteisesti ymmärtäneet.

Yksittäinen edustaja, vaikkapa Li Andersson ja Elina Lepomäki tai Ville Niinistö ja Susanna Koski, edustavat kaikki täysin erilaisia näkemyksiä, joskin jokainen heistä pystyy perustelemaan näkemyksensä, joten valinta jää kuulijalle. Tätähän se käytännön moniarvoisuus juurikin on, yhdenkään puolueen tai edes edustajan julkilausuttu tavoite ei ole tehdä yhteiskuntaa huonommaksi. Siitä tekevätkö he niin tai ehdottavatko he sellaisia ylipäätään on sitten toinen keskustelu.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

""Amerikan Presidentti on monesti myös Suomen henkinen Presidentti"

Ihanko totta!?"

En usko että Amerikan presidentti olisi Suomen henkinen presidentti.
Luulisin ettei Niinistökään ole oikeastaan mikään henkinen presidentti, vaikka hänenkin valtansa Suomessa perustuu lähinnä henkiseen presidenttiyteen.

Suomen presidentillä on vielä tiettyjä valtaoikeuksia ja siihen hänen varsin kapea valtansa perustuu, eikä mihinkään henkiseen yliotteeseen suomalaisista.

Amerikan presidentillä on kyllä valtaa Suomeen nähden siinä mielessä että hänellä on valtaoikeuksia joiden käyttäminen vaikuttaa koko maailmassa, myös Suomessa. Amerikan presidentillä on siis valtaa Suomeen nähden, mutta ei henkistä valtaa.

Amerikkalaiset voivat olla ihmisiä jotka alistuvat henkisesti presidentin vallankäytölle enemmän kuin suomalaiset oman presidenttinsä vallankäytölle, en tiedä.

Suomen henkiseksi vallankäyttäjäksi on nyt pyrkimässä pääministeri. Hänellä voi kyllä olla edellytyksiä siihen ja elkeet ovat sellaisia että siihen hän ilmeisesti pyrkii.

Voi olla ettei suomalaisia voikaan hallita kunnolla jos ei ensin saa heistä henkistä niskalenkkiä. Sitten, jos se onnistuu, voisi Sipilä kenties onnistua projektissaan saneerata Suomi kilpailukykyiseen kuntoon.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"Trump on herättänyt närkästystä lähes kaikilla lausunnoillaan ja häntä pidetään ehdokasgallerian kauhukakarana."

Trumpin vaalikamppanja perustuu näköjään samaan mihin perussuomalaisten nousu Suomessa perustui. Se perustuu punaniska- jenkkien varsin kehittymättömän ajatusmaailman miellyttämiseen ja sen mukaisiin "mielipuolisiin" mielipiteisiin.

Toki Trump saattaa tällä taktiikalla päästä presidentiksi, mutta presidentin tointa hän ei tällä agendalla pysty hoitamaan, kuten ei Soinikaan ulkoministerin tointaan.

Soini on muuttunut ulkoministerin toimensa mukana varsin normaaliksi suomalaiseksi ministeriksi, joka hoitaa tointaan kuten aiemmat ministerit ovat tointaan hoitaneet. Samoin tulee käymään Trumpille, mikäli hän tällä taktiikallaan valkoisen talon haltijaksi pääsee.

Tuleeko Trumpista sitten hyvä vai huono presidentti?
Kukistaako Trump ISIS:in, tai Putinin, kuten Reigan aiemmin kukisti NL:n?
Vai tekeekö Trump rauhan sekä Putinin että ISIS:n kanssa?
Pystyykö Trump hoitamaan USA:n taloutta nousuun ja siinä ohessa myös maailmantaloutta?

Näihin kysymyksiin ei saada vastausta vaalikamppanjasta, vaan vasta sitten jos Trump joskus valitaan.

Trump voi olla parempi tai huonompi vaihtoehto kuin Clinton.
Siitä asiasta ei voi tietää ennen eikä jälkeen vaalien, eikä myöskään ennen eikä jälkeen presidenttikausien, koska meillä on aina esillä vain se toteutunut vaihtoehto, ei koskaan sitä toteutumatta jäänyttä vaihtoehtoa.

Jenkit valitsevat itse presidenttinsä, me seuraamme tapahtumia sivusta.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Pitää ymmärtää että etenkin suurvaltojen presidentti on ainoastaan kasvot järjestelmälle. Tämä paljastuisi erittäin räikeästi jos joku "kohuehdokas" kerrankin oikeasti valittaisiin. Sillä nimittäin ei ole toteutettavan politiikan kannalta suurta väliä kuka Amerikassakaan on presidenttinä. Eikä tarvitse minua uskoa, katsoo vaikka kuinka runsaasti Obaman lain mukainen täysi virkakausi eli kahdeksan vuotta sitten maailmaa muuttivat. Tekikö Yhdysvallat merkittävissä määrin jotain eri tavalla kuin Bushin tai Clintonin aikana?

Perussuomalaisten osalta mielenkiintoisinta on seurata puolueen tulos kunnallisvaaleista. Niihinkin on vielä melkein puolitoista vuotta, joten kannatuksen heitellessä nettipaneeleissa ja puhelinkyselyissä nykyiseen malliin, on loogista että ilmiö voi toistua myös korjaavaan suuntaan. Perussuomalaiset on tietääkseni kunnissa kylläkin ollut aikalailla sillä linjalla ettei vastaanottokeskuksia perustettaisi tai ainakaan ihan keskelle kaupunkeja.

Kunnallisvaaleissahan kaikki siihen mennessä päätetyt asiat korostuvat, vaikka kriisi olisi sinänsä virallisella tasolla jo rauhoittunut. Se vaikuttaa kannatukseen tavalla jota on vaikea mitata ja jota media ei mielellään kerro, koska se saa perussuomalaiset vaikuttamaan yhtenäiseltä, heille tyypillisesti sovitellun räyhäjengimäisen kylähulluimagonsa rikkoen.

Demarit ja demarihenkiset ovat nyt voimansa tunnossa lukemista jotka kertovat moniko puhelimessa kysyttäessä äänestäisi heitä, jos nyt pitäisi äänestää ja ovat useimmiten vapaaehtoisia panelisteja, jotka antavat mielipiteensä samalla moneen muuhunkin asiaan yhdessä kyselyssä. Toisinaanhan käytetään nettipaneeleja, jotka voivat monimutkaisemmissa tapauksissa antaa pahastikin harhaanjohtavia tuloksia. Perussuomalaisten kannatuksessa on sellainen volatiliteetti, että sitä on mahdoton ennustaa edes puolen vuoden päähän.

Toinen mikä persujen osalta on hyvinkin mielenkiintoinen tilanne, niin presidentinvaalit. Jos Soini ei ole ehdolla niin kuka sitten? Viimeksihän* kävi niin että Väyrynen** olikin se todellinen protestiehdokas ja hän on jo nyt kansalaisaloitteineen kammennut EU-kriittisiä hereille kuin pillastunut persu konsanaan.

*Jos joku ei tiedä tai muista, niin linkissä viime Presidentintekijöistä omat arvioni Soinin menestyksestä ja kampanjasta. Ei tuota kovin vaikea ollut ennustaa: http://savonsanomat.flockler.com/topic/presidentit...

**Samasta blogista Väyrysen vaalitilaisuudesta kertova kirjoitus: http://savonsanomat.flockler.com/topic/presidentit...

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Presidentti Obama on suoriutunut varsin hyvin tehtävässään. Moni hänen aloiteensa tuottaa tuloksia vasta vuosien päästä. Ei varmaankaan huonoin Yhdysvaltain Presidentti historian saatossa?

Miten blogisti Ilkka arvioisi ehdokas Trump:n kykyä harjoittaa kansainvälistä diplomatiaa? Onko änkyrä vai kaikkien kanssa juttuun tuleva? Veikkaisin, että hän on suoraviivaisuudellaan luottamusta herättävä. Sanoo, mitä ajattelee, ilman turhaa jargonia.

Käyttäjän TeppoAnnala kuva
Teppo Annala

Obama on olosuhteisiin nähden suorituinut suorastaan erinomaisesti. GOP:n periaatteellisesta vastustuksesta huolimatta on hän saanut aikaiseksi huomattavan paljon. Tulevaisuus tulee muistamaan Obaman yhtenä USA:n historian suurista presidenteistä. Mark my words. ;)

Itse en vieläkään näe Trumpilla olevan mahdollisuuksia. Carson ja Trump tuntuvat kisailevan "Saying crazy shit" saralla toistensa kanssa. Tähän saakka, Trump on vetänyt pidemmän korren mutta Carson on tulossa takaa ja kovaa. Hän on jo nyt osissa mittauksissa edellä Trumpia.

Kertoo paljon Republikaanien nykytilasta kun kaksi suosikkiehdokasta ovat Carson ja Trump. Eräs tuttavani joka on ollut vuosikymmenet (hän on itseäni paljon vanhempi) vankka Republikaanien kannattaja teki hyvinkin selväksi mitä mieltä hänen kaikki tuttavansa Carsonista ja Trumpista ovat. Eivät pidä kumpaakaan kovin suuressa arvossa.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

"vankka Republikaanien kannattaja teki hyvinkin selväksi mitä mieltä hänen kaikki tuttavansa Carsonista ja Trumpista ovat. Eivät pidä kumpaakaan kovin suuressa arvossa."

Eivät nämä ehdokkaat piittaa yläluokkaisten ja aristokrattisten republikaanien äänistä, kunhan punaniskat juntit, jenkkien persut, äänestää heitä, näitä juntteja on nimittäin paljon enemmän ja niiden äänillä on enemmän merkitystä kuin jenkkien aristokraattien äänillä.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

En kyllä ymmärrä, miksi Suomessa ollaan niin innoissaan demokraattien ehdokkaista. Vaikka olojen ja historian erilaisuuden takia vertailu on vaikeaa, niin silti voinee sanoa, että USAn demokraattipuolue on varsin paljon oikeistolaisempi kuin yksikään suomalainen eduskuntapuolue.

Kovin USAn politiikan ekohippi oli muuten republikaani Schwarzenegger Kalifornian kuvernöörinä.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1020122228...

Toimituksen poiminnat