Punkkeri Mitä edestään löytää, ei ole välttämättä jättänyt mihinkään

Paniikin väreitä

Vaalitapamme sekä erilaiset nimityskäytännöt ovat taanneet osalle poliitikoista neljän vuoden sykleinä jatkuvan ikuisen leipäpuun. Kausi toisensa jälkeen erilaisten sivuhommina lankeavien luottamustehtävien kasautumisen myötä hyväntahtoisesta järjestelmästä on tullut irvokas tulonsiirtoautomaatti, jota sen piiriin kuuluvat vielä pitävät saavutettuna etunaan. Koska poliittisista asemista käydään raivokasta selviytymistaistelua, tulee väistämättä luopumisen hetkiäkin eteen. Nämä yhteiskuntamme todelliset parasiitit eivät kuitenkaan kuole helpolla, vaan asemia täytyy yrittää varmistella loppuun asti.

Todellinen syy säännöllisin väliajoin käytävään lista- ja blokkivaalikeskusteluun on nimenomaan auringonlaskun poliitikkojen sekä hankalaan asemaan hankkiutuneiden puolueiden halu pedata asemansa vaikka peukaloimalla vaalijärjestelmää. Puolueet ja monet kansanedustajan asemaan juurtuneet poliitikot eivät ihan mutinoitta hyväksy että heidän toimillaan saattaisi sittenkin olla jopa suosiossa näkyviä seurauksia. 

Selkeimpänä miinuksena nousee esiin valitettava tosiasia, että listavaali on puolueiden sanelupolitiikan vahvistaja numero yksi, koska siinä puolue päättää läpimenojärjestyksen. Esimerkiksi kolmas ja siitä eteenpäin olevat sijoitukset olisivat Savo-Karjalassa näin kotoisasti kokoomuksen listalla sijoituksia joilta ei olisi koskaan voinut nousta eduskuntaan. Vaikka eurovaaleja vasta ollaan ajatuksenakaan sovittelemassa tälle vaalitavalle, on tällaisilla käytännöillä ikävä taipumus levitä. Eurovaaleissa se olisi sikäli järjetöntä, että suuretkin puolueet pitävät kolmea paikkaa hallussaan, joten istuvien ollessa aina etusijalla, neljänneksi tullut ei edes suuremmalla henkilökohtaisella äänimäärällä tulisi valituksi.  

Listavaali ehdottomuutensa vuoksi altistaa korruptiolle ja klikkiytymiselle, ym. kähminnälle. Listavaalin käyttö johtaisi siihen ettei syntyisi Jarmo Korhosia tai muita suunsa oikeassa paikassa avaavia keikuttelemaan venettä, jos puolueisiin alettaisiinkin suoremmin vaikuttaa keitä ne asettavat, tällä kertaa kirjaimellisesti, kärkiehdokkaikseen. 

Listavaalissa on omaan järjestelmäämme nähden pelkkiä heikkouksia, mutta sen vaikutus poliittisen vallan lukitsemiseen niin puolueille kuin sen suosimille edustajillekin houkuttaa edelleen monia.

Onneksi esitystä puntaroiva ministeri Anu Vehviläinen (kesk.) on sanonut kannattavansa myös suunnittelun alla olevissa maakuntavaaleissa suhteellista vaalitapaa, jota hän pitää parhaana kansanvallan näkökulmasta. Olen kaiken aiempana sanotun vuoksi lämpimästi samaa mieltä, vaikka asiaa voi vielä miettiä siltäkin kannalta että onko listavaalissa jokin ominaisuus joka on niin ylivertainen tasapuolisuuden ja äänestäjän tahdon toteutumisen kannalta, että vaalitapaa olisi sittenkin syytä vaihtaa? Mietin koko ajan jo tätä kirjoittaessa, mutten tähän mennessä ole keksinyt yhtäkään. 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Kari Ahveninen

Suhteellinen vaalitapa on sekin parempi kuin listavaalit, vaikka siinäkin on omat ongelmansa. Ehkä paras olisi suora äänestys, ja läpipääsevät valittaisiin sen mukaan mikä on saatu äänisaalis sen sijaan että monimutkaisella laskennalla pienelläkin äänimäärällä pääsee läpi ja suuremmalla ei.

Demokratian kannalta varmasti paras toimi olisi kierrättää kaikkia valtion tehtäviä vaikkapa arpomalla, ja pitämällä huolen siitä ettei kukaan voisi olla yhtä kautta pidempään missään tehtävässä, eikä kukaan voisi laistaa tehtävää. Eihän se tehokasta olisi, mutta takuulla demokraattista.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Tuo viimeisenä kuvailtu nimenomaan ei olisi demokraattista, koska he eivät voisi enää nykyisenkään vertaa vaikuttaa ketkä tulevat valituiksi esim. ministereiksi. Eräs mittari nimityksissä on aina äänimäärä, joten sen mitätöityessä valintaperusteena olisi taas yksi syy vähemmän äänestää.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Onneksi kyseinen uudistus ei tule menemään läpi. Niin moni puolue sitä vastustaa.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

En minäkään usko että täällä Ruotsin suuntaan alettaisiin näissä asioissa kuitenkaan mennä. Ruotsissa ei ole sen puolueiden äänestyslippusysteemin takia edes kunnollista vaalisalaisuutta, minkä lisäksi SD-puolueen sivuuttaminen osoitti ettei siellä ole äänestäjän kuluttajansuojaakaan. Huolimatta siitä että porvariopposition budjettia noudattava demarihallitus on maahanmuuttopolitiikassaan sittemmin tehnyt kuten SD on koko ajan vaatinut.

Jotenkin tuntuu että ihan viime vuosina on politiikan seuraamisesta tullut melko sekavaa hommaa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Jotkut vielä käyttävät tässä keskustelussa argumenttina Suomen tarvetta vahvoihin hallituksiin. Ruotsi, jos sitä käytetään listavaalien esimerkkimaana, on esimerkki heikoista hallituksista perinteisenä vähemmistöhallitusten maana.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Olen samaa mieltä blogin kirjoittajan kanssa, että listavaaleihin siirtymiseen ei ole riittävää syytä mutta sen käyttöönotosta voi seurata selkeitä haittavaikutuksia demokratialle. Mitään uudistusta ei pidä tehdä, jollei siitä saada selkeää hyötyä. Sen sijaan näissä mahdollisissa uusissa maakunta tjsp. vaaleissa voidaan kyllä kokeilla listavaaleja.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Käytännössähän niissä maakuntavaaleissa tulee menemään läpi aika lailla etukäteen tiedetyt nimet, kuten vaikkapa osuuskauppavaaleissa. Siinä mielessä sama mitä vaalitapaa käytetään, mutta siltikään listavaali ei nähdäkseni tuo mitään sellaista uutta että jo tutusta vaalitavasta pitäisi poiketa.

Äänestäjä voi turhautua kun eri vaaleissa on eri vaalitavat, vailla mitään hänelle selkeästi näkyvää syytä. Se on sitten sitä "poliitikkoe vehtaasta" ja niille syytöksille ei kannattaisi altistua.

Käyttäjän PetriHirvimki kuva
Petri Hirvimäki

Kiitos Ilkka - en ole tutustunut tähän ja ja nyt alkoi kiinnostaa.

Kuulostaa pahalta!

EDIT - kuulostaa suomalaiselta inhodemokratialta, kaverisosiaalikapitalismilta ja nollasummakakunjaolta!

Toimituksen poiminnat