Ilikka ottaa kantaa Evoluutiota revoluution sijaan.

Väyrysen outo puoluehanke notkahti taas eteenpäin

Paavo Väyrysen perustama Kansalaispuolue on merkitty yhdistysrekisteristeriin tänään. Seuraavaksi olisi vuorossa kerätä 5000 kannattajakortin verran vuoden aikana "turuilta ja toreilta" ihmisiltä allekirjoituksia että he katsovat tällaisen puolueen tarpeelliseksi. Väyrynen varmasti avajaistilaisuudessa osaa kertoa iskevästi mitä kannattajakortin allekirjoittaminen tarkoittaa, joten ei siitä sen enempää.

Noin muuten Eduskunta- tai Eurovaaleissa Väyrysen listalla oleminen voi tuoda uskottavuutta yllättävän monen silmissä ja monelle. Bulvaaniasetelmastakaan katsoen kansalaispuolue toteutuessaan ei varmasti tule yhden miehen showksi, joskin projekti voi olla savuverho myös jollekin muullekin kuin nykyisen keskustajohdon uskottavuuden horjuttamiselle. Sen tavoitteen Väyrynen nimittäin ilmoitti suoraan jo aiemmin, mistä syystä piilomotiivi tai useampi on vähintään todennäköinen.

Kunnallisvaaleihin kansalaispuolue ei tiettävästi tulisi osallistumaan. Tulevissa presidentinvaaleissa Väyrynen, ainakin toistaiseksi on ilmoittanut kannattavansa Sauli Niinistöä, mutta etenkin opposition kannalta Niinistön (todennäköinen) ehdokkuus tulee olemaan erittäin ongelmallista, paitsi tietysti RKP:lle ja kristillisille. RKP kokoaa varmastikin rivejään vihreiden suuntaan yhteistyöllä, heidän näkemyksensä ovat lähellä toisiaan ja sopiva ehdokas heidän profiiliinsa sopien takuulla helposti löydettävissä. Kampanjan rahoituksen osalta vihreät osoitti jo viimeksi kansalaiskeräyksen taitonsa ja RKP taitaa olla varakkaimmat tukisäätiöt omaava puolue koko maassa.   

On täysin mahdollista että perussuomalaisten hallituskauden vaikeudet ja kannatuksen lasku on se mitä halutaan muutamissa seuraavissa valtakunnallisissa vaaleissa arpeuttaa Kansalaispuolueen tyyppisellä, vahvat kasvot omaavalla vaihtoehdolla. Ainakin sen se tulisi nykyisyyttä katsoen suurella todennäköisyydellä tekemään, monet jopa demarien kelkkaan gallupeissa siirtyneet olisivat takuulla valmiita sopivan ehdokkaan ilmaantuessa kannattamaan etenkin väyrysläistä ulkopolitiikkaa. 

Keskustan sisäisen siirtymän lisäksi puolue siis söisi hapen yhden suuren puolueen palautumiselta, houkuttaisi sekä joitain kokoomuslaisia, että protestimielisiä ihmisiä kokoomuksen ja keskustan väliltä, jotka eivät välttämättä usko puolueeseensa kovinkaan vahvasti. 

Henkilöityminen on kuitenkin hyvin eri tasolla kuin vaikkapa perussuomalaisissa, sillä jo presidentinvaaleissa Väyrynen näyttäytyi monelle Soinin asemasta protestiehdokkaana. Tosin koska Paavoa ei tulla erottamaan puolueesta, on täysin selvää että kansalaispuolueen kannattaminen on enemmänkin Väyrysen nostamista keskustassa. Liberaalit (?) sulautuivat aikoinaan keskustaan, tämän projektin tie voi olla 2020-tullessa hyvinkin samanlainen, etenkin jos se onnistuu heilauttamaan suurten puolueiden voimasuhteita ja varsinkaan perussuomalaisten osalta. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän jukkakuhanen kuva
Jukka Kuhanen

Väyrysen puoluehankkeessa on vielä mutkia matkassa. Nuo mutkat hän piilotti taitavasti oman blogimerkintänsä loppuun. Väyrysen ilmoituksen mukaan Oikeusministeriö on pyytänyt täydentämään yhdistyksen sääntöjä valtakunnallisten vaalien järjestämistä koskien. Täydennys on kuulemma tehty ja vielä ei tiedetä ministeriön kantaa ko.sääntömuutosta kohtaan. Tämä tarkoittaa sitä, että nykyisellään yhdistyksen säännöt eivät täytä vaatimuksia puoluerekisteriin pääsemiselle. Asia ratkeaa viimeistään silloin, kun Väyrynen jättää hakemuksen yhdistyksen merkitsemiseksi puoluerekisteriin.

Oma kysymyksensä sitten on se, että mistä Väyrynen löytää 13 nykyistä tai entistä europarlamentaarikkoa tai kansanedustajaa siten, että nämä asuvat vieläpä kukin eri vaalipiirissä saadakseen täytetyksi yhdistyksen ko. täydennetyn sääntöpykälän. Se jääköön itse kunkin arvioitavaksi.

Käyttäjän nurmenmarkku kuva
Markku Nurmi

Miksi te pojat huolestutte Paavon puoluehankkeesta, kun kuitenkin kaikesta paistaa se, että ette halua sen toteutuvan?
Ei kai vanha Paavo vaan pelota teitä?

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Väyrysen onnistumisen suhteen on sellainen tekstissä mainittu juttu ettei kyse olisi mistään varsinaisesta puolueesta, vaan vipuvarresta jolla Väyrynen kampeaa nykyistä puoluejohtoa (mahdollisesti jopa sen kulissien takaisella luvalla) eri linjoille, samalla kun houkuttelee riveihinsä epävarmoja halukkaita varsin laajalla värikartalla. Hänen toimintansa on mielenkiintoista, en toivo tai odota niiltä varsinaisesti mitään, vaan tarkkailen Väyrysen tämänkin tempauksen vaikutuksia vähän samaan tapaan kuin joku tarkkailisi lintujen reviirikamppailua tai kalaparven liikkeitä; eiväthän ne ole mielipidekysymys tai minkäänlaisten intohimojen kohde, vaikka sinänsä kiinnostava ilmiö ovatkin.

Kansalaispuolue voi ihan hyvin olla mahdollisine eri puolueiden "langenneine" liittolaisineen lopulta keskustan alajärjestöksi tai jatkeeksi päätyvä organisaatio, jonka tarkoitus oli sisäänajaa joku enemmän väyrysläiseen politiikkaan nojaava, nyt kun symppiksenä tarjoillun Sipilän maski alkaa saada säröjä. Tällä kertaa kokonainen puoluehanke päätyisi keskustan tilkkeeksi kaikkine osallistujineen täysin suunnitelmallisesti, muistaakseni liberaaleilla se tuli osana puolueen hajoamista ja silloin useimmat olivat jo vetäytyneet toiminnasta.

Toimituksen poiminnat