Ilikka ottaa kantaa Evoluutiota revoluution sijaan.

Asenteita ja arvoja

Yhteiskunnassamme keskustelua hankaloittaa melko kömpelö tapa oikeuttaa arvoihin vetoavalla retoriikalla päätöksiä, joiden taustat ovat enemmänkin asenteellisia. Arvovetoisia sanoja (talkoot, tuottavuusloikka tai työntekjiästä huolehtiminen, heikompien puolen pitäminen) ainoastaan sovitellaan selitteiksi erilaisiin, usein kovin toisenlaisiin arvoihin kytkeytyviin tavoitteisiin. Asenteena on saada päätös läpi ja vaikka väkisin. 

Arvoihimme soveltuu jostain syystä kontrollointi ja toisaalta kontrolloitavana oleminen. Monikin on ottanut sellaisen asenteen että heitä ei haittaa esim. olutmainosten kieltäminen, tosin jos kysyy mitä hyötyä he siitä ajattelivat olevan, niin he kohauttavat olkapäitään. Kuitenkaan kieltäminen ei häiritse heitä ja se tekee kiellosta siedettävän. Se on aika tavallinen tapa ajatella. Sanotaanhan Suomen olevan ainoa maa, jossa maksetaan ilolla viisikymppiä, jotta naapuri häviää satasen.

Kontrollin erilaiset muodot ovat tyypillisesti erilaisia säädöksiä, normeihin ja sanktioihin sidottuja arvojen heijastumia. Suomessa kuitenkin asenne on enemmän järjestelmä- kuin toimijalähtöinen. Ei ihme että maan johtajuusikoni oli pitkään Jorma Ollila, mies joka julkisesti kertoi olevansa "kontrollifriikki" ja nauttivansa minuuttiaikataulun noudattamisesta. Sittemmin tosin selvisi hänen olleen niin kontrollifriikki, että johtajana hänelle ei kukaan uskaltanut kertoa huonoja uutisia, koska hänen tapansa oli purkaa raivonsa viestintuojaan. 

Viestintuojan ampumisella, oikeastaan sen yrityksellä, käynnistyi jo kohta kymmenen vuotta jatkunut maahanmuuttokeskustelu. Sittemmin tulikin näitä erilaisia käänteitä ja nyt maahanmuuttoon on vaadittu kontrollia varsin usean mielenosoituksen voimin eri puolilla Eurooppaa.

Suomen oleskelulupakäytäntö huomattiin hövelimmäksi kuin muiden ja  jo aiemmin alkoi tulla mm. Ruotsista ja Saksasta uutisia kuinka turvapaikanhakijoiden rikoksia hieman peitellään. Epäilykset heräsivät välittömästi myös omaa polisiamme kohtaan, mediasta oli muutama jo tunnustanutkin muokkailleensa uutisia.

Miksi ihmeessä näin menetellään?

Vapaassa maassa?

Siksi, koska viestintuoja olisi ammuttu, riippumatta mitä tahoa hän edustaa. Vallitsevia käytäntöjä kuitenkin on puolustettu nimenomaan mm. humaaneilla, inhimillisillä ja taloudellsillakin arvoilla. 

Maahanmuuttokriittiset piirit olivat ihmeen hiljaa kun saapui uutinen, ettei humanitaarisin perustein enää saa oleskelulupaa ja asiasta on kuitenkin taitettu peistä jostain Astrid Thorsin aikaisista päätöksistä lähtien.

Suomen siirtyminen Tanskan mallia lähemmäs ohitettiin Iltalehdessä pikku-uutisella, samoin Hommafoorum oli melkolailla muuta asiaa täynnä. 

Jostain syystä 700 henkilöä ei olekaan paljon, ei edes Hommalla, vaikka suurin osa joita uudistus koskee onkin somaleita.

Tosin jos olisi päätetty ottaa 700 somalia lisää, niin uskoisin vaikutuksen olevan ihan erilainen, eikä sitä ohitettaisi pikku-uutisella .

Monikin ilmoittautuisi puolustamaan päätöstä. 

Jänniä juttuja.  

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat