Punkkeri Mitä edestään löytää, ei ole välttämättä jättänyt mihinkään

Kyllä taas hävettää!

Suomen kielessä on hauskoja sanoja, kuten lintukoto, ulkomaanpelle ja Impivaara, joista yhtäkään ei käytetä missään toisessa EU-maassa. Asioista paremmin perillä olevat voivat valaista tarkemmin, mutta olen melko vakuuttunut ettei vastaavia sanoja ole missään toisessa kielessä.

Mietitään hetki näiden sanojen merkityksiä ja käyttöä: 

Lintukoto

En tiedä häpeääkö tai häpeäisikö yksikään toinen maa sitä, että siellä on turvallista, eikä tarvitse pelätä joutuvansa räjäytetyksi, raiskatuksi, ryöstetyksi, eikä kukaan ei tule kauppaamaan huumeita tai itseään keskellä katua. Suomessa tosin hyväkin asia on huono jos sen tekee suomalainen ja tästä pitäisi puhua, kun pari kertaa vuodessa keräännymme tv-studioon toteamaan ettei suomalaisuutta oikeastaan ole. Monen maan matkailuvaltti olisi se ettei tarvitse pelätä, mutta Suomessa harmitellaan kun emme ole "eurooppalaisia" vaan "lintukoto" jota edes ISIS ei halua pommittaa ja jossa Venäjän mafiakin vaan askaroi tonttikauppojen parissa, eikä pistä kunnolla tuulemaan kuten kotipuolessa.

Toinen merkitys lintukodolle on sellainen oivallus että sitä kovaa elämää (yleensä Lontoossa) puoli vuotta opiskeluaikaan 80-luvulla nähneet toimittajat ovat niitä avarakatseisia kosmopoliitteja, joilla vaikuttaa olevan keskinäinen kilpailu kuka ehtii ilmoittaa ensimmäisenä ettei Suomi olekaan enää lintukoto. Sellainen on kerrassaan erinomainen pointti, juuri mitä kansakunta kaipaakin mm. kouluampumisten jälkeen, keskelle maansurua ei mikään lohduta kuten toimittajakarsinassaan marinointuneen omahyväisen musteenkusijan ulkoaopeteltu manifesti omalle suhteellisuudentajulleen.

Tosin sitä mikä sellainen maa sitten on joka on ollut lintukoto, muttei ole enää? Paitsi että niitä on maailmassa yksi ja sen nimi on Suomi, ennen ja jälkeen kun jotain hirveää taas sattuu. 

Ulkomaanpelle

Uskokaa tai älkää, mutta olen sillä tapaa aika umpimielinen ettei minua kiinnosta kenenkään naaman väri, uskonto, poliittinen vakaumus, seksuaalinen suuntautuminen, päihteidenkäyttö (kunhan on juttelukunnossa) tai muut vastaavat asiat. Sama tuntuu pätevän moneen muuhunkin, vaikka he mainituilta osin poikkeaisivat valtaväestöstä. Niinpä olen tehnyt selvitystä ja saanut tietooni että muissa kielissä on omaa ryhmää korostavia termejä esim. Venäjällä nashi eli meikäläiset joka on Yhtenäinen Venäjä -puolueen nuorisojärjestön nimi. Useimmissa kielissä rajaudutaan ryhmän jäseneksi, mutta omaa mentaliteettiamme heijastelee kauniisti termi joka mitätöi tasapuolisesti jokaisen mistä tahansa muualta olevan ulkomaanpelleksi. 

Impivaara

Termi on kansalliskirjailijaltamme Aleksis Kiveltä, jonka elämää reunustivat säännölliset reissut mielisairaalaan depressioiden vuoksi sekä erittäin runsas alkoholinkäyttö. Hän kiteytti myös maallisen vaelluksemme varsin hienosti eli "se on kuin itkis ja nais ja näkis kuolemasta unta". Impivaaralaisuuteen katsotaan kuuluvaksi sellaisen piirteen että lastun tullessa ylävirralta, lähdetään kirveen kanssa moikkaamaan uutta tulijaa. Vaikka tuota esitellään perustavana reaktionamme kaikkeen uuteen, niin luulisi että lintukodossa suhtaudutaan vähän toisin, meno olisi enemmän kuin kahden suomenruotsalaisten kohdatessa. Ylhäältäpäin omaksuminen, kurjan elämän pitäminen meriittinä omalle syvällisyydelle ja toisten turvattomuuden kadehtiminen ovat kuitenkin se mitä meille joukkotiedotuksen myötä on parikymmentä vuotta syötetty. 

Jossain oli että Suomessa luetaan eniten maailmassa ja kirjastolaitoksemme taitaa olla laajudessaan ja yleissivistyksemme kannalta melkolailla ainutlaatuinen. Jos ei ole, niin tartumme siihen ja jätämme suotta iloitsematta siitä mitä meillä on ja vaivumme luullun ainutkertaisuuden kadotessa pettymykseen. Samalla tapaa kuin edistykselliset (80-luvulla Lontoossa hei!) toimittajamme olivat ilmeiltään nuukana kun Suomen kerrottiin olevan maailman paras valtio, mutta heräsivät kun kävi ilmi että kyse oli virheestä: hävisimme puolella pisteellä tuon sijoituksen Sveitsille. Otsikot kirkuivat ettei Suomi olekaan maailman paras valtio ja että kyseessä oli virhe. Lammaskarja seuraa kun ei muutakaan osaa ja suhtautuminen oli taas sellaista kuin itsetyytyväinen mitättömyys Erkkomedialla, Yleisradiolla tai Eduskunnassa toivoisikin. 

Kiitos lukijoille, tämä oli vasta alustus alkavaan blogisarjaani Mikä v***u teitä vaivaa, jossa käsittelen niin kansallista itseruoskintaa kuin niitä sodanjälkeisen maan sosiologisia mekanismeja jotka ovat johtaneet masokistisiin ja sadistisiin käyttäytymismalleihin, estynyttä suhtautumistamme päihteisiin, seksiin ja nautintoon sekä järjettömyyksiä joita hoemme toisillemme kuin jonain uusinakin havaintoina, kyseenalaistamatta niitä koskaan. 

Stay tuned, todellakin on mitä odottaa! 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Impivaaraa ei taida löytyä Suomestakaan.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Nyt Aimo kirjastoon ja sielläkin nurkkaan ensin!

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Onko siellä Suomenkarttakin ?

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Kävin Suomessa tarkkailemassa menoa siellä.
Jokin on todella muuttunut - olin aistivinani jonkinlaista toivottomuutta.
Löytyykö sana "leipäjono" jo muista kielistä?

Henry

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Käy ulkomailla joskus buffettimestojen ja turistikorttelien ulkopuolella ja huomaat jotain todella erikoista. Ainakin sen, että moneen maahan verrattuna leipäjono on vielä aika sivistynyt järjestely.

Äksyt vanhat herrat tuppaavat olemaan aina pää perseessään missä liikkuvatkaan, se ei ole suomalainen erityispiirre.

Käyttäjän henry kuva
Henry Björklid

Olen jo emigroinut - ja asun todella syrjässä.
Traakian vuoristossa jengi kokoontuu yhteen kun jollakin on vaikeaa. Sitten he ratkaisevat ongelman yhdessä. Jotenkin kristillistä vaikka eivät ole kristittyjä.
Imaami kutsui kylään ja hienon rukoushuoneen olivat rakentaneet.

Suomessa kaikki leipäjonot ovat keskuksissa. Jos olet köyhä, etkä pysty matkustamaan - yksin olet. Paitsi sossu.
Mielestäni olisi paljon reilumpaa, jos kyläyhteisö auttaisi ja sitten voi tehdä jonkun vastapalvelluksen - vaikka lukea vanhuksille kirjaa - tai lapsille.

Meiltä puuttuu yhteisöllisyys.
Venäjällä on laajat sosiaaliset verkostot (asuin siellä kuusi vuotta) Ja Jenkit auttavat ja ovat hyvin vieraanvaraisia.
Ja lapsena meillä oli talkoot - mutta harvemmin nykyään.

Henry

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen Vastaus kommenttiin #6

Kokeile asua Suomessa siten että tapaat näitä ihmisiä ja tutustut kyläyhteisöihin. Nimittäin siellä on naapuriapua ja muutakin välittämistä, samoin kaupunkien keskustoissakin. Ongelmasi on, kuten aiemminkin, edelleen että näet vain mitä haluat nähdä.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Amerikkalaiset sotilaat Euroopassa odottamassa sodan loppumista: "Golden Gate in 48 - bread line in 49".

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Kaiken kruunaa sanana suomettuminen. Siinä ollaan katsos liian suomalaisia verrattuna,niin.. Mihin?

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Suomettuminen tarkoitti Neuvostoliiton kanssa veljeilyä siihen malliin, että se herätti jo mm. Saksan silloisen liittokanslerin huomion ja hän termin laneerasikin.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Omia "suosikkejani" suomalaisissa yhdyssanoissa ovat sikanauta, kalakukko ja tunneäly. Luonnossa niitä ei esiinny, mutta marketin kylmäaltaassa sekä keittiöpsykologiassa kyllä.

Käyttäjän heke kuva
Heikki Paananen

Hyvä avaus blogisarjalle!

Odotan jatko-osia. Älä säästele sanoja!

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Määrää olen puolueen trendin mukaisesti "leikannut" sillä paria viimeisintä en meinannut edes jaksaa oikolukea, joten vaikea syyttää jos ne eivät kiinnostaneet juuri muitakaan. Kasvattaa luonnetta julkaista silti...no, okei, en vaan jaksanut muokata ja miettiä uudestaan :D

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

I.P.>....En tiedä häpeääkö tai häpeäisikö yksikään toinen maa sitä, että siellä on turvallista, eikä tarvitse pelätä joutuvansa räjäytetyksi, raiskatuksi, ryöstetyksi, eikä kukaan ei tule kauppaamaan huumeita tai itseään keskellä katua. ......
…..Monen maan matkailuvaltti olisi se ettei tarvitse pelätä....

ooo

Niin fiksua tekstiä, että sen olisi pitänyt olla lähtöisin minun sormenpäistäni....nyt täytyy jäädä kateellisena odottamaan jatkoa...

Mutta siis kiitos hyvästä blogista.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Jorma, eikö sika olekaan Eestissä eläin, sillä lihatiskillä on myynnissä sianlihaa ja eläimenlihaa ?

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

#15

Ahaa.... missäpäin noin.
Täällä Läänemaalla on lehtitietojen mukaan koko kevät kinattu siitä. Kenen maille haudataan ne tuhannet siat jotka jouduttiin tappamaan sikaflunssan pelossa.

Villisikoja on kuulema ammuttu, jos ei nyt konetuliasein, niin ei paljon muutakaan. Lihaa purkitetaan tonnitolkulla. Sen pitäisi olla moitteetonta syötäväksi.

Toimituksen poiminnat