Punkkeri Mitä edestään löytää, ei ole välttämättä jättänyt mihinkään

Kuinka luovuin vihasta

Uskokaa tai älkää, mutta minäkin olen joskus ihan oikeasti vihannut tiettyjä ryhmiä. Vihani ei sentään yltänyt fyysiseksi tai sisältänyt yllytystä mihinkään suoraan toimintaan, mutta viha on vihaa, vaikka sen pitäisi kuinka pelkkänä kirjoitteluna. 

Eräs vihani kohde olivat suomenruotsalaiset sekä varsinkin kielipolitiikka. Suomenruotsalaisista kuitenkaan kaikki eivät välitä tai edes ymmärrä koko pakkoruotsin merkitystä, eivätkä he äänestäessään ota kantaa siihen. Varsinkaan he eivät ylläpidä sitä puhtaasti vittuiluna, vaan osalle on uskoteltu äänten toivossa että suomalaisilla on jokin syvään juurtunut halu sortaa heitä. Oma toimintani kommentteineen oli omiaan palvelemaan juuri tuota käsitystä, eikä siihen törmänneille jäänyt tästä juurikaan epäilyksiä. Suomenruotsalaisissa kun on se metka puoli, että he lähes poikkeuksetta ymmärtävät suomea, mutta minä en ymmärtäisi jos joku siellä olisikin huutanut freudenthalilaisten rotuoppien perään. Ei tosin tarvinnutkaan, sillä minulle oli selvää että heillä varmasti on juuri sellaisia ajatuksia meidän suhteemme ja jokainen sanallinen läiskäisy sille suunnalle heidän oma syynsä. 

Toisessa syvässä epäluulon pyörteikössä oli islam ja etenkin kehitysmaiden muslimit sinänsä. Tiesin muslimeista paljonkin, olihan pakistanilaisista kokemusta jo lapsuuden perhetutuissa, samoin Bosnian muslimeista oli tullut ystäviä aiemmin ja muutama somalian maahanmuuttajakin tuttavapiiristä löytyy edelleenkin. Hollannissa opiskellessani vuokraisäntäni sattui olemaan samasta yliopistosta psykologian laitokselta ja työkseen oli sopeuttanut muslimeja maahan (tai siis kotouttanut) ja samoihin aikoihin ilmapiiriä synkensi Theo van Goghin murha. Sain häneltä keskustelujemme myötä runsaasti tietoa monenlaisista edellytyksistä joilla Hollantiin on saavuttu. Osalla nuo edellytykset ovat suunnilleen luokkaa Ed Gein, mutta jäin ainakin käsitykseen että suurimmalla osalla sentään paremmin. Silti jossain vaiheessa olin aika varma että suomalaisessa yhteiskunnassa suunnilleen kaikki ongelmat liittyvät maahanmuuttoon ja nimenomaan muslimeihin. Eikä nosteta sitä luomuteekuppia vielä ainakaan päiden yläpuolelle, koska kyllähän sillä tontilla riittääkin selvittämistä, tosin jos katsoo milläpä ei riittäisi, niin asiat loksahtavat takaisin mittakaavaan. Työllisyys- ja yrittäjyyspolitiikassa on ongelmia riippumatta siitä kenen kautta asiaa tarkkaillaan ja maahanmuuttajat kehitysmaistakin vain yksi ryhmä. Joku menettely joka tehdään erityisesti tälle ryhmälle on omiaan loitontamaan heitä suomalaisesta valtaväestöstä, sillä useimpien edellytykset eivät kielimuurista huolimatta poikkea kotimaisesta pitkäaikaistyöttömästä mitenkään merkittävästi. 

Vasemmistolaisia pidin itsestään selvästi kommunisteina, joiden tarkoitus on ahneuksissaan sosialisoida toisten aikaansaannokset sanelupolitiikalla ja luoda omaa suosiotaan vetoamalla kuvitteellisiin vääryyksiin niiden suhteen, jotka eivät vaan saatana viitti. Jos tästä nyt tarvitsee enemmän selittää, niin voin sen kommenttiosiossa tehdäkin, mutta luulisin että useimmille on selvää etteivät edes kommunistisissa puolueissa toimivat henkilöt kannata ihan tuota. 

Vihreitä pidin ekofasisteina, jotka stasilaisten oppien mukaan pyrkivät luonnonsuojeluun vedoten ajamaan länsimaista yhteiskuntaa kohti kommunismia. Koska kommunismi tuli mainittua jo toisen kerran, tunnustan olleeni välillä oman elämäni Timo Soini. Yhtään ei lohduta, että kokonaisen poliittisen värin leimaaminen joidenkin toiminnan pohjalta on tavallista myös kokoomuksen suuntaan, mutta sivistyspuolueesta ja sinänsä kannustavasta ympäristöstä huolimatta onnistuin jäämään järjen äänten tavoittamattomiin melko pitkäksi aikaa. Suurin osa tapaamistani vihreistä on kuitenkin ihan normaaleja ihmisiä jotka pitävät liberaalia sosiaalipolitiikkaa sekä ekologisia arvoja varsin luontevana yhdistelmänä tavoitellessa parempaa yhteiskuntaa meille jokaiselle, eikä pelkästään luomuviiniä kippailevalle, taiteen maisteriksi viidettätoista vuotta opiskelevalle homolle, jonka sähköpyörän lataukseen tarvitaan tuulipuisto ihan vaan henkiseksi lepyttelyksi, vaikka oikeasti verkon sähköstä suurin osa tulee ydinvoimaloista. Siinäpä tulikin nyt paha pois ihan kiteytettynä kaikenlaisesta mitä toisinaan ajattelin.

Feministit, voivoi feministit. Heidän käyntikorttinsa julkisesssa keskusteluissa ovat vielä onnettomampia tunareita kuin mihin itse niissä miesten edustajana ylsin. Naiset kun ovat miehiä keskimäärin tarkempia ja tunnollisempia, niin siksi kaulaa hieman on, mutta oma kokemukseni antaisi riittävästi tasoitusta päästä samalle tasolle, jos siis tarvetta ilmaantuisi. Feministejä pidin jotakuinkin klemmareita työkseen taittelevina mitättömyyksinä, joiden ainoa toive päästä koskaan mihinkään olisi pätevöityä sukupuolellaan ja vaatia kiintiöitä juuri tästä suivaantuneina. Yksinkertaistin hieman, mutta karikatyyri linjaili jotakuinkin noita reunamia. Samalla tavoin kuin kaikissa aiemmissa, väärinymmärrykset (tahalliset ja tahattomat) ovat erittäin tavallisia heidänkin suhteensa, vaikka sinänsä en ole kokenut naisesimiehiä aikoinaan edes armeijassa mitenkään kummalliseksi asiaksi. Tiedän toki, että on miesryhmiä ja ainakin yksi sukupolvi lähes kokonaan, jotka eivät suhtaudu yhtään niin. Tämän vuoksi myös naisten sukupuoleen, ulkonäköön, olemukseen ja luontaisiin tapoihin reagoida tuleekin suhtautua hieman arvostavammin kuin aiemmin on tehty. Ääripäiden retoriikan kukkiessa varsinkin verkossa, lienee paikallaan tarkentaa ero jalustalle nostamisen ja arvostavan suhtautumisen välillä. Sellainenkin on olemassa, ottakaa selvää jos ette usko.

Hommafoorumilaisiinkin ärsyynnyin syvästi jossain vaiheessa. He olivat mielestäni ringissä selkään toisiaan taputtelevien ja tahdissa onanoivien natsikerho, jonka ainoa tarkoitus oli toimia terapiaympäristönä niille joiden maailmassa kaikki ongelmat aina väärästä kenorivistä makrotalouden notkahduksiin johtuvat maahanmuuttajista, etenkin muslimeista. Tosin on siellä järkevääkin porukkaa. Jokaisella foorumilla on omat ns. pilakuvataiteilijansa ja vapaussoturinsa joiden spämmäys ylittää kenen tahansa sietokyvyn ja joiden suhteen moderaatio on melko voimaton. Turhautumis- ja kauhistelutrendin omaksuneena keskityin aika pitkään vain inttämään niiden kanssa joiden kanssa voi inttää loputtomiin ja jätin vähemmälle huomiolle ne, joiden tarkoituksena oli muutakin kuin vain inttää onko yksittäinen kokoomuslainen heiluttamassa aaltoja tehden jokaiselle asialle mitä kuka tahansa puolueen toimija sanoo tai tekee. Etenkin silloin kun se sanominen ja tekeminen sotii hänen omia arvojaan (sekä usein myös puolueen arvoja) vastaan. 

Vaikken ole kuulunut kirkkoon liki puoleen elämääni, kun erosin joskus lukion lopulla, niin silti olin pitkään sitäkin mieltä, että avioliitto voitaisiin sallia, mutta seurakunnat saisivat itsenäisesti päättää saako heidän kirkossaan vihkiä samaa sukupuolta olevia vai ei. Se vasta olikin ihan käsittämättömän älykäs ratkaisu siihen ettei ketään enää sorrettaisi, vaan tulisi tasavertaiset mahdollisuudet ja demokraattinen meininki tähänkin asiaan. Nyt tuota miettiessä sanon näin luopionakin vielä että voi Jeesus... 

Kiitos tänne asti lukeneille. 

Kylläpä helpotti. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (14 kommenttia)

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Et tainut vastata otsikkoosi kuinka luovuin vihastani. Toki sinulla selvästi oli vihattavaksi paljonkin henkisiä vastustajia ja suoranaisia pahuuden ruumillistumia.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Niin oli, eikä tarvinnut kovin kauaa noista minkään kohdalla höllätä kierroksia kun tajusi että oma näkökulma voisi ollakin melko harhaisesti rakentunut.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Vihaa kannattaa hillitä sillä, että ei luo itselleen geneerisiä viholliskuvia, joihin yrittää sujauttaa kaikki eri mieltä olevat tai muuten itselle vieraita kulttuureja tai uskontoja edustavat.

Kannattaa vastustaa vain yksilön mielipidettä silloinkin kun se liittyy ilmeisesti johonkin suurempaan ryhmään. Jos Halla-aho onkin erittäin ikävä ihminen, niin se ei tarkoita kaikkien persujen olevan rasisteja jne.

Useimmat ihmiset ovat luonnossa ihan mukavia ja rehellisiäkin. Joillain vain on omituisia mielipiteitä, jotka eivät yhtään osu omaan logiikkaan tai arvomaailmaan. Viha on niin voimakas tunne, että sitä kannattaa käyttää erityisen säästeliäästi. Se kuluttaa valtavasti omaa energiaa ja mielenrauhaa.

Tietysti on eroa siinä oletko vain arvostelemassa toisen mielipidettä vai aidosti puolustuskannalla omasi kanssa. Voit kokea vegetaristin uhkaavan lihansyöntiäsi ja päätät vihata kaikkia kasvissyöjiä. Tai todeta, etteivät nuo ihmiset syö ainakaan sinun kaipaamiasi proteiineja. Eihän toinen yleensä kykene sinua muuttamaan, joten miksi sitä pitäisi pelätä tai siitä ärsyyntyä. Ei kannata ainakaan ryhtyä vihaamaan.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

En tiedä onko Halla-aho ikävä ihminen, olen jutellut hänen kanssaan puhelimessa kerran joskus 2007 ja chatissa kysynyt muutamia tarkennuksia Facebookissa. Emme ole toistaiseksi tavanneet, kuten emme myöskään Li Anderssonin kanssa, mutta uskoisin tulevani toimeen molempien kanssa.

Se on aina hienoa että löytyy asiantuntemusta näinkin hankalasta aiheesta ja osoitetaan tervettä ennakkoluulottomuutta. Otan kiitollisena vastaan kaikki postuumit neuvot joilla minulle päsmä...siis painotetaan näitä tärkeitä asioita, olkonkin että tekstini piti ilmentää juuri niitä. Muotoilin vissiin jotenkin huonosti.

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Ajattelin vain kiteyttää niitä ajatuksia joita minulla itselläni on vihan hallinnasta. Varmaan Halla-ahon kanssa voi ihan sivistyneesti tovin keskustella jostain mikä häntä ei varsinaisesti kiinnosta. Hänellä vaan tuppaa olemaan vihamielinen suhde Islamiin ja ikävä tapa kiihottaa kansanryhmää vastaan tuon henkilökohtaisen vihaongelmansa takia. On kummallista, että joku uhraa koko elämänsä pelkkään varjonyrkkeilyyn satojen miljoonien ihmisten uskontoa vastaan epäinhimillistämällä siihen kulttuuriin syntyneet.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen Vastaus kommenttiin #8

Tämä on juuri se asenteellinen viitekehys jota yritin tekstissäni luonnehtia. Halla-aho tulee kylläkin toimeen muslimien kanssa, onhan ECR:n ryhmän puheenjohtajakin muslimi ja monista asioista hänen kanssaan samaa mieltä. Samoin monet maltilliset muslimit, joita esim. Kuopiosta löytyy, ovat erittäin tietoisia uskonnollisten fundamentalistien tuomista riskeistä, he kun ovat vaihtaneet maisemaa tyypillisesti juuri näiden tultua kotimaassa turhan voimakkaaksi vaikuttajaksi.

Aikoinaan eräs muslimikaverini sanoi että hän on (pitkän pohdinnan jälkeen) löytänyt Talebaneista YHDEN hyvän puolen ja se oli huumekaupan reittien katkaisu ja häirintä. Salakuljettajat ovat tyypillisesti ammattirikollisia ja/tai palkkasotilaita, joita motivoi raha. Toiset ovat uskonnollisista syistä heidän toimintaansa vastaan ja valmiita kuolemaan vakaumuksensa tähden. Siitä kun sana leviää niin on yhä vaikeampi hankkia porukkaa niihin hommiin.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Ilmeisesti on helppo luoda mielikuva jostain ihmisryhmästä heppoisin perustein. Harvoin ne mielikuvat kuitenkaan vastaavat totuutta. Hirveää energian hukkaa sellainen mielikuvien vihaaminen. Ihan hyvä jos ajattelet nykyään toisin.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Joo, minä kun olen niitä harvoja joilla on geneerisiä viholliskuvia syntynyt mistään ryhmästä. Muut ovat sitten oikeassa ja onnittelemassa kuinka olen valaistunut. Pettyvät ehkä, etten silti ole monestakaan asiasta heidän kanssaan samaa mieltä, mutta viha esim. kokoomuslaisuuttani kohtaan on aina oikeutettua, kunhan sen tekee joku muu.

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius

Stereotypioiden ja luokittelujen rakentelu kuuluu ihmismielen normaaliin toimintaan, mutta onhan niitä hyvä aika ajoin järjen kanssa tarkistella ja päivittää - itse kunkin tykönänsä.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Kiva muuten huomata olevansa viisaampiensa ympäröimänä ja kenenkään muun täällä ei tarvitse oikoa käsitystään kenestäkään. Kuten amerikkalaiset sanovat "if you're the smartest person in the room, you're in the wrong room".

Internet on hionut monesta varsinaisia messiaita.

Käyttäjän peevee912 kuva
Eeva Vallius

Erinomaisen seikkaperäinen ja ajankohtaisen tärkeä itsetutkisteluvuodatus on tämä Ilkka Partasen teksti. Tykkään itse viestistä, mutta myös ilmaisusta.

Tuo viimeisen kappaleen avioliittoasia jäi tosin vähän epäselväksi. Onko kyse siitä, että blogisti nauraa omalle naiviudelleen ottaa kantaa kirkon asioihin, vaikka ei kirkkoon kuulu, vaiko siitä että koko vihkimisasia on niin pikkuseikka, ettei siihen kannata puuttua, vai jostain muusta?

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Lähinnä sitä, että tuon jos ilmaantuisi johonkin virallisiin papereihin...ainoa millä voisi EHKÄ yrittää esim. täällä körttiseudulla lietsoa niille päätöksille vastavoimaa olisi kuinka "menee (perkele!) meidän verorahat Helsingille"... :D

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Missä suhteessa oli vihasi verrattuna inhoon?

Kai valehtelevaa, manipuloivaa ja kaksinaismoralistista ryhmää saa inhota?

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Niin, no sepä se, että ovatko he sitä vain ryhmässä tai sieltä omaksuttujen asioiden vuoksi. Tämä on nimenomaan yhteiskunnallisen keskustelun ydintä kun etsitään parhaita ratkaisuja poliittisten voimasuhteiden ilmakiekossa.

Toimituksen poiminnat