Ilikka ottaa kantaa Evoluutiota revoluution sijaan.

Kohtalon vaalit 2017

Kokoomus on ilmoittanut tavoitteekseen suosituimpana puolueena jatkamisen, historiallisesti kolmatta kertaa. Keskusta tavoittelee luontevasti suurimman kruunua, demareiden Antti Rinne on valmis uhoamaan katteettomasti mitä tahansa, sillä hänen aikansa saattaa päättyä jo ylimääräisessä puoluekokouksessa.

Puheenjohtajista SDP:n Antti Rinne on pahimmassa pinteessä ja mieluummin kamppailee vaikka omiaankin vastaan, jos hänet meinataan syrjäyttää. Kukapa haluaisi tulla muistetuksi ylimenokauden puheenjohtajana, joka ei saanut oikein mitään aikaan?

Toinen jolla tosin on toistaiseksi luottamusta, mutta "merkki päällä" on Timo Soini. Jos tulos on huonompi kuin viimeksi, saati ykkösprosenteilla, niin puolue voi päätellä ettei miehelle ole käyttöä enää presidentinvaaleissakaan, minkä lisäksi Jytky olisi jäänyt historiaan painuvaksi vaiheeksi, joskin kiistattomine ansioineen. 

Perussuomalaisilla on nettipaneeleiden ja kassajonoista annettujen puhelingallupien rinnalle sitten se "todellinen kannatus" näytettävänään. Jos perussuomalaisten omat arviot, joita ovat vahvimmin esittäneet mm. puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo ja kukapa muu kuin Timo "gallupit eivät äänestä" Soini, ovatkin enemmän kommentaattoreita oikeammassa, puolue saisi jo merkittävästi arvioita paremman tuloksen. Jos heidän huikeimmat toiveensa ovat toteutuakseen, luvassa olisi jopa historiallinen tulos, paikaten 2012 odotuksilla ladatun, mutta pettymykseksi jääneen Kuntajytkyn.

Soinin osalta kunnallisvaalit ovat kohtalon kysymys: hän ilmoitti kuntapolitiikan olevan ainoa sektori, jossa perussuomalaisilla olisi eniten voitettavaa. Jos vaalit menevät hyvin, on erittäin todennäköistä että Soini ojentaa viestikapulan eteenpäin. Oma veikkaukseni on, että puolueen 2019 eduskuntavaaleihin johtaa Sampo Terho, riippumatta siitä menevätkö kunnallisvaalit hyvin vai huonosti. Viimekertaisen tuloksen uusiminen on tällä kertaa sama kuin huonosti, joten Soinin siirtyminen syrjään ministeriksi huipentuneen uran jälkeen on selvää. Kysymys vain onko lähtö aplodien raikaessa vaalivoittajan paikalta, kuten Jyrki Kataisen luopuessa kokoomuksen puheenjohtajuudesta vai koittaako lähtö Heinäluoman, jopa nöyryyttävimmin Urpilaisen malliin?

Presidentinvaalit ovat aina puolueiden kannatuksesta erillään, mikä olikin varmaan ainoa syy miksi Matti Vanhanen pelasti puheenjohtaja Sipilän ja päätti estää Väyrystä toistamasta viimekertaista temppuaan jyrätä itsensä ainoaksi tunnetuksi ehdokkaaksi, jyräämällä itsensä ainoaksi tunnetuksi ehdokkaaksi. Tosin sillä erolla, että Vanhasen tapauksessa puoluejohto oli nyt sitä vuolaasti kannustamassa. Siitäkin huolimatta, että 2018 vaaliuurnilla keskustan jokainen äänestäjä tietää Vanhasen kampanjan olevan puhdas muodollisuus, eikä hänellä ole etenkään istuvaa Presidenttiä vastaan mitään mahdollisuuksia.  

Demareiden presidenttikuviot ovat oma lukunsa. Ehdokasta ei tahdo löytyä, Rinne ei halua olla se joka saa vähemmän ääniä kuin puolueelle historiallisen tappion kampanjoinut Paavo Lipponen ja Eero Heinäluoma tuskin enää kiinnostuu vaaleista, joissa luvassa on pelkkää nöyryytystä. Hänellä on oma puheenjohtajakautensa tuoreessa muistissa.  

Perussuomalaisten presidentinvaalit ovat se kiehtovin kysymys, sillä Soini tuskin lähtee ehdokkkaaksi ja jos lähteekin, on viimekertaisilta kannattajilta luvassa prostesti joko Niinistön tukemisen tai äänestämättä jättämisen muodossa. Soini on saanut viipottaa Europarlamentissa ja olla ehdolla joka paikkaan, mutta äänestäjien mitta alkaa täyttyä yhden miehen showsta. Muutkin ovat keränneet huomattavaa nostetta puolueelle, vaikka Soinin erityisansiot jo tähän mennessä niin puheenjohtajana kuin poliitikkona ovatkin merkittävät: saman henkilön johdolla alunperin yhden kansanedustajan vaivoin saavuttanut pikkuporukka nousee maan toiseksi suurimmaksi puolueeksi.

Soini palaa varmasti ehdokasgalleriaan Niinistön toisen kauden jälkeen, mutta jättääkö puolue tulevissa vaaleissa ehdokkaan asettamatta vai saammeko nähdä uuden lupauksen, vähintään tulevien eurovaalien kärjeksi? 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Persuilla on kunnallisvaaliehdokasasettelu jo täydessä vauhdissa, yksi ehdokas Pirkanmaan Kangasalla, muilla ei tietääkseni vielä mitään.

https://vaalit.perussuomalaiset.fi/

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Tarkoitit varmaan Rinteen ajan päättymistä demarien puheenjohtajana.

Toimituksen poiminnat