Ilikka ottaa kantaa Evoluutiota revoluution sijaan.

Ole Muutos (2011) jonka haluat nähdä

Pienpuolueita on tällä hetkellä ajan tuntoja vastaava repertuaari: Liberaalipuolue - Vapaus valita rp. on sääntelyn purkamisen ja laajempien yksilönvapauksien kannalla, samoin myös Piraattipuolue rp. joka lisäksi nostaa esiin virtuaalimaailman ilmiöitä sekä niihin liittyvää problematiikkaa.

Jos tuntuu että Piraatit ja Liberaalit voisivat olla sama puolue, niin onhan vastapoolina peräti kaksi erillistä kommunistipuoluetta, Suomen kommunistinen puolue ja Kommunistinen työväenpuolue - rauhan ja sosialismin puolesta rp. Niidenkin erottaminen toisistaan vaatii hieman perehtymistä, mutta on osoittautunut mahdolliseksi.

Jos Luoja ja oikeusministeriö suovat, kolmantena aaltona tulee jälleen kaksi "uutta" puoluetta rekisteriin, jotka kilpailevat samoista äänestäjistä, pitkälti samoilla teemoilla.

Ensimmäinen on Muutos 2011:n tilalle koottu Muutospuolue, joka ajaa edeltäjänsä tapaan suoraa demokratiaa, maahanmuuttokriittisyyttä, vastustaa euroa ja Euroopan unionia, eikä oikein osaa sanoa Natosta. Toisaalta jos kansa päättää haluta edustuksellisen demokratian, rajat auki, euron ja EU:n, niin puolue on valmis siihenkin. Tärkeintä sille ovat sitovat kansanäänestykset, kuten juuri Sveitsissä on tapana, niiden nojalla se sallisi monetkin asiat joita sen jäsenten enemmistö vastustaa.   

Muutospuolueella on uusi puheenjohtaja, minkä lisäksi ainakin osa aiemmasta etulinjasta on vaihdettu edustuskelpoisempiin. Internetissä suosio oli viime eduskuntavaalien aikaan niin raivokasta, että toiveet eduskuntaan pääsystä olivat ymmärrettäviä. Johtihan kampanjaa Jari Leino ja hänen rinnallaan puolueen ainoana kansanedustajana toiminut James Hirvisaari, sivusta tukea antoi eurovaalikampanjastaan kuuluisaksi tullut Junes Lokka sekä monet muut. Hommafoorumin toimiessa rekrytointialustana monetkin Muutoksen ehdokkaat keräsivät sangen toimeliaat verkkotiimit kampanjoihinsa.  

Toinen rekisteriin mahdollisesti nouseva puolue, Suomidemokraatit, on ottanut nimensä ruotsalaiselta esikuvaltaan ja rakentuu vahvasti maahanmuuttokriittisyydelle. Julkisuutta tuli heti kättelyssä, sitä saa varmasti aina kun valitsee puhesenjohtajaksi (tai millään tapaa toimintaan mukaan) Olavi Mäenpään Turusta. Useimmille Mäenpää on tuttu monistakin eri yhteyksistä, mutta ne joille ei, annan neuvoksi että youtube on täynnä materiaalia ja google tietää hänestä vielä enemmän. Puolikin tuntia ja olet löytänyt tästä aiheesta kaikkiin kysymyksiisi vastauksen.

Muutospuolueen ja Suomidemokraattien yhdistymistä puuhattiin jonkin aikaa, mutta sittemmin suunnitelmasta on luovuttu ja ryhmittymät jatkavat tahoillaan. 

Sellaista pienpuoluerintamalle, varmaan joitain muitakin puolueeksi tähtääviä ryhmiä löytyy, mutta ne eivät vielä ole herättäneet juurikaan huomiota.

Vinkkejä saa laittaa, otan mieluusti esittelyyn :) 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Unohdat (ehkä tarkoituksellisesti) Paavo Väyrysen Kansalaispuoluehankkeen. Julkisuutta se on ainakin saanut runsain mitoin.

Myös uusi feministipuolue kerää parhaillaan kannattajakorttejaan päästäkseen mukaan jo kevään kuntavaaleihin.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Väyrysen puoluehanke unohtui (ja kiitos korjauksesta), koska siitä ei ole kuulunut pitkilleen oikein mitään. Nyt kun puhe tuli, niin en myöskään pidä sitä aitona puolueena, koska ensinnäkin se toimii aktiivisimmin keskustapuolueen sisällä ja reagoi vain kun Väyrystä uhataan. Minusta on selvää, että koko hanke on luotu ainoastaan ylläpitämään veitsen tunnetta kurkulla puoluejohdossa.

Feministipuolue on Suomidemokraattien tapaan pitkälti kopioitu Ruotsista, muttei se saanut juurikaan kannatusta edes siellä. Tosin eihän se sitä poista, että Suomessakin on ihmisiä, niin miehiä kuin naisiakin, joilla ei ole muita ansioita kuin syntymässä sattumalta valikoitunut sukupuoli, josta kaikki etuoikeudet muka kumpuavat. Ehkä heidän on hyvästä ajaa asioitaan muiden erilaisista rajoitteista kärsivien tavoin omana ryhmänään, mutten haluaisi uskoa että niin onneton kohtalo kuitenkaan yltäisi kokonaisen puolueen kannattelemiseen.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Ehkä nuo vanhan vaalimainokset olisi syytä ottaa käyttöön Kepun, jossa on lakikirja ja Raamattu, nykki niin raskaana ettei kumpikaan kirjoista auennut.

Kokoomus vanhan mainoksensa,"Tykistöpatteri valmiina ampumaan, ole sinäkin, äänestä kokoomusta"!

Käyttäjän markok kuva
Marko Kivelä

Täytyy todeta, että vaikka pienpuoluepuolella on näemmä intoa, ei yksikään näistä puolueen puolikkaista ole onnistunut herättämään minussa mitään erityistä kiinnostusta. Ainoa jollain tavoin edes etäisesti kiinnostava on tuo liberaalipuolue, mutta kun en kannata talousliberaaleja. Onnistuessaan se kuitenkin saattaa olla ihan positiivinen lisä suomalaiseen puoluekenttään.

Näihin nuivan väen puolueisiin (niin oikealla kuin vasemmalla) suhtaudun suht samalla tavalla kuin ne muuhun yhteiskuntaan. Eli aika kielteisesti. Sinällään niin oikealla kuin vasemmalla voisi olla muutoshalukkuutta, mutta en usko, että se aktivoituu vihaamalla pakolaisia tai valtiota.

Käyttäjän ilikka kuva
Ilkka Partanen

Pienpuolueet usein nousevat sieltä aatteellisen ja toimeliaan kansanosan parista, niiden keskeltä, joilla on hyvä käsitys kaltaisistaan. Lopulta niitä kaltaisia ei vaan löydykään niin paljoa, kuten Muutoksessa havaittiin ja sittemmin samaan tod. näk. pääsee havahtumaan myös Suomidemokraatit.

Vasemmisto on sen verran halvaantunut toimija, että se tyytyy mesoviin anarkisteihin ja ei edes yritä järjestäytyä. Muutama eläkeläisukko vielä joskus heiluttaa torilla punalippua, mutta siinäpä se.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Ilkka, minä olen jo tästä tehnyt blogin ja minä havaitsen, että ihmisillä alkaa olla pian mitta täynnä:

http://topira.puheenvuoro.uusisuomi.fi/221174-heiv...

Toimituksen poiminnat