Ilikka ottaa kantaa Evoluutiota revoluution sijaan.

Olen pöyristynyt

Olin varma yksinkertaisemmasta kuviosta. Täysin vakuuttunut että tilanne toistuisi jokseenkin identtisenä kuin se nähtiin jo 2009 eurovaaleissa. Sen askelluksen takana tosin oli Halla-ahon aito pyrkimys eurovaaliehdokkaaksi, jonka johdosta hänelle avattiin omaa listaa varten kannattajakorttikeräys. Tämän keräyksen organisoi sittemmin poliittisesta toiminnasta vetäytynyt Juha Mäki-Ketelä. 

Timo Soini oli alkuvuodesta 2009 maininnut lausunnossaan, vallitsevan tulkinnan mukaan Halla-aho kannattajiin viitaten "kottaraisenpönttöön tuijottelijoista" ja alettiin pitää ilmeisenä ettei Soini haluaisi maahanmuuttokriittisten muitakaan tunnettuja nimiä ehdokkaiksi. Tilanteessa oli monia painavia seikkoja vaikuttamassa samaan aikaan, eräs merkittävimmistä varmaankin, että siinä vaiheessa lisäksi Halla-ahon oikeusjuttu kansanryhmää vastaan kiihottamisesta ja uskonrauhan rikkomisesta oli vielä kesken, joten lopulta kävikin niin ettei paikkaa eurovaaliehdokkaaksi perussuomalaisten listalla tarjoutunut. 

Hommafoorum reagoi välittömästi saadakseen maahanmuuttokriittisen ehdokkaan äänestettäväksi koko maassa, niinpä yhdessä hujauksessa korttikeräys oli jo käynnistetty. Halla-aho sittemmin ilmoitti ettei lähde ehdolle, koska ei halunnut hajauttaa aatteellisesti samansuuntaisia ääniä usean eri listan kesken. Siinä kun voi ihan oikeasti käydä niin, että molemmat ehdokkaat saavat tahoillaan hyvän, jopa erinomaisen henkilökohtaisen äänimäärän, mutta vaalitavasta johtuen kumpikaan mene läpi. Jompi kumpi ehdolla pelkästään, niin äänten keskittyessä samalle nimelle voisi kannatus riittääkin. Tässä hengessä hän esittikin toivomuksen, että kaikki jotka olisivat äänestäneet Halla-ahoa, antaisivat äänensä Sampo Terholle.

Amen.

Näin tapahtui ja Terho päätyi Soinin varamepiksi, sittemmin Soiniksi Soinin paikalle.

Siihen on harva yltänyt ja pidän silti kiinni, että tuossa on kenties jotain enteellistä?

Nyt Halla-aho ilmoitti lähtevänsä puheenjohtajakisaan. Olin täysin varma ettei lähde, vaan ilmoittaa että äänestäkää Terhoa. Olin niin varma. Niin varma.

Noh, siitäs sain. 

Unohdin yhden tärkeän muuttujan:

Halla-aho tarkkailee aatteellisia rakennelmia sekä harjoitettua politiikkaa osana laajempaa historiallista kontekstia. Luettuani hänen puheensa ymmärrän paremmin kuinka hän hahmottaa tilanteen osaltaan. On selvää että hänen esiin nostamansa teemat ovat luoneet historiallisen käänteen suomalaisessa politiikassa. Samoin myöskin perussuomalaisten tarina on jotain mitä politiikan historia epäilemättä kaipasi, vaikka rehellisemmän ansioiden tunnustamisen aika koittaa usein näissä hommissa vasta kun kiitetyt ovat kuolleita tai muuten tehty vaarattomiksi.

Eräs varhaisimpia joilta kysyä neuvoa totesi kerran minulle erään (kerrassaan ylitsepääsemättömään tapaan) hämmästelemäni henkilövalinnan jälkeen, ettei kukaan ole juuri mihinkään tehtäviin suoraan valmis, mutta ihmiset kasvavat niihin ajan mittaan. Aloin seurata asioita tältä kannalta ja huomasin varsin nopeasti että täysin tottahan se on. Juuri noin. Koska todellisuus on karukin paikka toisinaan, välillä niin ei käy, mutta silloin kun se tapahtuu, tuloksena on jonkinlainen huippu lajissaan. 

Näillä sanoilla toivotan onnea myös meidän armaan kokoomuksemme kunnallisvaaliehdokkaille, toki kaikille muillekin valitsijayhdistyksiä myöten, kaikille (myös ajan myötä ilmaantuville) perussuomalaisten puheenjohtajaehdokkaille ja muistutan vielä, että aina kun tuntuu että sinulla on "vain yksi ääni", lohduttaudu etteipä ole kellään sen enempää.

Yksi ääni.

Yksi sälli/sällitär. 

Ole kuka vaan. 

Vaalilautakunnan linja. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

En käsitä ollenkaan miksi nyt vaikka mainitsemastasi vuodesta 2009 saakka alkaneet PS-tapahtumat ovat noin suuria yllätyksiä. Jo silloin oli Halla-Aholle paljon järkevämpi valinta jonkun uuden "nuivien-puolueen" perustamisen sijaan mennä perussuomalaisiin, joilla oli jo valmiit rakenteet ja olivat eduskunnassa. Jatkossa hyvät mahdollisuudet nousta ns. kalifiksi kalifin paikalle kuten nyt käy (ei nyt ihan Ahmed Ahneen tavalla mutta tuota vertauskuvaa vuosia sitten käytettiin). Noita spekuloitiin jo silloin eri foorumeilla. Googlettelin eikä keskusteluita enää näy (Internetistä ei pitäisi kadota mitään mutta...), mutta niitä aivan varmasti käytiin mm. Tiede-foorumilla jo viimeistään 2009-2010. Olin siellä keskusteluissa mukana minäkin. Soinin rakentelema puolue menee "nuiville"... kuten jo silloin ennusteltiin... Soini tarttui kannatuksen nostamisen innostamana täkyyn ottaa heidät mukaan ja kävi kuten oli loogista.

Sai sentään jytkyn, tosin katunee eläkepäivillään joitakin valintojaan, mutta elämä on.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kaikesta huolimatta persujen on syytä ottaa huomioon, että hyvin merkittävä osa heidän kannatuksestaan on edelleen tullut perinteisestä smp-läisyydestä mm. Pohjois-Karjalasta ja muilta "syrjäalueilta" - sieltä "unohdetun kansan" puolelta.

Vaikkakin kalpealta nörtiltä näyttävä eiralainen hurjia puhuva tohtorismies saattaisikin vetää puolueeseen lisää ääriainesten kannatusta, hyvin suuri osa entisistä persujen äänestäjistä kokisivat hänet vieraaksi, etäiseksi ja elitistiseksi.

Toimituksen poiminnat