Ilikka ottaa kantaa Evoluutiota revoluution sijaan.

Ilmastonmuutoksen merkitys eräille suomalaisille

"Suomen teoilla on merkitystä ilmastonmuutokselle", nyökkäsi papukaija toiselle.

"Meitä ei voi vapauttaa vastuusta", säesti toinen.

"Mittaa hiilijalanjälkesi, mittaa hiilijalanjälkesi", huusi kolmas siipiään räpytellen.

Tottahan se on. Suomella on merkitystä ilmastonmuutokselle.

VTT:n arvion mukaan se on maailman hiilidioksidipäästöistä murskaava 2.2 %

Siinä olisi luku pohjaksi kaikkiin ilmastonmuutoskeskusteluihin.

2,2 %

Sisältäen kaiken autoilun, energiantuotannon, lihantuotannon, piereskelyn, ym.

Miettikää tuota lukua. Sikäli kun aina sanotaan, että "ei Suomea voida vapauttaa vastuusta", niin ei ehkä voi, mutta mietitäänpä uudelleen että pitäisikö.

Tuon 2,2 % nimittäin voi vielä puolittaa, koska metsämme sitovat n. puolet hiilidioksidipäästöistämme.

Tällä hetkellä uusiutuvien energioiden käyttöaste on Suomessa 29,5% joka on EU:n huippua.

Kuitenkaan tuota määrää uusiutuvia energioita meillä ei olisi ilman sellutehtaita, joiden sivuvirroista tulee yli 25 %-yksikköä tuosta 29,5% määrästä.

Ekoterroriin mieltynyt kansalaisjärjestö Greenpeace oli sitä mieltä, että kun 2015 täytyy olla uusiutuvien energioiden käyttöasteen 38,5 % niin Greenpeacen edustajan mielestä olisi voinut olla enemmänkin. Tämä sellutehtaiden sulkemisista huolimatta. Lisäksi EU:n peruukkipäät olivat laskeneet että voisimme hyödyntää vuorovesivoimaa. Näillä muutamiin senttimetreihin yltävillä pinnan vaihteluilla se ei tosin onnistu, mutta Greenpeace on sitä mieltä että hyvä oli päätös ja olisi voinut olla enemmänkin.

Muut EU-maat ovat pakittamassa omista tavoitteistaan, Suomi tottakai ajaa alas vaikka koko teollisuutensa ettei EU:lta tulisi moitteen sanaa.

Monikohan EU:ssa suostuisi ottamaan mielipuolisia lisävelvotteita, jos sen hiilidioksidipäästöt ovat jossain prosentin hujakoilla globaalissa vertailussa ja jolla on käytössään jo tällä hetkellä uusiutuvaa energiaa lähes kaksinkertainen määrä EU:n keskitasoon verrattuna?

Välillä vähän ihmetyttää, kun ensin sanotaan että Suomi on pieni maa ja periferia, kun taas seuraavana hetkenä on suorastaan huutava tarve osallistua puoliälyttömillä panoksilla ilmastotalkoisiin. Mielenkiintoista se, että usein Suomen merkitystä muissa poliittisissa kysymyksissä vähättelevä (ja omaa kosmopoliittisuuttaan korostava) ja ilmastotalkoissa Suomen merkitystä painottava useinkin on yksi ja sama henkilö. Mitäpä sitä kotimaataan arvostamaankaan, kunhan tietää että muualla on paremmin ja että kun kysymyksessä on asia jossa Suomen vaikutuksen voidaan todeta olevan nollaluokkaa, täytyy runnoa mukaan vaikka väkisin, ratkaistaanhan siinä globaalia ongelmaa aiheuttamalla ongelmia suomalaisille.

Joskus pohdin mikseivät kuvatunlaiset ihmiset yksinkertaisesti muuta niihin hienompiin maihinsa ratkomaan sitä ilmastonmuutosta?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän helanes kuva
Esa Helander

Sitä hassumpaa, että Hassi taisi, jos oikein muistan, rakennella EU:ssa Suomelle turmiollisen direktiivin, vieläpä virhellisin perustein. Tai ainakin hyvin kyseenalaisin.

Vakavasti puhuen Suomen ei kerta kaikkiaan kannata näissä asioissa olla mikään mallioppilas, kun sitä ei kuitenkaan kukaan edes huomaa. Mutta asiapohjalta tietenkin olemme järkevissä hankkeissa mukana, niin maana kuin kansalaisina.

Enkä malta olla tähänkin sotkematta kauhisteluani Pohjanmaalla tapahtuneen kettuterrorismin älyttömyydestä, julmuudesta. Asiallinen eläintensuojelu on eri juttu. Terroristit ovat terroristeja. Aktivismi on tässä kohden väärä sana.

Juha Väänänen (nimimerkki)

Juu hyvä analyysi ilmastonmuutoksesta.
Tuo on kyllä nerokas veto Vihreiltä sana ilmastonmuutos.
Ainahan se on muuttunut.

Paljonkohan Oras Tynkkysellä on oikeasti tietoa, kun pääsee saarnaamaan joka paikkaan ilmaston primäärinä totuutena?

Napajäätiköt sulaa. OK, mutta ei tänne lauhoja talvia ja syysmyrskyjä silloin tule vaan uusi ns. pieni jääkausi, kuten 1600-1700 luvulla.

Eli tänne tulee lumista hyvin lumista. Tuo on meinaan perusmaantietos GOLF virran käyttäytymisestä, kun siihen sotkeutuu liikaa makeaa vettä.

Mutta kuten sanottu. Vihreille ihmiset ja toimeentulo on toissijainen asia. Heille tärkein ja pyhin on ilmastonmuutos.

Pyörisiköhän rautaruukki maalämmöllä?
Tuli vaan mieleen.

Toimituksen poiminnat