*

Ilikka ottaa kantaa Evoluutiota revoluution sijaan.

Kaikki blogit puheenaiheesta Kirkko

Musiikillinen ilotulitus juhlan kunniaksi Hyvinkään kirkko 28.5.2017 M. Gräsbeck

Hyvinkään kirkossa esitettiin 28.5.2017 Manfred Gräsbeckin säveltämä ja johtama Juhlakantaatti op.106 "Missa celebrandum:EXAUDI!" 8 solistille, 2 kuorolle, orkesterille ja uruille. Konsertin johti säveltäjä Manfred Gräsbeck.

Kirkko ja kadotus

Sanotaan, että vanhana pirukin alkaa uskovaiseksi.

Kirkossa onkin kiva käydä näyttäytymässä ja tapaamassa tuttuja, samalla kuulla turvallisesti samat saarnat kuin viimeksi, vaikkei niiden sisällöstä mitään jälkikäteen muistaisikaan tai etsisi yhtymäkohtia omaan elämäänsä. Eikä haittaa jos ei konfirmaationsa jälkeen olisi tullutkaan käytyä ja olisi minuun tapaani ollut myös pääsymaksut rästissä toistakymmentä vuotta.

Kultainen sääntö vaatii tarkastusta

Jeesuksen myötä kristinuskon perusopetukseksi yhdessä armo-käsitteen kanssa kuuluu ehdottomasti kultainen sääntö:

"Kaikki, minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille.” (Matt. 7:12)

Metsä huutaa

Metsä on suomalaisten kirkko. Islantilainen kokee metsässä sulljetun paikan kammoa, koska Islannissa ei ole oikeita metsiä.  

"Japanilainen lääkäri kertoo määrävänsä hoidoksi potilaille metsässä oloa. Suomessa luonnollista ihminen-metsä-suhdetta vasta suunnitellaan tuotteeksi. Kuusamossa metsäterapia on tulossa mukaan hyvinvointimatkailuun."

Hiisien päivä 28.3. ja hävitetyt kirkkomme

Viimeisten noin tuhannen vuoden kotimaisen kirkkohistorian aikana on kulloinkin valloillaan olevasta trendistä riippuen hävitetty enemmän tai vähemmän reippaalla kädellä entisiä pyhiä lehtoja ja uhripaikkoja. Näitä kutsuttiin hiisiksi ja niitä oli vähän joka paikassa, jopa paljon tiheämmin kuin kristinuskon taloja nykyään. Esimerkiksi uskonpuhdistuksen jälkeen tihutyöt saivat uutta vauhtia. Onpa jo kauan ennen sitä kuitenkin esimerkiksi kivisiä kirkkoja ja hautakiviä pystytetty suoraan entisten hautapaikkojen päälle.

Miksi Vimpelissä on pyöreä kirkko?

On monia asioita, joita pitää itsestään selvinä eikä niitä sen kummemmin mieti, kuten sitäkään, miksi Vimpelissä on pyöreä kirkko. Se vaan on niin kuin Soini ja Lehtimäki. Ei niidenkään olemassaoloa tule joka päivä miettineeksi.

Pyöreän kirkon arvoitus tuli ajankohtaiseksi, kun selailin Samuli Paulaharjun (1875-1944) kirjaa Suomenselän wieriltä. Se on julkaistu vuonna 1930 ja perustuu Paulaharjun matkoihin erityisesti Perhoon, mutta myös Perhon naapureihin, kuten Vimpeliin, Alajärvelle, Soiniin ja Veteliin.

80 Inkerin Kirkkoa

Mitä tekemistä on Venäjän evankelis-luterilaisella kirkolla Inkerin Kirkon kanssa?

Inkerin kirkon syntymä

Hoosianna on Ruotsin lahja suomalaisille

 

 

Tuntematon Hoosianna

 

Sen veisaaminen ensimmäisenä adventtina on monille vuoden tunteikas kohokohta ka kirkot täyttyvät laulajista. Mutta enne emme tiedä, kuinka arvokas ”lahja” se meille pohjolassa on.

 

Tuntuu mahdottomalta, että näin tuttua asiaa ei olisi läpikotaisin tutkittu. Mutta ikävä kyllä tämä on ainakin osaksi totta. Ei tämäkään ole mikään tutkimus eikä edes selvitys, teen vain jo esillä olevan tiedon nojalla pari havaintoa. Ottakaa siis tämä pieni tietolisä omaksenne.

Inkerin kirkko ja naissaarnaajat

In­ke­rin lu­te­ri­lai­sen kir­kon juu­ret o­vat pe­räi­sin 1600-lu­vun a­joil­ta, jol­loin al­koi siir­to­lais­ten muut­to Suo­mes­ta Ruot­sin val­loit­ta­mil­le a­lu­eil­le: Laa­to­kan Kar­ja­laan, In­ke­riin ja Bal­ti­aan. Maa­han­muut­ta­jat e­rot­tui­vat pait­si kie­len­sä myös us­kon­ton­sa puo­les­ta.

Joulun sanoma

Yksi ystäväni toivotti minulle hyvää joulua muistuttamalla minua keskiajasta ja katolisen kirkon teokraattisesta terrorista. Ohessa kuva, johon kukaan ei ilmeisesti halua omistaa tekijänoikeuksia.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä