*

Ilikka ottaa kantaa Evoluutiota revoluution sijaan.

Kaikki blogit puheenaiheesta Ansiosidonnainen

Tilastot keppihevosina työttömien kepittäjillä

Hallitus tukee työttömiin kohdistamiaan pakottavia toimenpiteitä sopivilla tilastoilla, joiden merkitys on vähintään kyseenalainen. Viime aikoina on ollut taas esillä "dramaattiseksikin" kuvattu graafi työllistymisen noususta ansiosidonnaisen päättyessä. Kun tuota graafia tarkastelee analyyttisesti, merkitys on kovin vähäinen eikä se mitenkään riitä perustelemaan tulkintoja ja tehtyjä toimenpiteitä.

Hämmentävä hallituksen työttömien aktivointimalli

Olen koittanut ymmärtää ministeri Lindströmin linkkaamista dokumenteista hallituksen ajaman työttömien aktivointimallin käytännön toteutusta enkä oikein meinaa saada siitä täysin kirkasta kuvaa. Aluksi ymmärsin väärin kun luulin, että työttömille oltaisiin osoittamassa yleishyödyllisiä ilmaistöitä tuon 18 tunnin aktiivisuusvelvoitteen täyttämiseksi - näin ei ilmeisesti ole.

Vaadittava 18 tunnin aktiivisuus kuten minä sen ymmärrän

Kansanedustajat kannustinloukossa? - Jopa 52 päätti jäädä kotiin

Pitkään tapetilla seissyt ansiosidonnaisen työttömyysturvan keston lyhentyminen sadalla päivällä varmistui viime keskiviikkona, kun asia eteni eduskunnan äänestykseen. Lottokansan jännitys tuskin pääsi tiivistymään, sillä käytännössä läpimeno oli selvä jo ennen äänestystä. Hallituksen kärkihankkeeksi nimetyn esityksen puolesta äänesti yhteensä 100 kansanedustajaa, kun taas vastustajien jyrkästä leiristä löytyi vain 47 ääntä. Päätöksen myötä työttömyyspäivärahakauden enimmäiskesto lyhenee 500 päivästä 400 päivään ensi vuoden alusta.

Lakkautetaan kotihoidontuki!

Demarinuoret ovat esittäneet kotihoidontuen poistamista. Vaikka heidän perustelunsa ovat täysin naurettavia, niin kannatan! Samalla kannatan että lakkautamme esimerkiksi julkisista varoista kustannettavan ansiosidonnaisen työttömyysturvan, opintotuen ja asumistuen.

Ansiosidonnaisen lyhentäminen on yhtä peiton leikkaamista

Laskin hyöri tällä kertaa ansiosidonnaisen lyhentämisen tiimoilta. Joku Vartiainen ja kumppanit voivat toki leikkiä, että ansiosidonnaista saavat menevät uudistuksen myötä 100 arkipäivää aiemmin takaisin töihin, mutta pitkäaikaistyöttömyyden ja yleensäkin perustyömarkkinatuen varassa elävien määrän lisäännyttyä kahdeksatta vuotta putkeen, niin leikkikää vaan.

 

Esimerkkihenkilöt asuvat Helsingissä 700e/kk vuokrakämpässä (kallista, mutta siellä tuppaa olemaan). Tuloluokat 0-10000€/kk ovat palkkoja joiden pohjalta ansiosidonnainen on laskettu.

 

Työtön yli 50-vuotias deiteillä työkkärissä

 

 

Eilen illalla A-studiossa pohdittiin työttömyyttä, oli Antti Rinnettä, Sampo Terhoa ja joku kokoomuslainen, ja olipa jopa saatu yksi työtönkin pöydän ääreen, tosin vasta vuoden "harjoitellut" tätä olotilaa ja siitäkin ollut puoli  vuotta ulkomailla paossa maamme "ikävää ilmapiiriä". Lucky one, voisi hänestä sanoa. Antoi mielestäni aivan väärän kuvan tämän päivän työttömästä. Ja juurikin sillä kertomuksellaan ilmapiirin pakoilusta ulkomailla.

Työttömän oikeudentaju koetuksella

 

Jos ei työtön ihminen muuten ahdistu tilanteestaan, niin viime päivien uutisointi hallituksen suunnitelmista meitä varten sitä suurimmassa määrin tekee. Tekisi mieli kaivautua johonkin poteroon todella syvälle ja uskoa siellä, että odottamalla huomaisit vain nähneesi tosi pahan painajaisen.

Inhimillisempää otetta – ansiosidonnaisen leikkaus työllistämiseen

Kesän kääntymisen syksyksi huomaa viimeistään silloin kun koulut alkavat ja sadonkorjuu koittaa. Politiikan puolella yhtä varma merkki on budjettiriihi. Valtiovarainministeriön budjettiesitys tulevalle vuodelle ei suuria yllätyksiä sisällä, vaan jatkaa totutulla linjalla. Taloutta yritetään kyllä kammeta paremmalle uralle, mutta heikko työllisyyskehitys pienentää verokertymää ja heikompiosaisiin kohdistuvat etuusleikkaukset syövät ostovoimaa. Työttömyysmenot ovat jo yli 5 mrd. euroa eli osapuilleen saman verran kuin ensi vuonna otamme lisävelkaa.

Kaikki pelottaa

Tänään minua taas pelotti hieman. Tajusin että kohtalon hetken ovat päivää lähempänä. Ylimääräinen puoluekokous. Ihan vain minun vuokseni. Se tässä pahinta onkin. 

Työttömyyskassojen jäsenmaksu on silmänlumetta

Ansiosidonnainen työttömyyspäiväraha on valtiorahoitteinen työttömyysvakuutus, josta työttömäksi joutuneet voivat saada ansiosidonnaista tukea. Tuen saamisen ehtona on kuitenkin, että kuuluu johonkin työttömyyskassaan. Suurimpaan osaan kassoista voivat kuulua vain kassaa hallinnoivan ammattiliiton jäsenet, mutta esimerkiksi vuonna 1991 perustettu Yleinen työttömyyskassa toimii irrallaan ammattiliitoista.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä