*

Ilikka ottaa kantaa Evoluutiota revoluution sijaan.

Sukupuolten välinen tasa-arvo

Naiset olisivat estäneet alkoholilain uudistuksen

Eduskunnassa tehtiin tänään tiukan äänestyksen tuloksena luvuin 98-94 Suomen mittakaavassa varsin historiallinen päätös höllentää alkoholin rajoittamista hitusen verran. Muutos on pieni askel oikeaan suuntaan, mutta tahti tuntuu vain hidastuvan.

Isyys on tahtokysymys

Julkisuudessa on keskusteltu paljon kahdesta helsinkiläispäiväkodista, joissa isänpäivä oli muutettu läheisen päiväksi. Asiaa pohdittuani tulin samaan lopputulokseen kuin lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila, jonka mukaan isänpäivästä ei tule luopua. Varhaiskasvatuksen ammattilaiset tietävät kyllä miten toimia jos ryhmässä on lapsi, jolla ei syystä tai toisesta ole isää. Isänpäivä voi myös auttaa lasta käsittelemään surua, jolloin on tärkeää, että lapsen tunteita ei lakaista maton alle, vaan asia käsitellään lapsen kanssa.

Vanhempainpäivärahaoikeudet tasa-arvoisiksi

Julkisuudelta pahasti varjoon jääneen lehtiuutisen mukaan on ilmennyt, että sairausvakuutuslaissa määriteltävät vanhempainpäivärahaoikeudet eivät kohdentuisi tasa-arvoisesti - Joensuussa ilmestyvä sanomalehti Karjalainen nimittäin uutisoi, että suomalaisella äskettäin avioituneella miesparilla ei välttämättä olisi oikeutta kaikkiin vanhempainpäivärahoihin, vaikka avioparin toinen osapuoli on normaalisti raskaana :

Tasa-arvosanasto

Tiedollisena olijana ihminen luo todellisuutta havainneavaruudestaan pääasiassa representationalistisesti käsitteellistämällä empiriaansa joko pelkästään jo aikaisemmin omittujen mielikuvien varaisesti jalostamalla niistä uusien kokemusten myötä mutatunoituneita assosiaatioita, jotka tosin ovat myös hyvin alttiita affekteille ja siten niiden varassa luotu reaalitodellisuus voi hahmottua hyvinkin originaalisti - erikoisella tavalla siis.  Koulutetummissa piireissä taas hieman yleisemmästi käytetyssä metodissa todellisuutta rakennetaan harjoittamalla  inform

Gender-ideologia ei säästä kaikkein viattomimpiakaan :)

Sosiaali- ja terveysministeriö on julkaissut uuden neuvolaoppaan, jossa kannustetaan pois kaavamaisista sukupuolirooleista :

     "Uusi opas Sukupuolten tasa-arvo neuvolan asiakastyössäMiten tukea vanhempia ja lapsia sukupuolten tasa-arvon näkökulmasta? auttaa neuvolan terveydenhoitajia ja muita sosiaali- ja terveysalan työntekijöitä toteuttamaan sukupuolten tasa-arvoa käytännön työssään lapsiperheiden kanssa.

Maailma rakentuu naisten työllä

Maailman talousfoorumin (WEF) uusimman Global Gender Gap -raportin mukaan naiset  työskentelevät keskimäärin liki 50 minuuttia päivässä enemmän kuin miehet.

Sukupuolten välinen taloudellinen tasa-arvo ei edisty

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL-blogissa erikoissuunnittelija Kirsi-Marja Lehtelä huomauttaa taloudellisen tasa-arvon miesten ja naisten välillä edistyvän hyvin tahmeasti huolimatta siitä, että maamme sijoittuu vuosi toisensa jälkeen kärkisijoille Maailman talousfoorumin ylläpitämällä rankilistalla.

Suomen valtiosta sukupuolineutraali? – 7 askelta

Se on mahdollista eikä edes kovin vaikeaa.

Kuvittele lainsäädäntö, joka ei aseta ihmisiä eriarvoiseen asemaan sukupuolensa perusteella ja joka onnistuu huomioimaan kaikki sukupuolet. Tai lainsäädäntö, joka ei vaadi transsukupuolisten sterilointia. Sitä Suomen lainsäädäntö ei vielä ole, vaikka luulisi 2000-luvulla sivistysvaltiossa näin olevan.

Naisten turvallisuustilanteen parantaminen Suomessa

Noin prosentti raiskauksista päätyy tuomioon ja kotiväkivalta on surullisen yleistä. Lisäksi olemme alaikäisiin kohdistuvassa seksuaalisessa häirinnässä Euroopan kärkikastia. Naisten aseman parantamisessa on menty vuosisadassa valtavasti eteenpäin, mutta väitän, että ilman uutta arvo- ja  kulttuurivallankumousta muutoksen saavuttaminen on vaikeaa. Toinen tasa-arvon sementoiva vaihtoehto voisi olla kaikkea toimintaa väkisin valvova yhteiskunta, mutta se romuttaisi liberaalit perusoikeudet. 

Kiinnijäämisprosenttia pitää nostaa 

Hallituksen tasa-arvo-ohjelma 2016-2019

Pääministeri Juha Sipilän hallitus on tiedotusvälineiltä hieman salaa ja siten hallitusti käynnistänyt uuden tasa-arvo-ohjelman valmistelun, minkä sisällöllisestä koheesiosta "perinteisesti" huolehtii sosiaali- ja terveysministeriön sisäinen tasa-arvoon erikoistunut yksikkö vastaavan ministerin johdolla. 

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä