*

Ilikka ottaa kantaa Evoluutiota revoluution sijaan.

Kaikki blogit puheenaiheesta Transsukupuolisuus

Lakeja saa ja pitää analysoida kriittisesti


Lakeja saa ja pitää analysoida kriittisesti. Ei ole vallan tavatonta, että lakeja muutetaan. Nykyisessä tasa-arvolaissa olisi mielestäni tarkistamisen varaa. Sitä voidaan ja osin halutaankin tulkita vain sateenkaariliikkeen ehdoilla. Lakitekstin pitää olla täsmällistä, sillä laki on laki. Se ei ole ohje, suositus tai mielipide.  Kirjoitin tasa-arvolaista ja sen suhteesta moderniin Hannu ja Kerttu -tarinaan.

Sukupuolisesti monilahjainen

Transut ovat nyt päivän sana. Yleisradio on valjastanut koko suomalaisen mediapeiton leveyden siihen, että Louie Theroux käy morjestamassa trans-lapsia ja keväisen auringon kirkastamaa automatkaa tahdittaa Yle Puheen keskustelu transsukupuolisten kohtaamista ennakkoluuloista ja ongelmista.

Transage ihmiset

Kun näistä trassukupuoli asioista on kiistelty että onko useampia eri sukupuolia ja miten sukupuoli määritellään, on sanottu että se millaiseksi ihminen oman sukupuolensa kokee, olen kommentoinut asiaa että eikö muutkin ulkoiset asiat ja elämään liittyvät asiat, kuten ikääntyminen tai henkilön persoona, pitäisi voida määritellä samalla tavalla ihmisen henkilökohtaisen uskomuksen perusteella, riippumatta fyysisen todellisuuden realiteeteista. ts.

Saako tyttö leikkiä nukkevauvojen kanssa koti-isää?

Sukupuolen moninaisuus saattaa yhä edelleen ja uudelleen hämmentää järkiperäisestikin ajattelevia dualistisen sukupuolijärjestelmän ehdottomiin arkiolettamiin sopeutuneita henkilöitä  erityisesti tilanteissa, joissa on läsnä sukupuoleltaan oletusarvoja rikkovia ihmisiä.

Sukupuolen korjaushoitojen vaikutus hyvinvointiin ja elämänlaatuun

Suomalainen Lääkäriseura Duodecimin julkaiseman samannimisen lääketieteellisen aikakauskirjan artikkelissa transihmisten parissa työskentelevät lääketieteen ja terveydenhuollon  ammattilaiset valottavat

ETENE:n linjaus sukupuoli-identiteetin kehittymisestä


 
Valtakunnallinen sosiaali- ja terveysalan eettinen neuvottelukunta (ETENE)​ on esittänyt kannanoton koskien intersukupuolisten lasten hoitoa, missä se kiinnittää huomiota nykyisten hoitokäytäntöjen puutteisiin.

Muunsukupuolisuus vai esteettinen kirurgia?

Kävin tänään Kirjasto 10:ssä parin kolleegani kanssa kuuntelemassa moderoitua keskustelua otsikolla "Muunsukupuolisten hoito Suomessa". Keskustelua johti Pii Anttonen ja keskustelijoita olivat eräs transpolin psykiatrian erikoislääkäri sekä muunsukupuoliseksi itseään kutsuva Panda Eriksson.

​Keskustelu oli selvästi suunnattu yleisölle, joka jo lähtökohtaisesti hyväksyy käsitteen 'muunsukupuolinen'. Käsitettä ei avattu ollenkaan, vaan fokus oli kokonaan 'muunsukupuolisten' hoidossa ja sen saatavuudessa. Yleisökysymyksille ei annettu aikaa.

Translakia on muutettava

Niin sanottu translaki, eli laki transseksuaalin [sic] sukupuolen vahvistamisesta (563/2002) on ehdottomasti uudistettava, sillä nykyinen laki joka säätelee transsukupuolisen henkilön sukupuolen juridista vahvistamista, on paitsi epäeettinen, mutta myös loukkaava transsukupuolisten ihmisten ihmisoikeuksia kohtaan.

 

Nykytilanne

Asiaa transsukupuolisuudesta

Transsukupuolisuus: voimakas tunne kuulumisesta vastakkaiseen sukupuoleen. Sukupuolivähemmistöön kuuluvina pidetään yleensä transsukupuolisia henkilöitä, transgendereitä ja transvestiitteja, eli henkilöitä joiden kokemus omasta sukupuolestaan tai sukupuolen ilmaisu ei ole tai ei ole aina ollut sama kuin hänelle syntymässä määritelty sukupuoli. Lisäksi sukupuolivähemmistöön kuuluvina pidetään henkilöitä, joiden fyysiset sukupuolta määrittävät ominaisuudet eivät ole yksiselitteisesti vain naisen tai miehen (käytetään käsitettä intersukupuolisuus).

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä